Amok dieťaťa počas spánku. Máva ho aj vaše dieťa?

katkaxx
22. júl 2011

Dobry den, mate niekto skusenosti s amokom dietatka pocas spanku? Moja takmer dvojrocna dcerka sa posledne dva tyzdne strhava so spanku, zacne velmi plakat, tak velmi zurivo, podrazdene. Kope okolo seba, bacha si hlavku o tycky postielky, zahryzne do toho, co ma po ruke aj do mna, ked ju chcem vziat na ruky a upokojit. Pritom ma otvorene ocka. Ked ju vezmem ja alebo manzel vzpiera sa a nechce byt na rukach, pyta sa naspat do postielky (krici buvat), kde sa sama od seba po cca 3min. upokoji a znova zaspi. Neviem, preco to zacalo...nema momentalne ziadne zdravotne problemy, nerastu jej zubky, nic ju nevylakalo, nezaziva, podla mna, nic nove, stresujuce. Akurat, ze cca mesiac byva aj cez den trosku zurivejsia, placlivejsia nez predtym, ked jej nie je po voli, ale to je podla mna normalne, vzhladom na vek.Poradte, co s tym?

martinex
22. júl 2011

Poradit co s tym neviem, ale aj my sme si tymto presli, v noci sa budil,strasne plakal,nevedel sa ukludnit..niekedy to trvalo pol hodinu,niekedy hodinu...bol akokeby namesacny,odpovedal,ale nevnimal uplne...pomohlo nam aby sme ho prebrali a upokojili,dat nieco studene na zapastie-napriklad plechovku piva ci mrazeny hrasok...ked sa prebral,ukludnil sa a zase zaspal.... ale preslo to samo,tak ako to prislo,tak to aj odislo,trvalo to mozno 4-5tyzdnov

elly111
22. júl 2011

Aj my sme to mali a aj keď má otvorené oči nie je zobudená, neviem či sa im niečo sníva alebo čo.
Na to sa nedá z našej skúsenosti nič poradiť, upokojovanie a tíšenie to ešte zhoršuje

m.i.r.i
22. júl 2011

aj u nas to obcas byva...my ho tiez vtedy uplne preberieme..ja radsej idem do izby kde je svetlo a stale na neho rozpravam a musim ho prebrat, inak je to srdcervuci plac, nechce cumel, nechce byt na rukach, nic ho neupokoji...ked sa poriadne preberie..tak sa upokoji a vypyta sa normalne opat spat a zaspi bez problemov..
Ja som nieco o tom citala v tej knihe Kazde dieta sa vie naucit spat - ze je to normalne, od urciteho veku deti vnimaju podnety intenzivnejsie a v urcitej faze spanku sa dostavaju do takychto stavov..a tiez tam radili dietatko prebrat..tiez si myslim, ze to casom pominie..mne mamina tiez vravela, ze ja som okolo 2 rokov sa s velkym placom budila kazducku noc..a potom to tiez preslo..

jarus1
22. júl 2011

@katkaxx nemusíš sa obávať, pokiaľ nemá nejaké psychické vplyvy, tak by to mal/mohol byť vzdor, ktorý u nej začína. Je to niečo ako 1.puberta, tiež to kýve psychikou dieťaťa sem a tam.
Ale z vlastnej skúsenosti - ver,že to skončí...len ju upokoj a ked chce sama spinkať, tak nech spinká

traktor
22. júl 2011

@jarus1 toto nie je vzdor..hovori sa tomu aj nocny des, ..je to zväčša okolo polnoci , dietatko sa posadi v posteli a potom zacne chodit po dome, oci ma otvorene, ale je akoby mimo, ..place, krici..niekedy nezmyselne rozprava, ....rano si ani nepamäta, ze nieco bolo..ked sa to deje, nepomaha krik,nic..skratka dieta sa same ukludni, lahne a spi dalej..ja som patka / dialo sa nam to len pri patkovi, pri dievcatach nie/vzala do narucia a silnejsie drzala , nic som mu nehovorila, len ho tisila..tak ako to prislo, tak to aj odislo..doktorka hovorila, ze niektore deti su viac akoby citlive vela prezivaju potom v noci..nie su na to lieky, nic..treba len vydrzat../u niektorych zistit, co ich trápi..my sme to vyriesili..patko mal problem s pani ucitelkou v skôlke..ked sa toto vyriesilo, nocny des presiel/

jarus1
22. júl 2011

@traktor tak mi sme to také nemali...trvalo to pár nocí a samé to odznelo, ale samozrejme netreba nič podceňovať

katkaxx
autor
23. júl 2011

dakujem za vase skusenosti, dievcata........trochu ma to veru vylakalo lebo u starsej dcerky sme to nepoznali...tiez sa jej i ked velmi zriedkavo stane, ze zacne v noci plakat a cosi si rozpravat, ale ked sa jej prihovorim, pohladkam...upokoji sa......u tejto mladsej ma ani neprekvapilo to, ze sa strhava zo spanku, ale to ako pri tom agresivne reaguje, neda sa ani len pohladkat, toboz chytit do narucia......ale uz dva noci sa nic neudialo, tak dufam, ze uz je to za nami 🙂

janka_pn
23. júl 2011

aj u nas to bolo, vravia tomu, ze nocny des... skus googlit 🙂 ale ako to prislo, tak to aj odislo 😉

janka.janegova
2. apr 2012

Ahojte, super že tu o tom komunikujete, my práve prechádzame týmto obdobím a už som myslela že je Peťko nejaký vadný alebo čo...ale vidím že nie sme sami čo toto zažívajú...

skybaby
2. apr 2012

@katkaxx presne ako pisu baby predo mnou, aj my to obcas zazivame a ja malu vtedy pevne objimem ak sa necha, alebo ju proste necham a ona sa casom ukludni, niekedy aj 20 minut a pekne spinka dalej, jasne ze rano si nic nepamata .... treba vydrzat, deti z toho urcite vyrastu

bozena1982
2. dec 2012

som šťastná,že týmto obdobím si neprechádzame sami. Už som začala pochybovať, či je náš takmer dvojročný syn v poriadku. posledné 3 týždne ho z ničoho nič pochytí amok aj v noci. Nepomáha nič, ani pevné objatie, spievanie,ani krik upokojovanie či cumlík. Plače tak, že potom nemôže ani rozprávať. Kope, bije, hádže sa o zem,nechce byť na rukách ale keď ho dám dole, plače ešte viac a škrábe sa po mne. Niekedy už nevydržím a plačem s ním. Pri staršom synovi sme to nezažili, tak len dúfam, že je to naozaj obdobie vzdoru a malý sa časom upokojí.

sendy182
2. dec 2012

@bozena1982 skús ho utíšiť na rukách tak aby sa nezobudil......hladkaj ho nerozprávaj ...aj tak nebude ragovať.......ho prikry .ho ..možno sa upokojí........ráno si niečo pamätá? spí cez obed? večer kľudové aktivity...........

cat
2. dec 2012

@bozena1982 pred 4 rokmi sme to isté zažívali s naším synom, zobudil sa v noci /okolo polnoci/ a krik, otvorené oči, kopanie na všetky strany...vobec vtedy nevnímal svet, ani nás, moji rodičia nato, že on neni normálny...ale ja som od kamošiek vedela, že to sa stáva..že to sú nočné desy. .tak som bola kludná. V tých chvílach v noci ale nepomáhalo nič, museli sme ho s mužom len pevne držať aby si neublížil/ alebo nám/ a po pár minútach to prešlo. Keď mal cca skoro 3 roky, prešlo to úplne.

majuskacechova
2. dec 2012

@bozena1982 ahoj. aj my sme si tym presli. ked mal syn asi 2 roky. v noci sa zobudil, zacal plakat, behat po izbe. potom si sadol hojdal sa, ukazoval pred seba a v ockach strach. vzala som ho do narucia, snazila som sa ho utisit a niekedy som si poplakala s nim ☹ ☹
boli sme s tym aj u neurologa. nocny des. je velmi citlivy a vnimavy. ked mal asi 3 roky tak to preslo. chvala Bohu 🙂 🙂

hajajanka
3. dec 2012

Aj u nas sa to obcas stava. Teraz len velmi velmi zriedka (syn ma 4 roky), ale ked bol mladsi, tak niekedy chytil v noci taky amok zo sna, ze ho nebolo mozne ukludnit. Robime to tak, ze ho vezmeme do obyvacky, kde je svetlo, hra telka a tam sa uplne preberie. Zistili sme, ze je zbytocne ho cicikat a ukludnovat v jeho izbe v tme, lebo on vlastne spi (polospi) a nie je schopny vnimat realitu. Takze uplne prebrat a potom dat v klude spinkat.
Ked bol maly, tak sa nam to casto stavalo po rusnom dni. Napr. boli sme niekde na vylete alebo tam, kde bolo vela ludi a vsetci na neho hovorili, teda mal vela podnetov a nejako ich nedokazal spracovat. On je velmi citlivy a vnimavy uz od babatka. Tento rok sa nam to stalo len raz, nieco sa mu snivalo.

nili
3. dec 2012

@katkaxx Mali sme nieco podobne, najprv nam lekar povedal, ze to bude epilepsia, ktora sa objavuje v noci. Vysetrenie u neurologicky avsak nastastie bolo negativne. Vyklulo sa z toho uplne nieco ine, ale to nie je podstatne. Dcera to aj teraz robi sem tam, ak ma prilis vela podnetov, ak sa niecim cez den vela zaobera, pretoze sa nedokaze vypnut, stale rozmysla. Ak by sa to castokrat opakovalo, skus poziadat o vysetrenie u neurologicky. Nechcem ta vylakat, neber to tak, len pre istotu.

bozena1982
4. dec 2012

@sendy182 niekedy sa aj ráno zobudí s plačom a niekedy akoby nič. ale ak má ťažkú noc na druhý deň je unavenejší, plačlivejší. našťastie cez obed ešte spí každý deň cca 1,5hod. a večer ide spať okolo 20h.

bozena1982
4. dec 2012

@cat ahoj, som rada, že si týmto obdobím prechádza viac mamičiek. a je ťažké, ak sa niekto zamýšľa nad tým, že dieťa nie je normálne. môj osemročný syn bol úplne iný, pokojnejší,viac pristupoval k dohodám. takže sa niektoré veci pri mladšom musíme jednoducho s manželom doučiť 🙂. ale ďakujem za podporu

sendy182
4. dec 2012

@bozena1982 prejde ho to ....môže to byť nočný des........moj starší syn to mal práve ak mal byť chorý........ u nás jeden neklamný signál... 😲 ......alebo nepríjemný zážitok.......zväčšená nosná mandľa.............tak veľa trpezlivosti..........skúšala si večer relaxačnú ukľudňujucú masáž dieťatka 😉

saan
22. jan 2014

@m.i.r.i
@traktor. Prosim vas,moze sa nocny des objawit u 16 mesacneho dietata? priznaky ktore opisuju mamicky presne sedia. Trwa nam to od 24.12. Wcera prespal celu noc,bez mliecka,placu a kriku... A dnes po 23hod. To zase zacalo. Najprw sa len prewalowal,potom mrnkal,potom plač,zobrala som ho na ruky a zacal sa wypinat ako luk odtlacal ma,ako wzdy. Nepodari sa mi ho nijako ukludnit,ci wrawim,ci spiewam,nakoniec zapnem DUCK TW, Fihu. Upokoji sa,no potom sa zlosti,chce hajat,no nie a nie zaspat ☹