Ahojte ,prosím poraďte ako ste vy odplienkovali svoje deti ? Aký systém mať pri tom ? Mám v tom celom chaos,neviem ako začať 🙈 dieťatko má 20 mesiacov, ďakujem..
Zobrali sme plienku a snažili sa posadiť na záchod v nejakých intervaloch. Teda najskôr na nočník, veľmi sme chvalili, keď sa tam vycikal. Keďže je však dosť veľký, rýchlo sme.presli na záchod, lebo z nočníka pravidelne išla potopa. Ale teda, ťažko sa vzdával a to sme.skusali pravidelne od 2 rokov odplienkovat, no vždy sme to vzdali,.keď sa ani za svet nevycikal do záchoda, ale len vedľa. Držím palce.
1. Odplienkovat som začala až keď bola plienka ráno sucha. Teda v čase, keď už deti necikali v spánku, ale ráno po zobudeni.
2. Odplienkovala som vždy v lete. Proste som prestala dávať plienku. Syn to pochopil za 2 týždne, dcére to trvalo 2 mesiace. Ale v lete to bolo pohoda, prezliekala som aj 10x za deň. Prvé dni sme boli doma, po 3dnoch už sme normálne fungovali, len som mala stále náhradné oblečenie. Bez stresu, bez strachu.
Nepotrebovali sme žiadny systém. Nočník stal v izbe, keď sa naň vypýtala, pomohli sme jej. Keď prestala chcieť plienky, prestali sme jej ich dávať.
Obe deti v 2 rokoch.
-vzdy pred a po spánku rovno na nočník
-vzdy pred a po vychádzke rovno na nočník
-Vonku som ich dávala cikať v 1,5 hodinových intervaloch, aj keď sa nepýtali
Obaja pochopili rýchlo, syn po mesiaci už spí aj v noci bez plienky ....
Ja som dávala na nočník od 5mesiaca staršieho aj terás malú.a od 11 mesiacov nemal a áno ona plienku chce pískat chytí sa alebo ukáže na nočník.teras iba v noci má.
Terás bude mať 13 mesiacov.ako nehvoorim že sa neposiskala ale to Max za deň 2 krát ale už sa to nestáva.aj vonku píska do trávicky.
Ja ked som videla,ze vedia co znamena cikat (napr v sprche ked zacali cikat tak ame to vzdy pomenovali)tak sme dali plienku dole, ukazali nocnik,vysvetlili a posadzali a pri uspesnom vycikani robili ovacie. Prvy den len vysvetlovamie a neustale posadzanie,druhy den uz sa uspesne vycikali a treti uz sa pytali. Oba deti ale s tym,ze dcerka az na druhy pokus ,skusala som asi v 20m a nepochopila,4dni a nechapala tak ame skusili o 2m neskor a uz to slo. Plienku potom eate na par mesiacov na spanok. Ale ked uz raz das plienku dole,musis tych par dni vydrzat,napr neplanovat dlhu cestu autom,brat zo sebou von nocnik alebo poharik (ak je chladno)..drzim palce
Kúpila som nočník a povedala, že už plienky nebude nosiť a bude cikať a kakať do nočníka. 3 hodiny cikala do gatí, potom sadla na nočník a bolo odplienkovane. Od toho momentu sa nepocikala dokonca ani v noci, hoci to nebolo cieľom 🙂 mala 2 roky, dovtedy sme vylučovanie nijak neriešili.
Jedneho dna som nedala plienku. Nedavala som ani na nocnik. Proste nech si to dieta plne uvedujeme. Prvy den same mlacky. Druhy den trochu pustil a potom zadrzal. Treti den odplienkovany. Rovnako u obidvoch synoch.
@jesenzima ahoj, prosim ta, ked si bola vonku v parku - nosila si nejaky maly nocnik so sebou? Ci iba tak do travy?
@sun_shine_2020 do trávy 😉 nočník nebolo kde nosiť, deti od 1,5 roka chodili bez kočíka ...
1. musi byt pripravene: musi mu vadit mokre, musi vediet povedat "kakať, cikať, čurať" alebo take dake slovo detske, musi mat dlhsie pauzy so suchou plienkou, musi si vediet samo stiahnut gate
2. Ja som isla v dvoch rokoch aj 4 mesiacoch u oboch dcerok šokovou terapiou (cakala som na leto + vyhradila som si 2 tyzdne na nacvik). Potom som oznamila, ze su uz velke a preto budu mat taketo kraaasne gatky a plienky som schovala. Prve dni sme nikam nesli, max. kratka prechadzka. Vela som prve dni prala. Pri nehode som povedala, nevadi, tam je nocnik, nabuduce to vyjde. Oni si to museli same uvedomit a same riadit a vediet zadrzat. Neponukala som ich 100x ze teraz si sadni na nocnik....
3. Plienku dostali len na spanie. Ziadne take ze na navstevu plienku, do auta plienku a pod...
Ja som to nechala na deťoch. Keď som videla , že sú už pripravení, išlo to bez nehôd a ocikaneho bytu. Takže si odsleduj, kedy máš deti pripravené a nie kedy na teba budú tlačiť babky slovami , že už sú na plienky staré.
A je vobec pripravene? Fyzicky a psychicky?
Vie chodit same po schodoch a strieda nohy pri tom? Vie cikat na povel uz par mesiacov? Ma pravidelnu stolicu? Vie povedat, ze je pocikane a treba prebalit? Po dennom spanku byva plienka sucha? Po nocnom spanku? Vie povedat nocnik, cikat, kakat alebo nejako sa vyslovit? Vie sa same vyzliect? Chce byt samostatne? Ked je pocikane, vadi mu to? Alebo je mu to jedno? Upozorni ze potrebuje cikat alebo kakat? Alebo az potom? Vie obsediet?
20 mesiacov uz moze byt zaciatok, ale je to este relativne zavcasu (ja viem, teraz 1000 mamiciek napise, ze ich dietatko uz bolo odplienkovane v pol roku 🙂 ) ale vazne, radsej mesiac pockat, ako ist pri nepripravenom dietatku.