Aký režim nastaviť 8,5 mesačnému synovi?

12. máj 2022

Ahojte.
Už som zúfalá zo spánkov môjho syna. Je to veľmi tvrdý oriešok keď už ani rady spankovych poradkyň nezaberajú.
Na začiatok len toľko že do troch mesiacov spával ukážkovo dve maximálne tri nočné zobudenia na kojenie.
Od štyroch mesiacov sa začal postupne budiť stále častejšie a častejšie až momentálne teraz sme niekde na tom že sa budí každé dve alebo každú hodinu. Zaspí jedine iba na prse cumel vypluva a čím viac sa mu ho snažím dať naspäť tým viac ho to rozčuľuje a začne plakať.
Režim doteraz sme mali takýto.. spánky 3x denne a to 30m/2h/30m
Vstáva cca o 7:00 prvý spánok okolo 9:15 do 9:45, druhý cca od 12:15 do 14:15 a tretí od 17:15 do 17:45 večierka o 20:30.
V poslednej dobe buď odignoruje prvý spánok ak náhodou vstane trošku neskôr ako o 7, alebo sa počas poobedneho aj 3 krát s plačom v kočíku zobudí alebo sa zobudí po polhodine a už nezaspí alebo mu veľmi dlho trvá zaspať na tretí.
Momentálne vydrží bdiet úplne v pohode 3,5 hodiny dnes dokonca vydržal až 4,15.

Moja otázka znie: je čas zmeniť režim už len na dva spánky? Ako mu nastaviť nový režim? Vraj by mal byť prvý spánok zachovaný na 30 minút a druhý na 2 hodiny.
Ideálne by bolo aby bola večierka stále rovnaká a to o 20:30. Dávať dieťa spať už okolo 19 je veľmi skoro ide leto dlho svetlo a najhoršie to že jeho večierka je večierka v podstate aj pre mňa lebo on je schopný zaspať 20:30 a 21:30 už je hore takže musím byť už stále nablízku pri ňom.

Ďakujem za rady ❤️

majlo1234
12. máj 2022

Ja mam tiez podobne stareho syna, uz dlhsie ma len dva spanky. Vstava okolo siedmej, a prvy spanok ma v zavislosti od vstavania o tri styri hodiny. Pospi ako kedy, niekedy len polhodinu, niekedy hodinu, niekedy aj dve(zavisi od toho, ako spi v noci). Druhy spanok ma potom o nejake tri styri hodiny zase. Dokonca sa stalo, ze soal cez den len raz, vtedy som ho ukladala uz o siedmej vecer spat a prespal celu noc. Asi si ty odsleduj, kolko spanku potrebuje a tiez ci uz ti nevydrzi byt medzi spankami dlhsie hore, potom si to prirodzene upravite.

ckatka
12. máj 2022

Ja mam momentálne 16m dieťa...starší ma 5. A môžem ti povedať len toľko. Nenastavuj režim dieťaťu ty, ale rešpektuj ten jeho. A ušetríš si koooopu starosti...
Moje dieťa napríklad spáva uplne inak "ako by malo"...lenže som ušetrená starostí a uspavania....pretože zaspí, keď vidím, že je unavený. Supnem mu prsník a do minúty je tuhý. A ja len z postele odídem. Alebo ho dám do šatky, a keď je unavený, zaspí (väčšinou s prsom v ústach hneď). Co je na tom? Ved je to.krasne. Užívaj si drobčeka. Nebude s tebou spať do gymnázia....
My chodíme spať večer okolo 10-11 všetci. (Starší o 9 vytuhne lebo ráno vstáva do škôlky). Mladší sa s nami tmoli po dome a hra sa s tatom kým ja si porobim a dám sa do poriadku. Ráno vstavame o 7 do škôlky, mladší v kočíku ešte dospí noc do tej 10-11 mi pospi. A potom ma poobedny spánok okolo tej 4-6 ako kedy.
Sú dni, keď cez deň spí tri hodiny, 4, ale aj jednu. A?

ibajaanikiny
12. máj 2022

Podla mna ma na svoj “vek” vela spankov a male bdele okna. Moje dieta ma 9 mesiacov a uz nejaky cas sa prestavila na dva spanky. Vstane okolo 7-8,prve bdele okno ma 3 hodiny,potom pospi cca 1,5 hodiny,potom ma bdele okno okolo 3-3,5 hodiny,spi 1,5 max 2 hod a potom ma po okupani uz nocny spanok. Je kojena a budi sa tiez castejsie,ale trosku potaha z prsnika a spi dalej…ja by som skusila natiahnut bdele okna a prejst pomaly na dva denne spanky…

autor
12. máj 2022

@ckatka toto si už v poslednej dobe začínam hovoriť aj ja.. lebo čím viac sa snažím, nastavujem, budím a rátam kedy koľko ako spí tým je to horšie.. už si hovorím že ho nechám tak nech si spí kedy chce koľko chce a možno bude lepšie ako toto.. asi najväčšia chýba že som sa dala na spánkové poradenstvo lebo tie poradkyne sú asi rovnako sfanatizovane ako tie laktačná.. moja mama keď som jej hovorila že idem malého po polhodine zobudiť sa na mňa diva či mi jedineezi či mi to nieje ľúto a ako by to bolo mne keby mňa niekto vkuse budí.. nuž, asi na tom niečo bude ☹

marzuz89
12. máj 2022

Ake rady spankovych poradkyn si skusila? Ako dlho si ich skusala?

Vidim tam totiz jasnu vec - nespravme spankove asociacie, preto sa ti budi kazdu hodinu, lebo je zvyknuty zaspavat na prsniku, prejde mu cca hodonovy spankovy cyklus, preberie sa pocas lahkeho spanku a znova hlada to, pri com zaspinkal. Riesenie je jednoduche, nech sa napapa, ale z prsnika ho zloz niekolko desiatok sekund pred tym, ako na nom zaspinka. Nauci sa, ze zaspinka aj bez prsnika v puse a ked orejde hodina ako spankovy cyklus, nebude prsnik vyzadovat na znovuzaspanie. Preto ke hore kazdu hodinu, lebo tolko trva spankovy cyklus. Vzdy v casti lahkeho spanku sa ti preto zobudi.

To, ze sa budi po hodine od zaspinkania na noc, zase moze suvisiet s preunavou cez den, spanky by som nerusila.

marzuz89
12. máj 2022

Poradkyne nie su sfanatizovane 🤗 iba vedia, ako funguje spanok. Budenie ak vyuzivaju, tak na par dni, kym treba prenastavit dietatko na iny rezim, ja som vyuzila, a budit som teda nikdy nemala. Ani nechat vyplakat a podobne chutovky. Ale v case, ked som pomoc vyuzivala ja, bola jedna na SR. Teraz je spankova poradyna kazda druha..

autor
12. máj 2022

@marzuz89 na radách poradkyne fungujeme od začiatku marca a sama mi naposledy nepovedala nič iné iba to že nechápem prečo to nefunguje.
Čo sa týka preunavy aj keď spí ukážkovo tak ako má noc je rovnaká nech spí tak či onak..
A áno aj sme skúšali zrušiť asociáciu na prsník tak že som odišla do inej izby a staral sa muž a aj som chcela že prídem nakojit iba 2 maximálne tri krát za noc.. ale kurnik šopa ja nemám srdce na to počúvať ten plač ako chce mňa

jaskolka
12. máj 2022

Skus sledovať jeho prejavy, kedy naozaj chce spať a kedy ho budeš nasilu nútiť a nič z toho, alebo dlhý boj. Budenie by som nerobila, môjho keď nasilu zobudím (len výnimočne, keď trebárs šli sme k lekárovi na urcitu hodinu) tak bol ak čert potom. Takže budenie je podľa mňa hlúposť, v tom plne súhlasím s tvojou mamou.
Takisto súhlasím s @ckatka,nenastavuj mu režim, ale chod podľa toho jeho režimu. Ja som zistila, že keď syn nezaspal do 15 minút, tak skrátka spat nechcel a zbytočne by som stresovala jeho aj seba. Dieťa si spanky"prehodi "samo, v podstate ani neviem, ako sa syn prestavil postupne až do toho jedného spánku, ako má teraz. ja som to len sledovala a vtedy som upravovala režim. Napríklad ak som vedela, že cca okolo desiatej bude už chcieť spat, tak som ho vzala hore do izby, snažila sa, aby nebol nejaký hluk (telka), kým bol dojčeny, tak prsník...

euka210
12. máj 2022

Ako ja odpadam pri tom casovani, mala som synov co na 6mes spali 3x po pol hodke...a mohla som sa pretrhnut.
Inak rezim je podla mna super, ak vydrzi dlhsie, tak skusit prejst na 2 spanky. Doobedu a poobede...taky tip cca 10h a 14h co si od mojich pamatam. A kolko pospi, uvidis. Aj moji len na prse zaspavali alebo kocik, cumel mi odmietali. V takom veku kocik uz velmi nie, lebo ich vsetko okolo zaujimalo.

ivangeline
12. máj 2022

Moj mal 8m a spi 3x. 45min,hldinu a pol az 2h,45min a po 19tej ideme spat. Cca pol hodina to kolise pri 3 detoch... ale vyhovuje nam to takto. Nebude to iny prikrm ci zuny ci ockovanie ci teplo? Rezim mamw cca: 6h hore,o9 uz spi,pol 12 az 12 ide spat, okolo 4tej ide spat a potom o 19tej ideme. S tym,ze niekedy zaspi za par min a niekedy to trva dlhsie... max 20min. V noci aa vsak budi. 3 az xkrat.
Oo a zaspava na prse alebo v nosici (tie kratke spanky sme vacsinou von).

autor
12. máj 2022

@ivangeline áno, všetko som si myslela že to bude zuby tie čakáme už od 4 mesiacov a stále nič ani jeden nemá, očkovanie tiež teraz nemal problémy väčšinou to isté.. ako keby to malo nejaký tento dôvod tak by to bolo krátkodobé lenže u nás je to už veľmi dlho takto 🙂

stanzi
12. máj 2022

Nechala by som to viac na dieta, a riadila sa hlavne bdelymi oknami. Podla mna cez den je problem ze ho ukladas na spanky skoro…sama pises ze uz vydrzi v pohode bdiet 3,5 az 4,5h, a pritom na prvy spanok ho ukladas spat uz po 2 a stvrt hodinach, to je naozaj skoro...Ja mam tiez cca 8,5 mesacnu dceru, vydrzi bdiet od 3 do 3,5h a na dvoch dennych spankoch uz fungujeme takmer mesiac…

Co sa tyka noci, je to o spankovej asociacii ako pise @marzuz89. Neviem aku mas spankovu poradkynu, ale skus sa obratit na Lepsi spanok babatiek…

izabela181
12. máj 2022

My sme to mali podobne že som začala postupne vidieť že 3 spanky sú veľa lebo horšie zaspaval, pripadne na jeden zo spankov nechcel vôbec zaspať 🙈 tak som prešla na 2 spanky ale zatiaľ chodíme spat von do kočíka lebo sa bojím že doma by spal len 30 minút 😆 teraz má 9,5 mesiaca, 2 spanky má asi 3 týždne…vstáva 6:30 cca, prvý spánok 10:00-11:00, druhy spánok 15:00-17:00 a spat ide 20:30 😊 na začiatku to bolo trosku komplikovane predĺžiť trosku bdele okna, ale napríklad keď ten prvý spánok pospi hodinu a nie len 30 minút úplne v pohode vydrží tie 4 hodinky do ďalšieho spánku 😊 a ja ro robím tak že keď napríklad viem že by mal spat o 10tej tak ideme von 15-20 minút skôr lebo už je doma umrncany, tak v kočíku pekne pozerá a bez placu pekne zaspí 😊

ckatka
12. máj 2022

Ale ved zaspavanie na prsníku je najlepšie čo môže byť 😉
Prečo to babo oberas o to, čo mu je najpríjemnejšie? Nechápem....
Prejde chvíľa...A bude spať vo svojej izbe. Onedlho budeš "trápna matka" a o dve chvíle sa odstahuje....
Užívajte si to spolu teraz 🤷‍♀️

autor
13. máj 2022

@izabela181 úplne rovnako sme to mali včera aj my 🙂 prvý spánok 10-11 a druhý 15-17 🙂 na noc zaspal 20:30 len s tým že vstal 7:00 🙂 musím povedať, že noc bola pokojnejšia a lepšia ako kedykoľvek predtým 😀 som v šoku 😀 momentálne som vyspatá a rozmýšľam čo idem robiť kým drobec spokojne odfukuje 😀

autor
13. máj 2022

@stanzi ten prvý spánok má preto o niečo skôr ako tie ostatné pretože po tak nafigu noci ako máva že sa zobudí aj 10x je unavený oveľa skôr.. akoby to potreboval ešte dospat.. ako aj dospelý zle sa vyspím v noci tak by som si ráno po raňajkách najradšej ešte schrupla.. už keď akoby dohnal zameškané tak po prvom spánku je to úplne iné dieťa čo vydrží byť hore aj 4 hodiny.. lebo ráno keď vstane už po hodine a pol sucha očká :-/

andreatytler
13. máj 2022

Ako ratam tak cez noc spi 11 hodin a cez den 2-3 hodiny... presne tak radia knihy. Ide o to ci to staci jemu. Je cez den spokojny, culy?
Vacsina deticiek vydrzi rano bdiet ovela kratsie ako vecer a nie je to preto lebo mali zlu noc, je to uplne normalne. Nas syn mal v tom veku 2 spanky. Rano bdel 2.5 hodiny, na obed 3 hodiny a vecer 4 hodiny.
Ked vravis ze vydrzi bdiet 3.5 hodiny, ako to vies? Zacnu po tych 3 hodinach prve znaky unavy alebo po tych 3.5 hodinach sam zaspi tam kde je?
Pre mna bola dolezita len skora vecierka (pred 20:00) a na tom som trvala. Ostatne som nechala na dieta aby si on urcil rezim. A zatial sa nam to celkom darilo aj ked mali sme zle obdobia.
Ci je cas prejst na 2 spanky zitis tak, ze mu bude trvat velmi dlho zaspat na prvy spanok.
Normalne verim tomu ze dieta nikdy nebud, ale ak by ti mal prilis dlhy denny spanok pokazit vecierku, tak by som zobudila. Nas syn ma 2.5 roka a ma uz len jeden spanok. V jasliach spi 1.5 hodinu. Cez vykend spi na mne a ja ho po 3 hodinach budim. Neviem ako dlho by spal ak by som nezobudila. Proste ked ma citi pri sebe, tak sa mu vobec nechce vstavat, ale nechcem aby vecer isiel spat o 22:00

autor
13. máj 2022

@andreatytler áno cez deň je spokojný, akurát, vždy po Tom poslednom polhodinovom spánku od 17:30 až do 20:30 kým nešiel spal zas bol umrncany, nerovozny skoro stále iba na rukách.. akoby mu tá posledná polhodina nestačila..
No po tých 3,5 hodinách je už vidno na ňom že chce spať, nič ho nebaví, nechce sa hrať, červené očká tak vtedy viem že je čas spať.. pokiaľ je to prvý ranný spánok ľahnem si s ním do postele dám prso do 5 minút spí alebo poobede ideme do kočíka tiež rýchlo zaspí ale skoro sa zobudí.. no a hlavne na ten posledný večerný veľmi dlho zaspáva niekedy aj polhodinu

katka533
13. máj 2022

@marzuz89 mojho som naucila zaspavat sameho, iba som vedla neho a aj tak sa v noci budi kazde dve hodiny.

marzuz89
13. máj 2022

@katka533 a co robi pocas toho bdenia potom, ako znovu zaspinka? Aj to je dolezite. Je to taky komplex veci, ktory ale potom naozaj funguje, ak sa nastavi spravne

andreatytler
13. máj 2022

Myslim ze to mate vsetko celkom dobre. Uspavanie pol hodinu vecer nie je az tak vela. Proste ta unava z celeho dna sposobi ze sa mu v tele nahromadi adrenalin a ten mu brani v zaspani. Kedze vravis ze je vtedy umrncany a unaveny, zacni uspavat skor. Stale bude trvat pol hodinu kym zaspi ale bude mat viac nocneho spanku.

Zmenila by som len 2 veci
- Nechala na neho kedy bude mat denne spanky. Zacala by som ukladat pri prvych znakoch unavy. On sam si vytvori rezim a bude chodit spat v rovnaky cas.
- Nebudila, ak to vyslovene nenarusa celkovy rezim.

Ak sa zobudi rano o 7:00, prvy spanok by bol okolo 10:00. Nechala ho spat tak dlho ako chce. Ak bude spat hodinu, tak druhy spanok bude o 14:30 a podla toho ako dlho bude spat bude vecierka medzi 19:30 a 20:30. Neboj sa toho ze v lete je dlho svetlo a nebude chciet zaspat. Kup zatemnovacie zavesy. Ja verim tomu ze skora vecierka je velmi zdrava a prospesna pre dieta. Aj keby sa koli tomu mal zacat budit skor ako o 7:00 rano. Nas vstava o 6:00 (ale odkedy sa pretocil cas na letny cas, vstava o 7:00).

Po hodina denneho spanku je podla mna malo. Po polhodine sa meni spankova faza a ked sa dieta zobudi a uz nejde spat, chyba mu REM spanok. Su aj deti co proste spia len tu polhodinu a nic s tym neurobis, ale ak ho ty po tej polhodine budis, tak to by som urcite nerobila. a ak sa on zobudi sam, skusila by som este douspat. Pri tom prechode spankov sa vela deti zobudi ale zase zaspi. Ide o to ich naucit zase zaspat.

Jedinne v com vidim u vas problem je to caste nocne budenie. To mozu byt tie zle spankove asociacie, alebo je preunaveny, alebo proste len obdobie (zuby, vyvojovy skok, separacna uzkost). V prvych 2 rokoch je toho strasne vela. Mne pomahal muz a vstaval k synovi pocas noci. Ja som to nezvladala. Prvy krat prespal ceu noc az ked mal 2 roky.

Ak tvoj syn zacal prave stvornozkovat, tak je uplne normalne to caste nocne budenie. Vlastna mobilita, je tak obrovska zmena pre deti ze spanok ide na druhu kolaj. Vela deti sa casto budi v noci a davaju sa na 4 a trenuju si svaly.

katka533
13. máj 2022

@marzuz89 no mota sa a zacne mrncat a chce prsnik

katka533
14. máj 2022

@marzuz89 mozete mi poradit, ak viete?