Moja malinká má 4 mesiace a niekedy cez deň vôbec nezaspí.. Ak hej tak max na pár minút. Je veľmi živá, potrebuje meniť stále činnosti.Mojkáme sa, rozprávame, ukazujem jej hračky, robíme grimasy do zrkadla, lietame, skáčeme na fitlopte, býva pod hrazdičkou, je v lehátku, dávame sa na bruško, sme v kočíku, chodíme na prechádzky ( ale nie na dlhé, lebo po čase začne mrnčať a plus v týchto horúčavách môžme ísť akurát ráno..., spievame si, pozerá na nálepky na stene, na farebnú kozmetiku čo mám v izbe... niekedy ale už neviem, čo robiť,... s takýmto maličkým bábätkom a ešte keď ju to hneď omrzí... plus nechce ani buvenkať..idú nám zúbky... celé na draka.začínam byť zúfalá.. ešte mám rezervy, ale človek keď sa nemôže ani poriadne najesť alebo umyť... je poriadne unavený. prosím, poraďte
@lulistek hm, podla mna spat potrebuje viac, ako spi...mrzuta a nepokojna bude zrejme z unavy...my to robime tak, ze ked vstaneme, pohrame sa spolu, potom ju dam do postielky a pustim kolotoc, dam hracky a idem jest, ak stihnem, dam aj sprchu...ona dostane papat bud predtym, alebo az ked pyta, to je rozne. Potom si ju vezmem do izby na deku a hra sa (uz sa sama pretaca na brusko, tak musim byt v strehu, kedze naspat sa este neprevali a o chvilu menci). Do takych 2 hodin od zobudenia zacne
Robíte toho spolu naozaj dosť 🙂 A nenechávaš ju aj samu sa hrať? Či nevydrží? Ja mojej dcérke ešte čítam knižku, takú s tvrdými stránkami, má veselé obrázky, teší sa keď zbadá známe obrázky. Dobrou hračkou sú aj veci z domácnosti, napr. plastová fľaša, do ktorej dáš niečo čo hrká (fazuľa, šošovica, ryža, cestoviny, celé korenie...) poriadne zavrieš a radosť je na svete 🙂 alebo taký sáčok, či igelitka, samozrejme len pod dozorom 🙂 Mojej dcérke sa páči ten šuchot a zo sáčku som aj balónik robila 🙂 Ešte by som chcela vyskúšať bublifuk, vždy ho zabudnem kúpiť 🙂 Papierová krabička z čaju ju zabavila na dlho, celkovo papier je super, prezeranie si časáku - len tlač je toxická, čiže žužlať nie, keď žužlať, tak biely papier alebo vreckovku. Tiež samozrejme pod dozorom. Ja malú aj veľa fotím a ona strašne sleduje objektív, tvári sa pri tom niekedy veľmi múdro 🙂 Dúfam, že niečo z toho ťa inšpiruje a neboj, ten spánok sa stále mení a čím bude väčšia, tým dlhšie vydrží aj sama sa hrať 🙂
@lulistek hm, podla mna spat potrebuje viac, ako spi...mrzuta a nepokojna (vyzadovanie pozornosti) bude zrejme z unavy...my to robime tak, ze ked vstaneme, pohrame sa spolu, potom ju dam do postielky a pustim kolotoc, dam hracky a idem jest, ak stihnem, dam aj sprchu. Potom si ju vezmem do izby na deku a hra sa (uz sa sama pretaca na brusko, tak musim byt v strehu, kedze naspat sa este neprevali a o chvilu mrnci, lebo jej je hlava tazka 😀), kym sa hra, chystam nejaky rychly obed - to robim na etapy, ako sa podari. Do takych 2 hodin od zobudenia zvycajne zacne mrzutit, zivat, suchat oci, tak sa ide spat - bud ju uspim v postielke, na velkej posteli alebo ju dam do kocika a idem na nakup. Schrupne si ako kedy - 30 min. az 2 hodky. V case bdenia s nou pripadne cvicim na fitlopte, ale snazim sa ju nechavat co najviac sa hrat samu, aby sa snazila nacahovat sa za hrackami, pretacat sa a tak, nosim iba ked prenasam z miestnosti do miestnosti, pri tom si poukazujeme obrazky, zrkadla a tak, ale inak ju skor nechavam lezat na rovnom, ziadne kresielko (kvoli chrbatu)...no a tak dookola cely den, ked sa da, idem aj poobede von, lebo to spi najlepsie aj mne lepsie cas ujde, snazim sa, aby spala 3x za den a potom okolo 19-tej vecierka, budicek mavame tak o 6-tej.
Ach, srry ten nedokonceny prispevok, zradil telegon, z ktoreho prispievam 😀
@kikuleenka ano je to aj tym ze malo spi, ja ju uspavam vzdy ked ju uz nic nebavi, uspavam tak 10-15 minut, ulozim a do 10minut je hore.. to je fajn, ze ti mala vydrzi v postielke, Evicka teraz nevydrzi moc sama, staci ze ju necham samu s hrackami a uz mrnci.. su chvile ked vydrzi, ale uz to nie je to, co byvalo, to bude asi tymi zubkami ze je nervozna...
@maruska123 mame takeho lehatko ale nehojda sa same, iba vybruje a hra... ale zabavi ju... nachvilu ovsem 😎 ja vodicak nemam.. cize to auto nie, ale auto miluje, do sekundy tam zaspi, ked ideme niekam s priatelom. a ked zastavime v zapche, tak pozera, ze preco stojime, proste sa zobudi 🙂 asi je nacase si spravit vodicak.. len ja mam z toho obavy...
@lulistek tak hadam to je tymi zubkami a tym padom sa to coskoro opat aspon po dalsie zuby zlepsi 🙂 asi nam neostava nic ine, len vydrzat 🙂
@kikuleenka wau cize vam prespi celu noc? to mate super, u nas sa parkrat stalo, ze tak prespala, ale teraz sa niekedy budi aj dvakrat za noc ( zase si myslim ze to tymi zubkami ). vlastne podla mna cele to aj tak vzniklo ze je nervoznejsia aj z toho tepla, v kociku hned zacne mrncat. tiez byvala pekne aj polhodku v lehu a hrala sa, ale teraz ju dam a do minuty mrnci...
@kikuleenka no asi hej, mne staci kym pride ochladenie v piatok a budem aspon troska pozitivnejsie naladena 🙂)
@lulistek Zrkadlo baví aj moju malú 🙂 Narcis je to 🙂 Inak úplne ťa chápem, my sme tiež približne v tom 4-5 mesiaci prišli do fázy, že s každou hračkou sa hrá aj tri krát denne a kupovať stále nejaké nové nemá zmysel. Tak som hľadala inšpiráciu aj na nete a odtiaľ mám ten sáčok a fľašu. Moju malú tiež strašne baví sledovať ako sa varí - miešanie v hrnci, krájanie a aj keď si robím raňajky. Pozerá ako vešiam prádlo. Kúpili sme si nosič, dám ju do neho a už sleduje 🙂 V podstate sme nosič kúpili preto, lebo hneď mrnčala ako som sa od nej vzdialila. Aj do obchodu v ňom niekedy ideme alebo na krátku prechádzku, nenosím ju v tom dlho. Keď vidí, že beriem nosič, úplne sa teší, skús zvážiť kúpu, mnohé to zjednoduší a niektoré deti v tom aj zaspia 🙂
@lulistek ked mala moja 4 mes, robila som to isté čo ty, a ked sme vyčerpali všetky moznosti, tak zase to isté dokola, a k tomu za ritou starsieho 3 ročného, ktory sa správal tiez ako kojenec. brala by som tie časy spat, ked bola ešte mala, teraz ma 14 mes, začína sama chodit, lozit, takze som stále pri nej, aby sme predisli hrčí na cele. ked nie sme vonku, tak papame, hráme sa, chodíme, kobercujeme, gaučujeme, celé dni to isté x2, s 2 detmi. vychutnaj si to ešte ked je dcérka mala. ja mam oddych az ked deti večer zaspia, a aj to začína nočna, lebo jej idu zubky a vstavam aj 3x za hodinu, a do toho tieto teplá.
@lulistek detto 🙂 dnes sme pri uspavani ovievali casopisom, ale kym sme prisli na dovod huronskych revov, skusili sme asi vsetko (od merania teploty po masaz brucha)...a Hanke bolo 'iba' teplo 🙂
Jaaaj prepáč, až teraz čítam, že nosič máš 🙂 V štvrtom mesiaci už hlavičku nemusíš držať, len buď v pohotovosti. Nos ju v polohe na tigríka, tým sa krk pekne spevní 🙂
@kikuleenka no to hej.. poznam vyskusas vsetko a je to "len" to co si zabudla vyskusat 😀 aj my sme sa pri uspavani "schladzovali" som na nu trosku fukala... ale najhorsie je, ze mi vie zaspat len v hrubej deke... ja uspavam totiz na rukach na fitlopte ( velmi si pochvalujem, ze nieco taketo je ) a ona musi byt zabalena, lebo inak vypluva dudel, ruky rozpazi, odraza sa, mrvi sa a ked ju zabalim len do plienky alebo do tensej deky to proste nejde........
Poloha na tigríka je taká, že bábo leží bruškom na tvojom predlaktí s tým, že hlavičku má pri lokťovej jamke. Hlavička by mala vytŕčať cez ruku, ako budeš chodiť po byte/dome, tak sa bude kukať všade možne - spevní si tým krčné svalstvo a tiež sa zabaví 🙂 Neviem, či sa to dá z môjho opisu pochopiť ako dieťa chytiť, keď tak skús vygúgliť, určite nájdeš nejaký obrázok 🙂
@lulistek uf uf, no pekne...toto nezavidim veru :( nasa zaspavala problematicky tiez - len na rukach a este aj v perinke (takze tiez som sa hrozila leta), len sa z toho vyklula intolerancia laktozy (mala kolikove bolesti bruska), po vyrieseni tohto zaspi castokrat aj sama v postielke - pomojkame sa, dame dudu, pustime hudbicku a spi...na a potom su dni ako dnes, kedy maturujeme nad placucim batozkom, az kym nevyriesime zahadu (hlad, smad, teplo, zima alebo dalsia z xy zahadnych pricin) :D
ahoj, podla mna mrzuta je z toho, ze je unavena, dieta /kazde/ potrebuje spat, je to zakladna ludska potreba, a ked ti niekto povie ze to tak nie je, ze kazde dieta je ine....nie je to pravda...niekde sa robi chyba, alebo dietatu nieco je...zatial vsetci, co su okolo,mna a maju deti /a je ich vela/ co mi rozpravali, ze maju problemy so spankom deti, robili niekde chybu...no ale nevysvetlis..toto ti nepisem preto, aby ma tu ukamenovali nervozne mamicky, ale preto, aby si vedela, ze to moze byt lepsie a bude lepsie, ak prides na to, preco cez den nespinka....nemusis byt unavena mamka, mozes byt aj vyspata mamka, my mame dve deti 4 mesacne a skoro trojrocne a vyspime sa uplne akoby sme deti ani nemali.....my mame takyto program: rano maly vstane okolo pol7 a zacne sa mrvit , rozprava si tak pre seba 🙂 a ked ho necham tak, tak este zaspi na hodinu, dcera sa za ten cas posmochta, pohra, naranajkuje, tiez vstava okolo pol7 -7 cez leto, v zime neskor, pochopitelne...syn potom vstane, vezmem ho, napapa sa , okolo pol9 ideme von, v kociku pospi cca 30 minut, mozno ani tolko...okolo 12 dojdeme domov, najeme sa, najskor dcera, ide spat okolo 1, potom sa naje aj on, ide spinkat okolo pol2-2, niekedy uz o 1...no a spi niekedy cele 4 hodiny bez jedenie, inokedy sa prebudi uz po hodine s placom, dam mu jedt a spinka dalej..popoludni vyspinka okolo 3-4 hodin....potom, dcera spi tiez tolko...potom, po spanku sa naolovrabtuju a ideme zase von.....o 8 vecer su uz zalahnuti, polozime do postielky, pusa na dobru noc a ideme prec...zaspia samy a spia do rana...
podla mna klucom je dobre sa vyspinkat....a musis zistit, ze preco nespi...problem moze byt rezim, alebo strava, alebo vnemy vonkajsie...skus pomenit nieco na rezime dna, skus zmenit stravu ty, neviem, ci kojis alebo nie.....treba ju unavit...teda nechat na brusku co to da, proste kym nezacne poplakavat...ju to neboli, len sa rozculuje, ze nevie dalej ist...nas je od narodenia na zemi na penovom puzzle, ked mat 3 mesiace aj nieco sa pretacal na brusko a tam ho nechavam aj hodinu uz.....proste sa potoci okolo osi, porozculuje ale viem, ze to musi, lebo potrebuje napredovat....dieta by po 2-3 hodinach malo zalomit od unavy...skus niekde porozmyslat, co by si mozhla zmenit, aby si jej pomohla zaspat cez den, lebo ona ten spanok potrebuje a ty tiez, inak sa zblaznis....
co nocny spanok? ako spite? kedy chodite spat? mozno potrebuje ist skor alebo neskor...no proste kluc je v pozorovani a kazda mamka odpozoruje, ak chce..vo vynimocnych pripadoch to tak nie je a dieta ma nejaky problem....zdravotny...mozno neurologicky...moja krstna sa v tom istom case denne starala o tri deti, ja a moj bratranec aj sesternica, rozdiel mezdi nami rok.a stihala popri nas citat kazdy den knizky, pocas dna, samozrjeme....lebo sme dobre spali a boli pokojne deti......pisem preto, ze aj ty mozes mat take dieta, len pozoruj..velmi ti drzim palce, nech ti to vyjde a aby si bola spokojna pokojna mamka...🙂
este4 som zabudla: nikdy som sa uplne detom nevenovala za kazdu cenu, vzdy som ich nechavala hrat sa samych, aj syna aj dceru,vysledok je ze cokolvek si mozem doma porobit a hraju sa same...samozrejme ze sa im venujem, ale potrebuju same skumat svet okolo seba.....to ich vies naucit, aby si sa nestala otrokom deti a vychutnavala si matersku.....
Myslim ze je to horucava + unava. Obzvlast tie kratke 10min spanky, su asi vplyvom tepla. Mozno vstava od tepla, od smadu. Skus najst sposob ako sa vyspi dlhsie cez den, a bude lepsie. Btw, babo kazda aktivita bavi kratko. Ked bude mat okolo roka tak sa dlhsie zahra aj sama.
@lulistek este som ti zabudla napisat do mojho rozsiahleho prispevku, ze neriad sa nicim inym ako svojim rozumom a svojim dietatom...inspiracie si zobrat mozes, ale tvoje dieta je tvoje dieta, vase podmienky, ci uz byvanie,podmienky na spanie, vztahy, vnemy vonkajsie, navstevy, kamosky, to vsetko je len tvoje a ma to vplyv na tvoje dieta takze ty sama musis veci odsledovat.....a zvladnes to, len pocuvaj svojho drobca.....skus ju jednoducho vlozit do postielky a uvidis co to spravi...moznosa bude rozculovat a mozno ti neskor zaspi aj na dve hodiny.....velmi ti drzmi palce...
Moja ma teraz 4,5 mesiaca a program ma podobny. Iba s tym, ze ked zaspi, hned bezim k pocitacu pracovat (no dobre, aj cosi surfovat tu na konikovi 😀)
Tiez "kontrolujeme" byt, ked sa o nieco zacne zaujimat, tak tam ostanem, vysvetlim. Zrkaldo ma tiez rada. Ma dve rozne hrazdicky na hranie, na kresielku ma tiez zavesenych mackov. S hrazdickou sa vie celkom dobre zabavit aj sama, to tym hrackam "rozprava", docahuje na ne rukami aj nohami... Do kresielka ju davam, ked nieco potrebujem spravit, aby ma videla. Najradsej pozera, ako vesiam pradlo 😉 Beriem ju ale tak aj do kuchyne, do kupelky, ked sa idem osprchovat a pod.
Uz vie byt hore asi 2 hodiny v kuse, potom ju ukladam. Niekedy s vacsim, niekedy s mensim uspechom. Niekedy zaspi sama v postielke, niekedy ju udojcim do komy, niekedy ponosim na rukach... rozne.
Teraz v tych horucavach ju nielkokrat za den osviezim vodou, casto je iba v plienke. A tiez je velmi mrzuta, ked jej je horko.
Vonku chodim okolo 3 poobede, to musim ist pre syna do jasli. A odvtedy ma program, pozera na brata a to sa jej paci 🙂 Len vcera som uz bola nanho strasne nahnevana, aj som nanho nakricala, lebo dcera spala asi 15 minut, a on VZDY, ked prave zaspavala alebo uz aj zaspala, robil hluk. A tom som ho prosila, aby bol tichsie...
Ked sa prave zabava sama, necham ju. Ked protestuje, zabavam ju ja. A potom, ked je zase spokojna, necham ju samu.
Este velmi rada pozera stromy a kvety. Bud na balkone, alebo ked ideme pre syna, ideme cez stromovu alej.
Takze tvoja dcerka ma programu dost 🙂
Ale tiez sa snazim, aby spala. Denny a nocny spanok spolu suviaisa, ked psi pekne cez den, spi pekne aj v ncoi a naopak.
Ahoj, nemáš hojdacie kresielko? to majú deti radi a moje dve dcéry vždy v ňom vydržali a ja som zatiaľ mohla niečo porobiť, je potrebné aby ste stále niekam chodili, tak Ti aspoň rýchlejšie čas prejde, viem že teraz v týchto horúčavách je to hrozné ale už sa má ochladiť trochu, ja chodím aj často autom - deti sa radi vozia autom, na nákupy, niečo vybaviť, do materského centra atď a samozrejme malú ťahám stále so sebou, takto nám rýchlo prejde čas , moje deti tiež nikdy poriadne nespali takže som viac menej všetky domáce práce robila ked boli hore, vždy sme chodili hore dole po dome, vždy sa im páčilo vysávanie a pod. vždy všetko sledovali , samozrejme tiež nikdy nevydržali byť dlho v jednej polohe