Aký je rozdiel medzi RAK Barefoot a Protetika?

22. júl 2021

Ahojte maminky prosím vás vysvetlite mi niekto aké sú topánky Rak, aké kúpiť, na akú nohu ich kúpiť, či majú klenbu, pevný členok ... Aké sú Barefoot ? A protetika tie sú tuším na ploche nôžky? Nechám si poradiť, strácam sa v tom ktoré sú na aký typ nôžky. Mám 16 mesačné dievčatko, ktoré má zlé návyky a naslapuje na špičky, v stoji je na celých chodidlách a pekne stojí. sama ešte nechodí a potrebovala by som pre ňu nejaké pevne topánočky, prosím poraďte, kľudne aj konkrétne značky a podobne. Ďakujem krásne 🙂

maximilie
23. júl 2021

Ahoj. Ja tak trošku laicky, ale skúsim aspoň približne. Barefoot je druh topánok, bez klenby, znaciek je veľmi veľa. Pri spickovani by som ti ja osobne neodporucala. Protetika a rak sú klasické s klenbou, často odporúčané ortopedmi. My od prvých krokov nevieme nájsť tu správnu obuv. Najnovšie sme skúsili superfit a zatiaľ najväčšia spokojnosť- majú klenbu.
Moja tiež spickuje, každý má ukludnoval , ze to samo prejde a ano, mam uz ju to prechádza. Už začína chodiť veľmi pekne.
Co najviac choďte po krivom terene- tráva, kopce, les... co najviac! Tam sa na špičkách neudrží a núti ju to naslapovat na cele chodidlo. Nám toto veľmi pomohlo.

autor
23. júl 2021

@maximilie ahoj ďakujem a tvoja od začiatku spickuje? Lebo moja od kedy sa začala stavať tak na špičky aj chodíme cvičiť aby sa jej neskratili šľachy a tiež to vraj prejde no neviem si predstaviť ako začne vôbec sama chodiť po tých špičkách keďže chôdza vyzerá byť u nás v nedohľadne a to už má 16m

maximilie
23. júl 2021

Zacala skoro chodiť- od 10mes a tuším zacala spickovat okolo 13mes. Aké máte cviky? Vedela by si mi nejaké odporúčať, pripadne poslať? Tiež sa bojím, aby sa jej neposkracovali.

maximilie
23. júl 2021

Moja od narodenia napredovala krasne podľa tabuliek, obvodná ju vždy chváli po každej stránke, len sa mi vidi ze zbytočne skoro zacala chodiť a ja trúba som jej dávala barefoot- tomu pripisujem ten nesprávny navyk chôdze.

letfenixa
23. júl 2021

@maximilie protetika má aj typ barefoot, bez klenby.

mabenn
23. júl 2021

Ja si myslim, ze to zavisi aj od modelu. Protetiku jedny sme skusali, ani nevedel obut, iny model super. Treba vyskusat tak ci tak, obe znacky su barefoot myslim.

beronsche
23. júl 2021

ak sama nechodi, kedy spickuje? Ked chodi okolo nabytku? Lebo ak ju vodite na rucky, alebo je chodaku, tak toto hned zrusit!
Ja by som jej rozhodne ziadne pevne topanky nedavala. Doma len v ponozkach/ naboso. Voknu prave barefoot - cize makke, s podrazkou pruznou aj priecne aj pozdlzne, so sirokou spickou. Idealne len capacky.
Co sa tyka chodenia, neboj sa, este ma cas! 🙂

autor
23. júl 2021

@maximilie Máme také jednoduché cviky keď stojí v obradke tak jej podávam loptičku a ona si musí cupnut, masáž po kúpaní, alebo si ju posadim a napínam jej členky do uhla 90 stupňov aj trošku viac... Všetko také jednoduché a bez plačú našťastie

autor
23. júl 2021

@beronsche chodítko nemáme a ani za ruky ju nevodime ona ani nechce ísť za ruky... Od kedy sa stavia tak na špičky a ako obchádza nábytok tak po špičkách... Ale vie polozit aj celú nohu, aj vie stat pekne na celých a dokonca keď je obuta tak aj krajšie pokladá cele chodidlá popri nábytku ale akonáhle je na boso tak špičky ... Neurologička kázala nech ju obuvam že aj ona vidí že lepšie dáva nohy keď ma botičky .... Fyzioterapeutka by bola radšej keby sme neobuvali ...

beronsche
23. júl 2021

ma aj nejaky neurologicky problem? ci len kvoli spickovaniu tam chodite? mozno by som teda skusila topanocky, ale nie pevne a tvrde.. Ake ti odporuca neuro?

autor
23. júl 2021

@beronsche nemá žiadny problém ja som išla k neuro pre istotu keďže to spičkovanie ma vyľakalo ... Neuro povedala pevné tvrdé boty ako voľakedy boli vibrany no lenže také už fakt nevyrábajú 😃

beronsche
23. júl 2021

ou tak take topankami by som ja osobne nedala.. 🙂

autor
23. júl 2021

@beronsche tiež také nechcem dávať, skúsim sa asi poradiť v lekárni, zvyknú tam predávať protetika ... Bojím sa že nestihneme limit 18 mesiacov pre chôdzu že či nás budú posielať lekári kade tade alebo dajú ešte čas

leamax
24. júl 2021

neriad sa tabulkami, ona sa moze velmi rychlo rozchodit. urcite by som nekupovala ziadne tvrde topanky a uz vobec nie s klenbou. spickuje skoro kazde dieta na zaciatku. aj moji mali kratke obdobie spickovania a od malicka su barefoot. maju krasne klenby, pevne drzanie tela. jasne, ze obuta sa neda na spicky, ak ma tvrde podrazky, tak tie spicky jednoducho nezohne.

katrinka8
7. jan 2022

V prvom rade barefoot topánky sa od klasických líšia tým, že kopírujú tvar nôžky (neutláčajú prsty, ako zvyknú útláčať takmer všetky klasické topánky, či už zúžené alebo s guľatou špičkou), sú ľahké, majú tenkú podrážku, ktorá je ohybná vo všetkých smeroch, bez dropu, bez podpätku (opätok je zadná časť päty, podpätok je vyvýšená časť pod pätou) a podpory klenby (klenba je sval, vznikne tým, že pracuje- človek neschudne tým, že si stiahne brucho pásom).
To znamená, že topánky sa vyberajú nie podľa veľkosti (čísla), ale viacerých kritérií. Jednak je to dĺžka, šírka chodidla, prípadná dominancia niektorého prsta, výška priehlavku, šírka päty a členku. Podľa toho sa potom vyberá vhodná značka.
Čo sa týka topánok Rak, tie NIE SÚ barefoot. Protetika má 2 typy topánok - klasické a tiež barefoot radu. Tie sú aj tak označené - Protetika barefoot.

sara92
29. aug 2022

@katrinka8 Dobrý deň 😊 Prosím Vás a neviete náhodou či tieto Rak barefoot papučky aj sú skutočne barefoot alebo to má od barefoot ďaleko?Potrebujeme spevnenú pätu a objednané Milash sú malému úzke,tak hľadám niečo nové..tieto má zaujali.Ďakujem krásne 😊

https://www.topanocky.eu/detska-obuv/papucky/de...

beata_k
29. aug 2022

@sara92 Tieto su siroke. S bezovou podrazkou, nie bielou.
https://www.prezuvky.sk/inovativne-papucky-s-uz...

katrinka8
30. aug 2022

@sara92 - topánky ani papučky RAK nie sú barefoot. Firma RAK barefoot obuv nevyrába. Vyskúšajte pozrieť ešte papučky Beda alebo Jonap.

katrinka8
30. aug 2022

@beata_k - žiadne papučky RAK nespĺňajú kritéria barefoot. Majú klasickú okrúhlu špičku a podrážka je hrubá.

beata_k
30. aug 2022

@katrinka8 Pisala som, ze su siroke.

sara92
31. aug 2022

@katrinka8 Ďakujem krásne ❤️

katrinka8
31. aug 2022

@beata_k - široké ale neznamenajú, že sú správne. Topánka by mala kopírovať tvar nohy, čo je jedno zo základných kritérii nosenia BF obuvi. Keď je topánka vpredu guľatá, musela by mať príliš veľký nadmerok na to, aby všetky prsty mali dostatočný priestor na pohyb a neboli utláčané palce či malíčky.

angel993
31. aug 2022

Pokiaľ nechodí samostatne tak pevné topánky narobia viac škody ako úžitku. Dieťa si potrebuje posilniť svaly na nozkach, čo sa v pevnej obuvi nedá. Skôr by som sa riadila fyzio. Môj syn tiež zo začiatku špičkoval. Prvé topánky dostal až keď chodil stabilne sám, aj to barefoot, lebo mal veľmi širokú nôžku a tie mu jediné sadli. Špičkovať úplne prestal až okolo 3 rokov. Chodil normálne, ale občas, hlavne doma chodil po špičkách ako baletka. Ale mal aj trochu slabšie brušné svaly, ako sme ich posilnili cvikmi tak aj menej špičkoval.

beata_k
Autor odpoveď zmazal
Zobraz