Zdravim.
Mám dcérku, má 21 mesiacov. Vykazuje všetky znamky pripravenosti (vie si vyzliecť, obliecť tepláky, ponožky, sama chodiť bez pomoci po svahoch hore dole, plniť jednoduché pokyny, pozná časti tela, plienku má suchú po poobednom spánku (spi tak cca 3 hodiny), tiež suchú nočnú plienku, cez deň vydrží lejunh wnecikať aj 2-3 hodiny. Veľkú potrebu mi príde oznámiť, sťahuje si hneď plienku). Tak som sa rozhodla od minulého pondelka, že ju skúsim odplienkovať. No za celý týždeň žiadny posun, za celý čas sa vycikala náhodne do nočnika len 2x.
Každé dieťa je iné. Niektoré to pochopí v 2 rokoch niektoré ani v 3. Vid môj malý od 2,5roka s nim saskujem s prestávkami a konečne teraz začal hovoriť "chcem písať" ale zas ja som to nejako nesilila nechala som to naňho. Ukazovala mu-ale nenutila. Takže určite to pôjde len sa treba obrnit trpezlivosťou.
Vies co..ja napr.teraz pri druhej na to nejak nemam trpezlivost abo co 🙈 prva to pochopila hned,rano som dala gatky,povedala,ze bude cikat do nocnika a bolo...druha si este neuvedomi ten moment,ze uz jej treba,vacsinou hlasi,ked uz cika/zacne cikat a zadrzi..cize jej nechavam plienku,ak stihne,oznami a utekame na zachod..a neriesim aspon nehody,nie som z toho nervna,nebeham jej za zadkom kazdych 5min,ci nechce ist..s kakanim je to trosku horsie,to aj povie,ale nechce zachod/nocnik,lebo kaka postojacky schovana
@tani777 ja som tak za malým behala a potom som to vzdala a čím menej som to riešila tým viac začal chápať 😁
Treba tyzden alebo dva sledovat. nie ze pride oznamit? Oci na dietati, ked podozrivo stuhne spytat sa ci ide cikat a mne sa osvedcilo prve dva tyzdne davat pravidelne cikat kazde 2h aj castejsie.
Ma čas..mám tri deti a ani jedno sa neodpiienkovalo pred 2 rokmi..v noci este dlhsue to trvalo..uplne bezne je to v rozpati 24 až 36 mesiacov..dolezite je, ze to dieta same pochopi a same bude chciet..velmi to nenatrenujes..alebo ked aj mozu byt z toho problemy..napr.zacnu sa ovela neskor pocikavat alebo problemy s kakanim a pod..absolutne neodporucam drezuru..nechat to na dieta ale akukolvek snahu maximalne podporit to je jaane..a na zaver: dolezitejsie je ako sa dieta rozvija v rozumovej a emocionalnej, socialnej oblasti ako v tejto..podla veku odplienkovania sa neda nic podstatne urcovat..nasa posledna dcera to dokazala v 28 mes., plazit a stvornozkovat az v 12.mes, chodit v 14 a pol...a teraz uz bude prvacka v špecialnej triede pre nadane deti..takže určite sa nedaj ovplyvňovať nejakým porovnávaním..🙂
pokracujte....este to tak potrva tyžden aj dva...a potom z nicoho nic to bude OK...ste už za polovicou už necuvajte
@lacibo prvá dcérka keď sa na ten štvrtý deň začal pýtať, tak mala do 2 týždňov aj nočnú plienku zrušenú, čo bola stále suchá. Nehody sa jej potom nestavali, ani cez deň ani v noci, pekne sa pýtala. Samozrejme neporovnávam. A teraz táto druhá, keď si všetko uvedomuje, nočný spánok jej trvá 10-12 hodín a ráno sa zobudí suchá.
@misana84 povedala som si že ešte tento týždeň dám tomu čas. Lebo dnes ráno sa pociakala 3x, ale všetko v blízkosti nočnika. Napr. bola v spálni, zrazu jej nebolo, a ona stála pri nočníku v obývačke a už tam cikala postojačky. Akoby ten posledný krok jej chýbal.
Odplienkovanie je niekedy väčší stres pre mamku než pre dieťa. U detí mám vyskúšané čím viac som dupala, tým to bolo horšie. Dieťa musí dozrieť a keď príde jeho čas tak pochopí.
my sme mali take stavy 3 tyždne....dokonca sa aj pokakala no gatky...a proste jedneho dna už isla na nocnik aj stihla..aj teraz si niekedy cikne do gatky ale nepusti vsetko...myslim si, že ste na tom fakt dobre
Podľa mňa je na to už pripravená, pretože si uvedomuje potrebu - to je dôležité. Problém je asi v tom, že to nevie ešte zadržať, ale časom sa to naučí. Netreba to vzdávať a trénujte ďalej, jedného dňa príde ten zlom, a začne sa pekne pýtať.
Ja sa momentálne snažím odienkovat môjho syna, ktorý má 25 mesiacov, už to trvá vyše mesiaca. Tiež to bol podobný scenár - večne mokré gate, tak som ho začala nechávať s holým zadkom a to pomohlo - začal chodiť na nočník aj sám. Nie je to ešte 100%, ale posunuli sme sa. Každé dieťa je iné, jedno sa naučí zo dňa na deň, inému to trvá aj niekoľko týždňov. Držím palce🙂
Posun je len v tom že mi to vždy príde povedať a vyzlieka si mokré tepláky. Tak neviem či pokračovať ešte napr. týždeň alebo sa na to vykašľať. Prvá dcérka sa chytila v 20 mesiacoch na štvrtý deň. Včera keď sme išli na návštevu, som jej dala uz plienku, rozhodnutá nechať to tak, a ona keď sa tam vycikala, pokakala, hneď bežala ku mne a sťahovala si ju dole.