Aký by mal byť denný režim mesačného dieťaťa?

monka88
31. aug 2011

Denny rezim mesacneho a 3-rocneho dietata. neporadite mi podla vlastnych skusenosti,aky je najlepsi podla vas denny rezim pre taketo vekovo rozdielne deticky?Teda pokial mladsi nebude mat aspon rok a uz mozno bude spat len raz.
Starsi este cez obed spava,tak ako ich zosuladit,ak bude,pripadne nebude chodit do skolky?
Dakujem za kazdy typ 🙂

monka88
autor
2. sep 2011

maminky nikto mi nenapisete? ☹

bubelko
2. sep 2011

@monka88 ahoj. mne sa podarilo ich zladit az ked mal ten mladsi 3-4 mesiace. zacala som vecer - kupala som ich naraz. k tomu som potom zaviedla prikrmy - v tom case, ked sme jedavali so starsim a vtedy sa to cele zosuladlilo. dovtedy som mala pocit, ze len lietam madzi jednym a druhym 😉 co sa dennych spankov tyka - starsi mi uz v tom obdobi nespaval. ale zato zacal chodit do spielgruppe a to raz rano a raz popoludni, takze mladsi dodnes nema stabilny denny spanok, hoci spi raz denne. vacsinou spi dopoludnia. zaspi medzi 10,30 - 11,30 a spi do 12,30 - 13,00.

sisa07
2. sep 2011

Ahoj 🙂

My mame medzi detmi vekovy rozdiel 2roky, 2 mesiace. Starsej dcerke sme nechali taky rezim, aky mala aj predtym, nemenili sme vobec nic. No a do toho sme museli napasovat este Adamka, ktory mi spaval 4x denne po 20 minut..........inak bol stale hore a potreboval takmer neustale dojcenie, nosenie, neustalu pozornost. Takze v praxi to casto vyzeralo tak, ze som sedela na zemi, dojcila Adamka , dcerka sedela vedla mna a jej som citala, obliekala jednou rukou babiku, kreslila, spievala........... Pripadne som dojcila a po zahlaseni "cikaaaat" som s dietatom na prsniku utekala davat starsie dieta na nocnik a utierat zadocek 🙂 . Je to ako pisala mamina predo mnou - jedno velke behanie a aspon pre mna to bol dost velky stres, pretoze nase deti obe malo spinkaju a maju vysoku potrebu mojej pozornosti a neustalej pritomnosti.
Vyhodou bolo, ze vstavaju rano naraz - rovnako uz od porodnice - okolo pol 6. Takze rano sme vstali - dcerka si sadla k rozpravke - predtym som jej pripravila rychlo papat a sadla som si k nej - dojcila som pri nej Adamka. Potom sme isli spolu do izbicky - hrali sme sa, citali, spievali.......KEd sa dalo, Adamko bol chvilku na hracej deke alebo v lehatku pri nas , ale to bola ozaj chvilka, nikdy v tychto odkladacich srandach dlho nevydrzal..........a ja som zatial robila nieco s Adelkou. V case, ked som predpokladala, ze bude maly spat, tak som ich aj seba rychlo dala do poriadku a sup na nakup. Potom upalovat domov, lebo maly spaval v kociku zle a ked sa zobudil, tak hned nasledoval plac a utisenie mohlo byt len na prsniku. Ziadne dlhe prechadzky.
Pre tieto pripady som zase dcerke rychlo suchla nieco na papanie, co si mohla v tom veku aj sama spapat - vypit Acidko, zajedat zemlicku........a podobne. Polievku som varievala na dva dni. Druhe jedlo pre seba a pre dcerku cez obed, ked chvilku naraz spali. Dcerka v tom case spavala raz denne, tak dve hodiny. A Adamko spaval spominanych 20 minu, maximalne pol hodinu. Takze v tom case som doslova hadzala do hrnca.
Ked boli hore, tak sa mi pri nich nedalo urobit dokopy nic.
Dcerku som na obed uspavala tak, ze som vtedy sedela pri nej na posteli a dojcila Adamka, rozpravala som rozpravku.
Popoludni, ked sa aj dcerka vyspala a napapala, tak som ich vzala von, aspon na chvilku, kym Adamko vydrzal. A potom zase utekat domov,na prsnik 🙂. Nase deti dudlik nikdy nechceli, takze vonku utisit bol vzdy problem.

Co k tomu na zaver......Ten prvy rok pri takychto malych detickach je urcite velmi narocny. Najma vtedy, ak su take, ako tie nase......Mala som problem najest sa, behnut na zachod, o inych veciach ani nejdem hovorit.
Kazda mamina si musi najst svoj system, aby boli vsetci zucastneni co najspokojnejsi.

Ale teraz, po dvoch rokoch Ti mozem povedat, ze je to uz ovela vacsia pohoda. Prave teraz obaja naraz spia v spolocnej izbicke 🙂. Obaja uz jedia rovnake jedla, na ihrisku maju rovnake aktivity, rezim maju uplne rovnaky, kedze su rovnake ranne typy s nemennou hodinou vstavania 🙂 . A uz to u nas aj vyzera ovela cistejsie a upratanejsie ako pred tymi dvomi rokmi, ked sme si Adamceka doniesli z porodnice......... 🙂.
Obaja su velmi aktivni, radi citaju knizky, stavaju, skladaju puzzle, kreslia, hraju sa s plastelinou, kazdy den chodime na ihrisko.......Je to super, ze uz su si v zaujmoch blizsi a da sa s nimi vsetko robit naraz..

Ak Ti ma kto pomoct z rodiny, urcite to vyuzi, lebo spociatku je velmi narocne najst si nejaky system a zladit vsetky potreby deti a domacnosti. Pre mna bola priorita venovat sa detom, takze domacnost isla bokom. Akurat navarene muselo byt samozrejme kazdy den. Ale aj to som si v tom case zjednodusila a podstatne zrychlila. Velakrat som bola stastna, ked som stihla upiect dve palacinky, kym sa zase ozval Adamko. A bola som rada, ze pre dcerku tie dve palacinky mam a ja som zjedla nieco ine.......

Zelam Ti vela sil, energie a co mozno najpokojnejsie babatinko, aby si sa mohla co najviac venovat starsiemu syncekovi, ktory Ta prave teraz, v obdobi privykania na malinkeho, velmi potrebuje. A samozrejme, prajem vela zdravia vsetkym v rodine 🙂

monka88
autor
2. sep 2011

Dakujem babky za svoje prispevky,hlavne Tebe sisi07,si sa pekne rozpisala 🙂 No vidim,ze to nebude moc lahke,lebo ten moj najmensi tiez spava tak pobiede a po dlhsom uspavani niekedy.Aj teraz pisem jednou rokou a druhou ho kolisem v kosiku,aby zaspal.Nastastie starsi spi,len kedy si oddychnem ja,ked noci su tiez take vseliake..No nic ostava asi len vydrzat,ze 🙂

vejinka
2. sep 2011

ahoj ja mam tiez rozdiel dva roky a dva mesaice..a my sme bacovali takto: rano vstavali obaja naraz od narodenia doteraz im to zostalo a keby aj jeden chcel spat druhy by ho zobudil..potom sa ide na ranajky potom som uspavala mladsieho a starsi zatial pozeral rozpravky ked som uspala tak som sa hrala citali sme si kreslili a tak potom sa mladsi zobudil a sli sme von vonku mladsi zaspal v kociku domov sme sa vratili pred obedom najedli sme sa a sli spat obaja naraz a ak sa nedalo tak som mladsieho len nakojila a kym papal tak starsi zaspal pockala som kym starsi zaspi dost tvrdo a s mladsim som sla do vedlajsej izby tak som ho bud dokojila alebo sa pokakal alebo sa hral potom mi zaspal na rukach a sla som do izby kde spal starsi a lahla si s nimi oboma..poobede nas uz zobudil tatko a sli sme von pripadne sa slo varit na dalsi den..byvam so svokrovcami a svokra vari takze ja varit nemusim a ak svokra nemoze tak varim ja poobede kym muz s detmi je na dvore..mladsi v kociku a starsi na odrazadle alebo biku...ono vsetko sa da len treba na to cas nastastie nam to slo celkom dobre drzim palce aby ste si nasli system cim skor..a ozaj kupeme spolu nie ze obaja vo vani ale jeden vo velkej vani a druhy v malej vanicke spolu ich obliekame s muzom a najprv ukladam mladsieho starsi zatial pozera rozpravku s ocinom a potom pridu za mnou do spalne ked uz mladsi spi samozrejme starsi ma umyte zubky a dopil mliecko a sup do perin..zaspava celkom rychlo medzi 9-10 hodinou vecer ono sa vsetko posunie ked bude zima...zatial kupeme o pol siedmej a o osmej ide mladdsi spat potom posnieme o hodinku aby starsi uz o osmej spal. ono aj tma bude uz o 4 takze by nemal byt problem

sisa07
2. sep 2011

@monka88 Ahoj este raz 🙂
Rado sa stalo 🙂 . Ja som v tych casoch, ked bol Adamcek malinky, mala pocit, ze len my mame take nespave a narocne deti. Vacsine znamych deti spavali aj 3-4 hodiny bez velkeho uspavania, kocikovali sa v pohode, dalo sa pri spiacich detoch rozpravat a fungovat, len u nas nie......Ale nejako sme to preskakali a aj vdaka Modremu koniku som zistila, ze nie som v tom sama, takze ak teraz mozem, aj ja sa obcas rada vyjadrim v podobnej teme, ako je tato 🙂 .
Viem, ake je toto obdobie pre Teba narocne a nedostatok spanku je pri takychto malych a hlavne nespavych detoch obrovsky......A ako si sama napisala, treba len vydrzat, nic ine sa urobit neda. Kazdym dnom, tyzdnom to bude jednoduchsie a lepsie. Kym som deti dojcila, tiez sa v noci obe neustale budili. Aj kazdu hodinu. Takze pre mna bol luxus pospat si aj 2-3 hodiny v kuse. Dcerku som dojcila 16, synceka 18 mesiacov, takze som vela nenaspala az do januara tohto roka, ked som Adamka prestala dojcit a odrazu nam zacal spavat cele noci, bez potreby papania ci pitia. Konecne viem, co je to spat niekolko hodin v kuse 🙂 . Ale nelutujem jedinu minutu, ktoru som venovala noseniu, dojceniu, tancovaniu, tiseniu 😵 .

Kazde dietatko je ine a kazde si prechadza roznymi fazami. Mozno aj Tvoj drobcek po case bude spinkat lepsie, po mesiaci je to este tazko povedat. Predsalen si este stale zvyka na zivot mimo bruska a je to aj prenho narocne. Neboj, po par tyzdnoch si urcite najdete svoj system a bude Vam spolu vsetkym fajn.

Drzte sa 🙂

biba12
2. sep 2011

@monka88 ja mam ten isty vekovy rozdiel co Ty 3 roky. Šimon sa narodil v auguste, Andrejko zacal chodit v septembri do skolky. Na obed som chodila pre nho. Ked prisiel domov isiel spat. A okolo 15:30hod sme isli von, o 18hod vecera, kupanie a o 20hod do postele.. Nemenila so nic na Andrejkovom rezime, postupne som prisposobovala Simonka Andrejkovmu rezimu. Teraz Simon prechadza na spanie raz za den, doteraz spaval 2 krat. Ale vecer chodia spat uz rovnako a rano sa rovnako budia. SImon spaval vacsinou vonku v kociku, ked Andrejko behal po ihrisku. Na obed bol hore a Andy spal. A takto to slo az doteraz, cely rok🙂 Neda sa to naraz, ide to postupne. Uvidis, ked sa zabehas, pojde to. Mne sa podarilo akytaky rezim vytvorit po 3-4mesiacoch....drzim palce