Ahojte baby. Rada by som sa spýtala, ako trávite deň s Vašimi 19-20 mesačnými deťmi.
V poslednej dobe mám pocit, že sa motám v bludnom kruhu.. Každý deň istý.. Bývame na dedine, kde nič- tu nič. Väčšina kamarátok je bezdetných, a aj tie čo už deti majú bývajú v meste. Som mobilná, mám auto, ale kvôli dopravnej situácii /zápchy/ sa dochádzaniu snažím vyhýbať.
Skoro každý deň u nás vyzerá rovnako.
Vstaneme, oblečieme sa, raňajkujeme.. Hráme sa, ideme von - lokálny obchod plus detské ihrisko /na ktorom sme dosť často samé, prípadne sa pristavia ,dedinské babičky,/, obed, spánok, dvor, hranie, potom príde záchrana v podobe manžela. Doma stále rovnaké knihy, hračky, už mám pocit že aj jeme vkuse to isté dokola.
2x do týždňa ideme poobede k mojim rodičom do mesta, raz týždenne idem s malou do mesta na nákup. Niekedy sa ideme hrať na ihrisko do susednej dediny apod. U nás na dedine sú tiež mamičky, ale väčšina má staršie deti. Kontakt viac menej iba na ihrisku, vrámci slušnosti nejaký small talk, ale žiadne bližšie kamarátske vzťahy..
Malej sa od narodenia venujem non-stop. Nie som typ ,tvorivej, matky /skúšali sme napr. ale už kresliť, bez nejakej odozvy- dieťa iba rozhadzuje farbičky/- Celý deň sa však ,rozprávame, čítame, hráme, spievame.. Musím jej ísť asi tiež už dosť na nervy 🙂
Neviem.. Nejako to na mňa v poslednej dobe padá- najmä keď si predstavím, že som ešte len v ,polčase, a ešte rovnakú dobu budeme s malou doma.. Druhé dieťa zatiaľ neplánujeme. Malá bola plánovaná, od novorodeneckého veku bola typ nespokojnejšieho náročnejšieho dieťaťa. Keďže sme spolu defacto non stop /manžel ale veľmi pomáha, chodievajú sami von, hrá sa atď/, sme veľmi na seba naviazané. Babky nechcú strážiť osamote...
Preto by ma zaujímalo, ako trávite s deťmi čas vy... či sú moje pocity normálne, alebo nie 🙂
Ja mám rovesníčku, v podstate všetko rovnake ako u Vas až na to, že bývame v meste. Ja sa až tak vyhoreta necítim, muž nás brava skoro každý deň von na obed, tak mame taký míľnik dňa vstať a obliecť sa. Teraz dosť dcéra dlho spava, takze to doobedie nám do spoločného obeda rýchlo ubehne. Mne dosť muž dal priestor na sebarealizáciu, venujem sa dobrovoľníckej cinnosti tak 1x za tyzden-dva + chodím do jazykovky 2x 1,5 hod tyzdenne vecer o 19tej, aj dosť doma pomaha, prebaluje dceru, berie ju von.. pre neho je momentálne cely vesmír, aj ona sa k nemu veľmi ma(stále ho bozkáva, obijma, takze som rada, že nie je taká, že by sa odo mna nepohla). Toto obdobie by bolo super, keby dcéra nemala obdobie vzdoru a scén, že sa uráža, niečo jej povies, aby ti dala pusu a ona povie, že nie a otoci hlavou. Čo sa týka aktivít, ja ju moc nezapájam do domácich prác-tie robím sama, keď je s mužom, trvá to kratsie a mám rada prehlad, kde je - Lebo spolocne upratovanie vyzerá tak, že narobí ešte viac bordelu.. Knizky si moc citat nechce, najradšej tancuje, na take hitovky 90rokov-to sa natriasa aj polhodinu.. moc jej program nerobim, vylozim jej rekesu s hrackami, s nimi sa na striedačku hra(hrali sme aj role, dostala doktorský kufrík, to ju veľmi bavilo, len to príslušenstvo rýchlo zničila, rada mojka hracky, napodobňuje babiku, ktorá vydáva zvuky, kocikuje ju.. Je samostatná, čo sa týka jedenia, obliekania, vyzliekania.. pomaly sa jej rozvazuje jazycek(vie pomenovať základne predmety dennej potreby ako flafa/fľaša/, gatky, čapica, obuv, ako aj pomenovať potrebu mnam mnam, vodu, kako, hopi, hoje, dole, háji, zapni, otvor, padlo, daj, paci, skáč,.. a má naučené odpovede na otázky ako sa volas(povie krstné meno), kde si(tu si), kde je(tu je, tam je, nie je).. Tiež uvažujem, že v podstate budeme musieť prejst na rozšírenie slovnej zasoby, len bez knihy je to tazko a pustenu audiorozpravku má na háku. Na Vianoce mám pre ňu knizky rozprávkové citanie od Albi, tak verim, že ju to chytí a bude naberať nove slova a začne ich aj spájať do viet. Tiež mám pocit, že by sme sa jej mohli venovat viac, že to dieťa má potenciál byt po nás aj mudre😅, že možno, keby sa jej venujem viac, tak toho vie aj viac, len som dosť malo kreatívna a keďže v rodine male deti nemame, tak ani nemam moc od koho odkukať možné spolocne aktivity..
Rozumiem ti a viem to ajporovnať. Keď som čakala prvého syna, nikto naokolo nemal dieťa, v dedine nebolo ani detské ihrisko, ani obchod. Skoro každý deň som vyrážala do mesta, či už k rodičom, alebo len tak na nejake ihrisko. Môj muž však chodil domov po troch dňoch. Pri druhom synovi pravy opak, dookola všetky kamošky mali malé deti, každý deň sme mali zraz, všetko sme prebrali, bolo to super. A pri tretej zas nikto nikde, ale keďže som mala už tri deti, nebol čas už na to myslieť na stereotyp. Ale popravde išla do škôlky a ja do práce keď mala dva roky.
@lula313 ja som malu zacala zapajat do beznych aktivit - vysavanie a pod az posledne tyzdne.. co sa tyka samostatnosti, ehm.. tiez je sikovna v zmysle ,hrani roli /doktorka, kavicka atd/, serblik uz dlho u nas funguje.. s recou to trosku pokulhava /aj ked vyslovene cely den na nu hovorim, pytam sa atd/- este to neprinasa velmi ovocie- blaboce stale cely den vselico ale normalne slova este len par (aj ked mam pocit, Ze rozumie vacsinu co jej hovorim). S tymto sa ale nejako neznepokojujem, manzel je tiez malovravny 😂
Moj muz je tiez super co sa tyka staristlivosti o malu, ale o navrate do prace nemoze byt este rec- nemam taku robotu, do ktorej by som mohla chodit napr len na ciastocny uvazok. Aj toho casu pre seba mam viac menej dost /mala pospi dlho poobede, a ja som nocna sova takze aj ked zaspi/
Len uz uvazujem niekedy, ci ma ako keby dost podnetov ak ma rozumiete. Ze stale tie iste situacie
No uz sa tesim na jar- spravime si pieskovisko, budeme chodit na bicykel atd
No a s jedenim.. to je vlastne tiez problematicke :( od vzdy bola slaby jedak (kojena), prikrmy vzdy bola show - rozpravky, basnicky, potom pustanie pesniciek no a niekolko tyzdnov sa bohuzial neobideme bez pustenych rozpravok. Je to hrozne, viem ale som stastna, ze aspon nieco zje. Neviem ako z toho von :( a co sa tyka samokrmenia nema absolutne ziadny zaujem. Lyzicu hadze na zem :(
znies ako super mama ktora sa snazi a zalezicjej na tom. ja byt tebou. najdi si kamosky s detmi v tom veku v tom meste... ved sa mozete stretnut v case ked nie su zapchy. vyhladaj si ich tu na modrom koniku. podla mna posedenie v kitiku na kave bh ti dobre padlo. pozri si napr. mudrehranie.sk ak mate v okolnom meste je to drahsie ale zas mozes ist s partackou a malej to vypytaj ako darcek od starych rodicov. dnes je za nami najdlhsia noc. zas vam lepsie bude ;)
Rada si prečítam komentáre, som na tom dá sa povedať na 99 % rovnako. Ale že úplne vo všetkom.
@miruslb mame napr aj uciacu vezu, ale v tej nechce byt vobec.. ked dajme tomu chystam obed- struham uhorku rehoce sa na tom, ale to tak 10 s a uz chce ist prec. Som jej vkuse za patami aj preto, ze mame relativne nebezpecny dom /aj ked sme sa ho snazili co najlepsie zabezpecit, nie je velmi baby friendly :(/
Proste stale ciham.. ide k nasmu psovi, ten miesto toho aby utiekol stoji ako prikovany a mala samozrejme chce ,mojkat,- sticovat a to uz vrci.. takze stale v pozore. najlepsia zabavka je momentalne hadzanie veci z ppschodia cez otvory v zabradli dole do pivnice..
tvoja mala uz hovori?
U nas je to naozaj vseliake.. na to, kolko sa jej venujem a kolko casu na nu hovorim, ta rec naozaj pokulhava.. ale neznepokojujem sa zatial vobec, aj chodit zacala neskor (mame to v rodine), a poruchu autistickeho spektra nema tiez podla mna (vie mi extremne dobre prejavovat lasku 😂😂😂, rehoce sa, ukazuje prstom atd)
Len rec- mama, baba, rozne odtiene pa a pe, par zvierat.. a ruci 😂
Maly 21 ma mesiacov,yslim ze toto je skvely, pretoze uz vieme "neako kunikovat." Ked sa da ist von je to super ( pobeha cele okolie na odrazadle a aspon sa unaví) Keď je škaredo, je to horšie pretože má energie za troch. Pokial ako tak poslúcha, tak tu " ponorku" az tak necitit. Najradsej pomaha s varenim vysavanim, utieranim dlazky ( svojim vlastmym sposobom😂😂). Jest chce tiez sam, cize jedlo je vsade. Knizky si uz vybera sam, ktore chce. Pokial sa mu niekto venuje je ok. Ak mu navrhnem hru, vacsinou sa chyti.
Podľa mňa by ti najviac pomohlo začať chodiť do mesta. My bývame v meste, mám síce malú dcérku oproti tvojej (5 mesačnú), ale keby som bývala na dedine kde nič nie je, tak by ma asi slahlo. Ja som s malou stále niekde, chodím s ňou plávať, cvičiť, do materského centra, veľmi často na kavu do kaviarne, na obed aj s mužom, proste skoro cely deň niekde sme. Ako ďaleko to máte do mesta? Nemôžeš ísť napr. doobeda keď nie sú zápchy?
@wena ked chodim, tak ideme doobeda. Len my s malou dost dlho spavame- aj do 8, niekedy do 9 😬😬 takze kym sa vychystame to trva
Ale podla mna su tieto moje pocity z velkej casti sposobene aj pocasim, leto bolo super.. cvachtaka sa v bazeniku.. a toto leto bude este lepsie tym, ze uz chodi podla mna
Je to len nudnou zimou.Podla mňa sa jej venuješ dostatočne a deti majú radi stereotyp.Plastelina u nás v tom veku bola dobrá zábava, ale ja som veľa chodila z domu preč navarila som a už som mala plán materské centrum, kŕmiť kačice, stretnúť sa s kamoškou doma sme fungovali ako ty, kým sme vstali a vychytali sa druhé ženy už išli domov neskoro sme vstavali.Tiez som nebola extra tvorivá zase som dbala na iné veci, aby sa rozvíjal.Na jar to už bude lepšie aj ona podrastie a môžete po vonku ihriskách behať.Ak sa dá chodila by som aspoň raz týždenne do mesta aj napriek kolonam pre vlastnú psychohygienu😏
Tiež mám pre ňu učiacu vežu a musím zaklopať, ale prichádza jej na chuť. Vždy jej ju postavím k umývadlu, pustím jej cícerkom vodu, nahadzem jej tam rôzne vrchnáky, varechy, misky a pod. A jej sa to strašne páči. Tak konečne si dokážem niečo urobiť v kuchyni bez toho, aby mi bola zavesená na nohách a ťahala ma preč. Inak všetko tak, ako píšeš ty. Dokonca aj náš pes by ju bol schopný uhryznut, preto som bola nútená ho ešte pred pôrodom navyknut na budu a dvor. Inak tiež, dom, dedina, 19 mesačne dieťa, jeden miestny obchod, mamičky kamarátky žiadne, pes, nízky apetít... V jednom sa ale nezhoduje. V reči. Naša už komunikuje dosť veľa, teda má slová, ktoré povie krásne, čisto, zrozumiteľne a potom sú slová, ktorým rozumiem iba ja. Keď má chuť opakovať, tak vtedy sa fakt snaží. Chodiť začala ako 10 mesačná.
@miruslb no nasa aj chodit zacala neskoro.. 17 mes.. na serbli ale uz od 12 😂 teda najlepsie jej to ide s knizkami, to od maleho malinka listuje, ,cita, nikdy nezuzlala a jedine knizky nikdy nehadze 😂😂
Ona stale nieco blaboce, pusinka sa jej nezavrie ale je to skor blabot este stale
Ahoj. Medzi 19-20m mal syn take hluche obdobie,kedy sa doma bezcielne tulal,hracky skor rozhadzal,vsetko chvilu. Inak opis ako u nas-malomesto,small talk na ihrisku inak sama. Rezim: ranajky, vychadzka na 2h, domov a priprava obeda spolu + citanie a listovanie knih, hry, spanok a opat von do prirody. Veeelky progres v motorike,cielenosti hry aj s inymi a rozviazanie jazyka prislo v montessori klube. Styl aktivit tohto smeru pedagogiky mi uplne sadol a malemu tiez. Posun za 3 m je zjavny - sam si upratuje, hry su prakticke kopirujuce realne situacie (supanie a krajanie zeleniny, presypanie strukovin,prelievanie vody,umyvanie,navliekanie,hladanie a pomenovanie predmetov vo vrecku ci na kartach). Je samostatnejsi. Samoska stale su top auta. Ale ja mam pocit zmysluplne traveneho casu drobca. No a kniznica teraz v zime. Syn ma 23m.
Naša bude mať v januári 2roky...v novembri začala chodiť do škôlky(deti od 2-3rokov)veľmi ju to posunulo.....Dovtedy doma stále rovnaké aktivity - denne kávičkovanie a prenášanie riadikov z miestnosti do miestnosti, skúšanie kreslenia (už čarbe)nielen prekladá farbičky, učenie sa navliekania väčších korálok....bábiky, knižky(čítanie), kočík to ju nebaví....škôlka ju veľmi posunula v tom že začala jesť len sama bez pomoci a viac sa jej rozviazal jazýček(teda stále je to pár slov ale začala viac opakovať) a to bola v škôlke za november len 5dní a detto v decembri len 5dní....za mňa ak máš jednináčika treba s ňou chodiť niekam kde sú deti, elbo keď nastúpiš do práce a začne chodiť do škôlky bude stále chorá...ono je uplne normálne že dieťa čo nastúpi do škôlky je týždeň v škôlke a 2týždne doma a takto sa to opakuje.....naša bola v novembri 3dni v škôlke potom hneď zápal priedušiek(do nástupu do škôlky nebola nikd chorá okrem kiahní a 6choroby), potom 2dnia skončila v nemocnici lebo začala vracať a že začínajúci zápaltakže opäť doma....teraz v decembri nastúpila a vydržala týždeň a našťastie začali prázniny lebo opäť nabehol sopel🙂takže b musela ostať doma lebo by sa jej to zhoršilo...takže v novembri bola 2xchorá a hned 2x ATB....dovtedy zdravé dieťa, každý deň vonku, ale nástup medzi deti robí svoje...preto ak môžeš a máš možnosť treba dať dieťa niekde medzi deti, ak ho dáš až keď bude mať ísť do škôlky - bude stále choré...naša tam chodí rada, za tých pár dní je vidieť že sa viditeľne posúva aj rečovo aj čo sa týka samostatnosti je to o tom že doma to boli už rovnaké aktivity a taký stereotyp, v škôlke sa naučila chodiť aj za ruku čo predtým bojkotovala🙂tie deti sa tam naozaj ťahajú...
Ja som to mala podobne s orvou,teraz bude mat 3r.Akurat ze sme satelutna vystavba,cize ziadne ihrisko,obchody,nic vsetko vzdiakene 5km.Ani auto sim nemala.Denne tie iste prechadzk,uz sme poznali naspamat kazdu skalku na ceste hadam.Dcera tuez narixna,v jociku nechcela byt ken ruky ,na rukach aj vinku sa nosila.Tiez ma to nebavilo vobec,tska nuda.No ale do 2r sa nam neolanovane zadarilu dvojicky a uz nemam cas rizmyslat nad kravinami tohto typu,som rada,ze uspim cez den vsetky deti a vecer ze lahneme do postele,lebo rano mame buducek o 3:30.Tak si uzicaj tu nudu,rycho ti to prejde.
Bývame v meste, takže toto je iné, máme vonku kontaktu dosť. Ale čo sa týka aktivít doma, ja malej rozhodne nerobím program na celý deň. Teraz sme už pár dní chorí, takže trávime celé dni doma, chvíľu sa pohrame, chvíľu pozerá rozprávku a potom sa zabáva sama. Keď chce, pridá sa k tomu, čo robím ja, napríklad miluje so mnou variť alebo umývať podlahu.... A keď robím dačo nudné, hra sa sama. Chvíľku sa motá, piští, ale potom si nájde zábavu a už to ide. Raz som kdesi čítala, že deti sa musia nudiť, aby si rozvíjali fantáziu a na ňu to fakt funguje, postupne sa krásne naučila "nudiť" a čoraz rýchlejšie a rýchlejšie si nájde vlastnú zábavu 🙂 mám 22 mesačnú