Aktivity dojčaťa počas bdenia

adelii
14. júl 2012

Mam 2,5 mesacneho chlapceka,ktory cez den takmer vobec nespinka.Problem je ten,ze neviem,ake aktivity s nim vykonavat,aby sa nenudil 😀 Snazim sa na neho vela rozpravat,spievat mu,ukazovat veci okolo,pasieme konicky,no taktiez mu davam priestor na samostatnu aktivitu-pozoruje a bucha do hrazdicky,pozoruje kolotoc.Som s nim sama doma,takze uz neviem,co by som vymyslela. Je pokojne babatko,neplace vela,len ked sa mu nieco nepaci,tak si vykrikne "neee" 😀
Ako casto sa aktivne venujete detom pocas bdenia a kolko im davate priestoru pre samostatnu cinnost?
Nechavate ich aj len tak lezat v postielke bez hrazdicky,kolotoca pocas bdenia?
Ide mi o to,aby nemal malo podnetne prostredie,no na druhu stranu ho nechcem ani pretazovat...
Ak sa niekomu bude chciet,moze napisat,ako to u vas vyzera pocas celeho dna 😉

boka79
14. júl 2012

@adelii

ahoj, ja mam 3,5 mes. synceka. My rano vstaneme, kedze mam velku 3 rocnu dcerku, musim ju nachystat do skolky, takze najprv nakojim jeho, obleciem, a potom ranajkujeme, jeho dam do lehatka k nam a tuka do hraciek, potom ked dcerku umyvam, je pod hrazdickou a sam sa hra. Potom ideme spolu do skolky, ked sa vratime, ides s nim vonku, kde spi, chodime so satkou, kocik neznasa, pospi tak 45 minut a sme doma, spolu sa hrame - bud na deke s hrazdickou, tam aj pasie baranky, po kojenie,co je casto a dlho sa rozpravame dost casto, takze nam to ujde. potom ide spinakt na obed tak asi 1,5 hodinu, pricom sa medzi tym raz na kojenie zobudi a potom je uz poobede, nakojime, ideme po velku do skolky a potom sa hrame spolu, alebo ideme von.

J mu nechavam m aby sa samostatne hral,podla nalady, je tiez pokojny, vie sa pekne pohrat, ked je nervozny, dam ho k nam, alebodo satky, alebo nakojim, hrame sa aj spolu, rozpravame pri prebalovani. Podla jeho mom. nalady, neda sa pausalizovat, ked sa chce sam hrat, hraje sa , ked sa nudi, hrame sa spolu, tiez az tak vela nespi. Ale tym , ze musime do skolky , zo skolky nam to zaberie vela casu a nenudime sa. A najviac ho bavi satka, to kuka ako puk, a vsetko ho zaujima . Ked budes dbat na jeho signaly, nepretazis ho, ked vidis , ze je unaveny, tak jje koniec hraniu a aktivitam,.V positelka sam nelezi, on ani vlastnu postielku nema, spi u nas. lezi ked tak pod hrazdickou, alebo v ohradke, aj tam ma hracky.

adelii
autor
14. júl 2012

@boka79 ahoj,tak to mas fajn,ze "zabijete" trochu cas tou skolkou 😉 ja uz som niekedy unavena len z toho rozpravania 😀 doteraz som bola cele tehu potichu a teraz taka zmena 😅 a moj maly bude ukecany po tatovi 😀 stale by komunikoval 😅

zuzanockamt
14. júl 2012

@adelii myslim, ze ides na to prilis vedecky a moc riesis 😉 ... skus pocuvat instinkt 🙂

bazulka
15. júl 2012

Moju malu este v tom veku bavilo cumiet na kontrastne obrazky - cierno, bielo, cervene . To ju dokazalo strasne dlho bavit. A potom ako ty hovoris - kolotoc, hrazdicka, spievanie, nosenie, pozeranie (u nas boli hit okna 🙂 ). Este sme cvicievali nozkami (kvoli vetrikom). Ked sa nudila, alebo ju nieco prestalo bavit, tak si na mna zavolala a ked bola z aktivit pretazena, tak odvracala odo mna pohlad, kukala na bok.

adelii
autor
15. júl 2012

@zuzanockamt asi mas pravdu 😀 coked,ja musim mat vo vsetkom jasno,inak ma to znervoznuje 😀 😀

adelii
autor
15. júl 2012

@bazulka tie obrazky su super,dakujem za tip,dobry napad 😉

zuzikkaa
15. júl 2012

@adelii nepises ako casto a ci vobec chodite von 😒 ved ked sa doma "nudis" tak ho zober po kazdom nakrmeni von tak na hodinku,,mozno ti v kociku aj zaspi ked doma nespi,,hm?? 😉
mne vzdy maly zaspi v kociku,,aspon na pol hodku...tiez sa nosime v satke ci nosici a ked zrovna nespinka tak pozoruje okolie

inak mam kludne dieta,,po zobudeni papame-prebalujeme a potom mu dam hrazdicku nech si zaboxuje 😀 😀 pri tom vydrzi pol hodinu aj viac.v postielke okolo mame tiez povesane hracky + kolotoc a ked ho tam dam tak sa obzera,docahuje,,brble si 😅 😅 😅
pokial neplace nechavam ho sameho a ak zrovna nieco robim

reanda
15. júl 2012

@boka79 tak s tymto som aj ja mala velky problem... moja mala bola take pokojne dieta, ze si ani nebrblala, bola stale ticho, ani do hraciek nebuchala, proste velmi malo tak zjavne reagovala, iba stale zadumane pozerala, takze som nevedela, ci sa nudi, alebo zabava 😅 .. a bolo to hrozne vycerpavajuce pre mna, to stale chodenie s nou na rukach po byte od jedneho okna k druhemu a stale prihovaranie sa - ja nie som ukecana, uff, to bola fuska... normalne mi odlahlo, ked podrastla a zacala viac reagovat a udrzala si uz aspon hracku a tak.... odvtedy je to stale lepsie... neviem, ci by bola vydrzala lezat v postielke, keby ju tam len tak polozim a necham tak, ale to by som neurobila... a chodenie po vonku pre mna este horsie ako chodenie po byte a malej to bolo jedno 🙂

lucka1987
15. júl 2012

@adelii tiez som mala v tom veku velmi pokojne dieta. rpiznam sa, ze som sa s nim nejako obzvlast nehrala.. teda ja som velmi vyrecna a potrebujem sa z niekym rozpravat, takze nas drobec bol mojou " obetou" ale inak v tomto obdobi kazdu chvilku spinkal, a papal a zas spinkal. chviůlku bol v hojdacom kresielku, chvilku som mu natocila kolotoc nad postielkou, zaspievala, grimasky úporobila, pomojkala, pobehali sme po byte. pomasirovala telicko, alebo len hladkala a kukala sa nanho, sem tam fotila, pripadne obliekla a sla s nim von, a popri tom som doma robila bezne domace prace ..
niekedy lezkal v postielke a mrmlal si pekne a tak som ho tam nechala a ja som si robila svoju pracu