Baby, ktoré máte skúsenosti, viete mi poradiť ako bez psychickej ujmy prežiť silnú separačnú úzkosť + obdobie vzdoru? Máme 2 r, obidvoje nám začalo v cca 17-18 mes. a už strácam nervy 😢 Svokrovci bývajú hneď vedľa nás, malá bývala často u nich - bez problémov, no teraz tam nevie vydržať ani pol hodinu, stále len maminka, maminka. Najradšej je vytrepaná mne na rukách, vtedy má absolútnu pohodu 😬 Som s ňou sama do 18-19 h večer, kým nepríde muž, takže má mojej pozornosti dosť. Keď ju zase skúšam dať svokrovcom, že nech si trochu zvyká aj na iných, tak spustí cirkus... A hádže sa najnovšie o zem 🤯Ako dlho takéto niečo trvá? Ako sa to dá korigovať/zvládať? Pomoc! 😭😭😭
Iste za tym nieco je, dieta sa nebude len tak takto spravat. Pravdepodobne jej tam nieco nesedi, mozno tam nieco zazila, ci ju vyplasilo a teraz ma stach tam ostat. Alebo si iba viac uvedomuje, ze je bez mamy. Pre male dieta to je uplna strata sveta, istoty, jednoducho vsetkeho. Skus sa s nou o tom porozpravat, tak na jej urovni. Skusila si tam byt s nou a potom na chvilu odist, ked zacne plakat zas sa vratit a tak pomaly predlzovat interval. Najlepsie je vas vcitit sa na do vlastneho dietatka a vidiet to z jej pozicie. Jednoduch chce maminku. Je to este velmi male dietatko. Je pre nu prirodzene, ze najistejsie sa citi u maminky. Iste ju do toho netlac na silu. Nechaj tomu volny priebeh, ked ta potrebuje, tak bud pri nej. Takto mate zbytocny stres obe. Comu vzdoruje?
Moja zasa vždy mamka mamka a keď vidí svojho deda tak už len on a keď uvidí moju mamu tak babka babka a keď ju prestanú baviť tak zasa len mamka mamka 😂 na zblbnutie a hlavne v noci 🤦 keď má potrebu viesť dialóg a ešte aj dáva pozor či ju počúvam a keď jej neodpovedam že zadriemem tak ma stucha a pýta sa mamka mamka 🤦 vydržíme to ;)
@vinetuu tvoja rada "odid a ked zacne plakat, vrat sa" sposobi, ze jej dcera zacne vrestat okamzite ako vystrci paty od svokrovcov 😉 deti su naozaj vynaliezave a okamzite zistia ako to funguje.
@smejussska aby som pochopila spravne , mala sa zacne hadzat o zem od jedu, ze si odisla prec ? ci to je vsetobecne ako nieco nove co zacala robit ?
@smejussska Ako si si naučila, tak máš
@smejussska uplne suhlasim s
@asia83 pretoze, to Tak je. Na koho ineho ma but naviazana. SI jej bezpecny pristav.
Chapem ta, sama mam 2 male deti. Ale nebude to trvat vecne. Mne je uz teraz smutno, ked SI pomyslim, ze Raz nebudem na 1vom mieste.
Nie je povinnosti tvojej dcery zvykat SI na to, byt s inymi.
ahoj, tiez som to tak mala so synom, s dcérou vôbec nie. reci typu ako si si vychovala tak mas milujem ... nechat decko vystresovane vyrevat asi, ze?? kazde dieta je ine, to tvoje je neistejsie, teraz ked objavuje svet ... proste ta potrebuje ... az ked nadobudne istotu, ze tam stale budes, nech sa deje co sa deje, tak sa vyda spoznavat svet ... niekto to ma uz v roku, niekomu to trva aj do 3 rokov ... urcite by som ju nenervacila a nasilu nikam nedavala ... mozno si ju k tym svokrovcom davala vela, a teraz chce byt s tebou ... ja som to tiez tak mala, dve deti s rocnym rozdielom, ani rodicia ani svokrovci, a muz doma najskôr o 7. vsetko sa da s laskou a trpezlivostou ... skus sa prenastavit, ze si z toho rozmrzela a nastvana, ze ine mamy to tak nemaju na to, ze to dietatko potrebuje teba a iba teba ... inym mamam moze byt napr. luto, ze nambr uan je babka, alebo tato ... to prejde, neboj ... vela bud s nou, a vela sa s nou rozpravaj ... zjavne nema uspokojenu tu potrebu byt s tebou co najviac ... az potom sa odvazi dalej, uvidis ...
Jaaaj ako túto situáciu dobre poznám. Všetko mám rovnako, až na to, že naša sa nehadze o zem
@ayanamirei všeobecne, nie keď odídem. To je novinka, keď nie je po jej. Chcem jej nastaviť určité hranice, nechcem jej všetko dovoliť a toto je jej reakcia, keď niečo nedovolím. Robí to posledný týždeň 😳 Snažím sa s ňou rozprávať, vysvetlovať jej, ale v tom momente je to ako hádzať hrach o stenu, tak sa snažím odviesť jej pozornosť a potom ju to prejde, ale aj tak sa bojím takejto reakcie niekde vonku 🤭
@mircalla neviem podľa čoho súdiš, že som ju to naučila, asi žiadna matka nechce naučiť dieťa, aby na nej až takto liplo, že fakt nemože odísť ani do obchodu bez toho, aby nebol krik (momentáne ju totiž do obchodu neberiem kvoli vírusu) Bývala často u svokrovcov, strašne rada tam chodila, bývajú hneď vedľa, takže to bolo fajn, ale zrazu začala chcieť byť len so mnou. Prišlo to fakt z ničoho nič 😐 Nikto nevie o ničom, čoho by sa tam mohla zľaknúť alebo o nejakom nepríjemnom zážitku, ale zas kto vidí do detskej hlavičky...
@alexandrah ďakujem, momentálne to máme presne takto, keďže všetkých odmieta ☺️ Ja viem, že ju to prejde, len som chcela počuť názory a rady mamičiek, čo si tým prešli. Ale univerzálna rada neexistuje, snáď len vydržať 😊 Dúfam, že nástup do školky o rok nebude už taký dramatický 😒Trhalo by mi srdce, že je v podstate v cudzom novom prostredí a cíti sa sama a opustená 😞
@miruslb možem sa spýtať ako dlho už s tým bojuješ? 😃
@vinetuu skúšala som nej vysvetľovať, ale zatiaľ bez výsledku 😐 Nevieme o ničom negatívnom, čo by u svokrovcov prežila, ale toto isté robí aj u mojich rodičov hneď ako idem napr.na wc, takže zážitkom to asi nebude... Prišlo to zrazu. Som s ňou takmer no -stop, tak dúfam, že sa ma nabaží a bude zas dobre 😊Nejde mi o to, niekde ju nechať a ísť si po svojom, ale napr.keď varím, može byť so svokrou vonku na dvore alebo u nich by sa mohla tú chvíľu hrať, predsa len nie každá mama má tú možnosť dať si postrážiť dieťa a ja ju mám, ale ona to odmieta 😜 Do ničoho ju netlačím, trošku mi aj lichotí, že chce byť len so mnou, ale tak niekedy... 😆 A to vzdorovanie, no všetkému, čo sa jej nepáči... Keď nie je po jej, tak začne robiť scény... Napr.si zmyslí poobede, že sa chce kúpať, tak jej vysvetľujem, že kúpať sa budeme večer a už je iheň na streche. A potom neviem či mám pokračovať vo vysvetľovaní alebo ju nechať sa chvíľu pojedovať alebo ju okamžite zaujať niečím iným... 🤔
@smejussska chapem 🙂 v 2 rokoch je zhruba 2/3 deti ready ostat bez mamicky dlhsiu dobu, 1/3 potrebu viac casu (je to prirodzene, kazde dieta ma svoje tempo). Tie, ktore vedia ostat prestanu po chvily plakat (plac je len nastroj, ktory pouzivaju na prejav samych seba, chcu sa presadit) . Tie, ktore na to nie su este ready , tie budu plakat celu dobu nez prides (aj hodinu vkuse). Treba vyskusat. Ak ti malicka bude u svokrovcov plakat dlhsie ako hodinu aj napriek tomu, ze sa ju snazia zabavit, ze jej vymyslaju veci, nieje pripravena a nechce byt teraz bez teba, treba pockat a dat tomu cas (par tyzdnov a skusit zas). Ak prestane plakat, len vymysla a presadzuje sama seba (s ohladom na to, ze sa hadze o zem, sa priklanam skor k tomuto).
@smejussska moja v priblizne rovnakom veku robila to iste. Na moju mamu bola zvyknuta od malicka a bolo obdobie,ze nevydrzala ani chvillku a plakala o dusu. To iste s priatelom, nechcela ostat s nim ani ked som isla do sprchy ci na wc, vzdy somnou. No ako prislo tak odislo. Druha faza prisla ked nastúpil a do skolky. A obdobie vzdoru? To s mensimi prestavkami trva dodnes 😂
@smejussska vyjsť jej v ústrety a vydržať. Určite ti nezostane pri zadku celý život. Mudrlantky, ktoré ti píšu ako si si naučila tak máš si nevšímaj. Poväčšine nič iné nevedia len dat decku na rit. Potom sú školy plne deti, ktoré nedokážu zvládať vlastne emócie, lebo bitkou boli potlacane.
Takže summa summarum, treba len vydržať 😁 Tajne som dúfala v nejaký zázračný trik či už na úzkosť alebo na vzdor, ale nič také asi neexistuje. Maličkú nebudem do ničoho nútiť, keď budeme či už u rodičov alebo svokrovcov, uvidím ako sa bude správať, ked odídem napr. do vedľajšej izby a podľa toho sa hneď bude dať zistiť či úzkosť trvá alebo sa to trochu zlepšuje. Zatiaľ mi nedovolí ísť samej ani na wc 🙄😂 A čo sa vzdoru týka, najviac u nás zaberá odvedenie pozornosti, žiade dohováranie, krik či ignorácia nezaberá, takže to budem riešiť takto, držte palce 🙏 Ďakujem za všetky dotazy, aspoň viem, že aj iné maminky si tým prešli ☺️
@smejussska ak aj odvadzas pozornost pri hmeve, v pokoji say tej situation vrat.
@smejussska odvedenie pozornosti je jedine mozne riesenie, malo by byt u vsetkych ... a suhlas, ze potom sa k tej situacii vrat, a skus jej to vysvetlit, ze ju lubis, a stale ju budes lubit, a budes tu pre nu ... nevrav jej, ze ONA bola vtedy zla, alebo taka, ale ze TEBA to mrzelo, ked sa tak spravala, ze TEBE to bolo luto, a chcela by si vediet, ze preco ... atd ... neotacaj to na nu, ale povedz jej, ze tebe sa to nepacilo ... skus nejak takto ... a vyber skolku, kde budu laskave ucitelky🙂)))))))))))))))
@ivana11155 hej, a este aj mlatia ine deti, lebol doma videli iba to ... parada ...
@smejussska ahoj, no asi odjakživa 😂.. Ale také pomaly neúnosné maminkovanie začalo asi tiež cca v 1.5 roku a teraz má 2. Dokonca už jej vadí keď sa s niekym rozprávam, hneď mi chytí oboma rukami za líca,pretože ju musím zobrať na ruky hneď, ako zbadá, že sa idem s niekým pozdraviť a začať rozprávať, natočí moju tvar ku sebe a povie mi, aby som sa nerozprávala. Alebo keď telefonujem, hneď mi kričí, že mamina vypni. 🙈.. Už jej prekáža aj manžel, žiarli na neho, keď sa priblíži ku mne, dokonca jemu kričí, že ocino preč... Inak je veľmi šikovná. Odplienkovana, rozpráva celé vety... Ale toto je už fakt dosť aj na mňa.
@miruslb uufff, tak nečudovala by som sa, keby aj naša začne toto robiť 😄 Manžela už niekedy posiela preč, ale s inými ľuďmi mi zatial nezakazuje rozprávať sa 🙏😆 U nás je s odplienkovaním problém, asi to bude tým obdobím vzdoru, že proste naschvál nechce sedieť na nočníku ani minútu a ani sa nevypýta. Hneď ako čokoľvek od nej chcem - napr., aby išla na nočník, tak začne trucovať a vždy mi odtiaľ ujde 🙄
@smejussska Vydrzat a dat co dieta potrebuje. Je to udel nas mam. My sme pre nich vesmir a pri separacnej uzkosti, jediny clovek na planete 🙂😉 Inak aby to nevyznelo, ze sa mi povie....ano je to na nervy 🤣🤣 ale skonci to nebojte sa.
@mircalla vy ste pekne mimo
@smejussska Nič. Vydržať. Ste matka, tak ňou zo rok buďte o trochu viac. Dajte jej čo potrebuje-vás. Prešla som si tým, viem o čom hovorím.