Ako zvládnuť dvojročnú dcéru?

24. jún 2020

Ahojte. Prezivame tazke obdobie, nasa mala 2r dcera je nie len ze velmi narocne dieta, ale momentalne je aj v obdobie vzdoru a rastu jej zuby.
Velmi neskoro jej vysiel prvy a teraz je chybaju este 3 ocne a posledne stolicky.
Kazdy den place tak, ze mame pocit, ze sa zblazni. Snazime sa jej ulavit vsetkymi analgetikami, homeopatikami, davame jej oblubene veci, robime jej oblubene cinnosti, ale ju akoby vyplo a len priserne place, hadze vecami, fackuje sa a snazi sa aj nas bit, skriabe nas po tvari... preplace tak 3/4 dna, aj nam je uz na plac. Aj ked zostavame pokojni, je to tazke... co s tym? V tom momente je najlepsie ju len nechat a ona place, place a place...pretoze ked prideme objat, pohladit alebo len tak sadnut si, hned zacne este viac stupnovat svoj zachvat a zacne na nas fyzicky utocit. Uz som z tych dni na prasky.... a 7 chybajucich zubov... kazdy jeden jej lezie solo a hadam aj 3 tyzdne. Ako to prekonat s chladnou hlavou a bez litra vina?

sunny8
24. jún 2020

Ja nepijem víno a zvládam to 🤣 reve tak nech reve - samozrejme ak je to bez príčiny. Vždy sa jej opýtam čo jej je čo chce keďže už vie hovoriť tak sa väčšinou dozviem .. niekedy reve preto že cvičím a rozkazuje aby som prestala. Tak nech reve veď obmedzovať ma nemôže. Alebo reve že som na záchode zatvorená. Tak stojí pred dverami a trieska lebo to nie je situácia podľa jej predstáv. V noci ani nehovorím - daj mi vankúš posun sa a bla bla bla .. vysvetlím jej že aj mamka sa potrebuje vyspinkat aj sestrička vstáva do škôlky tak stíchne. Dnes bola riadne svihnuta v noci prvýkrát počula komára a neskutočne sa bála liezla po mne vymýšľala skrývala sa pod paplón 🙄 viac takých noci tak ďakujem krásne. Na zadok jej nedávam (čítala som že niektoré to robia aj tak malým deťom) nekricim po nej len sa pýtam čo chce a objímam ju len keď je to ľútostivý plač. Keď je to vynucujuci plač nejdem k nej lebo vtedy chce byť sama ako som pozorovaním zistila. Snáď to prejde. Zuby má už všetky tak asi je to len vzdor. Bojuje o svoje miesto. Vidí že mama ma aj iné "záľuby" ako ju. Že mama sa musí starať aj o iné dieťatko ako je ona. Toto musí nejak spracovať veď nemozem uprednostniť len ju pred všetkým.

autor
24. jún 2020

@sunny8
Ano, to robi pomedzi aj nasa... ale to su take "fanty" to volam a uplne to ingnorujem, vysvetlim, trvam na svojom... obcas pride o minutu s usmevom.
Ale poslednu dobu ma take zachvaty, ze az chrapci, place z celej sily, bije sa, ma uplne pohlad "mimo". Neviem to ano opisat. Fakt sa obavam, aby jej nepreplo alebo nieco... lebo toto nie je plac, ale doslova zachvat, v tom momente sa k nej nemozeme ani priblizit a ona z celej sily krici a zuri. Ako ked novorodenec place na plne usta, akurat v 2r verzii

lenuliatko84
24. jún 2020

Miesti litra si daj sedmicku vina😉

eliska13
24. jún 2020

To podľa mňa nemá nič so zubami.Ked to robí odíď inam nebudú diváci nebude divadlo.Aj vieš prečo plače, lebo chce niečo robiť, niečo sa jej nepodarilo?Skús ju niekedy napodobniť bude šokovaná a prestane snad...😂niektoré deti to baví takto vydierať.

eliska13
24. jún 2020

Ja som syna nebila, ale tu slabá na zadok by možno pomohla.

majamat
24. jún 2020

nic neurobis, musis pretrpiet a hoci je to na nervy, pamataj si, ze raz to prestane. nebude to navzdy. dcera je uz aj starsia a ma dni, ked s nou ani po dobrom,a ni po zlom. samozrejme uz to nie ej take, je to o dost lepsie, uz je fakt velka - 9r, ale ma proste taku trucovitu povahu.
@eliska13 ja som tak dcere capla, ale taketo dieta to akurat vyprovokuje este k vacsiemu revu. toto fakt vobec nepomaha.

bibg
24. jún 2020

Náš robí to iste. Zuby má všetky okrem úplne posledných 4 stoličiek takze zubami to nebude. Najnovšie sa začal bit po hlavičke, keď nedostane to čo chce. Začal bit aj nás ale dostal po zadku a už to neurobil. Teraz keď sa bije sám tak mu dám po rukách že to nesmie robiť a začne búchať rúčkou do podlahy. Najskôr sa ho opýtam preco plače, nepovie iba začne stupňovať rev tak mu poviem aby sa ukludnil lebo dostane a keď nepomôže ani to tak dostane. Už sa teosku začína ukludnovať pretože mu ukážem že dostane na zadok tak sa ukľudní. Ja si myslím že keď dieťa dostane po zadku alebo po rukách pre niečo tak to nie je nič zle. Nedávam mu šupy že si nemôže sadnúť ale výchovnú. Medzitým ako plače sa ho snažím ignorovať lebo samozrejme znova chytí nervy. Potom asi po 5 minútach placu sa ho opýtam čo sa deje a väčšinou už mi ukáže alebo sa ukľudní.

evittam
24. jún 2020

@majamat Ako u koho. U nas pomohla aj výchovna na zadok. A nie nemusela som to čítať normalne som to urobila.😀😉
A za dalsie po mne deti v posteli neliezli ani nic podobné v tomto veku nakolko uz mali davno vlastne postele kde spali.

evittam
24. jún 2020

Tak ju nechaj tak nech zúri a reve ale bez publika. Sama v detskej izbe.

majamat
24. jún 2020

@evittam ja som o posteli nic nepisala, len o tej vychovnej., ide o to, ze pokial to u dietata zabera, tak potom to nie je take to narocne dieta, lebo an take dieta nic nezabera. moja dcera ked dostala po zadku, rucala este viac a teda to ona ma dobre hlasivky, aj teraz vytiahne dobre vysoke tony, ale nastastie uz nei pri maoku, ale skor ked testuje hlasivky.

evittam
24. jún 2020

@majamat No tak ta len testuje a kto z koho to je cele. Evidentne podla toho co pises ma dieta "navrch". 😉 A nevidím dôvod "musieť pretrpieť"-akoze dokedy? Najskôr obdobie vzdoru, potom puberta a potom akoze co?! Určite platí "ohybaj ma mamko pokiaľ som ja Janko"...😉 A nie nepisem o bitke ale o nastavení pravidiel a prirodzenom respekte rodiča.

evittam
24. jún 2020

@majamat Ohľadne tej postele to bol celkovy pohľad na to ako takéto deti stale spia s matkou v posteli alebo potazne s rodičmi.

bibg
24. jún 2020

Suhlasim s @evittam. Dieťa musí vedieť poslúchať. Mne veru skákať po hlave nebude. Potom to dopadne ako u svagrinej. Jej mala 3,5 ročná nikdy nedostala (vraj všetko sa dá riešiť bez toho aby dostala na zadok). Dá ale asi až staršie dieťa. Jedna po zadku ešte nikomu neublížila. Dieťa zostane v šoku a plače preto.

daganov
24. jún 2020

to nebudú zuby, ale snaha presadiť si svoje. Jej nervová sústava sa ešte vyvíja, nedokáže spracovať svoje emócie, ty si tu na to, aby si ju naviedla správnym smerom, ale aj na to, aby si jej ukázala, že sa nebude celý svet točiť podľa nej a že aj ostatní v rodine majú svoje potreby a práva. Mimochodom, napadlo ťa, že aj v jasliach sú deti, ktorým idú ešte zuby a toto nestvárajú? Doteraz sa prejavovala ako? Ako iné batoľatá, alebo nie? Možno by som začala pediatrom, možno treba nejaké ďalšie vyšetrenie a ak by sa nič nepotvrdilo, tak by som poriadne pritiahla opraty.

daganov
24. jún 2020

@bibg jedna po zadku ešte nikomu neublížila, ale súhlasím s tvojou švagrinou, pravidlá sa dajú nadstaviť aj bez tej jednej na zadok a aj u maličkých detí.

evittam
24. jún 2020

@bibg No potom tu mame prípady-ako jedna tema nie tak dávno-6rocny syn ma posle do p... a robi cirkus lebo nema navarene co chcel a co ma rad, utoci na mna aj na manžela a podobne..🙄🤔

sasi_timi
24. jún 2020

Skúša vás🙈 väčšina deti tak skúša rodičov. Moja vieš čo robí? Začne revať kvôli hlúposti, neskutočný rev potom chvíľu prestane, pozrie sa či ju vidíme ako reve a znova začne vrieskať 😂 ale už som ju naučila že keď ide revať tak ma ísť do svojej izby tam sa vyrevať a potom môže prísť ku nám. A vždy príde spokojná usmiata 😄

yipsylonka9742
24. jún 2020

@bibg a ako to dopadlo s malou tej svagriny prosim?

zuzudrnda
24. jún 2020

Pekný večer. Ako pozerám rady mamín na otázky, tak zväčša kopírujú vlastnú skúsenosť, čo doma zažili, videli, alebo svoju aktuálnu. Každé dieťa je iné, aj Vaša dcéra. Zrejme jej správanie má viac dôvodov. Žiadna z nás ich nepozná, možno ani Vy. Napísala by som do poradne Efektívneho rodičovstva k Martine Vagačovej. Páčia sa mi jej názory a konkrétne tipy/ rady. Z bitky či kričania budete mať nakoniec zlý pocit len Vy sama a či to dieťaťu pomože nie je isté. Zásadné pravidlo je: pevne a láskavo. Snažím sa o to. S deťmi sa dá dohodnúť.

smer
24. jún 2020

Čo tak dať na zadok a nevšimnúť si ju moja to robila do 4 roková nehovorím že v záchvate revu dom ju dala pod sprchu myslím hlavu ususila dala do postele a spala 3-4 hodiny a vstala do večera ako vymenená a časom zistila čo to obnáša cca v do piatich rokov sa naučila sama čítať a pamätá si to aj keď má 17 .

weisovameggy4444
25. jún 2020

Moja má tiež 2 roky a plače omnoho viac ako ked mala pár mesiacov a to jej už nejdú zuby... 😩

bibg
25. jún 2020

@yipsylonka9742 jaj to som tam vlastne nenapisala 😂 no v skratke mala jej skákala po hlave a nikto si s ňou nevedel rady. Švagriná chodila na kávu k nám sa odreagovať a plakala, že nevie čo má robiť, že nevládze. Nakoniec mala to vyhrotila do takej situácie kedy to švagriná nezvládla a mala dostala facku pred celou rodinou. Áno, nemala to urobiť ale tato facka ju zmenila. Odvtedy si rozmysli či sa bude hádzať o zem alebo kopať mamu ako to bolo vo väčšine prípadoch.

daganov
25. jún 2020

@bibg tak švagriná vlastne potrestala za svoju nezvládnutú výchovu. Tú facku mala dať sebe.

majamat
25. jún 2020

@evittam stale preco mam stale pocit,ze pises o niekom inom? z tych par riadkov si toho nejak moc vydedukovala, alebo si vestica?
ako vies, ze dcera nema pravidla? ako vies, ze ma navrch? nenapisala som nic o tom,ze ustupim. topreto , ze som decku nedala po zadku, lebo akoze mi pride dost divne robit nieco, co nema vyznam? myslim si, ze malo by sa robit to co ma nejaky zmysel, nie to, co nema, ci sa mylim? ked napisem, ze je trucovita, tak to neznamena, ze ju v tom podporujem,a le znamena to, ze ma proste taky typ osobnosti,. ludia nie su cez kopirak, kazdy ma nejaku povahu. no ty si si uz vydedukovala ze ustupim. to tam napisane nebolo. tak si nevymyslaj.

majamat
25. jún 2020

@evittam a len tak mimochodom, asi ako by som vedela, ze ako zareaguje na to, ked dostane? asi tak, ze som to skusila. to ti nenapadlo? a teda ona zacala rvat este viac. a skusila som to opakovane a zakazdym to iste. raz sa mi uhla, alebo tak inak otocila a trafila som ju tak zle, ze mala cervene otlacky na zadku. a viec co? ziadna zmena, bola stale taka trucovita ako predtym. len tak mimochodom, dieta tymto naozaj uputava pozornost a vies co, aj capnutie po zadku jetiez pozornost rodica. takze tym iba dosiahne to co dosiahnut chcelo., lepsie je ignorovat. aj ked to je ovela tazsie.

renab
25. jún 2020

Skuste jej nevenovat pozornost, ked "hra divadlo", lebo o to jej zrejme ide a venovat sa jej vylucne iba vtedy, ked je v pohode.
Neverim, ze bude jacat, ked nebude mat vdacnych divakov.

ajka0207
25. jún 2020

@renab moja dcera jaci, vydrzi tak pol hodinu, zavreta v izbe, trva to uz minimalne pol roka.

renab
25. jún 2020

@ajka0207 tak pol hodinu nech jaci, nic sa jej nestane. To nie je taka hroza.

autor
25. jún 2020

Ahojte, nemohla som skor.
Rozhodne nikto s nou nezaobchadza v rukavickach a urcite jej tie rozkazovacky netolerujeme. Uz sme presli obdobie hadzania sa o zem a normalne sme ju prekrocili a isli dalej.
Snazime sa robit presne to, co tu pisete.
@renab To robime. Otocim sa a idem prec, lenze vydrzi aj ovela viac ako pol hodinu, pcha si cele ruky do ust, je zoslintana, zrevana, place az kym z toho nezaspi a este aj zo spanku vzdycha.
Toto na nu zaberalo okolo 1r, teraz uz divaka nepotrebuje a place ako pojasena aj sama pre seba.

autor
25. jún 2020

@daganov
Doteraz to bolo take iste, ale teraz uz pridava fyzicky utok a stupnuje hned. Navstevujeme aj neurologiu, tak sice v zachvate preplace cele vysetrenie, ale to prebieha iba tak, ze sa spyta co uz vie, necha ju prebehnut sa a to je cele. Nic viac, nic podrobne. A vsetko zvaluju na obdobie vzdoru. Ale naozaj to nie je len o trucovani. Jej plac je velakrat yaky zachvatovity, ze mam pocit, akoby uz nebola v poriadku (az mi je zle z toho, co pisem, ale neviem to inak)