Ako zvládnuť dve malé deti

perzefone
12. dec 2018

Dobrý den, rada by som Vás poprosila o nejake rady či mate skusenosti s podobnou situaciou, kt. tu načrtnem. Mám maleho syna, ktoreho som porodila akutnym cisarskym rezom, porod bol velmi naročny a vyčerpavajuci dlho som sa z neho zotavovala, nevyhli sa mi ani poporodne depresie. Maleho som sa snazila od začiatku dojčiť, ale moc nam to neslo. Maly mi často cele hodiny vysel na prsiach a nie a nie sa najest, v noci som s nim sedela v tme a mala ho dve hodiny na prsiach a aj tak som ho musela dokrmit UM. Mala som doranane bradavky lebo som si ho nevedela prilozit, po leziacky sa mi dojcit nedalo kvôli bolesti rany. Po dvoch tyzdnoch dosta maly koliky, cele dni plakal a ja som ho chudacika nosila na rukach. Dojcit bolo priam nemozne lebo od bolesti sa mi len trhal na prsiach a nevedel sa prisat ani najest, tak som si mlieko odsavala a davala mu z flase, po čase som zacala mlieko stracat tak som si ho skusila prikladat a laktacia sa po case trápenia nastastie rozbehla, aj ked je pravda, ze maleho som dojcila a dojcim kazdu hodinu, vlastne skoro v kuse. Nejake varenie a domacnost nehrozilo, casto som cele dni nejedla alebo len nejake rozky so sunkou. Teraz premyslam, ze by bolo fajn mat pre maleho surodenca ale s tym ze by som bola rada keby medzi nimi bol rozdiel max. 2 roky aj kvôli mojmu veku aj kvôli komplikovanemu porodu sa neodvazim s dalsim tehotenstvom cakat ale obavam sa ze keby mam druhe a mam take iste problemi s nim, koliky dojcenie, ako by som sa starala o starsieho. Podotýkam, ze mne pomoct nemal kto, ani mi len navarit, postrazit maleho, ist do obhcodu proste nikto nic, na vsetko sama, manzel od rana do vecera v robote este aj soboty. Počas sezony ked prezuva pneumatiky na zimu alebo leto sa mu neda vziat si ani len poldna dovolenky. prosim poradte ako ste takuto situaciu zvladali vy s takymito malymi detmi. dakujem

pininka
12. dec 2018

Nehnevaj sa na mňa z ale ja nikdy nepochopím ten ženský masochizmus mať deti takto po sebe. Sama píšeš čo si prežila a predstáv si že máš deti dvez ale aj ruky máš len dve. Ja mám za sebou tri cisárske a to nie akútne, hojeniu úplne bez problémov a napriek tomu pri druhom mi hrozila ruptura, maternica tiež nebola celkom ok, malého ku koncu skoro vôbec nevyzivovala. Ja by som si na tvojom.mieste dala oddych aspoň čisté dva roky a potom sa snažila otehotnieť.

renatka100
12. dec 2018

@perzefone ja som nabrala odvahu na druhe po komlikovanom porode a este komplikovanejsej dcere po 7 rokoch.

evitka83
12. dec 2018

@perzefone ja sa tiez odhodlavam, buduci rok. Dcera bude mat 5, resp. 6 ked sa surodenec narodi. Ja si tiez nerobim deti kvoli tomu, aby mala surodenca, ale chcem deti vtedy ked sa na to citim psychicky, fyzicky ready. Tiez sme to nemali easy a konecne si malu trochu aj uzivam. Ja by som sa tym netyrala. Deti sa prehraju aj s vacsim vekovym rozdielom a starsi ti aj pomoze s mladsim, ked bude trochu samostatnejsi 😊

niky21
12. dec 2018

Ahoj 🙂 ešte nevieš, aké náročné bude druhé bábo 😉 ja som mala prvý pôrod ťažký, nie sekcia , ale aj tak som bola veľmi vyčerpaná. Kojila som ako ty, dokrmovala keď bolo treba, nespavala, doma neporiadok, nenavarené... Syn nonstop plakal :D nechcel jesť, poriadne piť.. len kojiť, celú noc , celý deň. Do 14 mesiacov 😉 a potom som otehotnela, odstavila syna - začal jesť aj piť ako treba a keď sa narodil druhý syn, všetko bolo zrazu jednoduchšie. Za 9 mesiacov sa aj starší syn naučil sám sa zahrať a všetko. Teraz bude mať 3 roky a mladší má rok 🙂 mám veľkú rodinný dom a o 9 mám porobené, okna mám už umyté , navarené mám vždy 😉 deti spokojné , dobre.. muž chodí domov o 17 tej večer, do práce chodí o pol 7 ráno. Stíham aj kávu aj koňa 😀 krásne sa už zabavia a zahrajú. Raz mi jedna známa povedala , že dve deti je jednoduchšie mať , ako len jedno. Teraz viem,že u mňa to platí na 100% 🙂 som šťastná usmiata mama dvoch chlapcov, nemenila by som 😉

beky1813
12. dec 2018

Naco toto kojenie do vycerpania? Radsej um a cas na seba, ako toto. A co chces? V tehotenstve kolabovat, ked nic nestihas? Ani jedlo?

perzefone
autor
12. dec 2018

@niky21 to verim musi to byt super pohlad na dvoch krasnych vysmiatych chlapcov.ale ja sa skor pytam na tie zaciatky ked sa babo narodilo ako ste to zvladali.lebo moj prvy bol narocny a ak by bolo.co nemusi.ak druhe take neviem si to celkom predstavit.ako sa starat o jedneho aj o druheho.

katulienkax
12. dec 2018

Tak preco chces ist do toho tak skoro, to nedopadne dobre, kľudne postačí aj ked bude medzi nimi 4 roky rozdiel.

junova
12. dec 2018

Ja tiež nechápem to nahlenie do ďalšieho tehotenstva. Ja mám rozdiel medzi deťmi 4 roky a to som ani cisársky rez ani depresie nemala. Prvá bola dcéra, kojila som ju dva roky bez problémov. Dcéru som si veľmi užila, bola kľudné, veselé dieťa, venovala som jej veľa času, boli sme partacky. Celú materskú som si uzila. Keď mala štyri a niečo narodil sa syn a ten bol uplakané, kolikove dieta. Stále sa chcel len nosiť, v kočíku vrieskal, v postieľke vrieskal. Do dvoch rokov horor. Starostlivosť o neho ma stála toľko energie a nervov že keby bol prvé dieťa druhé už nechcem. A čo je dôležité nemám žiadnu pomoc od mamy, svokry, muž do večera v práci. Tak som druhé aj preto tak skoro nechcela. Minule som počula rozhovor so psychologickou a tá sa tiež vyjadrila, že nechápe prečo majú mamičky deti tak skoro po sebe. Potom sú nervózne, ale hlavne že deti sa pohraju. Čo nemusí byť pravda, ak je dievča a chlapec. Ja mám brata o dva roky staršieho a v detstve sme sa spolu nehrali. Boli sme úplne iné povahy a mali sme iné záujmy.

ivuska027
12. dec 2018

Ja mám 2 deti, rozdiel 2r a 4mes, oba cisárskym rezom(prvý akútne). Tiež sme na nich sami s manželom. Ten pomáha, čo sa dá. Podľa mňa by si pôrod a starostlivosť o deti nemala brať ako hrdinský čin roka. Dáš mu umelé, keď kojenie nepôjde, navaris si na niekoľko dní dopredu, do mrazáku alebo navarí manžel. Dá sa to, len to netreba tak prežívať 😉

perzefone
autor
12. dec 2018

@ivuska027 ano to mas pravdu.ja len viem ze vy som sa aj to druhe snazila dojcit nech ma dobru vyzivu a co ak by malo zase koliky. Plakalo by mo cely den v kociku. Maleho som cele dni nosila na rukach a spievala mu.dalo by sa to aj pri druhom?ako by som sa venovala starsiemu. Viete ja len tak premyslam.ze pri malom prvom to bolo zo zaciatku velmi narocne ...

lindusss2016
12. dec 2018

Akoby som to pisala ja, vsetko sedi. Akutna sekcia, zle xotavovanie aj po psychickej stranke, problemy s kojenim a dieta moja prisavka. Ked som (neplanovane) otehotnela, prepadla ma panika, strach, stres, ako to budem zvladat, ako prezijem dalsi porod atd. Muz vkuse v praci, cela moja aj jeho rodina v CR. Som na vsetko naozaj sama, rozdiel medzi detmi mam 22 m. Druha sekcia uz bola planovana, napriek tomu bola opat akutna predcasne so znacnymi zdravotnymi komplikaciami ku koncu tehu. No po odozneni najvacsich bolesti som mala strasne dobru naladu, ze som to vobec prezila. Doniesli mi maleho, ja som sa este nemohla ani hybat a maly sa na prvu supu prisal ako profesional 😀 tak som si povedala, ze to mam za odmenu za to, co vsetko som si vytrpela pri kojeni dcery (BTW v marci bude mat tri roky a kojim ju doteraz obcasne). Maly bol uzasne usmievave babatko, kludne vydrzal lezkat na deke a kukat na nas, takze som si aj porobila, aj malej sa venovala. Chodenie von bolo a aj stale je narocne, ale nie nezvladatelne. Chodenie po doktoroch a nakupy su otrasne, ale stale sa to da zvladnut. Teraz mi obcas so starsou pomaha suseda, tak ak potrebujem, mozem ju tam hodku - dve nechat. Musim povedat, ze ja ale satkujem od zaciatku materstva, co mi v mnohych situaciach zachranilo krk.
Nechcem tym povedat, ze mas ist bezhlavo do toho, ze to bude super. Ale moze to tak byt. Ak citis, ze chces druhe dieta, tak si ho sprav, bude to tazke, ale nic krajsie ako surodenca svojmu malemu nemozes dat.

ivuska027
12. dec 2018

@perzefone no ja som dojčila prvého 14 mesiacov. Je alergik na všetky trávy, stromy, všetko čo lieta vzduchom, plesne, prach, perie. Má intoleranciu na mlieko a všetko mliečne, vajcia a sóju. Druhý bol dojčený 6 mes a potom UM. Je to zdravý chlapec ako buk. Ja som mala pri druhom komplikácie od 30tt, musela som ležať, iba ležať. Žiadne prechádzky. Malého mi vzala von suseda alebo muž keď prišiel z roboty. Keď som vladala bolo navarené, upratané, keď som nevládala, tak len v rámci možností.
Nebude to brnkačka, to tu všetky matky vieme. Treba si zodpovedať, či sa na to cítiš, či nie. Či chces ísť do toho aj za cenu, že to môže byť ťažké alebo nie.
Inak mne sa starší zahral sám veľa v takom veku, takže nebol mi za pätami, že by ma strašne potreboval v jednom kuse. Je samostatný veľmi. Bez ohľadu na rozdiel medzi deťmi, či už 2r alebo 5r, ten prvý rok bude aj tak ťažký. Vždy.

katarinamarkova
12. dec 2018

@perzefone aby malo dobrú vyzivu???ako prepac ale co myslis že malo tvoje dieťa z dojcenia keď to tak či onak neslo len si bola nervna dieťa tiež s bolavym bruskom...vyziva? Ak si cele dni nejedla či len tie rozky...tak potom o akú kvalitnú vyzivu tu ide? Prečo si to tak silila? Toto nie je cesta k pohodovemu materstvu a stastnemu dieťaťu.....
Prečo vlastne chceš teraz ďalšie dieťa?

mojgoral
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
niky21
12. dec 2018

@perzefone začiatky ? Veď malý prespal ako každý novorodenec polku dňa 😀 úplne fajn , ľahšie ako teraz , keď už je aktívny a veľký 😉 proste aspoň u mňa to bolo všetko jednoduché, lepšie ako pri prvom. Bola som skúsenejšia a ešte som si pamätala všetko ohľadom bábätka. 😉 ale ani veľký rozdiel nie je zlý.

mogaa
12. dec 2018

@perzefone tak sama si daj otázku čo to budeš schopná zvládnuť. Koľko má teraz tvoj malý? Ostal stále náročné dieťa? Lebo mať doma opäť také náročné bábo a ešte sa musieť starať o 1,5-2ročné dieťa a ak ti nemá kto pomôcť - tak je to o hubu...Si zober že pri bábätku budeš nevyspatá, ale staršiemu sa musíš venovať - navariť mu, nakŕmiť ho, ísť s oboma von.....Nehrozí že bábo zaspí a môžeš si zdriemnuť aj ty.....Ono domácnosť počká aj keby nebolo upratané, pre teba a manžela navarené dáte si chleba, ale staršiemu musíš dávať váru....A to nepočítam že náhodou ti starší začne odmietať stravu alebo ostane chorý.....Inak len rada - prečo si neskúšala bradavky alebo rovno nedala UM????Myslíš že pre dieťa bolo lepšie ak bolo hodinu čo hodinu hladné a malo nevyspatú unavenú mamičku? Kojenie je super ale nie za cenu vyčerpanej unavenej mamičky. Sama vieš že si skončila s depkami, myslíš že ak by si to mala ešte náročnejšie(pri starostlivosti aj o druhého) tak to zvládneš? Na tvojom mieste by som plánovala druhé až ked malý bude mať 2roky, to kým by sa bábo narodilo tak by mal skoro 3roky - čiže už ako tak samostatné dieťa ktoré cez deň dáš do škôlky a môžeš sa venovať bábätku. Jasne že sú aj súkromné škôlky kde zoberú aj mladšie dieťa ale ak budeš ma MD a platiť súkromnú škôlky - tak to nie je bohviečo....

mogaa
12. dec 2018

@perzefone myslela som prečo si neskúsila košíčky ked si mala problémy s kojením a bolavé bradavky🙂

deti95060810
12. dec 2018

ledva si sa vyhrabala z problémov a už sa zas hrabeš do ďalších problémov... 😉

lucia389
12. dec 2018

@perzefone my sme s dcérou tiež nemali ľahké začiatky. Trápili ju koliky do 3,5 mes., potom dojčenský štrajk, ekzémy..keď mala 2 roky tak som otehotnela (neplánovane) a vôbec som nemala strach či to zvládnem. Proste sme do toho išli 😍😍 dnes má synček 6mes. a je to pohodové, vysmiate babatko😊 ono väčšinou ak ťa prvé dieťa potrápi, s druhým to ide ľahšie, to je za odmenu😉😉

lindusss2016
12. dec 2018

Ja len nechapem, preco jej tu nakladate za to, ze sa s tym kojenim potrapila a uspesne to zvladla... ved to je predsa kazdeho vec, ci sa rozhodne priniest obetu, alebo rovno prejst na UM. Kazda matka na to moze mat vlastne dovody a je to len a len na nej.

katarinamarkova
12. dec 2018

@lindusss2016 asi preto ze kazda jedna žena co sa stala matkou už od počatia pokracujuc celým tehotenstvom a materstvom tak ako aj počas toho ako je jej dieta už dospelé ale stále jej dietatom obetuje automaticky mnoho......je to normálne a prirodzene....ale asi veľa žien jednoducho nechape prečo matka obetuje aj základné potreby svojho dieťaťa..ako je nemať hlad.
Ako nič v zlom ale ja osobne by som sa nevedela hodiny pozerať na to ako je moje dieťa hladné keď viem že je možnosť ako ho nakrmit. Byt tak ono stastne ja šťastná.

lindusss2016
12. dec 2018

@katarinamarkova ale kde si na to prisla, ze tie deti hladuju? Ze im kojenie nejde tak hravo ako inym, to este neznamena, ze ich matky nechaju bez zakladnej potreby. Vacsinou ma s kojenim problem len mamicka, nemyslim si, ze niekto necha trpiet svoje dieta.

eliska13
12. dec 2018

@perzefone vôbec nad tým neuvažuj, lebo nevieš aké bude dieťa, ci nebudeš celé tehotenstvo lezat v nemocnici, ako sa zmení prichodom súrodenca staršie dieťa. .je to len teoretizovanie.Bud chces a ideš do toho, alebo nie.Podla toho, čo píšeš počkám 3,4 roky, ale to som ja🙂

perzefone
autor
13. dec 2018

Dakujem za odpovede. A nebola som ani nervna ani nic ,len smutna,ze to dojcenie nejde tak ako ma. Dieta som samozrejme hladne nenechala.pisala som ze som ho dokrmovala UM.dieta som pravidelne vazila u Dr.keby nejako stradal nesilim to. Neviem ako ste na to niektore prisli ze som sa pozerala na svoje hladne placuce dieta. A toto bola nacrtnuta len MOZNA situacia a chcela som vediet nazory zien ktore sa s tym stretli. Nie ze idem mat hned druhe dieta. Hoci je to moja vec. Ale urcite dakujem. A aby som si musela obhajovat dojcenie. Sila ...keby som si neuvedomovala vsetky pre a proti tak sa nepytam a nerozmyslam co a ako.

maciatkolulu
13. dec 2018

@perzefone ja mám tri cisárske,prvé dve deti majú medzi sebou presne tri roky a medzi malým a sestrami je 13 a 16rokov. Malý je vlastne jedináčik a teraz lutujem,že som nemala (áno presne štvrtý cisársky😉)ešte jedno aspoň s rozdielom 3roky. Dievčatá sa prehrali,behali spolu,strážili sa navzájom na ihrisku😁a doteraz tak funguju. Začiatky keď sa narodila druhé boli hororove, naozaj 😂🤣😂🤣,ale za pár mesiacov to prešlo a bolo to super. Skôr som mala problém a poporodnymi depresiami. A strata komfortu,ktorý som už mala pri trojročnom dieťati. Veľkonočný spánok atď. Za 9mesiacov sme chrapavali všetky tri poobede spolu😉a mala spávala pekne aj doobeda a ostali sme spolu doma do 6rokov staršej. Najkrajšie obdobie 😍 s malým teraz musím všetko ja,je to síce super,ale tiež s okom spôsobom veľmi náročné,najmä keď nie je pomoc. A ku konaniu,super,že si to zvládla,ja som pri prvej zlyhala práve kvôli rečiam,chuda hladné. Druhá kojenia dva roky a tretí tri,😁. Musíš vedieť ako sa ty čo cítiš a ostane sa rieši za pochodu. Nehovorím, že po pôrode s druhou som preplakala noci,že na čo toto bolo dobré,😂😂😂ale ako som písala,pre mesiacov a všetko bolo super. Jedinacik má veľa výhod a aj nevýhod a rovnako aj viac detí. Ale mne je teraz ľúto,že som do toho nešla aj štvrtý x..... A 6rocny alebo viac rozdiel už nie je to práve podľa mňa. Ľahšie pre mamu,to zaručene,ale deti sa už tak neprehrali podľa mňa.

perzefone
autor
13. dec 2018

@maciatkolulu viete ja mam tiez taky nazor.mal dve sestry. Medzi mnou a druhou sestrou rozdiel 11 mesiacov.medzi druhou 5 rokov.ano pre maminku to bolo velmi narocne ale som taka vdacna ze som mala sestry a to by som chcela dopriat aj malemu.nech nie je sam.sestra ma jedinacika a viem ako neter vzdy tuzila po tom aby nebola sama. Ale sak uvidime ako bude.ak da nebude dat ja to silit nejdem. Vela zalezi od okolnosti.

mogaa
13. dec 2018

@perzefone neber to osobne o tom dojčení....nikto ťa nepozná a rovnako nepozná okolnosti....je ale veľa mamičiek čo chcú kojiť za každú cenu a potom je dieťa uplakané - lebo kým sa napapá (aj s kojením aj s dokrmovaním UM) prejde aj hodina a o ďaľšiu hodinu je už hladné, takže dieťa nemá ani čas na poriadny spánok.....a mamička je nevyspatá a vynervovaná lebo nerobí nič okrem kojenia, žiadny oddych ani normálne sa najesť....naša malá sa napr.nevedela prisať, v nemocnici nepotiahla nič, tak ju začali kŕmiť striekačkou, doma sa prvé 2 týždne kŕmila odsatým mliekom, potom chytila košíček ale stále bola dokrmovaná odsatým mliečkom, ale do 30min.bola vždy napapaná....u nej bol skôr problém že prvé týždne sme ju museli budiť aby papala lebo mala len 2300g.....a teraz zje čo vidí 🙂tak to neber príliš osobne lebo nikto nepozná okolnosti....ked to ide tak kojenie je určite to najlepšie pre dieťa, ale nie za každú cenu.....dôležité je spokojné bábo a šťastná mamina ktorá nepadá vyčerpaním na hubu❤

katarinamarkova
13. dec 2018

@lindusss2016 nehovorim o zenach co sa rozumne pokusaju dojčiť aj napriek nejakým tazkostiam. Ale hovorim o tom ako pani sama vo svojom úvodnom prispevku uvádza že jej dieťa viselo cele hodiny na prsiach a aj tak nie a nie sa najesť.....takto sa trápiť.sediet dve hodiny v tme snahou o dojcenie s krvavými bradavkami nespat nejest tak toto fakt už dávno nie je o dojceni a spokojnom dietati.

katarinamarkova
13. dec 2018

@perzefone precitaj si svoj úvodný príspevok ako v ňom opisujes dojcenie. Ja keby som mala byt hladna a pozerať sa dve hodiny na jedlo spokojna by som veru nebola. Dobre.potom by mi dali jest...to som dospelý človek co vie ovládať svoje potreby nie miminko.