Ako začať s výchovou?

lenka0283
13. mar 2012

Ahojte mamicky...mala ma uz cez rok ...mam pocit ze jej stale nieco zakazujem neviem ako sa mam zachovat pri tom ked mi napriklad pri jedeni neustale bucha do lyzicky alebo ked jej nieco zoberiem zacne si trieskat hlavu o zem a potom place ze ju to boli alebo zacne mna bit a šticovat neustale sa šponuje a do vsetkeho bucha ked neni po tom ako ona chce..ale samozrejmne su veci ktore jej dovolit nemozem lebo su prenu nebezpecne...viem ze je to normalne ja len by som chcela vediet ci uz vyse rocnemu dietatku staci napomenitie al jej mam dat jemne po prstikoch ze to nemoze...dakujem 🙂

spalka
13. mar 2012

A priprav sa na to, ze bude horsie 😀. Zacina si presadzovat svoju individualitu, co je dobre, nesnaz sa zatlacit jej potreby (hra sa, skusa, nevidi veci ako ty) do uzadia a povol co najviac, samozrejme, neriskujeme uraz. A treba pevne nervy a velku fantaziu - casto pomoze upriamenie pozornosti na nieco ine, zacat rozpravat nieco velmi zaujmave (o havovi ktory prave steka, macicke co vyskoci na strom a podobne chobotiny 😉 )... A myslim si, ze s vychovou sa neda zacat v presne stanovenu dobu, v podstate "vychovavas" od momentu, ked sa ti dietatko narodi 😉.
@lenka0283

limatka
13. mar 2012

aj ja si myslim že dietatu netreba stale niečo zakazovat .My to robime tiež tak že ked syn robi niečo čo nema poviem mu že to sa nerobi a upriamime pozornost na niečo ine zatial to zabera

ichbinich
13. mar 2012

@lenka0283:
Ako pise@spalka: po prve sa to bude etse stupnovat a po druhe casto staci odviezt pozornost.
URCITE NIKDY NECAPNI PO RUKACH, ani po zadku! Razne povedz nie, pripadne zober to, cim bucha, alebo ju daj prec. ALE NIKDY NEBI. Bola spravena studia: dve skupiny: mamy, ktore suhlasili s tzv. capnutim a mamy, ktore boli proti. Malym detom bol polozeny na dosah "zakazany predmet". Samozrejme, ze sa za nim vsetky natahovali. Ale matky reagovali rozne: bud capnutim alebo inak. Potom po istom case tie deti pozorovali znova. Tie capnute neboli ani zdaleka take badatelske a zvedave, ako tie upozornene, ale necapnute!

Byt zabezpec: sufliky, v ktorych su nebezpecne veci, cistiace prostriedky, zasuvky. Odloz vsetky jedovate rastily a cinske vazy (😉), proste vsetko, co je nebezpecne alebo vzacne. Potom moze ist na prieskumy, ako sa jej zapaci. Nechaj jej jeden suflik alebo policku, kde si moze kralovat a hrabat, daj tam umelohmotne dozy, nejake varechy... Ked bude VSETKO zakazane, bude to o to zaujimavejsie. Takze nieco povol 😉

Treba tiez robit rozdiel medzi blbym spravanim a neakceptovatelnym. Teda ked ti to sice lezie na nervy, ale v principe sa nic nestane a ked hrozi nebezpecie, ci uz pre nu alebo pre inych. Podla toho reaguj. Ked to nie je nebezpecne, upozorni, pripadne po varovani vezmi napr. tu hracku, ktorou bucha o zem, odved pozornost. S kludom aj nechat vynervacit. Povedz, ze si napr. v kuchyni, davaj nenapadne pozor, nechaj vynervacit. Potom ju ukludni. Ked ide o nebezpecie: odstran okamzite predmet alebo dcerku. Ked sa ukludni a bude schopna ta vnimat, vysvetli.
Ano, budes musiet opkovat donekonecna. A budu dni, ked bude nachval robit, to co nesmie. Ale take su deti, skusaju hranice...
Pozri tiez ine podobne temy.
Pevne nervy!