Syn ma klamal prišla som mu na zopár klamstiev, neverím mu teraz ani v malickostiach ,normálne mam blok, ako začať znova veriť?
Podľa mňa je potrebné sa v prvom rade zamyslieť nad tým prečo syn klamal. Ja osobne sa snažím budovať s deťmi taký vzťah aby vedeli, že mi nemusia klamať aj keď sa stane niečo zlé. Napríklad, dostane zlú známku v škole, namočí sa do nejakého problému. Pre mňa ak dieťa klame, z nejakého dôvodu nemá dostatočnú dôveru vo mňa.
Ja som bola vychovávaná takými klasickými vecami typu "s trojkou sa doma neukazuj" a podobne. Klamala som svojich rodičov lebo som sa bála čo mi urobia. U detí sa snažím viesť ich spôsobom, že sa neboja prísť domov a povedia "Dostal som trojku, lebo mi nesadli otázky na písomke, boli tam veci, ktoré neviem, že sme sa učili" a snažíme sa spolu nájsť dôvod prečo to nedopadlo.
Ale k tvojej otázke. To, že teraz budeš podozrievavá a budeš syna kontrolovať situáciu podľa mňa len zhorší (u môjho brata to tak bolo). Už ti nebude hovoriť nič. Skús si s ním normálne sadnúť a úprimne sa s ním (bez kriku) porozprávať, že prečo ti klamal. Verím tomu, že to pomôže aj tebe aj jemu.
Otázny je vek a vec, v čom klamal. Malé deti si klamaním budujú fantáziu. Veľké väčšinou klamú, lebo za pravdu by "schytali". Ako by si reagovala na pravdu?
tak záleží od veku dieťaťa,,,v určitom veku je to "normálne"lebo deti ešte nevedia presne vyhodnotiť situáciu a tu môžu pridať,tam pridajú a vznikne z toho niečo iné.....v puberte "len"využívajú klamstvo na získanie výhody.....dôveruj, ale preveruj😉zase povedzme si pravdu, kto z nás nikdy neklame napr.len v maličkostiach, napr.keď sa nadšená nevesta spýta ako sme sa na svadbe bavili a my sme sa nudili....kto povie pravdu?
Neprezivaj to tak, kazde dieta ma inu povahu. Mozes synovi povedat, ze klamstvo ta sklamalo viac ako vec, ktoru zatajil. A samozrejme porozmyslat, preco syn klame...
deti klamu casto bud nevedome alebo s umyslom mat z toho nieco, po pravde robili sme to sj my ako deti. vsetko je o stavani doveri medzi rodičom a dietatom starsi mi uz neklamu vzdy sii vsetko hovorime, dookola som im vysvetlovala ako sa citim ja ked klamu a ake to moze mat dôsledky aj do eru si treba vybudovat nerastie na strome ze ju odtrhnes. mladsia pubertacka je v obdobi ze este obcas zaklame tiez sa ucime o dovere. vysvetlujem opakujem prirovnavam naposledy som ju pustila na kone miesto hodiny tam bola 4ry. skoro som infarktovala posledne 2 ked som ju nevedela zastihnut ze co s nou je. skoro som ju od strachu stlkla ale vyhral strach a vtsvetlovala som jej ako som sa citila jej jediny argument ze tam nebol signal a nevedela mi dat vediet mala odomna asi 30 neprijatych hovorov... no poucili sme sa obe. ja jej viac verim a ona vie ze sa musi ozvat ak nie je schopna dodrzat slub napr. kedy pride. tak to maju aj starsi vzdy sa mi ozvu ked nieco (zmeskaju autobus, chcu edte ostat s kamosmi...) vedia ze im neznadam ale podakujem ze sa ozvali a dohodneme sa na novych podmienkach a nemusia mi klamat a vymyslat si. vsetko je to o tom ako sa zachovat ty, aku reakciu spustis ak sa nieco dete, ci su to vycitky, krik... alebo chapes aj ich a viete sa na niecom objektivne dohodnut
suhlasim, treba sa zamysliet preco klamal a aky mal na to dovod, treba z detmi budovat taky vztah aby mohli povedat cokolvek bez toho aby sa bali.
Nechcem veľmi konkretizovat, no má 13 rokov, myslím si ze z dôverou sme doteraz problém nemali možno práve preto ma to tak zaskočilo a zranilo.
tak ja by som sa na to klamstvo pozerala ako na "call for help". Bud je to oblast, v ktorej sam bojuje, a hlada si cestu, takze musi klamat lebo sam nevie, alebo si neveri, alebo neveri ludom okolo. Tu by si mu mala pomoct najst spravne riesenie, alebo cestu ako dalej.
Alebo, druha moznost co ma napada, je, ze potrebuje viac pozornosti, lebo niektora z oblasti jeho zivota nie je v poriadku, a on nevie ako inak na nu pritiahnut pozornost.
Myslim, ze tam vela hra velku rolu aj podvedomie.
V kazdom pripade, asi si uvedom, ze nejde primarne o teba, takze svoje ublizenie a zranenie daj stranou - s tym musis popracovat sama. V prvej rade treba pozriet na syna, a skusit mu pomoct sa popasovat s problemom, co ma.
je prirodzene, ze dieta sa ta snazi oklamat 🙂 kolko ma rokov a o co islo?