Ako zabezpečiť pokojný spánok dieťaťa s atopickým ekzémom?

sebike12
11. feb 2013

Ahojte, máme doma 10 mesačného syna, ktorý už od narodenia má atopický ekzém po celom tele. Natierame ho vždy podľa ordinácie našej kožnej doktorky, lenže od chvíle ako som ho doniesla z pôrodnice, nemáme ani jednu pokojnú noc. Prvé tri mesiace mal koliky a keď sme si mysleli, že to najhoršie je už za nami, začínal sa mu hnisať koža v predilekčných miestach. Podarilo sa nám to viac-menej zvládnuť pomocou doktorky, lenže malý mi v noci, napriek liekom proti svrbeniu, nespí dobre, často sa budí a dokáže sa až do krvi rozškrabať tvár. Nerada by som ho potlačovala liekmi a preto vás prosím o radu, ako by som mu vedela zabezpečiť pokojný spánok, bez liekov, ktoré u nás ajtak nemajú očakávaný účinok. Ďakujeme! S pozdravom Majka!

mummy01
11. feb 2013

@sebike12 treba najprv dostat ekzem pod kontrolu,ziadne lieky a utlmovaky nepomahaju.

kristina.mihalovicov
11. feb 2013

spýtala by som sa aj v zahraničí v lekárni a tak, kožný len stále skúša, svokrovi mali urezať palec, zohnali mu masť z Rakúska a prešlo mu to, len meno už neviem, je to dávno, držím palce.

lubiduch
11. feb 2013

@sebike12 ja som sice nemala atopicky ekzem ale ako dietatu ma v noci straaasne svrbievala pokozka a skriabala som sa v noci. Zevraj mi na to pomahal kamilkovy kupel 🙂
neskor ked existovali lepsi moznosti v oblasti drogerie mamina uplne vynechala parfumovane prasky a avivaze a tiez mi to pomahalo. Pradlo sice nevonalo ale moja pokozka bola krasna 🙂))

bamb27
11. feb 2013

@sebike12 niecim podobnym sme si presli,,, kiez by som skor vedela to co neskor,, ako je spomente vyssie, treba dat ekzem pod kontrolu v prvom pripade,,, nepises, ci mate nejaku dietu, ci ste obmedzili nejake hlavne alergeny, ci kojis, alebo pije UM (a ake) ...vo velkej vacsine pripadov totiz ekzem u malych deti ma na svedomi potravinova alergia,,, u nas riadny obrat po vynechani mlieka,,, hoci krvne testy nepreukazali alergiu, no vyrazne sa polepsilo,,, ekzem sice nezmizol ihned, ale vyrazne sa zredukoval, vratane teda nocneho skrabania a loziska boli ovela lepsie zvladnutelne ..nevravim ze mlieko bude problem aj u vas, hoci moze ...ale v prvom rade ekzem treba riesit zvnutra, maste ci antihistaminika samotne to isto nezvladnu

sebike12
autor
11. feb 2013

@lubiduch Ahoj, ďakujem ti za príspevok. Mi mu pridávame do vody emulziu od doktorky, ktorá mu zvlhčuje a aj dezinfikuje pokožku počas kúpania a nevysušuje. Prádlo už aj naše periem skoro bez všetkého, avšak zatiaľ sme nedosiahli nejaký efektívny výsledok :D

desszi
11. feb 2013

@sebike12 velmi dobre viem o com hovoris, pretoze sme si presli podobnym, neviem ci ta potesim, ale az okolo 3 rokov sme zacali mavat pokojne noci. Nam pomohla dieta, detoxikacia, homeopatia, Jonasove pripravky a more. Pripravky od lekarov som pouzila len na zaciatku, ale videla som, ze nepomahaju, takze odvtedy ani raz. Kremiky od koznej som nedala ani raz. Takze odporucam vyzbrojit sa trpezlivostou, laskou a pomahat si pri nocnych "sluzbach" 🙂

xenicka13
11. feb 2013

no ja si neviem predstavit, ako by sme ekzem dostali pod kontrolu bez liekov, mali sme fenistil od 2.tyzdnov do 1,5 roka

sebike12
autor
11. feb 2013

@bamb27 robíme všetko preto, aby sme ekzém mali pod kontrolou. Diéta bola prvoradá, malý a ani ja nezjeme nejaké potraviny, ktoré patria medzi alergény a ani tie, ktoré sú potencionálnymi alergénmi. Ja ho stále dojčím, avšak nám nikto nekázala prestať s dojčením. Podľa doktorky na UM by mohol mať skôr alergiu, než na mat. mlieko. Na večeru mu dávam lieky proti svrbeniu, ale nejako výrazne nepomáhajú. Nerada mu dávam niečo, ale aspoň po týchto tabletkách malý mi prespí 3-4 hodiny. Aj on potrebuje oddych, vidno na ňom, že spolu s nami je uťahaný kvôli zlým spánkom.

zukuvi
11. feb 2013

my takto "spavame " uz rok a pol, zatial nic nepomaha,este aj pri kortikoidoch sa skriabal... musime to vydrzat,ale je to veru tazke! nam sa zvykne budit aj 10x za noc(cez tie horsie dni) a reve aj hodinu po zobudeni... proste psychiatria... drzim palce. inak my berieme lieky,dieta,krem Aderma a cakame na leto a more🙂

lubiduch
11. feb 2013

@xenicka13 fakt? nas mal fenistil len cca 1,5 tyzdna lebo sa velmi vyhadzal po panadole a hrozil mu aj vnutorny opuch. A bol z toho fenistilu uplne otapeny. neviem si predtsavit ze by to bral dlhodobo. ja som mu dala kvapky a on chudak do 30 minut normalne odkvacol
@sebike12 a ako sa vola ta emulzia? mam podozrenie ze to predpisuju vsetkym, aj mojmu manzelovi a vobec to nepomohlo, len ako sa to volalo....

mummy01
11. feb 2013

@xenicka13 da sa to,dokonca lahsie ako si clovek dokaze predstavit.Vsetky tie emulzie,kremy,hormony a lieky su bludny kruh...

tea333
11. feb 2013

@sebike12 to je na dlhu debatu, ale prv treba riesit problem ekzemu az potom spanku. Treba skusit vylucit alergeny zo stravy dietata/dojciacej matky (u nas je alergia na bielkovinu kravskeho mlieka), vylucit potraviny ktore drazdia, vybrat spravnu liecbu koze - premastovat u nas je naj lipobase a bio bambucke maslo a na cervene miesta holtova mast.nepouzivat hnusne kortikoidy a pod, je to len kratkodobe a zdraviu skodlive.
nosit len bavlnu, naj je nebielena. teraz k noci - existuju specialne pyzamka so zatvorenymi rucickami (akoby rukavicka na konci).my sme pouzivali len take, podobne su aj na nohy. najdes ich napriklad na eshope prealergikov sk.
to zabrani tomu nahrosiemu skiabaniu. pred nocou sme zvykli kupat v ovsenom kupeli. ked bolo najhorsie a svrbelo,
uplne najlepsie na ukludnenie su zabaly z Jarishovej vody. daj si ju namiesat v lekarni a prikladaj z nej studene obklady, velmi to zmiernuje svrbenie a ukludnuje kozu. nepreobliekavat, dat pozor na prehriatie, potenie strasne zhorsuje ekzem.
Nam veeelmi pomohlo more. 2x sme boli takmer na mesiac. pobyt by mal byt idealne viac nez 21 dni aby sa koza stihla vycistit. u nas to bolo vykupenie, prvykrat sme boli ked mal drobec 7,5 mesiaca

bamb27
11. feb 2013

@sebike12 asi sme sa celkom nepochopili,,, napisala som sice mlieko ale hovorim o bielkovine kravskeho mlieka,,, ta prechadza aj do materskeho mlieka ak matka jedava mlecne vyrobky, UM je samozrejme vyrobene z kravskeho mlieka,,, nieco o eliminacnej diete ti pani doktorka nespominala? ...akych inych potencialnych alergenov ste sa vzdali? ...eliminacna dieta nevysdi alergen len tak od buka k jelsi ale planovane a kontrolne sa aj nasadi naspat aby sa zistilo ci vadi alebo nie,,,, ja tomu verim ze je utahany, viem presne o com hovoris, pohlad na doskrabane celo tiez nie je nic prijemny a na skrabajuce sa dieta este menej prijemnejsi,,,, urcite dojcit je to najlepsie co pre neho mozes urobit,,, ale mozes pre neho svoje materske mliecko urobit este kvalitnejsie,,,, dalsia vec, probiotika nejake maly berie? ...tie ho sice ekzemu nezbavia, ale pri komplexnom rieseni problemu su pomerne dolezite

sebike12
autor
11. feb 2013

@bamb27 Dostali sme rozpis potravín ešte na DFNsP Kramároch, ktorým výrobkom sa máme vyhýbať, ale nikto nemal tendenciu sledovať, ktoré z nich máme úplne eliminovať. Neviem, či je to štandardný postup. Pravda, jedávam jogurty, syry, maslá, ale tie tam spomenuté neboli. Hlavne sa jednalo a citrusovcoch, udeninách, korenisté a aromatické potraviny, kakao, vanilka , ryby atď. Máme len základný, skôr by som povedala všeobecný rozpis "zakázaných potravín". Probiotiká používame len spolu s antibiotikami, taktiež mi nepovedali, že ich máme užívať dlhodobo. Spravila by som preňho čokoľvek, len aby sa mal lepšie, lenže neviem ako na to. Čo sme doteraz robili nám veľmi nepomohlo.

tea333
11. feb 2013

@sebike12 tie emulzie do vody patria do kosa. ak je to to na baze oleja, co vacsinou byva, tak to akurat dlhodobo zhorsuje presusenie uz aj tak suchej pokozky.skuste detsky ovseny kupel.
ku alergenom. naozaj nejete nic co je alergen? alergenov je neskutocne mnozstvo, medzi najsilnejsie a najcastejsie patri spominana bielkovina kravskeho mlieka, na tu je alergicky aj moj syn. nemoze nie len mlieko, ale ani maslo a nic v com sa mlieko, mliecna susina nachadza. a to je fakt ze brutalne vela potravin. a to iste nesmie dojciaca mama.
medzi alergeny patri veeela potravin od korenia vanilky az po rajcinu, je toho mnoho a treba naozaj skusit eliminacnu dietu. vysadit vsetko sebe aj dietatu a pockat co sa udeje po 2 tyzdnoch. a potom, pomalinky po jednom skusat co robi zle. velakrat je to to mlieko.

sebike12
autor
11. feb 2013

@lubiduch Oilatum plus dávame do vody

tea333
11. feb 2013

@sebike12 to co ti dali moze byt rozpis ciastocny, ale urcite nie uplny, kedze ti nespomenuli ze mlieko a vsetky jeho formy a spracovania patria medzi najhorsie. dalej su tam zeleniny, ovocie, orechy a este aj semena, soja, dokonca lepok v obilninach. ak jes syry jogurty masla a celkovo hocico v com je mliecna zlozka mozes tym zhorsovat ekzem, ak maly reaguje prave na mlieko. skus postudovat na internete. tych informacii je strasne vela, neuspokoj sa s tym co ti daju na papieriku v ordinacii u kozneho, lebo to nestaci. my sme patrali po moznom a nemoznom a dodrziavame vela pravidiel, ale drobec je zdravy a ekzem sa objavuje len sporadicky v malych fliacikoch

tea333
11. feb 2013

@sebike12 inak, aj vajcia su alergen 😅 tie su v mnohych jedlach 😉 a Oliatum je presne to co by som hodila do kosa

bamb27
11. feb 2013

@sebike12 no, je to bezny postup, necudujem sa a necudujem sa ani tomu ze to nefunguje,,, pozri, ak by si mu mala pomoct len tym ze vynechas mliecne vyrobky, resp. vsetko co preslo okolo mlieka z tvojej stravy a vyrazne mu pomozes, sla by si do toho? ...inak citrusy ako take nie su najvacsi alergen, tym je mlieko, psenica, vajcia, orechy, ryby napriklad, resp. ako alergen moze posobt uplne cokolvek napriklad mrkva ci banan... inak tu na MK su asi 2 veelmi kvalitne temy tykajuce sa ci AE, skus si precitat skus zabudnut na to co i povedali v nemocnici a ries veci po svojom ..fakt si pozri tie temy a uvidis, ako sa na to da ist,,,, rovno z fleku ti nepoviem riesenie, to musis najst ty, postupnym skusanim ,vynechavanim potravin,,, to je fakt gro problemu, ale v tych temach urcite najdes sposob ako na to, resp. ludi ktori ti s tym erudovane poradia, ja sa medzi nich neradim,,, preto ti odporucam tam aspon nazriet

tea333
11. feb 2013

@bamb27 presne tak. bezne postupy su absolutne nedostatocne. my sme boli u kozneho a ten nam povedal - ziadne pieskovisko a drazdive oblecenie a ziadny bazen, a nejest veci co drazdia. pritom po hodinach guuuglenia som prisla aspon na milion veci, ktore nam pomohli..

sebike12
autor
11. feb 2013

@tea333 Vedela by si mi napísať, alebo aspoň naznačiť ktoré potraviny sú bezpečné? Zdá sa mi, že také potraviny ani neexistuje, ktoré neobsahujú niečo, čo zdraviu neškodí. Už vážne neviem, čo mám variť, aby sme obaja boli spokojný.

desszi
11. feb 2013

@sebike12 suhlasim s tea333, nam olejovy kupel tiez velmi zhorsoval ekzem a potom sme zistili, ze hlavnym problemom bol lanolin

bamb27
11. feb 2013

@sebike12 to tazko napisat zoznam bezpecnych veci, priam nemozne,,, najcastejsi alergen sposobujuci AE je mlieko, vajcia, psenica, ryby, orechy,,, ale moze to byt cokolvek,,, na nete najdes postupy na eliminacnu dietu,,, mozes skusit vysadit najrizikovejsie potraviny postupne,,, po 2-3 tyzdnoch by mala nastat viditelna zmena, ak nie, tak hladat dalej,,, ale ako som napisala vyssie,,, problem moze robit aj uplne bezna potravina, ktru by si ani v sne nepripustala,,, preto drzat sa tabuliek co nemocnica rozdava uz 20rokov je absolutne nedostatocne

mareli
11. feb 2013

u mna velky problem mlieko a vajcia. do hodiny od konzumacie citim riadne svrbenie. a to sa na mna atop. ekzem nalepil az po prvom porode, ako dieta nic. takze sa snazim mlieku a vajciam vyhybat ako sa len da. vtedy je to omnoho lepsie.
kortik.mast mi zabrala ale asi len cca na dva tyzdne, to som este nevedela, co mam robit, verila som koznej,potom sa to znovu spustilo...az ked som v lete zmenila stravu, tak sa to zlepsilo celkovo.ale napr dnes som si dala trochu bieleho jogurtu, ked som krmila maleho a neprehanam, ze do hodiny som si isla prst rozskriabat ☹
som "rada" ze to prezivam az takto ako stara krava a strasne lutujem male deticky, ak taketo nieco maju. tesim sa, ze moje deti nastastie nic, aale tak zopakujem, ja som to dostala az po porode-zvlastne...

tea333
11. feb 2013

@sebike12 uf. obilniny s lepkom,korovce a ryby,vajcia a vsetko s nimi,arasidy a vselijake orechy- vlaske, para, pistacie atsd..,soja a vsetko s nou,zeler horcica,sezam,mlieko a vyrobky z mlieka,S02,..alergizujuce byvaju aj rajciny, ovocie najma tropicke ale napriklad aj jahody a ine..mozu to byt postreky ci "ecka" v potravinach, dokonca konzervacne latky.
alergizujucim sa nevyhnes uplne.teoreticky moze byt alergen aj nieco mimo tabulky. ale je vhodne zacat s tymi najcastejsimi alergenmi a vyradit ich

lulu090
11. feb 2013

@tea333 aj my sa borime problemom s AE, ako pripravujes ovseny kupel (receptik) 🙂

tea333
11. feb 2013

@lulu090 kupujem v lekarni. nie v kazdej maju ale da sa objednat na nete. vola sa to detsky ovseny kupel. pravdepodobne by sa dal pripravit nejakym pomletim ovsa 😅

lubiduch
11. feb 2013

@sebike12 hej presne ta emulzia to bola. to predpisuju podla mna uz ked clovek sedi v cakarni. drzim palce a eliminacnou dietou. moj maly ma tiez alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka. prejavy boli reflux, nafukovanie a trochu ekzem. drzim dietu a maly je ok 🙂

eviska83
11. feb 2013

Nam tiez velmi pomohol ovseny kupel - my sme pouzivali ovsene vlocky alebo otruby. Otrub zalejes vriacou vodou - ja som nechavala varit asi 10 min a este potom nechat postat asi 20 min - precedila som to a tu vodu z toho som vliala do vane. Telo je pekne mastne potom a utvori sa taky mastny potah . Ale exem zmizol az po vysadeni kravskeho mlieka a nasadenie kozieho mlieka - obcas sa este objavi hlavne v case sennej nadchy ale uz len trsosicku. 🙂