Moj syn oslavi onedlho svoje 2 narodeninky. Mohli by ste mi poradit nejake zaujimave aktivity a hry na doma, ktore by mohli zaujat 2 rocne dieta? Vopred dakujem za vase rady 🙂
🙂 pridavam sa k redotke. velmi dobre to funguje. ty si porobis co potrebujes a pre dieta je to neskutocna zabava, lebo to moze robit s tebou. cize spravis potrebne a zaroven sa venujes dietatu. vyskusaj. u nas je najviac v kurze utieranie prachu. to jej ide lepsie ako mne, vysavanie a najnovsie priniesol jezisko zehliacu dosku a zehlicku. teraz uz nemusim zehlit ked mala spi. vieme to robit spolu 🙂 spodare a ponozky nezehlim, no ona ano. 🙂 a aka je zlata ked sa snazi ich poskladat 🙂 a aby som nezabudla, uz rok ficime na detskej kuchynke. jasne, ze v maminej je lepsie, ale ked robim nieco pri com naozaj nemozem dovolit aby sa zapajala, tak jej pristavim tu jej a vari babikam 🙂. ale vianocne kolace sme robili spolu. bola to neskutocna zabava. sice bordel, ale tu stastnu tvar keby ste videli....
U nas je tiez od Vianoc detska kuchynka a velmi to malu zatial bavi. Snad jej to este vydrzi. Dlho posedi aj pri pozerani fotiek v albumoch a nasa naj je knizka Moj Macik. Ma tiez rada drevene vkladacky so zvieratkami, mame aj take kde treba poskladat macka z 3 casti a moze mu dat rozne oblecenie. Ked som v kuchyni, dam jej na zabavenie napr. fazulu alebo velku cestovinu, presypa ju a tak sa zabavi, utieranie prachu aj u nas zabera. Ked jej pustim telku, tak najradsej ma Spievankovo, to odporucam.
Aj u nás je najlepšia zábava pomáhanie.... 😀 no nech by to len vydržalo čo najdlhšie.... 😉 a popri pomáhaní otázky typu: Mamííí,co to toto??? 😀 😀 😀 užívame si to.....
moja dcerka tiež najradšej pomáha pri domácich prácach..či už zametá,utiera prach..veľmi rada kreslí,a čítame si z jej obľúbenej rozprávkovej knižky-hlavne o Pinocchiovi-túto rozprávku má aj na dvd,hrá sa s kuchynkou,skladačkami ale aj hrncami a miskami..a má aj o 8 rokov staršieho bratčeka,ktorý sa jej tiež rád venuje..keď mne dochádzajú nervy alebo nápady 😀 ...a nemožem zabudnúť na tatinka,ktorý si tiež vyčlení nejaký čas,aby bol len s ňou,kým si chcem niečo porobiť alebo len oddýchnuť 🙂
tak my máme 2-ročné dievčatko, tak neviem, či ti presne sadnú naše tipy na aktivity.. ale dám.. 😀 naša Timi od 7 mes. miluje knižky, teraz sme okrem obrázkových pridali aj rôzne didaktické, dajú sa do nich lepiť rôzne magnetky, napr tváričky zvierat a dopĺňajú jednotlivými časťami..oči, nos, zobák alebo papuľka.. celkom už chápe, kedy je to sranda a že rybka normálne nemá zobák a pod. a baví sa na tom, skúša čím smiešnejšiu tvár vytvoriť... začali sme s Duplom, máme zopár kúskov od Vianoc, to ju baví, spája jednotlivé prvky v pohode.. veľa spievame a tancujeme detské tanečky, napr. DVD Spievankovo je fantastická inšpirácia, hráme schovku, kreslíme, pečiatkujeme, keďže má staršiu sestru po nej už zdedila hračky typu Barbie, alebo Pet shop zvieratká s prísušenstvom, rôzne domčeky, s tým sa vyhrá aj sama celkom fantasticky, takisto s rôznymi figúrkami real. zvierat.. robíme si ohrady pre domáce, alebo zoo a kŕmime a tak.. chce to len fantáziu..takéto detičky sa zahrajú fantasticky aj s vynaložením minimálnych prostriedkov a námahy... ako už písali baby vyššie, 2- ročné deti sa rady zapájajú do bežných činností a rady napodobňujú.. umožni mu to... 🙂 😉
My mame chlapika a pomahanie nam vydrzi tak 3 minuty 🙂)) a uz potom treba bezat lozit na parapety zo sedacky, vytahovat veci zo skriniek a trhat papiere 🙂 Auta ficia velmi u nas, to sa hra sam alebo mu spravim ulicu a rozostavim znacky a ukazujeme si, co ktora znacka robi, alebo sa hrame s legom, ale mame aj aktivity z cvicenia, ktore robievame aj doma: 1. Chytame ryby: polozim ho bruskom na fitloptu a spustam ho nad zem hlavickou, a on chyta "ryby", cize cokolvek tam nahadzem. 2. Pisem babke list ("skript" najdete na webe, je to velmi zlate, ked sa pri tom robia veci s rucickami a tak..) 3. Chodnicek - po zemi porozkladam vankuse, knizky, co najdem, a malinky musi po tom chodit, az kym prejde cely chodnicek 🙂 4. Vlacik - Malicky sadne na deku alebo maly kobercek a ja ho "vozim"po dome a spievam ide ide vlacik 🙂 A uz m iinak tiez odchadzaju napady 🙂
U nas momentlane "fici" drevene puzzle z Tesca a taki mackovia, ktorym sa skladaju hlavicky a tricka a nohavice v roznych kombinaciach - tiez na sposob puzzle, dalej knizky (no, mame doma malicku knihomolku 😀 - to ma po mne asi 😀 ), dalej hojdacka (za kazdych okolnosti), duplo, kreslenie, pomahanie, rozoberanie stipcov na pradlo - to je velka zaluba (ma vyclenene svoje)...
@henulka000 http://www.montessoriblog.sk/ pozri sem
Ahojte ja mam chlapčeka čo má rok a pol a nevieme už čo s ním vymyslieť už prešiel neviem koľkými hrami no on je taký že dlho to nebaví už vyskúšal upratovanie pozeranie rozprávok čítanie ..čarbanie do konca aj na stenu...aj hojdanie a neviem čo všetkého..prosila by som o dáky TIP ako by som sa sním ešte mala zahrať Ďakujem
Zoberte ich na hodinu Tanec detí s Disco Jarkou. Skvelá hodina pre detičky od 2 rokov je tu každý utorok o 10:00. Stačí ak zoberiete Vaše dieťatko a prídete si zatancovať k nám. Maminky sa môžu zatiaľ venovať Pilatesu, ktorý súčasne prebieha v tom istom čase vo Veľkej sále! Tešíme sa na Vás!
U nas je to cista improvizacia, ale dam nejake moznosti aj ja 🙂 Maly ma 13 mes. a strasne rad cita a komentuje to, na vsetko ukazuje prstom, tak som to zacala aj ja robit a ked chce nieco, cokolvek, zace tam ukazovat. mame bubon tamburinu, zvonkohru. Ale rad si pobucha aj poriadiatore 🙂 Bavia ho vselijake drobnosti, skuma dudlik, obal na dudlik ktory otvara a zatvara, dierocky, nitky, kolecka, ... Zboznuje, ked ho nahanam alebo naopak, stigolenie, hra na povely( daj tatovi krokodila, daj konikovi papat, ukaz akz vysoky narasties, kolko budes mat rocikov a pod.) Vhadzovanie predmetov do misiek, krabic akoze zbierame jahodky, ale aj tak mu ide lepsie vyhadzovanie, skusa skladat lego, hlavne rozobera. Mame super kockz, ktore do seba zapadaju a tiez sa z nich da postavit veza. Su vhodne aj do vody, ma tam dierockz a sleduje ako voda vyteka. Jasne ze aj on pomaha, umyva s utierkami a spongiami, metly su number one. Aj vysavac ho strasne bavi, zoberie mi ho z ruky a proste vysava 🙂 vlastny cajik je tiez dobry na rozlievanie , nie? ved to ho bavi majviac 😖 Tiez sa rad vala v posteli, ale musim tam byt aj ja. Robime si bububu a striedame si pri tom plienky na hlavach. Ma aj karicku, este po mne, kde ma babiku a cuduj sa svete, aj chlapci sa vedia postarat o babatko, A ako krasne citlivo. Mylsim, ze babike nic nechyba 🙂))) Zrkadlo, casti tvare, casti tela, vlaskz ocka, nostek, ... pupik, prsteky, .... deti chcu proste napodobnovat a my by sme im to v ramci bezpecnosti mali umoznit. Ak zdobime stromcek, s nimi. Ak varime, s nimi (aj za cen,y ze bude bordel), ak upratujeme, s nimi. Este sa rad hrabe vo vsetkom novom, kremy, vaskovake nacinie a pomocky. Cmarame na papier, nosime magnetky na chladnicku. Zatvarame a otvarame dvere, posuvame stolicky, kopeme do lopty, hadzeme predmety, kam doletia. Ked je vylezeny v sufliku, uz ma ozaj klepne niekdy. Aje je to zlato 🙂))
Miska a vareška, telefón, kamienky, gaštany, z normálních hračiek vkladačky, všetko, čo sa dá rozložiť, stavba veže z pohárikov, vláčkodráha, nákupný vozík, zvukové knižky 😉
Ahoj nas syn tiez za chvilku 2 r a hrame sa asi takto. Ked ma naladu schovame sa pod paplon a pytam sa kde si amk nieco chivavacka alebo sa blaznieme. Ukazejeme jednotlive casti na tvari co kde a pomenuvame. Lego,kocky,pozerame aj tv, citame, vkladacky,mame naradie decke aj s tym opravujeme auticka alebo ked sa da tak aj zo sestrickou alebo najlepsia je improvizacia v danu chvilu ja barc co mu dam do ruky co viem ze moze a uz vymyslam co y tym
Zvukové knižky, to je aj naša obľúbená zábava. Pre inšpiráciu skúste pozrieť na egmont.cz. Majú veľký výber. A na hru vonku - bublifuuuuk 😀
u sestri bola nekonečná zábava plastelína a playfoam, od rána do večera, stále niečo vyrábať :D až keď som bola u sestri tak som už večer bola na nervy
@k_atka kuk skupina montessori na konikovi.
@henulka000
Ja uz tiez rozmyslam co dalej a to este zimne dlhe vecery neprisli... Najnovsie mame velku krabicu domcek,vystrihla som mu okno,postavila na vysku,prikryla dekou a tam byva. Klopem mu na okno a tak..😀 Ked varim,tiez je so mnou,on je vacsinou vsade,asistuje,kde sa da,aj neda. Do piskoviska na dvore nam naprsalo,tak sa hra s vodou,tu prelieva, s hlinou,ja potom prezliekam😀. Kocky drevene mame,farmu po dcere.. Masa s medvedom,Pat a Mat,Bambulka sem tam. A ojedinele zajdem do mater.centra medzi deti,kedze sme na dedine😂.
a skusit este materske centra a ich programy
@ninusikik ja som teda citala ze s tym niektore maminky s tou playfoam nemali najlepšiu skúsenosť
ja som tiež čítala že sa sťažovali, ale veľa z nich sú len napodobneniny z číny, ale my kupujeme od pexi a to je originál, a nemala s ňou ségra nikdy problém
@kikurka
@ninusikik kto vymyslel tu plastelinu playfoam, toho postavit k muru a popravit... 😝 😠 nieco tak hrozne som uz dlho nevidela. deti to chceli na minule vianoce, dostali, rozbalili, vsetko ogulickovali, zmotali dokopy a bolo po zabave....cely koberec od toho, vsade gulicky, absolutne nic sa z toho neda vymodelovat....
to uz radsej klasicka obycajna plastelina za 90 centov, pastelky, prstove farby, kopec papiera a noznice + lepidlo, peciatky, lego, hribikovu mozaiku a spolocne varenie - syn so mnou stale vari, vsetko, pridava korenie, sol, miesa, dcera za pecie....
ja planujem detsku kuchynku a nasla som toto video - daco v tomto style si prestavujem a myslim, ze od tych dvoch rokov,kedy sa uz deti tak seriozne motkaju po kuchyni, je to super...
https://www.youtube.com/watch?v=5-Dh9gfjNPQ
Ahoj, henulka000, tak som bola zvedava, co ti ostatne maminky poradili a nic! Ja mam 2-rocnu dceru a uz neviem, co pocas zimy vymysliet...knizky ju moc nebavia, obcas pozrieme rozpravku, staviame kocky, lego, teraz ju zacalo bavit trihat s noznicami, ale to jej nechcem davat do rucky, plastelinka ju dlho bavila, ale aj to uz je za nami takze som uz zufala, prosim maminky, piste! k.