Ako vysvetľujete deťom, že darčeky nosí Ježiško?

zelmirka1
18. dec 2011

Mamičky, ktoré deťom hovoríte, že darčeky nosí Ježisko ako im to celé vysvetľujete ? A keď sa dieťa začne viac pýtať máte niake tipy ako postupne prejsť k pravde a pritom zachovať určité tajomno Vianoc ? Prosím nepíšte maminky, ktoré hovoríte deťom, že darčeky nosia rodičia, každý má právo na svoj názor a nechcem, aby vznikla diskusia či povedať pravdu alebo nie. ďakujem. 😉

hoogy
18. dec 2011

my hovori, ze darceky nosi jezisko a nas maly vzdy povie ze tatino alebo dedo kupi 😀 tak si myslime ze tomu bud neveri,ale moc nerozumie. mame pripravene ze ked uz pride do urciteho veku. tak mu povieme ze rodicia pomahaju jeziskovi kupovat niektore darceky lebo vsetko by to nestihol. a kedze uz aj on je velky chlapec a darovanie darceka je krasna vec tak mozme nejaky darcek spolu vytvorit, pre babinu deda.... nieco taketo by sme mu chceli potom povedat. u nas nosia aj stromcek anielicky takze aj to potom budeme musiet poriesit 🙂

vefi89
18. dec 2011

ja som na to verila hádam aj do štyroch rokov 😀😀 a vždy si pre mňa nejaký pútavý príbeh vymysleli 😀 a dokonca neviem ako to robili, ale keď sme večerali, ale teda sedeli všetci za stolom, v obyvačke zazvonil zvonec.... a do dnes som neodhalila, ako to robili 😀😀

však vymysli si niečo lahko zapamätateľné... 🙂 myslím, že pravdu o tom, ako darčeky nosia rodičia by som neprezradila ešte 🙂

lubina
18. dec 2011

No my mame dve dcerky, jedna 6 rokov a druha coskoro 3. Mladsia tomu este nejako nevenuje pozornost, ale starsej hovorime, ze darceky su od Jeziska, ale kedze on je len jeden, tak mu samozrejme rodicia a ostatni musia pomahat tie darceky kupit a porozdelovat pre tych, pre ktorych su urcene. ALe uz zacina chapat, ze to asi tak celkom nie je pravda. V skole si hovorili, ze je pekne obdarovat blizkych na Vianoce, tak prisla s tym ze ona chce kupit darceky pre mna, pre sestru aj pre ocka. Poprosila moju mamu, teda starku, ci pojde s nou.Zobrala si peniaze z vlastneho maleho vreckoveho, co sme jaj zacali davat, ako zacala chodit do skoly a isli 🙂. Je to velmi mile.sama zacina chapat ako to vlastne je, no a ked pride s otazkou pre nas, tak je asi coskoro musime povedat pravdu. Ale pre mladsiu sestru bude darceky nosit Jezisko este aspon par rocikov, aspon dufam, ze jej to strsia neprezradi........

kiwi82
18. dec 2011

Tiež som nad tým rozmýšľala ako to v budúcnosti malej poviem. ale tiež nechcem aby mala z toho stres, keď jej v škôlke niekto povie, že darčeky nenosí Ježiško ale kupujú ich rodičia. Miška je ešte maličká, takže zatiaľ nič nevysvetľujem ale asi to urobím takto, že Ježiško dal ockovi prácu, aby mohol zarábať korunky za ktoré si potom môžeme kúpiť na Vianoce darčeky a z lásky sa obdarovať. Lebo Ježiško nám priniesol svojim narodením veľa lásky a radosti a my sa ako rodina ľúbime a z lásky a pre radosť sa tiež obdarujeme 😉 Potom je fajn ak aj dieťa sa zapája do ozdobovania stromčeka a vyrábania darčekov.

katarinajurikova
18. dec 2011

Zlata tema,no my mame 8 rocneho ,a ten veri,akurat dosiel zo skoly s tim,ze chalani hovorili,ze davaju rodicia...tak som sa ho spytala,ze comu je krajsie verit a sam mi povedal,ze Jezisko a ze dokonca ho minuly rok videl,ako ide okolo jeho dveri... 😉

kaja73
18. dec 2011

Ked moj st.syn zacal mat otazky,tak som mu povedala,že kto veri na Ježiska tomu darceky nosi Ježisko,kto neveri,tomu musia kupovat rodicia. 😉
A na zaver so sa ho vzdy spytala ako to chce-ci veri,alebo ci mu mame kupit darceky my.
Do cca 9 rokov ich chcel vždy len a len od Ježiska. 🙂
Neviem do akej miery vtedy ozaj veril,ale chcel to takto 🙂

titkovamiriam
18. dec 2011

U nás sa to niak neriešilo-chodil ježiško a basta 😀 mne bolo vzdy tak luto ked prestali verit-marek verí tak som zatial rada,verí že je to zázrak tak to stíha 🙂

lenka_da
18. dec 2011

Ja mam pripravene vysvetlenie, ze Jezisko je take carovne dietatko, co na Stedry den plni detom zelania. Takze detickam sa pod stromcekom zjavi darcek, aky si zelali. Lenze pre dospelych toto nefunguje, tak si navzajom davaju darceky sami. Takto nejako to budem vysvetlovat svojim detom ale este su male, este sa velmi nevypytuju. A co spominala @vefi89 s tym zvoncekom v obyvacke... 😀 toto sa aj moj synovec dodnes cuduje, ako je mozne, ze zatial co vsetci sedeli za stolom v kuchyni, tak v obyvacke zazvonil zvonec... v skutocnosti to bolo tak, ze mali zvoncek normalne schovany pod stolom, ibaze bol z Vianoc taky vzruseny, ze si vobec neuvedomil, ze ten zvoncek zvoni v kuchyni pod stolom 😀 Len neviem, ako to poriesime my, lebo mame jedalensky stol v obyvacke, cize hned pri stromceku... asi vyzeniem deti na balkon zapalit prskavku alebo mate nejaky iny dobry tip?

hanahsuza
18. dec 2011

Ahojte, my to máme tak, že sme sa rozhodli hovoriť deťom pravdu aj ohľadom tejto témy. Učíme deti, že kedysi veľmi veľmi dávno včas vianočný sa narodilo dieťatko Ježiš, ktorý je Boží syn a navštívili ho traja králi, ktorý mu priniesli dary. Učíme ich, že síce Ježiško nenosí darčeky, pretože On bol ten najväčší dar pre nás, my sa navzájom obdarúvame lebo aj takýmto spôsobom si chceme prejaviť dôležitosť toho druhého.Myslím, že čaro Vianoc sme tým vôbec nepokazili 🙂

salma22
18. dec 2011

sice mame len 2rocky ale uz jej hovorime ze pride jezisko a donesie darceky tak sa tesi

zlatusik28
18. dec 2011

Náš starší je už prváčik a z tej školy nosí všelijaké "rozumy", ako napr. že Ježiško nie je, lebo darčeky dávajú rodičia. Tak sme mu to vysvetlili jednoducho: darčeky nosí Ježiško, ale keďže na svete je veľmi veľa detí, ktorým treba dať darčeky, niekedy nás poprosí, aby sme to na miesto neho urobili my, s tým ale, že nám povie, či si niečo zaslúži 😉 zatiaľ to funguje, dokedy, to neviem 😀

adri2211
18. dec 2011

moja ma 18mes. tak zatial nemusime vysvetlovat nic nastastie. ale dobra tema,vezmem si inspiraciu do buducna 😉

adulik23
18. dec 2011

ja mam este male deti, ale sestrin syn v skole pocul, ze darceky nenosi jezisko, ale rodicia.
vysvetlili mu to tak, ze poslusnym detom nosi jezisko a tym co niekedy hnevaju nosia rodicia, aby tie deti neboli smutne. 🙂

ivett1
19. dec 2011

My máme ešte malé detičky, takže zatiaľ sa to dá...a aj v MŠ hovoria učiteľky deťom, že darčeky nosí Ježiško 🙂 ...zatiaľ rodičia neprotestovali...ale, už sa ma moja dcérka pýtala, prečo si v telke ľudia navzájom kupujú darčeky a dávajú pod stromček, keď ich má nosiť Ježiško...tak som jej teda vysvetlila, že niekedy ten Ježiško nestíha, a tak mu treba pomôcť 🙂, lebo niektorí ľudia nenapísali a neodoslali Ježiškovi zoznam želaní včas...zatiaľ to akceptuje 😉

rora
19. dec 2011

ked bola sestra mala, tak sme jej hovorili ze darceky nosi Jezisko a ze preto ho nikdy nevidi ich priniest lebo sa strasne ponahla rozdat tolkym detom darceky ze ho nikdo nikdy nestihne vidiet a potom ked uz su deticky vacsie tak sa Jezisko dohodne s rodicmi a ti za nho kupuju darceky 😉

cmulinko
19. dec 2011

U nas je problem v tom,ze v skolke sa omiela dookola SANTA CLAUS a moj 4 rocny syn je z toho uz uplne mimo....snazime sa mu vyusvetlit nasu rozdielnu vianocnu kulturu a hlavne v nom zachovat podstatu Vianoc...a tym je rozhodne Jezisko.Zatial si to vyriesil po svojom...vraj bude mat strasne vela darcekov,lebo k nemu pride Santa zo skolky a aj Jezisko z kostola 😀 😀 Inak nas Jezisko funguje po cely rok...za Jeziskom chodime do kostola vzdy...a teda nas kontroluje cely rok ci sme posluchali.......a Santu nastastie vidime len velmi kratku dobu a pre deti nie je ziadnou vychovnou autoritou 🙂

sssimi
19. dec 2011

U nás fičíme na Ježiškovi a dúfam, že dlho budeme 😀 . Je to také detské, rozkošné a dieťa je plné očakávania. Prebieha príparava-píše sa ježiškovi, pečie sa, varí sa, upratuje. Malá mi pomáha ako nikdy (veď je ešte malička). Ale aj tak by som bola rada, aby žila v takom detskom svete bez problémov dospelákov a toto očakávanie, že či teda niečo ten ježiško donesie je krásne. Dokonca sme tento rok dali list do okna a aj sme nechali Ježiškovi mliečko a perníček (trošku moc americké) ale Sarah bola v siedmom nebi keď do rána zmizol list a pohár a tanier našla prázdny a dokonca nám tu Ježiško aj ozdobený stromček nechal 😀 😀 😀 . Neviem do kedy sa mi podarí to takto udržať, ale zase ak mi príde zo školy s tým ako to je, tak ju všemožne nebudem presviedčať o tom, že naozaj existuje. Už je to trošku pritiahnuté za vlasy keď ešte také 12 ročne dieťa verí a decká sa mu vysmievajú.
Inak teraz som čítala peknú myšlienku: ak teda dieťa napr: nájde darčeky alebo mu niekto o tom povie, či nebodaj bez neho sa vám ani darčeky kupovať nedajú, tak sa dá povedať, že máte dohodu s Ježiškom a že vás poprosil, aby ste mu s tým nákupom pomohli, lebo na svete je veľa detí a potrebuje trošku pomoc. No a samozrejme niečo síce dostane od rodičov, ale aj od Ježiška si tam určite niečo nájde 🙂

pancake
19. dec 2011

po večeri ideme na balkon, zapálime 3-4prskavky akože voláme ježiška nech vie kde má prísť tie darčeky doniesť (muž ich tam zatial dáva a ked su pod stromčekom tak zazvoní na zvonček akože už jezisko prišiel) a ideme rychlo kuknut čo doniesol 😀

rubinka
8. nov 2012

Ja vravím malej že vďaka Ježiškovi jej môžme kúpiť darčeky, takže vie že kupujeme my ale odvolám sa na Ježiška že len vďaka nemu máme na to peniažky 🙂

huxy
8. nov 2012

nesúhlasím s @adulik23 nemyslím si,že je správne dieťaťu povedať,že poslušným deťom nosí darčeky ježiško,a tým čo niekedy hnevajú,rodičia.môže to byť úplne naopak.teda že tým,čo hnevajú rodičia vravia,že dary nosí ježiško,a zas môžu byť detičky poslušné ktorým darčeky kupujú rodičia.nemyslím,že to je správne.a hlavne keď vieme,aké sú deti.oni si to navzájom povedia.a teda smutné môžu byť potom tie detičky,ktorým tie darčeky kupujú rodičia a nie ježiško,že asi neboli dobré.a to je podľa mňa trošku nesprávne.treba to vysvetliť inak,určite nie takto.

prasiatko30
8. nov 2012

Ako dietatu vysvetlis ze 6.12 chodi mikulas ktory k nikomu inemu nechodi v celom okoli ze na vianoce ku nam chodi jjezisko lebo na slovacko chodi, a k ostatnym a ako ktorym chodi papa noel, a ze vsetci pslavuju prichod 3 kralov - proste pokusas sa stmolit dve kultury dokopy a vysvetlujes aj svojim detom aj cudzim preco ku nam pride mikulas a ku nim nie - ina sranda ale da sa to a deti si aj tak vyberi to co ich zaujima z celej temy🙂

ivkarrbt
8. nov 2012

Nas maly sa tiez vela pyta a ja mu vravim ze jezisko vsetko viem ci je dobry a potom mu napiseme list alebo ze sa rodicou pyta a ze donesie darceky ale musi byt dobry lebo dobrym detom donesie co chcu a planym detom len malu hracku 🙂 nam to vzdy takto tvrdili a ked som zistila pravdu nebola som niako zdrvena postupne vekom pochopia samy 🙂

pingu1
8. nov 2012

ja jej poviem, ze jezisko sa pozera cez rok z nebicka a potom podla toho , ci bola dobra jej donesie darceky.. par otazok bolo, kde je jezisko a ako vyzera... ale v dnesnej komercnej dobe s pomocou reklam sa velmi tazko asi utaji fakt, ze jezisko ozaj nosi darceky... to mozno takym len do 6. rokov

kajkape
8. nov 2012

U nas ma jezisko pomocnikov,ktori mu pomahaju vybavovat listy od deticiek (minuly rok bol sam na poste poslat obalku a ked mu este dosla odpoved, som bola prekvapena a viac natesena ako on xixi). Vie,ze nedostane vsetko, co si napise, lebo Jezisko ho cez rok pozoruje ako poslucha a ma velmi vela deticiek, ktore chcu darceky, aby sa kazdemu usloo rovnako. Do buducnosti asi pozmenim verziu, ze rodicia pomahaju kupovat darceky Jeziskovi, ked nestiha alebo si nie isty, ci sa darcek bude pacit 🙂. A u nas mame na stedry vecer prskavky na balkon, akoze si zabudnem bundu (a dam darceky pod strom), potom ide muz na WC, donesie zvoncek na balkon a zazvoni.... Juj, uz sa tesim na tohtorocne 🙂 🙂 🙂

masinka
8. nov 2012

my sme si "vysvetlili", ze Dedo Mraz so skriatkami vyrabaju hracky a nosia ich detom .... snehove retaze pre tatinka na auto tam nemaju, tak sme mu museli pomoct a ist ich kupit 🙂

amadora
8. nov 2012

krásna téma 🙂 minulý rok sme robili tak že po večery sme s mužom "akože" vonku niečo počuli, že určite je to už Ježiško a nech sa bežia pozrieť cez okno. a tak kým nazerali oni z chodby cez okná ja som rýchlo strkala darčeky pod stromček 😀 pamätám si že my ako deti sme väčšinou chodili stavať snehuliaka von a keď sme prišli darčeky boli pod stormčekom, obývačka zavretá a išlo sa rovno večerať, tak sme si ani všimnúť a po večery zazvonil zvonček z obývačky (ocino mal priviazaný na špagátiku a pod stolom ťahal 🙂 ) a mali sme prekvapko 🙂 a zatiaľ teda veríme na Ježiška, poctivo sa mi darí darčeky skrývať zatiaľ v úložnom priestore v gauči, otvorím ho ledva ja takže deti nehrozia a nakupujem cez net takže nemusím riešiť behanie po obchodoch a kam s deťmi. staršiemu v škôlke povedali že tam majú kameru cez ktorú ich Ježiško sleduje či sú dobrí a on sa ma pýtal kde máme takú doma, to som trochu habkala veru 😅 a ako mu to budem vysvetľovať ďalej, poodhaľovať pravdu a tak, to teda vôbec netuším ešte 😀

kiakiakia
1. dec 2015

ja im hovorim ze jezisko ma pomocných škriatkov ktory maju napoj co vypiju a su potom neviditelný 😉 😉 😉 🙂

romanh
21. dec 2015

Ahoj Zelmirka1,
Myslim si, ze je dolezite detom uz od malicka hovorit celu pravdu.
Sam Jezis povedal "zostante v mojom slove, spoznate pravdu a pravda vas oslobodi".
V tomto zmysle, by si asi chcela aby aj tvoje deti poznali pravdu. Jezis povedal, nechajte malickych prichadzat ku mne.
On je svetlo, a kde je svetlo niet ziadnej tmy.
Ak chces detom to najlepsie, povedz im pravdu, ale tu pravdu, ktora je pravdou o Jezisovi.

Su mozno dva sposoby ako ludia oslavuju vianoce.
Ten prvy je, ze je to velmi pekny zvyk, kde si navzajom robime vsetci radost a paci sa nam ked je to nieco tajomne. Okolo stedrovecerneho stola je poprepletanych mnozstvo zvykov, napr. ked sa rozkrajuje jablko, sfukuje sa sviecka, ... aby zistil clovek aky bude mat dalsi zivot, pod obrus sa da zopar stoviek EUR, ...
Teda, nieco ako Mikulas, ked Jezisko nosi iba darceky. Asi chapes.
V tomto pripade je Jezisko niekde v kategorii peknych postaviciek, ktore rozveseluju ludi a rozdava darceky ako Mikulas, Santa Claus, Dedo Mraz a podobne ine vily a priserky, ktore mame radi.

Alebo Jezisko je pre teba realna osoba, ktora sa narodila a veris v neho aj ty.
Ak je to pre teba len pekny zvyk, kludne v nom pokracuj. Je mile sa navzajom prekvapit a doplnit to o nieco "tajomne". Deti to maju radi.

Neskor urcite sami spoznaju ze darceky aj tak davaju rodicia. Nic sa im nestane, svetci sme to prezili a budu sa tesit na vianoce kazdy rok.
Ja osobne nemam ziadne sklamanie z toho zistenia. Prislo to ku mne uplne prirodzene, ked som zacal chodit do skoly a na rodicov som sa vobec nehneval.

Ak je pre teba Jezis realna osoba, ktorej veris, potom by to malo asi vyzerat troska inak.
Jezisko totiz uz davno nie je babatko, ale vyrastol z neho poriadny chlap, ktory v zivote nieco urobil a hlavne preto sa vsetci z toho tesime a to je aj dovod preco oslavujeme jeho narodeniny.
Deti tomu urcite porozumeju ze z babatka vyrastol muz.
To ze nas Jezis obdaroval je naozaj pravda, ale aj vies co to pre teba konkretne znamena ?
Ak to vies, potom im o tom porozpravaj, tak ako tomu ty sama rozumies.
Jezis prisiel na tento svet, aby tvoja radost bola uplna. A ak poznas celu pravdu, potom je tvoja radost naozaj uplna.
A kedze je tvoja radost uplna, potom sa s nou automaticky tuzis podelit aj so svojimi detmi, ale pravdepodobne potom by si takuto otazku nikdy ani nenapisala.

A ak mas sama pocit (vacsina ho asi ma, alebo mala) ze si niekde medzi, ze uz nieco veris, nieco vies, ale nemas este uplnu radost, potom je mojim odporucenim spoznaj celu pravdu o tom malom Jeziskovi, z ktoreho vyrastol uz velky chlap a je z neho Jezis, kral a Pan, ktory sedi na Bozom trone, ktory ti odpustil hriechy a daroval ti vecny zivot. Lebo potom povies tvojim detom naozaj celu pravdu, z ktorej budu mat aj oni uplnu radost. A darujes im ten najlepsi dar v ich zivote.

Jn 3,16 Lebo tak miloval Bôh svet, že svojho jednorodeného Syna dal, aby nikto, kto verí v neho, nezahynul, ale mal večný život.
Jn 17,3 A to je ten večný život, aby znali teba, toho jediného pravého Boha, a toho, ktorého si poslal, Ježiša Krista.
Jn 15,11 To som vám hovoril nato, aby moja radosť zostala vo vás, a vaša radosť aby sa naplnila.

Podla wikipedie slovo vianoce pochadza z nemeckeho vyrazu "svata noc". Ta noc ked sa Jezis narodil, bola naozaj svata. Cele nebo sa z toho radovalo, lebo namiesto odsudenia z hriechu sa narodil spasitel a namiesto sudu patri ludom "zalubenie".
Boh Otec nas vsetkych miluje, preto poslal svojho syna. Aby sme mali vecny zivot a mali uplnu radost.

Prajem vam pozehnane vianoce.

Roman

exupery
21. dec 2015

My posielame Jeziskovi list,tam napisu ,co si zelaju,potom mama s tatino posielaju Jeziskovi peniazky,lebo Jezisko darceky kupuje...a preto musia byt rozumni a nechciet hory-doly...no a potom ich Jezisko respektive pomocnici roznasaju..zatial sa nam to prepeka,uvidime dokedy 🙂

lastom
29. júl 2016

u nas zatial stale nosi darceky jezisko, ale neviem, ci to vydrzi do vianoc, kedze dcerka ma uz 7 rokov