Ako vysvetliť vzťahy dieťaťu

1. sep 2022

Ahojte. Priateľ má 2,5rocnu dcéru, s ktorou sa začal vídať iba nedávno. Vola ho tato, ale ona nevie, čo to je. My si myslíme, že to berie ako meno ze Tato. Stále hovorí "ja som ninka, ty si tato".
Keby vedela význam toho slova, tak by sa nehanbila možno. Ako jej vysvetliť co to vlastne je tato?

doriiis
1. sep 2022

Preco by nemala vediet co to znamena?Podla mna presne chape

anjelicek26
1. sep 2022

Viac podla mna chapat nemusi...je to clovek, s ktorym mam blizky vztah a zaujima sa o mna, rovnako ako mama... vsetko ostatne "chapanie" prijde vekom...

autor
1. sep 2022

@doriiis slovo tato počula prvýkrát pred pol rokom. Dovtedy to slovo nikdy nepočula, tak asi sotva chape

jaskolka
1. sep 2022

Nerozumiem, prečo chceš niečo jej vysvetľovať. Keby ho volala menom, trebárs Jožo, Fero, tak ok, že vysvetliť jej ze to je tato.
Ale keď ho vola "tato" co chceš vlastne riesit? To, že je jej otec, a co presne to znamená, pochopí úplne sama, a bez všetkého okolo, keď sa jej on bude ako otec venovať.To úplne stačí, nič iné okolo toho netreba.
Ci co chcete jej vravieť? Ze toto je ujo ktorý... Co? To sa nedá presne vysvetliť jednoducho on musí byť "otcom"
Veď ani my doma nevravím deťom, čím je otec a co robí, proste muž sa ako otec chova.

haley7897
1. sep 2022

"Tato" sa nevysvetľuje, "tato" rola sa žije. Ona postupne, časom a vekom pochopí co kto presne je otec, že ma pre ňu jedinečnú rolu a všetko čo k tomu patrí. Úplne zbytočne budete 2,5 ročnej vysvetľovať nuansy rodicovstva 🙈
Úplne stačí, keď s nou bude postupne budovať vzťah. Neexistuje dieťa ktoré by rolu otca v živote nepochpilo a považovalo "tato" za meno do dospelosti.

moonlight1210
1. sep 2022

Aj keby to teraz brala ako jeho meno, tak nevadi. Casom pochopi kontext a plny vyznam tohto slova. Minimalne v skolke.

Pozna otca polroka, sama ma 2,5 roka. Neziadajte vela naraz. Nic jej specialne nevysvetlujte. Pride to samo.

Ved ako vieme, ci dieta neberie spociatku aj “mama” ako meno tej zeny, ktora je pre neho najdolezitejsia? Kedze aj ta zena ho oslovuje casto mnozstvom roznych slovicok (zdrobnelinky mena, ci nezne pomenovania odvodene od cohokolvek).

Myslim, ze celkovo zacne odlisovat meno (napr. Janka) od pomenovania osoby (napr. mama) az teraz niekedy. Ze v tom je rozdiel.
Tak vydrzte.

haley7897
1. sep 2022

@moonlight1210 naopak, vieme. Moja 3,5 ročná sa hada s každým v rodine kto ma osloví menom, že moje reálne meno je mama. A už začína byť vcelku otrávená, že si to ľudia nevedia zapamätať 🤣

deti95060810
1. sep 2022

prečo by nechápala... 2,5 r. dieťa je už dosť rozumné...

januska12323
1. sep 2022

My sme doma najprv hovorili rodičom asi normálne mama oco a od nejakého veku menom a stále chápem, že majú obe tieto roly.
Keď už tak maximálne povedať keď sa bude pýtať prečo ho ty voláš Fero keď je tato. Tak povieš všetci ho volajú Fero lebo sa tak volá, tato je len tebe, ostatný majú vlastných.

nevenka
1. sep 2022

@haley7897 moje deti dost dlho nevedeli, ako sa volam, presne...😊. Bola som proste "mama". Otca pochopili trosku skor 😁

bosorka2302
1. sep 2022

myslim ze vysvetlovanim by si ju ranila, keby si zacala ze nie je tvoj tato......nechaj tak a hotovo, ono sa to samo utrasie

thereisabear
1. sep 2022

Mňa zaujalo to hanbenie, prečo a pred kým sa hanbí?

autor
1. sep 2022

@thereisabear ona sa hanbí každého. Aj starých rodičov ktorých vidí denne

kate_cs
1. sep 2022

@haley7897 a napríklad môj 3,5 ročný presne povie, že ja som jeho mama, ale volám sa Katka. Tak isto tato a povie jeho meno. Veľmi dlho vie rozlíšiť, že ja som pre neho mama, ale mám aj svoje meno a tak isto vie rozlíšiť že jedna baba je moja mama a druha baba je mužova mama.
Deti podľa mňa veľmi dobre rozumejú. Ale nerozumiem príspevku, prečo vôbec máte postrehu vysvetľovať tomu dieťaťu, čo je Tato? Veď ho tak oslovuje, nie? Vam to vadí?

thereisabear
1. sep 2022

A ako jej v tom pomôže, keď bude vedieť význam slova tato?

viestta
1. sep 2022

Je to jej otec? Je. Ako ináč ho ma oslovovať? Vadí ti, ze tvoja nevlastná dcéra oslovuje otca tato? Ci kde je problém?

zuzikq91
3. sep 2022

Syn v 2,5 roku vedel velmi dobre co znamena tato a vedel ako sa vola tato aj povedat mena vsetkych clenov rodiny a zaroven ich pomenovat kto je kto “babka Marta, dedo Tibor, Tato Tomas, teta Hela a pod” , takze jedine tak vysvetlit rozdiel mezi menom a pomenovanim clena rodiny.