Ako vysvetlím 1,5-ročnému dieťaťu, že nesmie do mňa kopať?

20. júl 2022

Ako mam vysvetlit 1,5 rocnemu dietatu, ze do mna nesmie kopat? Pekne sa hrame. Potom si idem sadnut na gauc. To hned ide na gauc so mnou, sadne si vedla mna. Ale mala sa vkuse musi hybat. Tak potom ako vystiera nohy vkuse do mna kope. Napravim jej nozky, aby do mna nekopala, ale v momente ich nasmeruje na mna a kope. Ked jej nahnevane poviem nono, nesmies mamu kopat, smeje sa na tom. A este ma stale prelieza a laktom a kolenom do mna pritom tresne. Ked ju krmim v stolicke to tiez stale hybe nohami a kopne ma. Uz mam modriny.

bajka16
20. júl 2022

Nevysvetlíš moja, môj má za chvíľu 3 roky a nechápe to. Aj prelieza, aj kope. Skúša moju trpezlivosť. Ale má smolu, lebo ja sa postavím a v momente odídem, keď to začne robiť. Možno ho to raz prejde.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
20. júl 2022

@cocolino234 Vies co, smeje sa ti. Ale ja som sa dnes uz ozaj rozculila. Keby si videla, ake mam uz modriny z toho jej kopania. Ja ju s laskou krmim v stolicke a ona ma kope. Aj to preliezanie je tak bolestive. Vkuse mi tresne laktom, alebo kolenom. A proste tiez si chcem chvilu oddychnut, tak si sadnem na gauc a vkuse sa kruti na gauci a kope do mna. Ja viem, ze to nerovmbi naschval. Ale uz som z toho podrazdena.

bajka16
20. júl 2022

@cocolino234 by si sa čudovala, že to nerobí za účelom, že jej je ten pohyb príjemný 😀 môj naschvál kope celou silou a smeje sa. Keď poviem, že to je au, tak kope ešte viac. Tie deti skúšajú, po kade môžu zájsť, to je všetko.

karhu
20. júl 2022

chapem tu podrazdenost, ale fakt neostava ine, nez sa v momente neprijemneho ci neziadaneho dotyku vzdialit a dufat, ze kocka pochopi

zuzana9393
20. júl 2022

My sme toto mali s hryzenim. Ani za svet nechapal, ze nemoze hryzt. Nemohol ist ani na detske ihrisko alebo do detskeho kutika, ked tam boli deti. Raz bol na opacnom konci detskeho kutika ako taky chlapcek a v momente bol na nom. Maly mal riadnu modrinu a ja som dostala od jeho mami vynadane. 🙄 preslo to asi len vekom. A neustalym hresenim ho zato.

autor
20. júl 2022

@zuzana9393 Juj, ale toto kopanie by som neporovnavala s hryzenim. To nie je ucelne kopanie, ze napr. stoji, a kopne. Mala ako sa hybe na gauci tak kopne. Alebo prelieza ma a to si neuvedomuje, ze mi pritom buchne laktom. Tiez v stolicke, ked ju krmim, ona sa cela hybe a aj kope nohami, a kedze som pri nej kopne aj mna. Mala by nehryzla nikoho. Ona sa len objima, tuli, prelieza, vela hybe a nozky neustriehne a kopne.

sojorez
20. júl 2022

Nevysvetlis. Proste sa Ty daj tak, aby Ta nemala ako kopnut. Posun inak stolicku, krm ju cez stol, na gauci sa posun.

basska_b
20. júl 2022

Jasne povedz, ze sa kopat nenechas... posun sa dalej, odid

liloastitch
20. júl 2022

S tým preliezanim to nevie pochopiť ani môj 4 ročný. Vyteperí sa na človeka, vymliaga z neho dušu (so zámerom poláskať sa) a potom s dobrým pocitom zdrhne. A ja sedím /ležím a rozmýšľam kde ma nakopal najviac.

sasa1310
20. júl 2022

keďže sa smeje, tak po každom kopanci by som jemne ťapla po rúčke. Ja som tak deti učila od malička, aby nerobili veci, ktoré sa nesmú. Neubudlo z nich

panelacikova
20. júl 2022

ako ťa môže pri kŕmení v stoličke kopnúť až do modriny? ja si spomínam na stoličku, keď dcéra v nej sedela, ja som sedela tak, že ona bola k mojej "tvári" vlastne bokom. a tak som ju kŕmila. nehovoriac o tom, že stolička mala ešte také menšie bočnice, keby aj chcela náhodou naschvál, tak nemá šancu. čo sa týka sedenia na gauči, tak ako radili. povedz jej (ak chápe význam slov), že "bolí", postav sa a odíď. a rob to dovtedy, kým s tým neprestane. raz prestane, neboj sa. a smeje sa asi kvôli tomu, že jej je smiešne, že ty sa rozčúliš.
mimochodom, moja dcéra pri mne spávala.. dlho-predlho. to obdobie niekoľkých rokov, čo sa stáčala v noci v posteli, koľkokrát som dostala ranu rovno do tváre alebo hlavy vo všeobecnosti... oni to nerobia naschvál. ty si dospelá, ty sa musíš dať tak, aby si eliminovala túto možnosť.

autor
20. júl 2022

@panelacikova Sedi v detskej stolicke na jedenie a ja si dam k jej stolicke moju stolicku. Sedime oproti sebe, a krmim ju. A mala kope nozkami a aj mna trafi no noh. Skusala som sa dat dalej stolickou ale bud mala dociahne kopnut, alebo ja ju nedociahnem krmit 😀. A ked ju ucim jest samu, tak jej pridrziavam jemne lyzicku, lebo hned by lyzicku odhodila. Tak pri kazdom jedeni ma kopka.

euka210
20. júl 2022

nevysvetlis takemu, len zastavit pohyb, cinnost. Je mudra, vidi, ze ta to hneva a preto to robi.

janickacrazy
21. júl 2022

Veď si sadni na stoličku zboku, nie oproti nej a kopať ťa nebude.

zuzanalila20
21. júl 2022

@sasa1310 Ubudlo a neskôr sa to prejaví. Prosím už nedávaj takéto rady iným mamám, keď sama si situáciu nezvládla.

zuzanalila20
21. júl 2022

Reaguj čo najmenej, hlavne čo najmenej emotívne. Deti v tomto veku (a ešte to potrvá dlho) nemajú empatiu, baví ju tvoja reakcia. Ponúkni jej možnosť kopnúť si do vankúša alebo hocičoho iného, čo neublíži ani jednej z vás. Keď ťa kope v stoličke a nemáš si možnosť sadnúť tak, aby nekopala, tak ju prestaň kŕmiť. Polož pred ňu jedlo tak, aby sa zvládla najesť aj sama, prípadne odíď každý raz, keď ťa kopne. Len jej pokojne povedz, že kope a tak ideš preč.

aristka
21. júl 2022

Dieta ta nepichopí ,pokial samo nepicíti ,nechape , co je bolest ,ze spôsobuje bolest pokial to samo nezisti ,co bolest je a ze tym padom co robí je zle a boli to aj teba .

simca06022011
21. júl 2022

Je to sice iba moj nazor asi, mam uz babu velku, ale teda moja isla 1,5r uz do kolektivu a vela veci chapala a vedela, urcite chapala ze mama sa nekope (ani nik iny!) a dost jasne som jej to dala najavo a nie nekopala ma, ani pri jedle ani pri inej cinnosti. dokonca velmi rychlo sa prestala aj trepat a ine "prijemne" pohyby. Proste ja by som na nu isla zo zaciatku "nesmies mamu kopat, boli ma to, au" a kludne by som aj na druhykrat hlas zvysila keby to robila schvalne, lebo ano, ked sa odsunies a ona sa otoci aby dotiahla a znovu kope, robi to proste schvalne, mozno ta chce len zaujat. Odisla by som prec, ze ked bude kopat nebudes pri nej sediet. Rovnako rpi jedeni, posad ju rovno k stolu aj so stolickou a ty si sadni z boku a nie pred nu, moze kopat tak akurat do neho a krm ju tak aby nedotiahla na teba, ak to nevies, tak zacne kopat, upozornit, polozit tanier, daj jej lyzicu a nech sa naje...
Ona vie ze kope, treba aby vedela to, ze to niekoho boli a nemoze ublizovat inym. Nebude sa s nou nik parat inde, ked bude "kopkat do inych deti" (zaujimave ze tu chcu byt mamy velmi mierne, ale ekd ich dieta dostane nakladacku niekde na ihrisku, tak za to moze zla vychova matky.. pritom to je presne tato "cukrikova" vychova).

marzuz89
21. júl 2022

@bajka16 Zaujalo ma, preco 3r povies, ze "to je au"? Ved normalne komunikuj celymi vetami, to uz nie je rocne babatko, skus nepostavit sa a odist, to nemusi pochopit, ale vysvetlit slovne, upozornit ho vopred. 3r dieta uz velmi dlbre rozumie, nie ze "nevysvetlis moja". Tak velke dieta musi mat predsa uz davno hranice 🤗

@autorka,pises,ze to nie je ucelne kopanie. Aj moj syn je stale v pohybe, nonstop, on aj ked mu zuby umyvam, sice drzi v pohode, ale nohy ruky tancuju, jednoducho stat a drzat ako hluchy dvere nebude. Len jej vysvetluj, aby davala pozor, ze ta to boli. Ma 1,5r, iz chape velmi vela. Teda ak je zvyknuta na zmysluplnu komunikaciu 🤗 ak by to robila naschval, treba razne ale jednoducho povedat - kopat nie! Nekopeme do mamy! (do ludi celkovo). A zaroven odsunut nozky. Ziadne "nono", dieta musi pocut aj slovne o co ide, co to "nono" znamena. Navyse nono uz kludne nahrad slovom NIE, ved je velka ❤️

sasa1310
21. júl 2022

@zuzanalila20 😀 Si vtipná. Deti sú veľké a nič sa neprejavilo. Ale áno, treba deckám nechať nech skáču po hlave od malička. Našťastie sme výchovu zvládli bravúrne, takže rady môžem dávať. Deti sú dospelé