Ako vychovávať dieťa v znamení Panny?
Pisem sem, lebo uz som pravdupovediac trosku zufala z nasho syna. Najprv som si myslela ze ma klasicky vzdor, trucovitost, no potom, co som si precitala charakteristiku dietata-Panny, zistila som ze mu sadne ako "ritka na serbel". Je na svoj vek premudrely, velmi vyberavy co sa tyka jedla, a extremne zasadovy (ako pan Monk ☹ ) . Dneska som s nim zazila v skolke toto: Zabudli sme doma oprate teplaky a spomenula som si na to, az ked sme prisli do skolky. Netrapilo ma to ale, kedze som vedela ze tam este jedny ma - sustaky. Syn vsak si vzal do hlavy ze to nie su teplaky, ale nohavice a do skolky sa vraj "nesmie chodit v nohaviciach". Presviedcala som ho asi 40 minut, najpr sama, po dobrotky, po zlom, (aj som mu dala 2 po zadku, sa priznam), podotykam cely ten cas som na rukach drzala 9 mesacnu sestricku, ktora bola zababusena v zimnych veciach a uz som bola spotena ja aj ona, pomohla mi ucitelka a aj sa snazili pomoct ostatni rodicia no bez uspechu. Maly neunavne plakal a s plnou vaznostou tvrdil, ze do skolky sa nesmie ist v nohaviciach a toto su nohavice a hotovo. Ponukali sme mu vsetko mozne, pyzamove gate, rifle v ktorych prisiel, nic nepomohlo. Napokon ho s revom vzala ucitelka a tam sa postupne ukludnil.
Su aj vase deti take "zasadove" a ako to riesite? Lebo ja sa priznam, som tiez ucitelka, teda mam pedagogicke skusenosti, ale nevedela som s nim pohnut. Eeste jeden priklad: Boli sme pri velkom ihrisku oplotenom len povrazom, ktory bol asi 15 cm od zeme, teda sa dal bez problemov prekrocit. Boli sme na strane, kde nebola brana do ihriska, ta bola vzdialena asi 50m. Kedze ja som sa venovala malej, povedala som synovi, aby vosiel do ihriska sam tak, ze prekroci ten povraz a ja pridem neskor. A predstavte si, on odmietol, vraj do ihriska sa ma vchadzat len branou a ze tam je nakreslene ze deti maju ist dnu v sprievode rodicov. Trval na tom, aby som s nim ku brane isla a vosla dnu, inaksie odmietal vojst aj za cenu toho, ze bude musiet cakat. Chcela som s nim teda prejst dnu tak, ze spolu prekrocime ten povraz tam kde sme boli, ale zase Nie, chodi sa iba a zasadne branou!!!
Najviac ma trapi, ze na nom vidim, ze nie je len obycajne trucovity, ale on tym svojim zasadam uprimne veri, aj ked su pre neho nevyhodne, a ja s tym neviem pohnut. Bojim sa, ze pojde na buduci rok do skoly, a nebude spolupracovat, lebo nebude mat svoje oblubene pero, bude mat pokrceny papier, krieda nebude takej farby aku on potrebuje...
@kvojtanikova
Mam syna pannu (ale nebude to jen znamenim😉..)..zasadovost snad i tvrdohlavost tam byla...a pomahalo jedine to, ze jsem mu musela rict,
ANO, mas pravdu, ale tak je to lepsi, rychlejsi, spravnejsi..
Proste u nas fungovalo to, ze jsme mu rekli, ze MA pravdu on..(vetsinou mel) videl veci do puntiku, jako to vidis u Tveho maleho - kalhoty & teplaky..kalhoty znamenaji dlouha nohavice...takze v zasade, ano, ma pravdu..pak se kalhoty rozlisuji na teplaky, pracovni kalhoty-monterky, rybarske gumove..musis jit na nej z druhe strany, ale dat mu za pravdu, kdyz ji MA.. 😉
U nas byl problem velky problem s toaletnim papirem, resil to i s pani ucitelkou na matematiku - naka 1.- 2. trida...
Kupuju (kupovala jsem 😉 )toaletni papir, na ktery byla reklama v TV, ze "nikdy nekonci"-rulicka papiru se "rozebehne jak o zavod na dalnici a pokracuje snad z Rima do Sahary..a jeste nekonci"..no a on se rozciloval nejdriv se mnou, jakto, ze NAM doma konci a v televizi (kde podle nej bydli jasnovedci 🙂 ) tam, ze nekonci, ze pry by jinak reklamu zakazali, kdyby lhali... 😒 no a vysvetluj.. 😀 😀 😀
p.s. Take jsem pedagog.. 😉 ale na vlastni deti i pedagog je casto kratky 🙂
tiez mam dieta pannu 😀 😀 ma 5 tyzudnov dnes 😀 😀 a uz teraz vidim ze je tvrdohlavvy po mne 😀 a crty monka ma tiez..... nezaspi ine ako v jeho oblubejen autosedacke.. co ma celkom sztve vzhladom na to, ze to vajko ozaj nie je zdrave na chrbatik....
aj moj bracho je panna, a teda musim len chvalit... jeho puntickarstvo sa mu stalo pozitivnou vlastnostou v skole... teraz ide studovat za projektanta dialnic ciest a mostov... kde kazdy detail je dolezity 😉
no predtym to bolo tiez, ako pises.. oblubene pero.. oblubeny postup pri nejakej praci... a kazdy vykyv od bezneho a zauzivaneho znasa zle. mal svoje zvlastne pravidla. a preto aj v skole dostaval poznamky.. no na druhej strane mol velmi vnimavy a ucenlivy co sa tyka ucenia... skoda ze nie v skole ale doma sa ucil ako samouk lepsie.. a ucitelky stvalo ze aj napriek tomu ze cez hodiny mal on svoje vyhradene cinnosti a robil si z ucitelek posmechy a podobne.. doma sadol za knihy, internet a nasaval aj take info o ktorych ucitelky potom nemali ani zdanie 😀
@irriss heheeeee ze toaletny.... no ale vidis, zase mal pravdu on.
@lucka1987 ano, presne, on tiez vymysla, ale ako samouk sa uz naucil kopec veci o ktorych deti v jeho veku nevedia. Je skutocne velmi vnimavy a dokaze si spojit jednotlive veci. Ma len 5 rokov, ale dala som ho uz do pripravky aby na buduci rok mohol ist do skoly.
@katrin21 a ako si to ty riesila s dcerou s tym jedlom? Ja netvrdim, ze je to len vyslovene tym znamenim, skor sa snazim pohladat nejake pristupy, ako k detom, ktore maju taketo charakteristicke crty pristupovat.
@kvojtanikova no co poznam panny tak su to vsetko inteligentní dospelí ludia, ktorí nieco dosiehli, alebo aspon sa ich rodicia mozu nimi len chvalit.... tak to chce asui kopec trpezlivosti pri vychove.. neviem.. nemam skusenost este.. len s tym mojim brachom... on v 4 rokoch vedel citat a pisat.. no nasi ho necheli dat do specialnej triedy pre nadane deti.... aj ked skusky urobil... a tak sa cely prvy stupen nudil.. kedze nasobilku ovladal ako prvak uz...
a ten zmysel pre detaily.. na brachovi to bolo velmi poznat... neobliekol si nic z coho trcala nitka napriklad... lebo podla neho by sa mohlo stat ze v skolke sa mu cely odev rozpara 😀 to si pamatam ako keby to je dnes..... ake mal on argumenty pri roznych aktivitach 😀 😀
@kvojtanikova tak ja neviem, ja som tiez panna, ale ako dieta som bola skôr nenarocny typ...kde ma dali, tam som bola. Poriadok som zacala mat rada, az po mojich 18 rokoch, dovtedy som mala povinne sluzby v domacnosti (vysavat, utierat prach..) a z duse som ich nenavidela... Takze neviem ci je to len znamenim...Nieco ano, ale skor to bude asi specifikum daneho veku a chce to veeeela trpezlivosti 😉
no... nam najviac pomohlo, ze sme sa odstahovali od nasich.. Proste niktoo nekecel do toho, co som povedala, alebo jej nepodsunul sladkost, ked som o tom nevedela...
Mavala svoje obdobia - jedenie suchych spagiet, potom pecene zemiaky, potom pecene kuriatko - stehno.... atd... milovala marhulovy kompot, teraz ho nechce ani vidiet 😀
Myslim, ze aj vekom sa to samozrejme zlepsilo, asi od 8r zacala jest lepsie 🙂 npar. v skolskej jedalni zje uplne vsetko, maju stastie ze varia tak, ze jej chuti 🙂 😅
ALe stale je maly problem s ranajkami - nedokaze zjest cely spojeny rohlik a pod..... da si polku a uz nevladze....
teraz jej zistili v 11r vyssi cholesterol,( ma ho polovic a 11r deti, preto robia v 11r skrining....) tak aspon na to je to dobre, ze jej doktorka povedala, ze nesmie sladkosti (!), takze si uz da povedať a neje ich tolko.... a dala si povedat a zjedla konecne celozrnne pecivo 🙂
Podla mna aj u vas sa to vekom zlepsi.... ale zatial mu davaj to, co mu chuti,hlavne aby jedol, nema vyznam ho nutit, lebo by sa dopracoval akurat tak k nejakej poruche stravovacich navykov....
Jo , poriadok v izbe,to je ina kapitola...denno denny boj 😀 ale zase je totalne samostatna a sikovna, mudra, dobre sa uci, ani neviem, ze chodi do skoly 🙂 takze radsej napomeniem upratovanie, akoby som sa mala trapit kazdy den s ulohami 🙂
Ahojte, ja mám tiež Dávidka narodeného v znamení Panny, Tomáška to "lízlo" o pár dní 😀 .
Na toto znamenie nemôžem povedať zatiaľ nič zlé, žiadne krivé slovo, čo som veľmi rada 🙂 . Na šťastie s ním nemáme žiadny problém, klop klop, no má iba tri roky, uvidíme, čo bude ďalej 🙂 . Ale môžem povedať, že zásadový je tiež. Tiež si niečo zmyslí a musí to byť 🙂 . No ale zatiaľ si dá pekne vysvetliť 🙂 .
@kvojtanikova držím palce 😉
A ináč, tiež som pedagogička, pekne sme sa tu zišli 😀
dakujem za podporu. Ja mam aj kamaratku Pannu a je presne taka ako teraz moj Matej, je skutocne velmi mudra, sikovna a schopna, z vyberavosti v jedle uz skoro uplne vyrastla, preorientovala sa na zdravu stravu, ma vsak 30 rokov a nema este ziadneho partnera. Aj z tohto mam trochu obavy, pretoze Panny su velmi citlive na kritiku a vraj treba byt pri ich vychove velmi opatrny najma vo veku "prvych lasok", ked sa ich take tie bezne "posmesky" mozu velmi dotknut, az natolko, ze si budu mat problem najst partnera. No, tusim sa mam na co tesit 😀
panny nemajú všeobecne radi vybočenie z vychodených chodníčkov, ale tvoj syn robí už niečo úplne iné. Asi by som sa poradila s psychologičkou, tým nič nepokazíš. A určite by som s ním nevyjednávala 40 minút, ani štyri...ospravedlnila by som sa mu - prepáč, zabudla som ti zobrať...si šikovný chlapček, budem rada, keď si každý večer pripravíš veci do škôlky sám. Koniec. Bodka. Necháš si rifle, alebo si dáš šuštiaky... Po štyridsiatich minútach si bola tam, kde ja po štyroch. Samozrejme nikto dopredu nevie, ako bude dieťa reagovať, ale takto bolo len zbytočne dlhých štyridsať minút vystavené stresu. Som tiež učiteľka a často bývam zaskočená správaním detí a sama som niekedy bezradná. Väčšinou to je tým, že deti nemajú pevne stanovené hranice alebo majú príliš direktívnu výchovu, rodičia, ani pedagógovia ich neberú ako rovnocenných. Ale pri tvojom drobcovi ma zarazilo to, že tomu verí, preto by som odporučila tú psychologičku.
@kvojtanikova ja síce dieťa v znamení Panny nemám, ale ja sama som sa v tomto znamení narodila a to čo si písala o synovi, taká zásadová som bola aj ja... 😀 keď som bola prváčka na ZŠ a mama sa so mnou šla učiť, chytala nervy, lebo nič nebolo tak ako povedala "súdružka učiteľka" a tak som sa učievala sama... a tým som akosi ľahšie dospela k samostatnosti... ale môžem ti povedať, že malý po čase z toho vyrastie, uvedomí si, čo je pre neho dobré a čo nie a postupne aj zásady prestanú byť zásadami a bude poľavovať... 😉 a ešte v tomto znamení má prevahu pedantnosť, s čím som určite tiež ľuďom liezla dosť na nervy... 😀 ale čo by mama teraz za to dala, keby som jej tak stále chodila upratovať ako keď som žila s nimi... 😝
@mamavera no ved ja som to urobila presne tak ako ty si napisala, lenze on proste ostal sediet od pasa dole holy, nechcel si nic obliect, ked som chcela odist, bezal za mnou a chytal ma okolo kolien, aby som neodisla. Tak som skusala ine metody no ako pisem, nezabrali. Po asi 15 minutach si sustiaky obliekol, no nechcel vojst medzi deti, lebo "do skolky sa nesmie chodit v nohaviciach". Pomohlo napokon iba to, ze ho ucitelka zobrala revuceho pod pazuchu a vosla s nim do skolky, tam vraj reval este asi 5 minut ale postupne ho premohla zvedavost a zacal sa normalne hrat, na gate zabudol. Poobede uz prisiel sam za mnou a povedal, ze "vies, mami, ja uz viem ze su to teplaky, ale rano som to nevedel..."
tak aj ja sa pridavam do klubu malych pannien 😉, mam jedneho maleho drobca doma. Sice je este velmi malinky, ale sikovny a mudry je az prilis. A inak, aj ja som ucitelka 😎 ....s tou zasadovostou to u nas este nie je nejak vyhrotene, mame dost 'busy' zivot, cize raz spi tam a raz tam....zatial je dost flexibilny, nema ziadne muchy, ale asi je to tym, ze je este malinky. Jedine vecerny ritual dodrziavame. Aj papa vsetko, zatial! Inak, dceru mam byka a presne takato zasadova a tvrdohlava bola, ako pise @kvojtanikova. Ked sa pre nieco rozhodla, tak rev a rev, kym nebolo po jej a v podstate ma taketo muchy aj dnes. vacsinou to zvladame, ale niekedy sa zatne ako mulica a koniec.
a este mi napadlo - Matejko nie je "poriadkumilovny" ako to tu niektore z vas pisu, praveze jeho izba nepatri k tym najupratanejsim, kludne po sebe necha rozhadzane veci, ale ta jeho zasadovost sa prejavuje napriklad aj takto: Este cez leto sme boli na ihrisku kde bola smykalka a on sa na nu smutne pozera a vravi "skoda ze nemam 5 rokov" - na smykalke totiz bolo napisane 5-12. vravim mu "chod sa smyknut, budem tu dole, neboj sa." A on na to: "nie, lebo to je pre deti od 5 do 12 rokov a ja mam este len 4." Vysvetlovala som mu, ze ved to nevadi, ja som tam s nim a ked mu to ja dovolim, tak moze, ale on si proste nedal povedat, hoci na nom bolo vidno, ze by sa velmi chcel ist smykat. No ale zial, tabulka 5-12 ho nepustila.... No co by ste na to povedali?
@kvojtanikova ze je velmi zodpovedny a mudry... 😉 . ja som ako dieta tiez nemala poriadok v izbe...K tejto povahovej vlastnosti som prisla vekom 🙂
@kvojtanikova
...nemám síce dieťa Pannu, ale ja sama som Panna...
...moja mama sa nad týmto nikdy nezamýšľala a mala pre mňa presne stanovené hranice, ktoré som ja musela dodržiavať...
...dnes, s odstupom času, môžem zhodnotiť, že mama mala dobré výchovné metódy... 🙂
...nepamätám si jeden jediný trest, ktorý by som dostala neprávom...
...všetky som si zaslúžila... 😀
...Panna má rada pravidlá a zásady, ktoré jej určujú medze...
paaaani baby, ked toto citam tak sa mam na co tesit 😀 aj nas syn je panna a to bude ina zabava...
zatial ma len rok, ale aj my mame obdobia (napriklad teraz), kedy nezje nic ine ako chlieb, piskoty, spenatovy prikrm na obed a banan, ostatok odkontroluje a odmietne... a reve ako tur ked mu pcham ine do ust... no tesim sa ked vas citam 🙂
inac ma rad poriadok ako ho sledujem, vsetky spinky (ba) odnasa do kosa, ak nieco na zemi najde tak mi donesie so slovami "ba" 😀 ale to urcite aj odkukava odo mna ked upratujem...
a tvrda hlava je uz teraz, ten ked si nieco zmysli tak ma byt, ak ho vediem inam tak je nespokojny... ak mu dam akoze na zadok, po plienke len tak, ze no no to sa nerobi, tak spusti taky zalostny plac 😀
a spinka len v kociku zasadne, polozim a spi do 5 minut, v postielke je iba v noci, cez den ani za pana...
no tesim sa na dalsie zazitky a vase skusenosti, zjavne to bude vesele 😀
@kvojtanikova -rovnako tvrdohlavo sa k obliekaniu stavia moja 4-rocna dcera-je znamenie Leva. Tiez mi to pride autisticke, nam nastastie potvrdili len receptivnu dysfaziu. Inak je velmi inteligentna, aler tiez obcas ma take tiky ze do domu nemoze ist po schodoch len po najazde , do skolky sa ide len touto cestou, moze si obliect len urcite triko, kalhotky, saty, topanky lebo...vzdy si najde dovod 😎
druha-dvojrocna dcera je panna. je strasne bystra, sikovna, jediny problem ze teraz v obdobi vzdoru mlati vsetky deti okolo -pride k niekomu, usmeje sa a poskriabe, potiahne za vlasy a pod.
inak je milunka, pride, da mi pusu, prituli sa...to iste aj k babicke-proste typicka panna - chce sa pacit. je strasne mudra, uz v necelych 2 rokoch komunikovala-tak ze som sa spytala mm ze aku zmrzku ma Terezka a Terezka mi odpovedala sama: jabkovu 😀
Dalej od 22 mesiacov spieva cele pesnicky, pocita, prerozpravame si cele rozpravky spolu 🙂
Ja skorej uprednostnujem vychovu s laskou, casto ju objimam, ale ked nieco spravi zle, tak ju razne napomeniem. Dnes bola dobra-vynadala som jej ze zbila starsiu sestru a ona si dala ukazovak pred pusu, ze: pssst, ticho 😎 😀
Tiez patrim medzi tych, co veria, ze cosi na tych znameniach bude.
Mladsieho syna - Pannu - som doteraz nejako zvlast nepozorovala, lebo sa mi zdal na to prilis maly, teda z hladiska povahy. Ale s nastupom 2. roku sa mi zda, ze tie crty typicke pre Pannu sa tam predsa len objavuju 😉
Starsi syn je zas nepochybne Strelec, znamenim aj povahou 😀
@kvojtanikova Ja som tiez v znameni panny ale myslim, ze pes bude zakopany niekde inde, nie v znameni 🙂 Tvrdohlavost tvojho syna je podla mna skor zasadovost, vie si stat za tym, comu veri a to je uzasne, nie? Moja dcera je tvrdohlava, ked si zmysli, ze je jedlo horuce, nedotkne sa ho ani po hodine, ked je studene a ta scena, co to vsetko sprevadza... och... Tvoj syn je zasadovy, bud rada, len ho treba usmernovat, aby tie svoje zasady nedodrziaval za kazdu cenu (moj brat je taky). Treba ho ucit diskusii. Inak je to super vlastnost. A mimochodom, geny su potvory - noze sa lepsie zamysli nad sebou alebo manzelom, ved je to vase dieta 😀 po kom to asi tak zdedil? 😀 😀 😀
vychovavaj dieta ako najlepšie vieš a neriad sa tým v akom je znamení. riad sa tým aký je tvoj malý - určite najdes vhodný sposob
Tak ja mam starsiu dceru v znameni panny ale vobec to na nu nesedi 😝 jej izbicka vyzera vzdy ako po bombardovani,vsade nechava veci,neupratuje si po sebe nic,do skoly sa nechce ucit,povie mi ze ona chce byt hlupa,ze nechce vediet citat a pisat...ja som zufala z nej ☹ a v jedle je vyberava,nezje takmer nic...teraz sa nam narodila pred 4 mesiacmi mladsia dcerka a myslim ze je to este horsie...absolutne neposlucha starsia,tiez rozmyslam o psychologovi.a ze by mala nejake zasady?hm asi len zasada neposluchat rodicov 😝
Horoskop pro vaše dítě od populární astroložky Dagmar Kludské! 😎
http://dikulka.pise.cz/54461-fragment-horoskop-...
@kvojtanikova cely nas kubi:DDDD

mam dieta pannu ( uz ma 11r) ale okrem toho, ze je odmala vyberava v jedle, extremne tvrdohlava nikdy nebola.. ale ona je posledne dni panny, skoro bola Vaha....
Myslim, ze to nebude len znamenim,proste ma svoju osobnost a presadzuje si ju, trochu mi to pripomin autistov, ktorí tiez neurobia nic co nie podla ich zauživaneho sposobu ..ale to je len taka poznamka..nechcem strasit..
Cize neriesila by som znamenie, ale skor celkovo povahu a pristup k dietatu... mozno by som zasla za detksou psychologickou....Moze mat nejaku obsesiu.... alebo tak
Tiez som pedagog 😀