Skusene zienky, prosim poradte mi. Dcera je este mala, ale uz rozmyslam ako ju vychovat, aby nemala problemy v kolektive, v zivote a nezazila to co ja. V skratke, od mamy som odmala pocuvala ,,nepapuluj, nemaj posledne slovo, nemas pravdu, nerob mi nervy, nehovor nie'' atd.. otec mal zasa vysoke naroky, chladny a od oboch som sa malokedy dockala pochvaly ci mileho slova, takze som v skole bola ticha a uzavreta co bol samozrejme raj pre sikanovacov a presla som si peklom, ktore ma nasledky dodnes. Kedze som nemala priklad v rodine, bojim sa ze nebudem vediet vychovat dceru tak aby nebola ako ja.. zasa tiez nechcem aby bola v ulohe, ze ona bude robit zle inym, nejaky zlaty stred.. typu ,,oblubena a vsetci ju maju radi'' ..ako ste vychovavali vy a s akym vysledkom? alebo poznate nejaku dobru knihu? Vdaka za nazory 🙂
Buď zdravo sebavedomá, splň čo sľúbiš, neklam jej a ak jej niečo zakážeš, zdôvodni jej to, samozrejme všetko s láskou. Počúvaj ju, pochváľ, objímaj aby vedela že sa stále môže na teba spoľahnúť. Mám pocit že dnes rodičia budujú v deťoch také nezdravé sebavedomie a potom sa nestačia čudovať. Taká zlatá stredná cesta je fajn ... 🙂
@aranel16 ono veľa je aj vecou povahy, ale ak ju budeš počúvať, skutočne sa o ňu zaujímať, komunikovať, diskutovať, prejavovať jej lásku, ale aj vytyčovať mantinely (pre jej dobro), tak tvoja dcéra bude mať určite zdravé sebavedomie...
Ja som bola ako dieťa tiež zakríknutá, bez sebavedomia, ale rodičmi to nebolo, skôr okolnosťami a mojou precitlivenosťou. Na rodičov nemôžem povedať nič zlé, akurát že sa nikdy nepýtali na môj názor, málo komunikovali, skôr to bolo o napĺňaní bežných životných potrieb: najesť, obliecť atď.
vela objimaj a pocuvaj ju.niekedy maju deti pocit ze su im rodicia vzdialeni lebo ich pocuvaju tak na pol ucha aj ked niekedy len totalne kravinky ale ani nevies ako dieta potesi ked si rodic pamata nejaky detail ked hovoria o nejakej kamoske a ty sa jej na nu opytas alebo co.niekedy take malickost stacia aby vedela ze si tam aj naozaj ako kamoska nie len ako mama.
Ahoj, ja by som Ti odporučila knihu Naomi Aldort Vychovávame deti a rastieme s nimi, ktorá je zameraná na výchovu detí, ale je veľmi dôležité pracovať na sebe, nájsť svoju rovnováhu, pretože iba sebavedomý človek môže vychovať sebavedomé dieťa 😃 je to obtiažna cesta, ale oplatí sa na ňu vydať... Je veľmi dôležité, že si uvedomuješ svoje nedostatky a nedostatky vo výchove Teba samotnej 😃 Tu by som Ti odporučila knihy Osho O deťoch, Eckharta Tolle, Šlabikár šťastia od Baričáka, poprípade dokument/ divadelnú hru Jaroslava Dušeka Čtyři dohody 🌈
tak dakujem Vam, hadam budem vediet co robit/nerobit.. rozmyslam aku asi vychovu maju deti ktore potom v skole sikanuju ine... vsetko im doma dovolia alebo praveze prisnu a tak si to v skole kompenzuju? hm..
Niektore deti v skole sikanuju druhych lebo doma to maju prisne a potrebuju si nejak vytvorit svoj priestor alebo mozno preto ze su prehnane rozmaznavane a ludi beru ako babiky a vsetko musi byt podla nich ... Rozmaznavaj ju ale nie az prilis od utleho veku si stoj za svojimi zasadami ked nieco zakazes tak to plati nepovoluj jej vsetko len preto ze zaplace... Nwch place na druhykrat zisti ze tym nic nevyriesi... Ohladom skoly a zodpovednosti bud striktna ale v kazdej situacii bud v prvom rade matka ... Ak aj dostane dvojku pochval ju nerob to co moj otec veeeeeelky skandal plus pocity hanby ako som zlyhala ze syn jeho kolegu mal na mature jednicku a ja dvojku naco som chodila tolko na doucovania ked som dostala dvojku ... Na tu skolu sa nedostanes na to nemas to nevies... A odmalicka... Sebavedomie nula bodov od zakladky az do teraz cca 23rokov ... Sebavedomie som si vybudovala saba z nicoho... Zacala som si verit a pacit sa sama sebe kazdy ma aj fyzicke nedokonalosti a dokonca aj rodicia sa vedia z dietata nechutne vysmiat pre vzhladovu chybicku... Zazila som to citila som sa nemilovana neobdivovana stala sa zo mna doslova hnusna zenska musela som si vybojovat pozornost ludi akymkolvek sposobom vzdy vzbudzovat pozornost pochvaly a pod ... Preto aby mi dokazovali ze mam hodnotu ... No tym som stracala na respekte... Bola som vychvalena xy raz sebavedoma no bez ucty ... Hladala som vsemozne to co mi rodicia nedali lasku k sebe samej ... Nesebavedomy clovek robi hluposti... Kazdy clovek potrebuje lasku doveru oporu uctu respekt obdiv ... Nie prehnane ale potrebuje 🙂 verim ze uz len tym ze na to myslis si dobrou mamou prajem vela sil a vela stastia 🙂
Podla mna neexistuje univerzalny pristup, na kazdeho plati nieco ine a tiez su povahy co proste nie su take extrovertne a sebavedome, s tym nespravis nic 🙂