Ahojte, chcela by som sa opýtať ako vy udržiavate poriadok doma. Ja som z toho fakt zúfalá, mám tri deti - 14,10, 4,5 mesiaca a mám pocit že nič iné nerobím len zbieram ponožky, zatváram dvere na záchode a kúpelni, plním a vyprázdńujem umývačku, vyberám a práčku a vešiam prádlo, behám s vysavačom či prachovkou. Stále som v jednom kole, snažím sa viesť deti aby si po sebe upratovali ale ich upratovanie ma prívádza do pološialenstva. naoko uprataná izba a otvoríte skriňu kde sa na vás zosype hora natrieskaných a neuložených vecí, ráno kým kojím odídu do školy a vizbe a kuchyni ako v chlieve a keď to neupracem tak to tak aj zostane. Dnes to na ňa tak doľahlo , že som si aj poplakala.
Vždy ked chcem aby sa niečo upratalo musím to povedať asi 10 krát a potom zrevať a potom som zase ja čo "stále" kričím . Viem že mám deti v puberte a možno je to aj s tým spojené ale čo som komu urobila ? Nie som nejaká puntičkárka a pedantná ale v chlieve teda žit nechcem , denne do 12 hod upratujem ale aj pracujem , na druhý deň akokeby sa nič nedialo. ☹
maminuska treba si z toho urobiť zálubu a relax aj ked niekedy aj ja pri mojich dvoch neplechách je to tragédia ale zariadila som to tak že ked dojedia po sebe spratať si musia aj ked pindaju ale inak to nejde a v detskej si upratuju sami raz do týždna ja zasahujem a všetko im tam dôkladne upracem. Oblečenie upratujem ja lebo oni to tak nevedia.. Ale pre mna je to v podstate relax aj si pri tom porozmýšlam o všeličom a potom mam zo seba dobrý pocit že som si pekne upratala...
maminuska, my sme boli traja a vo veku 10 a 14 si jednoznacne uz pamatam - riady (vtedy samozrejme baz mycky), vysavanie, prach, hracky v izbe, bez pardonu. nenechaj sa zodrat, ved ich zapriahni!
miska - aj ja mám psov a preto denne umývam dlážku, kvôli chlpom . Ono sa povie že veľ ké deti by si mali po sebe upratať, ale ja som ich zrejme asi v tomto ohĺade nevychovávala dostatočne tvrdo a tu mám dôsledky, ako komu odpadne od ruky tak to aj zostane. Už sa stalo , že aj topánky boli za dverami, skrine jedným švahom vyhádzané a tak, ale strašne ma to vyčerpáva. Dcéra nie je úplne zdravotne v poriadku, tak ona ani niej na tých 14 rokov, skôr na tých 10 ale papuľuje ako 14 ročná a aj viac 😠 . A ešte keď sa niekomu nechce upratať veci po sebe, tak mi to normálne hodia do koša so špinavým prádlom a ja potom len perem a perem, žehlím a žehlím.
no ja moc neporadim, s jednym prckom, ale to slovo zehlenie - to sa neda....to uplne vypusti! maximalne manzelovi koselu ak treba, tricka netreba, ja teda vesam strasne pedantne a to potom naozaj netreba zehlit...nenechaj sa zodrat....detske veci by som fakt nezehlila, to za chvilu dokrcia, zasvinia...
moja mama zehlila aj ponozky a zaclony, ja som to kazdu sobotu robila od puberty, tak som ju to odnaucila, vyzehli si bluzku, ked ide do mesta a ma pokoj.....ma dost inej prace.
no a keď sú kriky u nás doma, keď sa snažím už v zúfalstve nastoliť nejaký poriadok, zakaždým ma zmetú argumentom že nikto u nich z triedy si neupratuje len oni musia a že keď to povedia tak všetci spolužiaci vravia že akú majú trapnú mamu.
V soboru upratovat musia, to je doma aj manžel ale asi 100 krát im zazvoní telefon z dola či jeden alebo druhý nejde von. Kedy tie deti vlastne upratujú a pomáhajú , fakt je nejaká iná doba. 😒
Maaminuska a bude ešte horšie. Mne chalani proste povedia, že nech im do izby nechodím a nech im ani neupratujem, lebo nemôžu nič nájsť. A že nech si upratuje ten, komu neporiadok vadí. 😀 Ale ja si upratujem keď som sama doma /robím na smeny/, ale keď treba pomáhajú. Aj v kuchyni, aj nákupy, sem-tam pri varení. Ale keď boli malí pomáhali úžasne. Škoda, že ich to prešlo.
Ahoj, my ked sme boli so segrou male tak sme museli vsade udrziavat poriadok, potom sme sa prestahovali a mamina upratovala dom a my sme mali kazda svoju izbu a do tych sa nam prestala starat ci mame upratane, poviem ti, ze prveho pol roka som mala bordel, ze sa nedalo nikam stupit a to som mala izbu jak letisko.potom som sa nahnevala, upratala a odvtedy som mala len taky bezny bordel, papiere po stola a tak.
manzelovi ked som povedala nieco tak to ako hrach na stenu tak som si povedala, ze mu ukazem ako to bude vyzerat ked ma nebude pocuvat 😀 a prestala som upratovat trvalo to par dni ponozky vsade, riad vsade, tak som prestala varit lebo som nemala v com 😅 este sme nemali dieta tak to celkom slo nevarit a neupratovat. ale poviem ti malo to efekt. doteraz su ponozky v kosi na pradlo, obcas zozuslane ale ok, riad v umyvacke musim preorganizovavat ked ju chcem zapnut nech sa tam viac zmesti, ale snaha sa ceni, taky bezny bordel upracem ked maly spi vecer povymyvam zem a inac to celkom funguje.
Mozno by stalo za pokus nechat ich tak a nerobit im otroka proste si uprac v dome, co bude ich tak im to len smar do izby a nech sa spamataju, ved to je ich vizitka ako maju v izbach, ked pride navsteva takto bude ich hamba, potom si to mozno uvedomia
maminuška, vitaj v klube, ja mám presne ten istý pocit, presne ako ty upratujem a varím do 12 potom idem malého uspať a už príde dcéra zo školy, taška v predsieni, bunka na zemi, rifle v obyvačke, tričko v detskej, zbytok v kúpeľni. Kým si oddýchne, lebo príde ofučaná a nebodaj ju hned medzi dverami upozorním, nech si to hned upratuje, no ohen na streche. Ale uť to nie je také ako kedysi, dávala som jej písomné tresty, zakazovala počítač, telku.... už som nevedela ako na nu, všetko účinkovalo len chviločku. Teraz kým nespraví čo má proste nesmie robiť nič iné, nejak dostala trochu rozum, nevravím že neni bordelár zrazu, neraz nájdem pod vankúšom v posteli veci spred 5 dní čo som jej kázala upratať. Dokonca som ju odhlásila z družiny, lebo sa nestíhala naučiť, a teraz aj z obedov, lebo má dietu. Takže má do večera dosť na všetko času. To že ju odhlásim z družiny bol fakt skvelý nápad.
Baby, to som teda rada, že to nie je len u nás. Mám 2 deti, 5a pol a 2a pol. Keď som doma sama s tým menším, tak ho vždy donútim, aby si po sebe upratal a až potom sa začal hrať s niečím druhým. Ale akonáhle nad ním nestojím, tak to v izbe vyzerá ako po výbuchu. A to nehovorím, že hračky máme tuším všade. Staršia dcéra vždy protestuje, že toto ona nerozhádzala, ale pritom nechce upratovať ani svoj neporiadok. Mám pocit, že po nich v tomto smere len "vrieskam". Posledná možnosť, vyhrážky, že hračky pôjdu do smetí alebo ich predám a začnem ich zbierať ja a dávam do igelitky. Vtedy nastane hystéria a snaha o upratovanie.
V kuchyni to vyzerá podobne, nie že by sme tam mali "smetisko", ale všetko je povyťahované. Lenže v tomto smere si myslím, že keď sa to používa, tak to nebudem zakaždým odkladať. Ja proste nemám kuchyňu na ukazovanie návšteve ale na používanie.
tayk dnes bol totál vrchol deti prišli zo školy, presne ako bianka písala tašky v predsieni- skoro som sa na nich zabila idúc s malou v rukách , syn ako išiel do izby jedol nejaký perník a cestička za sebou, dcéra bola na záchode - otvorený, v kúpelni mydlo rvrzglané po umývadle, hádka kto pôjde so psom a kto mu dá granule, topánky jedna v jednom kúte a druhá v druhom . otázka č. 1 - čo náš dám jesť ? vravím že nič 😅, deti že 😲 ty si nenakúpila, ja nie a prečo - a to som fakt už zvrieska - lebo celý deň upratujem po vás ten mrdník čo mi tu nechávate a ešte k tomu aj pracujema zarábam peniaze aby sme mali z čoho žit a kde bývať.
najprv som ich donútila po sebe upratat, potom museli poskladať plienky, potom jeden išiel so psom a druhý na nákup do obchodu a až potom sa papalo. Následne sa vyhodila skriňa s vecami a vysypali šuplíky, napísala som povinnosti na druhý deň a vycapila na ľadničku, pripísala tresty za nesplnenie ale aj odmeny za perfektné splnenie.
tak uvidíme, ak by vás napadlo mi ešte niečo poradi´t , budem veľmi vďačná
moje dcery su to iste....ten isty system vyzliekania,jedenia po ceste.....musia oddychovať po škole, lebo su nervozne, že tam museli isť,a hovoria mi(hlavne ta staršia)že kto bol aky debil,hlavne učitelia,....staršia rapluje, že nepojde von so psom,a prečo prave ona,a ta menšia to určo nebude NIKDY V žIVOTE robiť,tak som jej dnes povedala že zajtra davam psa do inzeratu do rubriky DARUJEM.....no tak zase začala aka som ja,ako možem byť taka kruta.....potom sa začnu hadať na všeliakych debilovinach....včera zaznela veta typu....tak sa odsťahujem,tak som jej slubila tresnutie po ustach ked neprestane,potom sa usmiala,že to tak nemyslela....a aj varenie mame každy den take zle,že vraj im to robim naschval....raz za čas im poviem,že ked ma naseru, tak ich vysadim v osade nedaleko,sople im budu tiecť pri kolenach, a budu sa biť o postel a suchy rožok.....vtedy stichnu a začnu byť normalne.....na poriadok u nas učinkovalo,napr staršia hnusne dala do skrine šaty ,čo som jej vyžehlila....tak po upozorneni (asi 5x) som tam vbehla, a obsah celej police som vymietla na zem..no teraz im stači povedať,že to upratovanie aj skontrolujem,a čo bude halabala to leti.....a ked boli menšie,tak som tiež chytila igelitka a začala nahadzovať hračky,že idu do smetiaka,najprv len pozerali a ja som ich fakt vyhodila do schodišťa....no skoro sa pokakali,utekali pre tašku,a hned bol medzi hračkami poriadok....
maminuska
aké super riešenie si vymyslela, asi musia byť zamestnaní nejakou činnosťou všetci naraz. Tak ako si ty vyhádzala skrine a šuflíky, ja nazhŕňam hračky do stredu izby. Keď je z toho jedno "smetisko" lepšie sa to upratuje. Dcéra vyberie konkrétnu vec a uloží ju tam kam patrí.
dsnadja
a ja som si myslela, že aký super nápad s tou igelitkou. A vidím, že aj inde to tak funguje.
Baby u mojej kamosky zabralo ked zobrala detom hracky. dcera 5 rokov a syn 4 roky. nechceli si upratovat vymyslali tak im povedala, ze ked pojdu cez obed spat a neupracu si tak jezisko si pre tie hracky pride, lebo on dava hracky len dobrym detom. neupratali si tak im ich vzala. trhalo jej to srdce ked plakali a nariekali ale bol dcember a okrem novych hraciek decka dostali aj povodne a tesili sa ze jezisko si to rozmyslel a vratil im hracky...odvtedy coho sa chytia to upracu. niekedy mam pocit, ze to chudence aj prehanaju, hlavne Kristinka, Max upratuje ale neprehana to....
ach jaj,
ja sa odjakziva dobre citim iba vtedy, ked je okolo mna poriadok. No odkedy mam deti musela som sa naucit prehliadat aj nejaky ten bordelik.Ale aj tak, vysavam minimalne 3x tyzdenne,chodbu aj denne,ked prideme z pieskoviska je to cista katastrofa 😀 ,vecer musim mat upratanu kuchynu,kupelnu umyvam aspon 2x do tyzdna,no na detsku izbu zbieram odvahu vzdy najdlhsie 😀 .Ale celkom u nas dobre funguje cert Bert. Chodi v noci, ked sa spinka a berie pre svoje deticky vsetky hracky ktore najde na zemi neupratane.Zaviedla som to asi ked mal maly cca 3 roky a je to super.Dnes mame 4 a vecer bez reci ide a sam si poupratuje.Uz to skusal na mna, ze veci neupratal a veru som ich v noci zobrala a na par dni skryla.Rano bol mensi sok 😉 ,ale hned pochopil ze si nerobim srandu.Netusim dokdy mi to bude "zrat", no zatial to ide.
Muz tvrdi ze som hululu a stale pratujem no je si nemôzem pomôct,v bordeli sa necitim OK.Nejako vyrazne mi to ani nevadi,hlavne ked vezme muz deti von a ja mam klud.Vtedy pri tom normalne relaxujem.Ale jedno neznasam, zehlenie.Na to sa vzdy musim poriadne psychicky chystat,hlavne na milion muzovych kosiel.
No, utekam, vsetci uz spia,stihnem poutierat dlazku v kuchyni 😉
No, tak ja mam tiež ten isty problem. mam tri deti, 16,5 ročnu, 11,5 ročnu dcéry a 1,8 mesačneho syna. No, tak samozrejme v detskej bordel, kuchyňa - da sa ešte vydržať. Ja som robila takto: ked mali bordel v skrini, tak som všetky veci vyhodila von zo skrine a chceli či nie museli poskladať veci. Na počitačovom stoliku neporiadok, tiež som všetko zhodila na podlahu a museli to pratať. zakazovala som aj tv aj počitač aj nechodili von ale zabralo to len na nejaky ten čas ale potom zas to iste. tiež vrieskam ale potom mi povedia že prečo na nich toľko kričim, prečo nie som ako ostatne mamy ich kamaratok. ale čim dalej tym je to lepšie, musim sice ich napomenuť ale aspoň sprataju za sebou aj ked hundraju popod nos, asi nadavaju na mňa... ☹ no, a čo sa tyka toho maleho prcka, tak ten si myslim je ešte trocha maly aby pratal ale niekedy začnem skladať po ňom hračky do krabice a on začne tiež ich tam hadzať, dufam že takto sa to nauči aspoň z časti. bude starši tak sa budeme snažiť to naučiť aj toho prcka. 🙂 P.S. spomenula som: ked som im povedala že ako sa budu citiť ked pridu ich navštiviť kamaratky , že uvidia aky bordel maju, či sa nebudu hanbiť za neporiadok, tak mi odpovedali že kamaratky maju taky isty bordel ako oni a môžno ešte aj väčši. Tak som bola hotova. ☹
čaves maminky....no dcera (myslim ta staršia )sa dnes pochlapila 😀 a upratovala,je doma ma nadchu,a normalne upratovala,aj som sa jej pytala, že čo za to, alebo čo ma vyšpekulovane ,ale že vraj nič,spravila celu kupelku,detsku-utrela prach, povysavala,komplet vybrala všetko zo svojej školskej skrine,povysavala, uložila umyte riady ....normalne som ešte stale z toho paf.....ale tešim sa ......velmi velmi....a hovorila mi,že ked prišla ta mladšia domov zo školy a rozložila si hračky, aky je to vraj zly pocit,že ona sa s tym mordovala a mala to hned zniči....vysledok jej prace 😉 ....som jej hovorila,ja dobre viem, aky je to pocit,zaživam to denno denne......tak sedela a hmkala.....a večer som jej musela pomasirovať chrbat,lebo vraj ma svalovicu.... 😀 a to vobec nemame koberce,vysavala len lino a parkety.....tak dufam,že si uvedomila a došlo jej,že upratovanie ,nie len tak...
...to je zvláštne,aj náš Marek je odvčera doma, kašle, a povysával celý dom, aj poschodie! tiež to bežne nerobí...
velmi kvaltna diskusia, sama inspiracia, uz sa tesim ako to budem vyuzivat v praxi 😀
ked si tak spomeniem na detstvo a ako sa chudak mama s nami musela trapit......
len neviem ako dosiahla, ze sme v puberte s bratom kazdy den povysavali a umyli riad kym dosla z prace.....papagaje naprasili a pes dlhe chlpy pustal, takze sa vysavat muselo casto.
ale teda v detskej, to bol humac 😝
dievcata, nikdy nevyhadzujem skrinu! vyberam po jednom kuse a skladam. cize ju postupne vylozim poskladanu a len dam naspat v kominikoch ako to ma byt. pre mna je to omnoho "optimistickejsie"
a nerada umyvam kupelne, tak kazdy den zotriem nieco ine. jeden den umyvadlo hned po umyti zubov rano, zabehnem do druhej a tam to iste. druhy den dlazky... atd. zachody pretieram denne vlkhkymi obruskami od deti.
nemam rada moment - teraz ideme upratovat cely dom. radsej po izbe a postupne, nerobi mi to potom problem.
😅 tak aj ja sa privítam v klube 😀 😀 😀
my sme sa už dopracovali k otázke "mamíí a na ktorej strane bol ten papier od cukríkov? lebo,vieš keď bol vpravo
tak je môj a keď na opačnej tak je jeho" 😠 😠 😠 😠
...neviem ako vám,ale mňa si moje deti mýlia so smetným košom 😢 😢 to čo tam majú hodiť mi podávajú do ruky 😠 😠
ahojte,
ostatné maminky asi majú doma poriadok za každej situácie... 😉
u nás zaberá veľké čierne vrece, kam putujú tie hračky, ktoré deti neupracú. a to vrece sa potom odnesie do garáže. ocino potom to vrece naloží do auta a odnesie deťom, ktoré si vedia hračky upratovať...
...zatiaľ sme sa dostali len do fázy odnesenia do garáže. takže teraz stačí čierne vrece spomenúť, v kritickej situácii ukázať a hračky sa upratujú... som zvedavá dokedy to bude na nich platiť...
Jeeej, toto zaberá aj u nás - čierne vrece. Ale u nás idú hračky do koša, raz som v hneve tak urobila a odvtedy stačí výstraha 😉 Ale nevyužívam to až tak často, veď ani mne sa nechce stále upratovať 😒
ahojte, som rada že sa teraz trocha debata rozbehla. Musím sa pochváliť že sme urobili veľký pokrok.
práve teraz deti utierajú prach a vysávajú , po večeri mu seli upratať kuchynu a dôvod ? Romantická komédia - Ako uloviť družičku. V stave zúfalstva som zaviedla niečo za niečo. Takže vreckové bude týždenné a bude sa dostávať až v nedeľu po tom čo bude uprataný byt a budú na pondelok naučený do školy.
pridelila som každému cez týždeň čo má na starosti a zaviedla som že už sú dostatočne veĺký na to aby si ráno pripravili raňajky a zobrali niečo na desiatu .
Možno to znie tvrdo ale mne sa nesmierne uľavilo.
Vôbec to neznie tvrdo 🙂 , deti majú mať svoje povinnosti a mantinely, tak to radia aj odborníci 😉 a ja som za. A držím palce, nech vám to vydrží a v pohode 😵
ahoj ja sice mam len jedno dieta, tak to nemozem velmi porovnavat ale aspo z toho ked sa k nam pridu hrat deti od susedov priblizne vo veku od 5 do 8 rokov. hracky , a veci roznesu po celom byte, zo zaciatku to bolo ked odisli strasne tak teraz to riesim tak ze si po sebe pekne upracu. syn ma take ulozne boxy do ktorých spracu hracky, veci z policiek upracu spat, pohare od dzusu mi pomozu odniest do kuchyne a az potom ked je poriadok ich "pustim" domov.
osobne si myslim ze deti vo veku 1é a 14 by si uz akýtaky poriadok vediet mali spravit aj sami aspon vo svojej izbe ked ti nepomahaju uz z domacimi pracami.
ja vysavam kazdy den a kazdy vecer ked uz mi nikto nebeha zotriem podlahu, ale to hlavne kvoli tomu ze mame psov a keby som jeden den nepovysavala a neumyla tak by to vyzeralo hrozne.
periem tiez dost casto lebo maly zaspini aj 3 teplaky , tricka, mikiny a neviem co za den. do umývacky davam asi tak raz za 2 dni, vzdy vecer pustima rano bud ja alebo manzel len vylozime.
prach mi pomaha utierat maly 😀 . vzdy ked idem utierat tak musi asistovat.
zehlenie z celeho srdca neznasam takze zehlim uz naozaj len vtedy ked je to nevyhnutne.
mna osobne celkom upratovanie bavi, niekedy si pri tom aj oddýchnem. maly okrem hraciek neporiadok nerobi a muz tiez nie je taky ze co mu od ruky odpadne, takze je to celkom ok.