Ahojte baby,chcem sa spytat mamiciek,kt.maju 2 a viac deticiek.sestra ma 2 deti,je na nich sama,jedno ma 3 roky,druhe mesiac.Ako to mate s uspavanim obidvoch deti? Ako to riesite,ked kazde chodi spat vselijak ?uspavate drobca na rukach,na prsniku,v kociku,ci nosici? Kedze chce citit mamu?Ako ste vyriesili taku situaciu...
Dakujem
U nas trojrocny rozdiel
Najskor mala zaspavala na prse v obyvacke cca 2 mesiace, takze v poho
Starsej rozpravka a maja si podudlala a spala
Po dvoch mesiacoch uz vnimala okolie a nevedela sa dojcit v spolocnosti
Tak som starsej pustila rozpravky nech nema pocit uplnej samoty a mladsiu som uspala pri kojeni
Bolo mi jej luto, ale o siedmej som ju nemohla dat spat
A ked sa hrala bola hlucna
Ahoj ja mám 2 detičky a obe sa naučili zaspávať samé , starší ma teraz 6 rokov ten zaspával sám od 5 mesiacov a dcérka ma teraz 6 mesiacov tuším naučila už ako mesačnú . síce to trvalo trochu dlhšie ale funguje zo doteraz.Nakojit , uložiť do postieľky , pohladkať nejaké slabé svetielko a ísť preč z izby.Mne pomohol pri tom dudlik a " white noise" biely zvuk nájdeš aj na YouTube . Ja som pri tom žehlila vo vedľajšej izbe a mala zapnutú kameru keď dudel vypadol a začala mrnčať sup do izby a dudel som nasadila kým nebola tvrdá potom som jej ho už nedávala . Niekedy to trvalo aj vyše hodiny tak aspoň som si ozehlila.Teraz to trvá cca 10 min často zaspí ihneď 🙂
@2bunny2 ja som prvu uspavala na rukach do 8 mes aj pol hodiny - hodinu. bol to des.. som sa zapovedala, ze nikdy viac...
Pri druhej teraz som sa snazila ju neuspavat, viac menej zaviest vecerny ritual - kupanie v rovnakom case, potom papanie uz v pritmí a ulozenie do postielky... prve tyzdne , ked mala koliku, tak to neslo dobre, lebo proste ju bolelo brusko vecer a bola aj hladna po hodine, co sme zistili az neskor, tak vzdy este som ju dokrmila a potom sa upokojila a zaspala... Sab simplex nam pomohol , jest sme dali vecer teda castejsie a vecerny plac zmizol 🙂
Tym padom sa dieta nenaucilo citit pri zaspavanim hojdanie, ani zaspat vyhradne na prsniku, lebo potom to iste hlada aj vzdy, ked sa preberie a chce znova zaspat...a to je zacarovany kruh...
Osvedcilo sa mi to a teda s par obdobiami, kedy sli napr. zubky, alebo mala soplik a bola mrzuuta ( to si vyzadovala pozornost,ale nastastie to nikdy netrvalo dlho a vratili sme sa potom do normalu ) spava a zaspava aj teraz takto, ma rok a 3mes.. ked uz mala par mesiacov a nechcela niekedy len tak zaspat hned, tak jej putim take hviezdicky na strop a hudbu ( mame taku vysielacku) a ona to 20min pocuva a vacsinou pri tom potom zaspi....
a este jedna vec, co som pri prvej nerobila a teraz skusila a je to super. PLIENKA do ruky, o licko opreta, vlastne ako mojkacik.. len vyhoda, ze plienok je X a mojkacik ked sa strati , je problem nahradit.. funguje to skvele, mala sa s nou hra az zaspinka... a ked sa preberie, vie su ju najst a zabavit sa ...
Co sa tyka kontaktu : som toho nazoru, ze nie je nutne spat s dietatom ,ani ho uspravat na prsniku ( jedine ak ma zena vyslovene tento pocit a potrebu, tak pre nu je to OK, ale nie kazda je taka, ze to chce dlhodobo...) ...
Som skor nazoru, ze dieta ma kontakt a pozornost a lasku mamy pocas celeho dna , nosit a mojkat sa da aj bez toho, aby som uspavala urputne na rukach za kazdu cenu a odniesol si to moj chrbat a pokojny spanok v noci...
Kazda sme ina a to plati aj v tomto.. Co je dobre pre jednu, nemusi byt pre druhu, Cize my napiseme, ale rozhodnut sa musi aj tak kazda sama, na co je stavana....
jo a vyplakat ... vyplakanie je blbost.. ono ano, da sa dieta naucit spat, aj prvu som tak naucila v tych 8 mes. ale nie je to o blbom vyplakani do nepricetnosti.. To ma system a nejde o plac, ale o to, aby sa dieta naucilo nieco a nie ze je opustene a reve.. to je chyba, tak to nefunguje ani nema fungovat a okrem toho, funguje to az na deti starsie ako 6mesiacov, ktore maju uz vyvinute fazy hlbokeho spanku a snivania. dovtedy sa to nema zavadzat do praxe a ani by to nefungovalo...
SKor sa treba snazit s dietatom v noci nekomunikovat, svetla co najmenej ( napr. ja len na chodbe som mala), dat dudlik, prebalit a nakrmit a polozit....
ak place, utisime, ale nepreberame zbytocne dieta svetlom a prihovaranim sa moc....
a ak place aj pocas dna stale a budi sa , alebo proste nevie zaspat lebo place, moze mat tiez koliky.. nech skusi ten Sab Simplex, 8kv do mlieka, ak koji tak na lyzicku a odstriekat trochu mliecka a tak dat.. do kazdeho kojenia.... fakt zachrana u nas prve tri mesiace, potom uz nebolo treba.....mesacne babatko je malicke, este si len tvori rezim...
joj sorry, som sa trochu rozpisala :D
a este.. ak aj uspi na rukach, cim skor polozit.. aby sa nenaucilo na pohyb pri spanku...
@2bunny2 feniklovy caj u niektorych deti narobi viac skody ako uzitku.. niektore deti ho nevedia dobre stravit, aj ked je na travenie.. treba to odsledovat... ale hlavne pockat.. a ak nepomaha nic, tak este je tu rektalna rurka, skvela vec... davala som aj 3x denne .... velka pomoc, vyprdkanie, vykakanie robilo zazraky.. tiez asi prve 3-4 mesiace, potom uz sa to upravilo ....netreba sa jej bat, vobec to nie je navykove, ako niektori strasia, aj lekarka mi to potvrdila, ze sa nemam bat.. dolezite je dat ju dostatocne hlboko a nechat dlhsie, babo ju vytlaca von, tak treba zasuvat naspat.... naolejcekovat.. a kupit taku bielu, co ma rozsiereny koniec, v zdr. potrebach.. tie oranzove tenke a tvrde su nanic.. tato je makka, silikonova akoby a 4 -5mm maju, rozne hrubky...
Vigantol je ale dolezity. Mne sa osvedcila fitlopta. Cez den syn nechcel spavat vobec a to sme potom riesili v satke hojdanim sa na fitlopte.
Inak do toho vigantolu podla.mna zacali davat nieco ine. Pri chlapcoch som nemala problem a mala teraz z neho ako balon,nervozna. Mam to odskusane aj detska mi to potvrdila a povedala ze mam dat DeVit. Super sa to davkuje a malej nic nerobi, nieje to na recept.
S tym uspavanim asi tolko, ze kazde dieta je uplne ine. Ja mam tri a kazde sa uspavalo ina, napriek tomu,ze mame vzdy presny rezim. Teraz ako je ta horucava, mala nespi aj do desiatej,co som nikdy nepoznala, lebo chlapci sa mi narodili na jesen. Urcite nenechat vyrevat,ale zas ani cely den nosit. Ja vzdy vravim ze vsetky tieto veci ohladom babatka su casovo uplne zanedbatelne, ved co to je oproti tym par mesiacom cely zivot. Este budeme smutne ze u sa nechcu mojkat a davat pusu. Treba len vydrzat.
@novana no nie kazdy ma take dobre dieta ze ho polozi do postielky a spi a vela mamiciek si chce aj uzit ten pocit ze ich ich deti potrebuju. Ked vyrastu tak uz nebudu chciet aby sme im citali rozpravky, hladkali po hlavicke alebo uspavali na rukach. Ja mojho 14 mesacneho synceka este uspavam na rukach a neskutocne si uzivam ked vidim ako na mne sladko spinka.
@2bunny2 moja svokra je ucitelka a ma vystudovanu okrem ineho aj strednu zdravornu skolu cize detska sestra. Tiez som sa znervoznovala lebo moj syncek nevedel zaspavat sam a nevie to doteraz ma 14 mesiacov a ona mi povedala ze to nemam riesit. Kazde jedno dietatko je idividualne a kazde sa raz nauci zaspavat same. A tak neriesim aj ked by som mala lebo cakame druhe a synceka uspavam na rukach ale to hlavne z toho dovodu ze v postielke zaspava aj viac ako pol hodiny a na rukach je do 10 min tuhy. Urcite je to zlozitejsie pri dvoch detoch no urcite by som dieta nenechava vyplakat nikdy. Skodi to jeho vyvoju a to ze casom prestane plakat nie je znak toho ze by pochopilo ze ma spat ale je to preto ze setri svoje sily aby prezilo. Dieta placom vola mamu lebo nieco potrebuje nie je to jeho rozmar. Mama najlepsie vie co je pre svoje deti najlepsie ak citi ze ich ma uspavat tak najde sposob ako sa to da zladit. A inak na tie koliky aj nam pomohla fit lopta. Neskutocny zazrak ked som maleho na nej uspala tak spinkal pokojne aj 2 hodiny.
@novana neviem kde si zila ty do teraz,ale deti sa uspavali vzdy. Ja mam sestru ktora ma 42 rokov a mama dodnes spomina ako ju cela rodina uspavala,co tak revala. Mna len polozila a v kuse som spala. Takze ziadna nova moda to nieje. Niekdy mali zeny priviazane deti na chrbte a robili na poli,cize dieta bolo v kuse naucene na matku a pohyb. Este som nevidela ze by dietatu uskodilo mat kontakt s matkou. Deti nemame preto,aby sme si dali ciarku,ze mam decko, ale aby sa o nich starali a venovali sa im. Ak mi dieta same zaspi pri kojeni,tak ho mam akoze zobudit a polozit do postielky aby sa nenaucilo spat na prsniku? To uz mi pride fakt chore toto.
@pininka niektory ludia maju naozaj deti len preto aby si spravili ciarku ze splnili ako keby spolocensku povinnost. Vsak si zoberme kolko je matiek ktore daju deti po pol roku do jasli a idu do prace kvoli peniazom a svoje deti nevidia cely den. Iba vecer nakrmit, okupat a spat a to je vsetko ☹
@nika898 zial vsetko si tahame zo zapadu. Ja ked som videla ako v amerike tyzdnove dieta dala do jasli a ona isla do roboty mala som dost. Jasne ze su pripady,kedy je to nevyhnutne, ale zacinam mat pocit, ze ostat s dietatom tri roky doma a este sa mu aj venovat bude uz za chvilu zlocin.
bohuzial v amerike vacsina zien nedostava ziadnu matersku, maju len 6 tyzdnov dovolenky, cize to davanie do jasli u mnohych nie je rozmar, ani krkavcina, ale nevyhnutnost...trhnuty system.
Inak som mala druhe dieta v satke od narodenia, aby som sa mohla starsiemu venovat... pekne sme sa zohrali. Neviem si predstavit, ze by bola len v postielke, vsak by sme sa ani von nedostali so starsim a tahat vsade kocar sa mi tuez nechcelo... ten pekne odpocive v kute uz mesiace
@2bunny2 Akože 3ročné dieťa by už malo normálne zaspať samo v postieľke, ale bo teda nech mu prečíta rozprávku, dá pusu a hotovo. To už mala mať naučené, ked vedela, že bude dalšie bábo. A malé može uspať na prsníku, v kočíku alebo hocako. Ked má koliky, tak je to horšie, mojmu pomáhalo uspať v autosedačke hojdaním, ked mal koliky. Ked koliky prešli, tak začal spávať pekne v postieľke, treba na to dieťa učiť.
Ja mam 2 deti, syn ma 3 a chodi spinkat sam. Zoberie si do postele hracku, chvilocku sa pohra a uz spi. Mala ma 5 mesiacov a zaspava tiez sama. Ulozim do postielky, dam cumel a pustim jej biely sum (white noise) - to maju deticky radi, da sa to pustit na you tube ale stiahnut do mobilu. Je to zvuk vysavaca, fenu, digestora. Podobne zvuku ake pocuju deticky v bruchu. U nas to funguje. Aj ked sa potrebuje upokojit, pustim jej to a po chvilocke spi.
mozno sa poradit s lekarom ohladne intolerancie laktozy ak je to 100% na intolerancia tak vtedy robi zle materske mlieko a vtedy vacsinou nepomoze nic okrem prejdenia na UM ktore neobsahuje laktozu a treba skontrolovat aj ci nieje alergia na mlieko vtedy su tiez strašne bolesti a dieta place stale. to bol nas pripad. teraz pri druhom uz budem vediet ale pri dcere som sa trapila pol roka s kojenim a este som jej horsie porobila.
Ahoj..ja mam sice len jedno,ale pred pol rokom sa kamoske narodilo druhe babo,maly mal vtedy 2a3/4roka..vacsi spava uz len raz denne a teda da ho do izbicky,necha mu otvorene dvere a maly zaspava sam..ved to uz su samostatni velkaci..no a malinku mala v kosiku na kolieskach,vsade ho vozila so sebou,ked chcela mala zaspinkat,len povozila na mieste a mala spala..nerusili sa,maly spi vo svojej izbe,mala s nimi v spalni..ape teda oni su podla mna taky ukazkovy priklad,ked deti su dobrucke..mladsiu mala stale pri sebe a maly sa hral vzdy tiez pri nej..a 3 rocne dieta uz ozaj vela chape,je relativne samostatne,uz sa to s nimi da..