Ako uspať chronického nespáča?

something
9. jan 2013

Nas skoro 6 mes. syn nikdy nebol nejaky velky spac ale je to cim dalej tym horsie. Teraz je pravda, ze je chory. Ale je to jedno, aj tak cez nespi. Bezne vstavame o 6 a 9 ide spat znova..Viac ako 45min. ten spanok netrva. Potom okolo 12. ale to je umenie ho uspat. Najprv fungovalo hojdanie v lehatku, potom uz vobec nie. Potom nosenie v nosici a ani to teraz nefunguje. Krici aj hodinu kym zaspi ak vobec. Na prsniku zaspi len ked je veeeeelmi unaveny. Ja uz neviem co mam vymysliet a ako ho uspat. Chodili sme von od 15. do 16.30 to pekne v kociari spal. Obcas sa zobudi a strasne vrieska so zatvorenymi ocami. (aj preto ma teraz zapal priedusiek a zakaz chodit von) a to je teraz najvacsi problem. Nemozme ist von a spat v kociari a on si dlhsie ako polhodinu nespospi. Vcera v noci spal od 18.30 do 19.30 ( bezne chodi spavat o 19.30 ale vcera tak skoro lebo poobede nespal vobec) a potom bol hore od 3.30 do 5.30 a potom si pospal este polhodinku. Ja uz neviem co mu mam na ten spanok vymysliet. Polroka som sa nevyspala a mam pocit, ze to bude trvat este minimalne rok a pol. Pritom min. tyzden mal dve noci take, ze o 19.30 isiel spat a zobudil sa 5.15. Ako uspavate svoje deti? Kolko spia? Dakujem za kazdu radu 😒 A este sa opytam..ak ho odnaucit trhat si usko?

ichbinich
9. jan 2013

@something:
1. je mozne, ze prave kvoli chorobe sa to teraz vsetko zmenilo. Takze je mozne, ze bude stacit to pretrpiet... a zlepsi sa to, ked bude zdravy
2. na druhej strane, vela babatiek zacne spat (este) horsie okolo 6 mesiacov...
3. ale kedze pises, ze bol vzdy horsi spac, pokusim sa ti spisat par trikov 😉 Neexistuje jeden recept na spanok, a aj to, co fungovalo vcera, dnes alebo zajtra platit nemusi. Vsetko trva svoj cas.

Ak ti zaspal a spal relativne lahko v kociari, zober si kociar do domu/bytu a prechadzaj sa s nim po byte. Je to v momentalnej tvojej situacii najjednoduchsie riesenie.
Ostatne riesenia a triky su trochu narocnejsie na cas.

V prvom rade by som ti odporucala ho nasledujuci tyzden-dva sledovat a zapisovat si nasledovne: kedy bol unaveny, ako to daval najavo, kedy a ako zaspal (teda ci nosenim, dojcenim a pod.) a ako dlho spal. Pripadne mozes spisat aj ake mal predty aktivity (boli ste vonku, mal skor nudu alebo rusnejsie hodiny). Ide o to, aby si najma zistila, kedy byva "jeho cas" a co ma aky vplyv. Ked si to zapises, potom si uvedomis suvislosti. Ci je tam pravidelnost alebo ci je vsetko chaos a podla toho sa mozes riadit dalej.

Ked budes vediet jeho znaky unavy (nie vsetky deti si klasicky tru oci alebo zivaju), snaz sa ho dat OKAMZITE spat. Naozaj co najrychlejsie vsetko nechat tak a hned ist s nim do spalne. Podla moznosti eliminovat vsetky rusne vplyvy ako radio, svetlo a pod.
Mozes skusit pouzit tzv. biely sum (potichucky pustit rozladene radio, kde pocut iba sum) alebo nejaku kludnu, tichu, monotonnu pesnicku/uspavanku. Mozno to nebude fungovat hned, ale casom by sa na to naucila potom by ten sum alebo ta pesnicka bola signal, ze teraz je cas spat.

Ked sa po tej polhodinke zobudi, zda sa ti vyspaty? Mne ked sa syn zobudil po pol hodine, casto plakal a tazko sa ukludnoval. Potom som ho zacala sledovat, spisala som si to a ked sa po tej pol hodine zacal mrvit, hned som k nemu sla, nenechala som ho rozobrat uplne, a zase som sa ho pokusila uspat. Moj bol zavislacik na prsiach, takze som ho zase prilozila. Potom spal este dalsiu pol hodinku a bolo to ine dieta. Jednoznacne mu ta pol hodina nestacila. Takto rychlou reakciou som mu predlzila oba denne spanky na 2x1 hodinu z 2x pol hodinu. Zobudil sa mi vyspaty a spokojny, nemala som este dalsiu pol hodinu alebo viac umrncane dieta.

Ak trva prilis dlho, kym ho uspis, pockaj pol hodinku az hodinku. Deti maju zhruba 50-60 minutovy cyklus unavy. Ked prepasnes jeden cyklus, dalsiu sancu mas zhruba o tu hodinu. Aj keby bol uz "jeho cas" podla hodin, ale neda sa uspat, nechaj ho teda este hore, odid zo spalne, hrajte sa spolu. Potom to skus znova. Nie je to zaruceny recept, ale zvycajne funguje. Na druhej strane je mozno zase az prilis unaveny a prave preto nevie zaspat. Aj to sa stava. Mozes skusit rozne metody uspavania. Napr. ak na 90% zaspi v kociari, ale doma v spalni sa brani, daj ho do kociara a chod na prechadzku. Mozno prave v ten den potrebuje na zaspanie pohyb.

Su ale deti-malospaci, na tom vela nezmenis. Ale urcite plati, ze ked dobre a dostatocne spi cez den, potom lepsie spi aj v noci a naopak. Je to zacarovany kruh. Ak nespi cez den, je prilis unaveny, potom v noci zase pri zle, takze aj cez den je nekludny a zase nespi, a pritom uz ma deficit spanku. Ak vynecha denny spanok raz, nic sa nedeje. Ale ak nevie zaspat cez den kazdy den, nastava zacarovany kruh, z ktoreho mu musis pomoct sa dostat. Napr. tym, ze budes skusat rozne metody uspavania, aby si ho cez den urcite uspala. Lebo iba potom bude aj lepsie spat v noci.

Budes ale potrebovat zmenit aj tvoj postoj a pokusit sa zmiernit tvoju nervozitu a zufalstvo. Ja som zazila to iste, viem, o com hovorim. Cim viac som sa tym stresovala a pokusala sa ho uspat, o to horsie to bolo. Nezaspal ani nahodou... ☹ Ja som bola z toho na nervy, on bol nervozny, zase zacarovany kruh... Ked som sa nad tym nervacila, nic som neziskala. Potom pozorovanim som zistila jeho priblizne casy, kedy spal, tak som ho podla toho uspavala. Ked to neslo iba dojcenim, dala som ho doma do kociara. Ked ani to neslo, sla som na prechadzku. Casto aj vtedy, ked ja uz som bola K.O. a najradsej sla spat tiez. Minimalne som vysla von z bytu a vyvetrala si hlavu. Aj ked som casto mala chut si lahnut na prvu lavicku a spat tiez... Ale aj to preslo.

To trhanie uska ho asi moz neodnaucis... ☹ Mozno je to ale prave jeho znak unavy. Ma ho uz nejak ublizene? Mozes mu skusit dat olejcek, a hlavne skontrolovat, ci ho naozaj nemoze svrbiet. Moj ma tri roky a stale sa chyta za usi, az ma za usami casto suche a popraskane. Tak mu na to davam olejcek. Ale to je nejaky jeho tik, lebo to robi, ked je hore a hra sa... Aj sa ho pytam, ci ho boli alebo svrbi, ale jednoznacnu odpoved mi este nedal 😉

Ak si chces sama nieco precitat o spanku, odporucam (bohuzial iba v anglictine):
Dr. Sears: The Baby Sleep Book
Elizabeth Pantley: The No-Cry Sleep Solution

Ak mas este otazky, kludne sa spytaj, aj cez IP. Vsetko dobre a pevne nervy!

matusiatko
9. jan 2013

Naša malá sa posadila keď mala 4,5 mesiaca a odvtedy nastal problém so spánkom. Spávala cez deň 2krát po 2 hodinách a večer išla spať okolo 20 30, to teda dovtedy. Od toho času čo sa posadila, spávala 2 krát cez deň po 20-30 minút a večer o 20 hod zaspala ale iba na 20 minút a ďalší spánok prišiel až po polnoci... raz o 00 30 a inokedy aj o 2 30. Chodili sme po lekároch, tvrdili, že to nie je možné :(, neurologička nás sledovala, spánkové centrum nás nevzalo, lebo nás nemohli vyšetriť keďže zaspávala až neskoro v noci. Neurologička nič nezistila, spánkový graf bol ok, reakcie tiež. No tak sme s tým žili... ťažko, ale museli sme. Nevyspatá som bola niekoľko rokov :(, 2 maximálne 3 hodiny denne som spala. Malá začala spávať lepšie až teraz pred štvrťrokom, a to má teraz 2 roky a 7 mesiacov... čas to spravil, veľa síl a pomoci rodiny prajem

evening_star
9. jan 2013

@something Opísala si do bodky môj prípad. Neviem ti poradiť, sama som v koncoch a s nádejou očakávam noc, ktorá bude lepšia....

lusia222
9. jan 2013

Ahoj,moja mala ma dva mesiaciky a cez den nechcela absolutne spavat.Pomohlo celodenne vetranie,prechadzky a zvlhcovac vzduchu.A obcas ked sa jej neda zaspat chvilu ju pohupkam na rukach a spinka.Musis prist sama na to co mu bude vyhovovat.Drzim palce.

mia18112
9. jan 2013

My máme problémy so spánkom doteraz. Náš Matejko má 2 roky a 9 mesiacov. Od porodu som nespala dlhsie ako 3,5 hodiny suvisle. Som sa cosi naplakala. A teraz uz len zurim. Nepochopim, ako takemu malemu telicku nechyba spanok. My spime tak 7,5 hodiny v noci / s prestavkami !!!!/ a cez den tak 1,5 hodiny - alebo vobec. Vstavame o 6,00 a spat chodime okolo 22 - 23,00 !!!!!! Nas malý nikdy nevedel sam zaspat, a ked uz zaspal, casto sa budil. My sme skončili tiež na neurologii. Nic sa s tým neda robit. Dali nam kvapky Rivotril - ale namiesto 6 krat v noci sa budil len 4 krat. Ked bol malinky, uspavali sme v kociku - 1 sme mali na von, 1 na balkone a 1 na doma v byte. Ked bolo zle - aj sme sa vozili v aute po nociach. No co Vam poviem - hotova katastrofa!!!!!! A ked mi niekto povie, ze zakladom je pravidelny denny rezim u dietata, tak mam chut kricat. Lebo my sme nic ine nerobili len ,,režimovali,, Naše dieta proste nepotrebuje spat. Nezmierim sa s tým nikdy !!!! Končí mi pomaly materska a ja som doslovne ,, zbita ,, ako pes !!!!!

something
autor
9. jan 2013

@ichbinich Jej, dakujem za vycerpavajucu odpoved, urcite vyskusam. No ja som zatial neprisla na to kedy je unaveny, mam pocit, ze on nedava ziaden signal. On len zacne plakat a ja pozriem na hodinky ci by mohl byt hladny alebo by mohol spinkat. A chodieva cca v rovnakych casoch. Ale ked ho vezmem skor do nosica tak mam pocit, ze place preto, lebo sa mu este nechce spat. A kociar v byte nehrozi. Lebo mam len jeden a byvame na tretom poschodi bez vytahu. Co je mozno skoda, lebo by tak asi fakt spal, lebo ked sme u svokrovcov, tak oni maju a tam zaspi. A ano, ked sa zobudi po polohodinke tak je vyspat, usmieva sa. Niededy este place, ako dnes, tak ho este uspim. Ale najhorsie je to vonku ked zacne plakat v kociari so zatvorenymi ocami. Niekedy ked idem po co najrozbitejsom choodniku tak este zaspi, ale nie vzdy. Nechcem ho vyberat z kociara lebo sa mi zda ze spi a ked place tak sa strasne spoti a nie je moc vhodne ho vyberat. TIe knihy skusim pozriet nazvy su celkom zaujimave tak som zvedava co sa docitam. Dakujem

something
autor
9. jan 2013

@mia18112 Tak to aby som sa tesila do roboty. Robim aj nocne a tam sa da castokrat vyspat 🙂 Snad to nebude az taka katastrofa lebo ja som velky spac a spim strasne rada. V noci to nastastie nie je AZ TAKE zle. Ale je kojeny tak som zmierena s tym, ze sa bude budit. Asi je to fakt tak, ze niektore deti proste spat nepotrebuju. Nas maly presne to iste, nevie sam zaspat. A neznasam reci svokry, ze daj ho do postielky. Jasne a chapca trafi slak ako tam bude doslova ricat. Lebo jej druhy vnucik je v postielke aj 3hod. Pospi si, pohra sa a ozve sa len ked ma hlad 🙄 A to vozenie v aute, ma napadlo teraz ked je chory a nemozme von 🙂 Na nestastie islo auto do servisu a coskoro ho ani doma nebudem mat ☹

laurinka98
9. jan 2013

ja tiez uz cakam asi len na zazrak, maly nikdy neprespal noc,ale od siesteho mesiaca je to este horsie a uz aj cez den spi len raz, ked pocuvam naookolo ako deticky idu spat o 19,30 a zobudzaju sa o siestej, tak naozaj zavidim, ale asi si nepomozem a musim len vydrzat

something
autor
9. jan 2013

@laurinka98 aj nas ide spat o 19.30 a o 6.00 vstava...a medzi tym je este trikrat hore 😀 Ale tak verim tomu,ze to nebide pokracovat aj v skole 😀

lemurko
9. jan 2013

@something ja by som asi poriesila nejaky kocik do bytu na spanie. Tiez mame nespavca a ked je zle, tak ide do kocika a bud pri spievankove akebo na prechadzke v nom zaspi. Bude mat rok a pol. Starsi kocik vhodny na spanie kupis aj na batari za par eur. Podla mna sa to urcite oplati.

zcvicel
9. jan 2013

mám obavy, či s miminom dačo pohne. Skôr by som pomoc orientovala na tvoju stranu - keď by to len šlo, daj malého povarovať dakomu, ak sa nikto neponúka s pomocou, priamo sa opýtaj rodičov, svokrovcov, či by malého nepovarovali a vtedy kašli na riady aj na vlhké okenné rámy... a choď si ľahnúť, aj keby si nezaspala. A manželovi zasa ponúkni, nech si dá s malým nejakú tú noc z piatka na sobotu - však hádam si s ním dajako poradí. Pred spaním skús dať malému zajesť lyžičkou dačo hustejšie, však na to tie kaše predávajú. Robíš to pre seba. Lenže ak dačo urobíš pre seba, spravíš to pre všetkých, hlavne pre vašu rodinu a mimino. Ak to len troška ide, skús to, neboj sa, čo povedia iní, lebo oni dobre spávajú, však tu ide o nervy a pomaly o život.
Náš malý vraj trocha spával do 1. mesiaca. Potom do 10 mes. chodil spávať počas dňa 5x (vždy max. 30 minút a natriasanie v kočíku výlučne na poľnej ceste...), potom ešte niekoľko mesiacov 3x do dňa tých slávnych 30 minút a ani o minútu viac. No a nechcem strašiť, ale v noci ak sme boli hore 8x, to bola super noc. Vstával tak 10-12x v noci (t.j. za mojich 8 h spánku). Cez deň som bola bez nároku na odpočinok, nemal mi kto pomôcť. Až keď sa odpojil od kojenia (14 mes.) som si občas pospala v noci sama a banujem, že som to nerobila častejšie. Preto ti radím, hlavne sama o seba sa postaraj, lebo nakoniec sa dozvieš, že "však si mala povedať". Teraz má malý skoro 2 r, cez deň spí tak hodinu, v noci 10 h s 1-2 prestávkami na utíšenie. Veľa zdaru!

laurinka98
9. jan 2013

@something jaaaaj, no aj moj ide spat okolo osmej a vstavame okolo pol osmej,ale sme asi sto krat hore medzitym 🙂)))

maralova
9. jan 2013

Ahoj u nas je to podobne, nasa mala do pol roka cez den nespavala vobec, vnoci kazde dve hodiny hore, po polroku sa to upravilo cez den spala hodinu niekedy hodinu a pol ,to bolo nieco paradne vecer sa budila, tak styri krat a po roku to bolo opat, cez den maximalne pol az tristvrte hodiny, vecer som ju dala o pol osmej spat o jedenastej hore, tak do druhej, potom do piatej a uz bola vyspinkana, teraz ma dva roky dva mesiace cez den od dvoch rokov nespava vobec a to sa s nou trapim hodinu ,ale nejde to, vecer ale zaspava o siedmej ,ale vnoci ma tak troj az stvorhodinove prestavky, takze uz som zacala davat od detskej dr, sirupPromethazin(dava sa aj pri suchom kasli ,ked deti nemozu spavat),dva dni mi prespala, ale dostala nadchu a zasa preplace pol noci,a to nehovorim, ze okrem toho sa jej vysnivuje a kazdu chvilu vola s revom maminka, maminka, takze drzim palce a dufam, ze sa tie nase deturence konecne umudria a budu pekne spinkavat.

something
autor
9. jan 2013

@zcvicel Ja by som to vcelku rada riesila s pribuznymi, ale...manzel pracuje v zahranici, chodi domov bud v piatok v noci alebo v sobotu rano a v nedelu odchadza, takze je rad, ze si oddychne. Rodicia este pracuju, vstavaju rano o 5 do roboty a svokrovci byvaju 350km daleko ☹ Takze situacia na prd. Som cely tyzden sama na vsetko. Ale ten kociar asi poriesim. Dufam, ze sa to este nezhorsi ako baby pisu po 6. mesiaci lebo budem chodit spavat k susedom 🙂 Dakujem

mb
9. jan 2013

@something ved pises ze dve noci ti prespal celu noc,tak to je super.Moj ma tiez pol roka a neprespal ani jednu celu noc.V tom veku to je normalne 🙂

something
autor
9. jan 2013

@maralova OCh, tak to sme na tom lepsie....pri tvojom dietati by som bola uz urcite sediva 😖

zcvicel
9. jan 2013

@something Nechcem nič proti príbuzným, vďaka, že ich máme. Ja som mala šťastie, že malého som aj v noci trocha nakojila a zasa spal, NEHUČAL, ostatných nechal spať. Manžel spával v inej izbe, to s toľkými budeniami neišlo spať s niekým v izbe. Mali sme tú možnosť, tak spával separátne. Cez deň trávil pracovný čas v aute, tak potreboval spať. Ale keď on bol vyspatý a ja na kašu, aj tak to k ničomu pozitívnemu neviedlo. Keď som po roku malého na radu lekárky prestala v noci kojiť - jednoducho som rázne povedala tichúčko spinkaj čšt... a on sa otočil a spal, až ma skoro prekotilo, čo som to nespravila skôr. A s tými spaniami separátne detto. Ale neboj, ono cez to akokoľvek, ale prejdeš, možno s nejakým kilom navyše alebo s kilom dole... a o dva roky sa na to budeš pozerať cez plece, každý deň ťa núti prežiť ho, veď tých svetlých chvíľ je tiež dosť, na tie horšie s dieťaťom sa ľahšie zabúda 🙂

ichbinich
10. jan 2013

@something:
Suhlasim s ostatnymi, kup si nejaky kociar vyslovene na spanie doma. V principe stacia golfky, co sa daju dat do lahu, aj ked este nema pol roka. Ale vsak pojde do nich iba spat. A ked ti ich nebude treba, zlozis a odlozis.

Takisto suhlasim s @zcvicel: ked uz nevladzes, oddychni si aj ty. Lahni si s nim, vyloz si nohy, hlavne sa vykasli na upratovanie a ine. Kedze tvoja rodinna situacia je taka, ze si cely tyzden sama, skus si najst nejaku opatrovatelku, ktora sa pojde s malym prejst. Kedysi sme my chodievali "kocikovat" deti z okolia, mozno najdes nejake spolahlive dievca, ktore si rado zarobi nejake to euro a ty budes mat na chvilu pohov.
Ked som nestihala pracovat (robila som z domu popri materskej), tak som poprosila svokru. Pracuje uz iba na polovicny uvazok, tak mi par krat poobede mohla ist na prechadzku so synom. A ja som dohanala robotu... 🙄
Ale casto som tiez bola K.O., ze ked mi konecne zaspal, ostala som s nim lezat. Suvix by mi pomohlo ist robit alebo sa starat o domacnost, ked by som aj tak iba cumela na monitor bez toho, aby nieco zo mna vyslo alebo aby som porozbijala od unavy riady...
Varila som vecer, ked prisiel manzel domov a hral sa so synom. Rovno minimalne 4 porcie, aby som mala co jest na druhy den. Inak hrozili akurat cestoviny a hotove omacky, to sa vari samo...

Aj ked sa ti zda, ze nema jednoznacne znaky unavy, skus si to fakt asi tyzden vsetko spisovat. Mozno po tom, ked sa pozries spatne na niekolko dni spiatky, nejaku pravidelnost uvidis. Niektore deti maju iba utlm v aktivite, ze su zrazu trosku menej aktivne. Ale ak to prepasnes, zrazu sa zazracne pookreju a po par minutach funguju zase na plno. Moj je tiez taky, on sa hybe trochu menej, ked spi 😉 Inak je furt v pohybe.

V kazdom pripade sa to ale zlepsi. Neprespi celu noc jak poleno do dnes, ale ved ani ja nie. Aj ja sa zobudim, lebo som smadna, musim ist na wecko, alebo sa mi snivala nejaka blbost. Lenze ja dokazem zvycajne hned dalej zaspat. A prave s tym zase zaspanim ma vela deti problem. Syna staci dnes kolkokrat iba pohladkat, dat ruku. Ale kolkokrat sa zase musi ku mne pritulit a potrebuje "plny program" ako pri prvom vecernom zaspavani...

Aj ked sa to da iba tazko ignorovat, ale reci o zazracnych detoch, co spia pomaly od narodenia celu noc bez mrnknutia fakt ignoruj. Moja svagrina tiez furt iba vypravala o tom, ake su jej dvojicky super, ze uz spia celu noc a rano o pol 9 ich musia budit. A potom sme pocuvali, co rozpravali svokrovci, ked raz obe mali na noc na starosti, a to o nejakom prespani celej noci nebola rec. Aj sama svagrina v inej situacii vravela, ze pocuje, ako su v noci hore a brblu si a jednoznacne nespia... Takze nie, ze tie deti spia ako zarezane 12-13 hodin, oni ich 12-13 hodin v noci IGNORUJU. A niekedy sa potom zacnu tie deti natolko nudit, ze zase zaspia, a teda ich potom rano musia budit.

Moja mama mi tiez navrhla, ze ked sa zobudi, ze ho mam nechat mrnkat. Ja jej vravim, on nemrnka, on potom spusti sirenu, ja musim hned reagovat, lebo potom sa zobudi na dobro a konec. A potom to raz zazila sama, ked bola u nas. Tak mi dala za pravdu 😉 Niektore deti si fakt mozno pomrnkaju, pomrvia sa, pobrblu same a zase zaspia. Ale ine (nase 😉) deti to proste nevedia a nevedia sa to ani naucit.

Este som ti chcela dodat sil, ked ti napisem, ze aj moj bol narocne dieta, stale na rukach, doslova potreboval vidiet do hrncov, ked som varila. V pieskovisku som sedela vedla neho, kavu som pila doma na zemi vedla neho. Nie 40cm vyssie nedla neho na gauci, nie, na zemi... Teraz je z neho dobry chlapec, ktory sa pekne hra sam s autickami, pride mi povedat, co ktore auto robi, ja samozrejme vzdy zareagujem, ked ma vola, idem sa pozriet, ako ich zaparkoval a pod. Ale uz si mozem v klude navarait, pripadne mi pomoze. A uz vie, co to znamena, ked mu poviem, pustim pracku a pridem k tebe. Alebo ked bude vecera v rure, budeme sa spolu hrat. Takze vsetko, co som donho investovala, cas a pozornost, sa mi teraz vracia. Nemusi sa dobyjat pozornostim, aj negativnej (jasne, ze ma "svoje dni" a chyta mi niekedy hysaky). Ale fakt vidim, ze attachement parenting, rychla reakcia na jeho plakanie a vseobecne ked potreboval pozornost, sa oplatila. Aj ked som sama kolkokrat ledva kukala a najradsej tie dvere do spalne jednoducho zatvorila...

Este raz vsetko dobre a pevne nervy!

josenka
10. jan 2013

@ichbinich Ja by som sa chcela spýtať na tie knihy, ako by som ich mohla zohnať, prosím ťa?

ichbinich
10. jan 2013

@josenka:
Rada ti ich objednach ku mne a poslem. ALE problem je v extremnom postovnom na Slovensko ☹ Ja som to raz objednavala pre jednu mamicku. Kniha stala 13,60 a postovne 14... Lebo rakuska posta me teraz tarify nie podla hmotnosti, ale podla velkosti. A ta knizka bola o chlp vacsia, tak uz spadalo do vacsej kategorie s ovela vyssim postovnym... ☹
Bohuzial v najblizsej dobe nepojdem na Slovensko, ani ma nik nepride navstivit.
Ja som ich objednavala cez nemecky Amazon (amazon.de), oni posielaju knizky do Rakuska zadarmo. Neviem, kolko by pytal Amazon za poslanie na Slovensko. V Rakusku je trosku vacsia dan za knizky, tak stoja o par centov viac, ako to ukazuje nemecke ceny. Ale je to fakt iba par centov, tu spravnu cenu to pocita, ked uz to mas v kosiku a ides zaplatit. Najlepsie kreditkou, v pripade vratenia tovaru bez problemov vracaju peniaze. Este som s Amazonom nemala problemy.
Mozno najdes nejaku mamicku, ktora byva v Rakusku alebo ma adresu v Rakusku alebo Nemecku, a mozes si to k nej dat poslat a potom ti to donesie v dohladnom case.
Alebo sa vas najde viac, spravim vacsiu objednavku a poslem viac naraz, a potom sa podelite o postovne.

josenka
10. jan 2013

@ichbinich Ďakujem za ochotu 🙂 . Mám kamarátku v Rakúsku, tak ju poprosím.

ichbinich
10. jan 2013

@josenka:
Tak to mas idealne 😉

matozazzo
10. jan 2013

Moja rada, dat do postielky a nechat... poplace si chvilku, ale pochopi, ze nebude "po jeho". Ked je chory, je jasne, ze ho nieco boli, je mrzuty, vtedy som aj ja nosila po rukach, ale inak vzdy len postielka. A v 6m mi spali deti cez den 3x, vzdy, ked som videla, ze zacinali byt mrzute, sup do postielky, ked som to presvihla, uz bolo zle :( U nas to vyzeralo asi takto: rano vstavali okolo 5-6 - hura, ze teraz okolo 7 🙂, prvy spanok okolo 8-9, druhy okolo pol 12-13, treti okolo 16-17 a potom vecerny od 19hod. V noci kojenie, neskor krupica, dodnes sa mi mala budi okolo 2 rano a krici mnam mnam, urobim 250ml vody, 50g krupice (instantnej), vycmochta ju a spi do pol 7 - 7, inak by bola hore. Chvilku to potrva, kym si zvyknete, aj si poplace, ale uvidis, ze dat dietatku rezim je to najlepsie, co moze byt. Ja ho dodrziavam a niekedy je to o drzku, ked potrebujem niekam ist, lebo viem, ze ked natiahnem cas, ked ma ist spat, potom je problem, lebo sa preberie a nezaspi... :( Dalej, aby nemal velmi horuco, nam pomahalo vzdy, ked boli prikryte na pevno, ako predtym v perinke. V 6m sa uz pretaca, este pomahalo, ked sme dali plys. hracku, makkucku ku hlavicke, mali pocit, ze sa opieraju o nieco makke 🙂 Ak som nekojila, dala som napit sa vody z flase, trosku sa ocucali, pustila som im natahovaciu hracku, vzdy, jedne az dvakrat, nechala otvorene dvere a odisla. Domacnost fungovala normalne, len potichsie, aby vedeli, ze som nablizku... Ritualy, ale zabrali 🙂 Mame ich dodnes, len sa niektore menia - namiesto hracej hracky citame starsej rozpravky 🙂 Ale hracku od narodenia ma stale pri sebe... Starsia mala taky maly vankusik a mladsia ma hracku - ani neviem, co to je, akokeby husenica 🙂 Bolo obdobie, ked sme sedeli vedla chvilku, kym zaspali, ale vacsinou sme stale odisli. Nikdy som nebola za spanie v kociari (zo zaciatku mi to radili pri prvej a chodila som totalne znicena z kocikovania, nic nestihala), spanie spolu v posteli, ani drzanie za ruku... Tym padom aj nastup do jasliciek a skolky bol bezproblemovy. Este vzdy pred spanim vyvetram a pokial kojis, davaj si pozor, aby si predtym aspon hodinu nepila napr. kavu alebo kolu, pripadne vit. C, maju povzbudzujuce ucinky a prechadzaju do mlieka...

something
autor
10. jan 2013

@ichbinich Neuveritelne ale prave teraz na obed som ho trochu pozorovala a zacal sa mi zdat nervozny tak sup ho do nosica a o 5min aj spal len s malym zamrncanim 🙂 Dakujem

something
autor
10. jan 2013

@matozazzo Do postielky a nechat u nas nefunguje...Lebo chvilu poplace je u nasho Matka aj hodinu nie placu ale vresku...A podla mna je to trochu drasticke nechat 6mesacne dieta ravat ako slona aby pochopil, ze nebude po jeho, lebo ja si myslim, ze take dieta este nevie co je ,,po jeho,, Vecerne zaspavanie mame nastasti dobre. To sa okupeme ,dam ho na prsnik na ktorom zaspi, prelozim do postieky, otoci sa nabok a spinka a tak je to aj po prvom papani len potom je to trosku problem. Ale ako vravim, v noci to uspravanie nie je take zle. A hracku v postielke som skusala, lvelmi som chcela by mu to robilo pocit istoty ale on je postielkovy cestovatel takze hracka cestuje s nim a vacsinou ju ma pod bruchom, pod hlavou atd..takze ziaden uspech to nemalo. ale aj tak dakujem, nieco si z tvojho prispevku urcite vyberiem

ichbinich
10. jan 2013

@something:
To je super, len tak dalej 😉
Aj preto som pisla, dlhsie a velmi pozorne sledovat a pisat si to. Aby si po tych par dnoch vedela spatne pozriet, ako a co.
Tak si uzi volnej chvilky 😀

maralova
10. jan 2013

@something Tak to ti poviem uz aj zacinam byt nastastie vynasli farby na vlasy

matozazzo
11. jan 2013

@something ak ti pekne zaspava pri prsniku, co tak ho kojit vzdy pred spanim? Ukludnuje sa tym... Mne hodinu nikdy nerevali, tak 5 max. 10 minut a zaspali... A hracka tiez cestovala 🙂 ale zvykli si a aj ked spia inde, maju ju so sebou v cest. postielke a je to OK... Ale na kazde dietatko plati nieco ine 🙂 Tak len trpezlivost, nech "to" najdes coskoro 🙂

something
autor
11. jan 2013

@matozazzo No ono zaspavanie na prsniku funguje len ked je uz dost unaveny a umrncany.Inak sa len napapa a funguje dalelej.A to ked nema hlad tak prsnik ani nechce.Tak to mas super deti ked len tollko kricali,nas vydrzi aj hodinu.A to sa az dusi 🙂 Dakujem

matozazzo
11. jan 2013

@something Oni neboli vzdy take "super" 😀 Aj mladsiu teraz uz chyta niekedy riadny amok 😀 Chce to len trpezlivost, doslednost... Mne vzdy mamka aj svokrovci vraveli, ze ak maju deti pravidelny rezim, zvyknu si a budu v pohode... Sice kym sme na nejaky rezim nabehli, chvilku trvalo, ale ono to fakt funguje... A aj to spanie v postielke, napr. teraz si absolutne neviem predstavit, ze by som mala malu kocikovat v tom snehu 😒 A furt snezi a snezi...