Ako ukladať novorodenca do postieľky?

alex5896
27. júl 2021

Ahojte chcem sa opytat mame v izbe 26 stupnov mame novorodenca otazka je ako obliekat dieta na spanie a v com by mal spat ci v zavinovacke alebo ina moznost.....a tiez sa chcem spytat ako davate lezat novorodenca ci na bok ci na chrbatik. Dakujem.

kristina1001
27. júl 2021

@alex5896 moja malá keď sa narodila tiež bolo ešte pomerne teplo a v nutri sme mali 25 stupnou cca a dával som ju spat len dlhých dupackach nezakrivala som ani nič lebo bola hneď spotená na hlavycke a spinkala na boku každý deň som otacala raz na pravo raz na ľavo na chrbáte mi spať nechcela samozrejme každé dieťa je iné musíš vyskúšať sama vcom sa jej bude spať lepšie moja má teraz 9 mesiacov a poviem ti spi len v plieke lebo inak sa stale budí na teplo

pribinak
27. júl 2021

@alex5896 v tomto teple len prikryt plienkou. Je dobre polohy striedať, na chrbátik aj na bok, niekto dáva aj na bruško, ak má babo rado takúto polohu.

nikpa
27. júl 2021

@alex5896 ja som striedala na jeden a na druhý bok, ak by mu vybehla grcka aby sa nezadusil lebo keď by bol rovno na chrbte, nevytieklo by mu to z pusy. Inak by som dala do tej tenkej ulitky teraz v lete nech sa v perinke nepoti. Vak ani len tak zakryť na voľno by som pri novorodencovi nerobila.

patka06
27. júl 2021

v takom teple bez zavinovačky, len ľahký bavlnený overal a neprikrývať, polohy striedať, po jedle som dávala raz na jeden a potom na druhý bok, ale spávala aj na chrbte

vilma7
27. júl 2021

Ja som dávala len v plienočke keď bolo horúco. A polohovať, meniť strany.

gvenduska
27. júl 2021

Narodili sme sa v máji v zavinovacie bol len v nemocnici doma sme nepoužívali
Zo začiatku oblečený normalne po čase v krátkych bodyckach potom len v pamperske a zakrytý tenkým paplonom alebo plienkou
A bábätko treba polohovať zo strany na stranu presne ako kázali v nemocnici
Na chrbátik by som nedávala ak by náhodou grckalo aby sa nezadusílo

kkovacovak
27. júl 2021

@alex5896 26 je dosť teplo tak len ľahké dlhé dupačky a max prikryť plienkou. Ak má výrazný moorov reflex tak zaviazať do plienky. No a čo sa týka polohy tak niektoré deti na boku alebo chrbátiku nechcú spávať. Ak to bábätku nevadí tak môžeš kľudne striedať.

selu11
27. júl 2021

Ahoj, keď som bola v pôrodnici ja, druhá mamička na izbe mi radila bábätko polohovať aj na bok. Keď to videl lekár, skoro onemel. Bábätko má na brušku alebo na boku spinkať až vtedy, keď sa tak vie dostať samo.

Veľmi podobne nám to vysvetlili aj v pôrodnici...

euka210
27. júl 2021

@alex5896 polohovat, aby nemalo zlezanu hlavicku...na chrbte, jeden bok, druhy. Na boku je v noci lepsie, ked napr.vygrcka mliecko, tak stecie dole.

zuzanaete
27. júl 2021

@selu11 Presne tak. Poloha na chrbte je najbezpecnejsia. Syn, ked aj grckal, mal hlavicku na boku a vytieklo von. Ziadne dusenie sa nekonalo.

andreatytler
28. júl 2021

@alex5896 Ukladat na vecerny spanok vzdy na chrbatik. Znizuje to riziko nahlaj smrti novorodencov.
V postielke ziadna deka, vankus, mantinel, hniezo, hracka.
Pri takom teple stacia dupacky alebo iba body.

selu11
28. júl 2021

@zuzanaete Aj my máme na vlastnej koži vyskúšané, že aj keď bábätko ležká na chrbátiku, všetko ide tam kam má, teda von.
Pýtala som sa na to aj pediatričky, tá mi tiež potvrdila, že skôr sa to dieťa udusí, ak ho dáme na bok. Rôzne mantinely, hniezda... a ak sa dieťa z boku pretočí na bruško, nie je dostatočne silné, aby sa vrátilo späť a uškodiť môže práve ten mantinel.