Ako učiť malé deti hodnote peňazí?

27. júl 2023

Zacnem tym ze nenakupujeme detom bezne mimo sviatkov hracky, ale su zvyknute ze im nic nechyba,oblecenie,sladke,kruzky a tak.Ked na nieco zmysluplne treba peniaze vzdy na to dostanu.Dcerka bola od mala skromna a dala si vysvetlit.Na synovi,4r, vnimam,ze si to este nedokaze uvedomit,ci sa nieco minie,znici,nieco treba nic nie je problem,verie to tak ze mama kupi,mama si vyberie peniazky a bude mat.Nejde o to ci na to mame alebo nemame peniaze.Mame.Ale ja chcem v tomto moje deti vychovavat a viest spravne.Naozaj by som ho chcela ucit vnimat hodnotu veci,penazi,viest ku skromnosti.Mate nejake uzitocne typy,ako na tom zacat postupne pracovat s tak malymi detmi,ktore si to zjavne este nie su schopne uvedomovat aby sa postupne naucili chapat hodnotu penazi a ze na ne treba vela pracovat a vazit si ich?A aby som nezabudla,budem vdacna za rady zien ktore maju pozitivne skusenosti ci psychologicky,ako mudrlantnky s nazorom zalozenom iba na pocitoch a domnienkach.Dakujem

kacena4
27. júl 2023

ahojko ja som detom vysvetlovala ze musime chodit do prace a aj oni "pracuju" v skole skolke, ale doma budeme pracovat vsetci spolocne. ja umyjem riad, ty upraces podlahu od hraciek, ocko povysava, sestra vynesie kos a za to som dietatu vysvetlovala ze teraz ked si pracoval aj ty mozes si v obchode kupit jogurt, ci nieco co je zdrave a ma to rad (my sme sladkosti nepreferovali). dieta si postupne uvedomovalo, ze za namahu v domacnosti dostane odmenu cim viac pracuje tym vacsia odmena je casom platilo aj ono a vedelo si preratat co co stoji a kolko na to treba vynalozit snahy. drzim palceky s ucenim

syslik81
27. júl 2023

u nas sa triedili hracky -stare sa zaniesli do charity shopu a za to si mohla vybrat jednu novu hracku .. kde byvam su charity pre deti,starcov ,zvietata etc... nic co netreba sa nekupilo a ak sa pokazilo mala smolu ... neutekala som do obchodu.. vysvetlila som jej ako korunky prichadzaju a na co su .. a ze ak daco chce musis si zasluzit .. ale u nas to bolo jednoduhsie kedze ona bola vzdy v tomto rozumna .. a aj ked zacala skolku /skolu nemusela mat vsetko co ine deti

viestta
27. júl 2023

U nas pomohlo nekupit nahradu ak nieco znicil a nekupovat na co si zmysli. Odchadzali sme do prece s tym, ze ideme zarobit peniazky na jogurtik alebo na nove auticko. Ked zacal vymyslat, ze chce toto alebo hento tak sme mu povedali, ze na toto sme este nezarobili korunky, zarobime na nich neskor.

anjelicek26
27. júl 2023

Hodnota veci pri 4 rocnom dietati sa nemeria peniazmi... chapu ale velmi dobre hodnotu veci... zobrat to - rozbite auticko a skutocne pozriet a urobit prednasku o tom, aky proces vyroby je nutny na vyrobenie toho plastu, ake suroviny, kolko casu, prepravy, zasa montaze, zabalenia, obchodu, kupenia, kym sa to dostalo az k nemu... kolko mamiciek a ockov tvrdo pracovali, aby on tuto vec mohol mat. Mal by si ju vazit pre hodnotu prace a nie pre hodnotu niecoho abstraktneho ako "peniaze"... ano hodnotu penazi pochopia, ale nie v tomto veku...

autor
27. júl 2023

@kacena4 Hmm,tak to je pekne.To sa mi paci,velmi dobry napad 👍 Dakujem.

autor
27. júl 2023

@syslik81 Chapem,aj dcerka bola taka,vedela to rychlejsie navnimat,pochopit.Syn je iny,preto sa potrebujem inspirovat.Dakujem pekne.

denden77
27. júl 2023

ja som nasej kupila pokladnicku a mam v plane, ze ma pozve ma zmrzlinu.. (uvidi ako sa to mina a ze ubuda 🤣) ci pomoze, netusim.. ale teda ona bude mat len 3 😁

vreckovka2
27. júl 2023

Nas ma teda este len 2 roky, ale ma svoje povinnosti v domacnosti a ziadne odmeny za to. A tak to planujem aj zachovat. Domacnost je nasa spolocna a spolu si navzajom pomahame. Jasne, zatial ho to bavi. V obchode plati on, vie, ze to stoji peniaze. V zasade som zastancom hrackoveho minimalizmu. Drzim to aj na vianoce. Vsade max. 2darceky, 1 hracka a 1 kniha. Nech to nie je o daroch vsetko. Na narodky 1 az 2 vacsie veci od celej rodiny. Uz si vyberal aj v obchode sam 1 hracku. Sice bol v obchode s manzelom hodinu, ale bez scen vybral jednu. Ak chce v obchode nieco, co prave nechceme kupit. Vysvetlim, neklamen, nezahovaram. Vacsinou pochopi. Ak je scena, tak ju zvladneme a hotovo. No a ked veci nici, vysvetlujem dokola, ze ked rozbije, nebude mat. Uz si nejake veci rozbil, tak hold ich nema. Velmi dobre si to pamata. Ak chce rozbit nieco na com zalezi mne, tak mu to nedovolim. Vysvetlim.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivangeline
28. júl 2023

Nas bude mat 5 a je velmi chapavy. Ma pokladnicku a prve peniaze v nej. Rozumie,ze kazda ma inu hodnotu. Druha to chape len cez to...nieco za nieco...zub za zub..

tiika
28. júl 2023

@vreckovka2 páči sa mi tvoj prístup. Aké povinnosti ma maly v domácnosti?

blackcat8885
28. júl 2023

Moj mladší syn bude mať 5r. Vie že môže v obchode 1sladkosť a hocikedy sa spýta či to nestojí veľa. Lebo počuje ked sa s mužom bavime o vysokých cenách. Tiež mame doma pokladničku kde davame drobné napr výdavok z obchodu 0,20 0,50 apod. A tiež vie že do prace chodíme aby sme msli peniaze na všetko. Odmala to deťom hovorim. Aj starší 10r syn to samozrejme vie a na veľa vecí si prispel zo svojho. Na školu v prírode 20€ na tábor 40€ prispel. Takto vie, ze nič nie je zadarmo.

martyzpp
28. júl 2023

Ja sa napr. s mojim 4rocnym hram na obchod. Mame taku detsku pokladnicku, cenovky a par hraciek, ktore si moze akoze kupit. V jednej kopke su hracky za 5€, v dalsej za 4€ a v dalsej za 3€. On dostane do penazenky napr. 10€ a ide nakupovat. Ak si naberie do kosika hracky za viac ako 10€, vysvetlim mu, ze sa musi rozhodnut. Bud tu hracku az tak nepotrebuje alebo si na nu musi ist zarobit “do prace”. A vymyslime mu nejaku pracu, za ktoru dostane nejake peniazky. Ak pracuje 3min (napr. zameta s detskou metlou), dostane 3€, ak 5min 5€ atd….celkom sa pri tom zabavame ☺️

vreckovka2
28. júl 2023

@tiika odnasa spinave utierky plus svoje oblecenie do pradelnika. Zapina susicku a umyvacku - to uz zvlada sam. Plus s pomocou pracku. Vyklada pribory z umyvacky. Dava dole ususene ponozky z chobotnice a hlada pary. Toto su take veci co robi vzdy on a vie ich uz sam. A nezasahujem mu do toho.
Jasne, ze este aj asistuje pri vsetkom ostatnom 🙂. Este je maly.

cookie29
28. júl 2023

@vreckovka2 presne suhlasim, odmietam dietatu davat odmenu za podielanie sa na domacnosti. Je nasa spolocna.

lauriik
6. aug 2023

Ja vyvetlujem, ze maminka a tatinko chodia do prace aby sme mali peniaze a mohli sme si kupit co potrebujeme. A ked si nieco kupime tak vdaka tomu, ze rodicia zarabaju. A ked znicia (v nasom pripade vacsinov oblecenie) tak musime kupit druhe take iste a mohli sme si kupit nieco ine keby neznicili Cize kedze si teraz rozthala leginky tak musim kupit druhe a keby si neznicila tak za tie peniaze sme mohli mat napriklad vstup do zoologickej. Toto celkom chapu.