Ako u vás funguje bodový systém na motiváciu detí?

alysea
28. jún 2011

Ahojte maminy,
chcem sa Vás opýtať či nemáte skúsenosti s bodovým systémom motivovania detičiek a ak áno ako to u Vás funguje, za čo body prideľujete, čím odmeňujete atď. My sme zatiaľ zaviedli bodový systém - kto celý deň poslúcha, dostane zelený bodík, kto neposlúcha červený a za 5 zelených lízatko, ale myslím, že celodenné upozorňovanie na bodíky nie je to naj, možno by som to chcela nejako obmeniť. Budem Vám vdačná za každú radu.

donlasbb
1. júl 2011

ja mám skúsenosť s odmeňovaním. Moja trojročná dcéra mala krásne zvládnuté cikanie do nočníka, lenže keď nastúpila do škôlky tak sa začal objavovať pri každom cikaní veľký "cvrk"...dokonca to niekedy pustila úplne. Zo škôlky som tak denne nosila 2-3 nohavičky priciknuté. To isté bolo potom aj doma. Tak som vymyslela odmeňovanie samolepkami. Spoločne sme nakreslili okienka na A4ku (3x5 okienok), kúpila som jej samolepky (obľúbený macko Pú) a vysvetlili sme si, že keď nebude cvrlko v nohavičkách môže si vybrať samolepku a sama si ju nalepiť do okienka. Za päť nalepených samolepiek bolo sľúbené kinderko. Bola taká šťastná, keď si mohla sama vybrať, nalepiť samolepku 😉. A to isté sme spravili v škôlke - v skrinke na dvere sme jej nalepili papier s okienkami a keď sme odchádzali domov tak sme zistili, či bol "cvrlko" ak nebol mohla si nalepiť samolepku (inú ako doma - to som zohnala nejaké zmrzlinky)....a tak isto za päť mala kinderko. Super to zafungovalo v priebehu asi 2-3týždňov. Už absolútne nemá nehody - viac sa sústredí. A ešte sem tam príde, či si môže nalepiť samolepku. Jasné, že si môže ale už nedostáva kinderko - stačí je moja veľká radosť aká je šikovnučká a zlatá.
Ty máš staršieho syna.....neviem ako by som to u neho riešila. Ale za pokus to stojí. Možno mu oddeľ doobedie a poobedie aby nestrácal motiváciu - poobede možno zvoľ inú farbu bodíku (aj inú odmenu).
Ale je ti jasné, že neexistuje dieťa, ktoré poslúcha každý deň...... 😀

alysea
autor
1. júl 2011

ďakujem za radu, aj toto vyzerá zaujímavo, my máme doma detičky dve, priateľ má dcérku 4 ročnú, takže preto hľadáme spôsob ako ich zladiť 🙂 lebo oni si veľmi dobre rozumejú a tým pádom aj poriadne občas vystrájajú 🙂 A jasne, to by neboli deti, keby na slovo poslúchali 🙂

kyska
6. júl 2011

u nas fici ako motivacia odmena a samozrejme chvala ci pohanenie pred clenmi rodiny 😀 cokolvek, vylet, sladkost, zazitok, rozpravky.
Ked je niejaky "problem" teraz aktualne - "hluche usi" - proste jej nieco hovorim/poprosim dcerku o nieco rozumie mi ale bud v momente zabudne alebo vobec nevnima a je v svojom svete..... tak ked sa jej zadari vnimat ma cely den vecer pustim 3 vecernicky, ked je to horsie vecernicky odratam, ked je skvela tak ich pridam.
Mam par dni pred porodom, pomaha mi v domacnosti a ja jej zase pri upratani detskej a pod.
Takisto ked sme v obchode, moze si vybrat jednu vec ak je v pohode. Za velky pokrok - bicykel, vyslovnost, zubar, ofucanie sa je velka odmena - vylet, divadlo a pod.
Odmena nie je samozrejmost ale ako motivacia 😎 zatial to funguje.