Ahojte, poradte prosim, ako zastavit roztrzite dieta, ked nas s manzelom bije a dat mu jasne najavo, ze to robit nemoze. Smeje sa na nas a cape nas po hlave. Ked je totiz vo vytrzeni, nestaci, ze mu napr. pohrozime "nono, toto nesmies!" alebo nieco podobne. Citala som v odbornej literatute, ze male batola sa tresta ignoraciou. Teda ked vysvetlenia nezaberaju, otocit sa mu chrbtom, tvarit sa, ze robim nieco dolezite a nevsimat si ho. A ak ani to nezaberie, tak izolaciou v inej izbe na kratku chvilku. Zial, ignoraciu si nasa mala vo vytrzeni ani nevsimne a ked sme skusali izolaciu, akurat sa este viac "vyhecovala" a rozplakala. Alebo sa zacala hrat akoby sa nic nestalo 😝 Bitkou to riesit zasadne nechceme, tak hladam ine sposoby, ktore zaberaju. Dakujem
ked tta začne byť skus sa rozplakať,že ťa to bolí,ked nezaberie tak ju presun do ohrádky,tvár sa urazene,ona musí vidieť,že sa ti to nepáci.
@fantagiro30 uprimne nechapem potrebu si mysliet, ze ked sa dieta "rozplace", tak to treba nejako "riesit". Potrestas dieta (napriklad izolaciou), tak je hadam normalne, ze reve, pretoze sa mu to nepaci. Cakas snad, ze ta za to pochvali?! Ty by si tiez neskakala meter dvadsat od radosti, keby ta niekto potrestal.
No tak reve, no a co, aspon si casom uvedomi, ze ked robi nieco, co sa mamine nepaci, tak mamina mu to "vrati" v podobe trestu (ktori sa zase nepaci dietatu).
@veriiii tebe by som dopriala dieta, ktoremu mozes v afekte cokolvek vysvetlovat, a to dieta ta ma ale uplne na haku. Hlavne ked je tak ponorene do cinnosti, ktorou moze ublizit bud sebe alebo inym, ze ta vobec NEVNIMA. Zjavne ty take deti nemas, bud rada.
@fantagiro30 ja viem, že sa konkretne na to to nepytas ale to že vas bije, nebili ste sa predtym niekedy zo srandy s nim alebo stary rodicia take deti to casto opakuju, jednoducho pred tym to bola sranda a teraz mu ti zakazujete jak sa to male ma v tom vyznat. toiste mala susedka od nej som sa trochu poučila a ona ešte potom mala sacanie vo velkej postelia aj ona si uvedomila hup,že už ttoto nemože lebo došla som ja s malou a začal malu sacat "zo srandy". a to trestanie ma byt kratke, lebo take dieta zabudne.preco je potrestane
u nas teraz s 27-mesacnymi funguje toto:
1) v takejto situacii ak nepomaha pokus o zastavenie a skludnenie a nasledne vysvetlenie, preco to nema robit, tak z tej situacie odidem ja s tym, ze poviem, ze ked sa skludni, tak pridem (a potom skusim dovysvetlovat/doriesit)
2) ak sa deco vyhecuje a zacne revat a neda si nic povedat (pricom viem, ze reve z trucu, a nie napr. od bolesti) a nechce si dat nic vysvetlit, posielame ho do inej izby ukludnit sa, ze ked sa vyplace, nech pride a mozeme sa rozpravat/hrat dalej ... na syna to zabera hned, spravi par krokov, ani nedôjde do tej druhej izby a s usmevom cez slzy pride a pocuva a komunikuje ... dcera je trosku tvrdohlavejsia, ta ked ide do vedlajsej miestnosti, este po ceste sa trosku vyzuri (demonstrativne zacne na chvilocku plakat hlasnejsie), ale tiez sa skludni a pride a pocuva ...
@fantagiro30 no,moja ma 2roky a teraz nas,obcas zvykne provokovat tym,ze nas capne. Tak jej chytim,rucicky a dorazne pozerajuc do oci jej poviem,ze nie,nesmies. Tlak povolim,ked skusi zopakovat,tak opat pevnejsie chytim,zopakujem a snazim sa odviest pozornost inym smerom. Alebo odidem prec a nevsimam si,ju a zacnem robit nieco,coby ju mohlo zaujat.
ked to robi detom,tak sa ospravedlnim,ona musi pohladkat,vysvetlim,ze nesmie a izolujem ju od deti (to len,vcera som musela prvykrat spravit kvoli skrabaniu a zoparkrat kvoli,tomu,ze detom vytahovala dudle,z pusy).
Ja mám 2 ročnú a nezaberá nič.Ani ignoracia, ani poslať do izby sa ukludnit. To ju rozzuri ešte viac, niekoľkokrát sa z izby vráti ešte s väčším randalom. Je tak tvrdohlavá, že tiež neviem,ako na ňu. Keď jej vysvetľuje,nevníma,keď ju hrešim,smeje sa mi do tváre.
@fantagiro30 u nás zaberalo...chytiť za rúčky, pozrieť do očí a rázne a pomaly povedať ..nerob to ! ..alebo to bolí! ... dlhé vysvetľovanie je o ničom... a v takomto veku aj príklad je o ničom, lebo dieťa to chápe ako výzvu, že sa s ním chcete hrať a začne vás trieskať po hlave...alebo kopať...alebo niečo podobné...skrátka hrá sa... a to zatvorenie v izbe je tiež účinné, len pred tým, mu jasne musíte povedať, že je to trest ...ak plače ... znamená to, že pochopilo účel izolácie... vtedy ho treba zavolať, aby prišlo k vám, ak príde samo, tak ho poľutujte a ja som im pri tom "ľutovaní" vždy aj mierne dohovára, aby pochopili, že si to zavinili svojím správaním....lebo ignoráciou plaču dosiahnete len zvýšenie agresivity...aspoň ja to mám takto odskúšané 😉 ... mám dve deti ... a hlavne... želám pevné nervy😉
PS: a čím dlhší pobyt v izbičke, tým viac sa zlostili a potom som ich len veľmi ťažko utišovala... takže, stačí krátko, ale musia pochopiť, že urobili niečo, čo sa nesmie...
@veriii: ta ignoracia sa robi az po tom, co mu to vysvetlis a ono aj tak neprestava. Teda zacina sa vzdy tym, ze sa ho snazis ukludnit, vysvetlis a razne zakazes. Tak sme to skusali aj my. Vzdy jej vsetko najskor vysvetlujeme. Vsimli sme si, ze to robi najme vtedy, ked je unavena (mame dievcatko 🙂 ), vtedy deti rychlo stracaju pozornost.
@ematko29: aj plac som skusala, odtahovala mi ruky z tvare, ze co robim a ked som prestala, ona zacala opat. Ohradka u nas neexistuje, odkedy sa hybe, nieto chodi. V tomto veku si to neviem ani predstavit.
@maslenka47: ja zase nechapem tvoj sarkazmus smerom na mna a na veriiii. Nikde som nenapisala, ze plac po treste mam potrebu riesit. Pointa bola v tom, ze to nepomohlo. Som presvedcena, ze tato stranka vznikla na to, aby si mamicky pomahali, nie sa do seba "navazali" a priali druhym nieco zle 😝
@brady1: nie, nebili sme sa ani zo srandy 🙂
@kacarina: dakujem za tip. To prve vyskusam, druhe pomaha ako kedy. Mozno ked bude vacsia (ako vas) a bude situaciu viac chapat to bude ucinnejsie.
@siska53: inym to nastastie nerobi.
@ivett1: uplne suhlasim. Dieta v tomto veku si este nepamata dlhe vety a straca sa v kope slov. U nas ta izolacia prebehla podobne ako u vas, len s tym polutovanim som si nebola na istom, prirodzene ma k tomu viedol materinsky cit, no na druhej strane som sa bala, ze bude z toho dieta zmetene. Ze ho potrestam a potom lutujem. A presne - ignoraciou placu sa agresivita len zvysila.
Ked vas tak vsetky citam, uvedomila som si, ze v podstate sme vyskusali vsetko z vasich rad, no spravili sme zasadnu chybu - polavili sme. Teda neboli sme dosledni pri kazdom takom afekte a to si dieta potom dovoli kludne opat. Tak uz aspon vieme, co mame robit 🙂 Dakujem
@fantagiro30 Dieťa v tomto veku je ešte dosť male aby pochopilo rozne vysvetlovania...aj tu izolaciu podla mna...napr. do izby... Povedať nie, bolí , nerob...aj s citoslovcami au ...jaj a pod....chytiť rúčky...by malo stačiť...ak to pokračuje...zabera zmeniť činnosť , presmerovať na iné...AK izolácia tak hned potom ako povieš nie nerob a pod...Určite by nemala byť medzi situáciou a ,,zavretím v izbe dlhá pauza..alebo horibilné vysvetlovanie"...dieťa v 18m si potom nespojí izoláciu s tou povodnou situáciou...ale skor s tebou.....Ak izolácia ( mne sa to moc nepáči) Tak vtedy ak pokračuje..a hned a len napr. do ohrádky...a pritom povedať...to sa nerobí...budeš teraz tu...ale byt pri nej...vedla..Neboj revať bude aj tak zaručene...
Podla mna čo najma treba je všimnúť si čo je spúštač takého správania...možno už predým dáva signály že sa jej niečo nepáči ...a pokračujete...napr..aj nejaka hra kludne...a teda už v zárodku možného konfliktu primerane reagovať..v zmysle zmenenia činnosti., hry alebo..daniu dieťatu napr. niečo jesť..piť nejaký predel....a pod...
Moja staršia napr. robí..ked sa práve rehoce, a je rozblbnutá...že potom sa naštartuje a velmi lahko aj vo vzahu k mladšiemu začne napr. kopať nohami....a niekedy ho veru aj trafí...takže ja sa doma vyhýbam situáciám ked vidím že už moc pobehuje, vykrikuje a ,,šalie"...ak je to za hranicou tak ukludnujem tým že jej zmením činnosť, alebo len tak chytím a držím a hladkám a pod. vacšinou sa skludní a potom napr. ideme pozrieť knižku a pod.... alebo naopak vidno ze maju dosť už ,,doma" a ideme von na vzduch...
@fantagiro30 ja som ,ale presvedcená,že ju to prejde.moja kamoška je taká trpezlivá,že trpezlivejšiu maminu som nevidela,dokáže detom vkuse omielať to isté.Kým mala deti malé,tiež im len opakovala ,že to a to nieje pekné,bolí to ,nepáči sa jej to a teraz ked jej deti sú už v pubertálnom veku sú také poslušné,že vidím,že to malo význam.Tak neviem aj to je jedna z možností.
@fantagiro30 ani ona to nerobila v tom veku. Jej zacal vzdor asi 2tyzdne dozadu. Odvtedy je to s nou tazsie. Robi to,co predtym nerobila. Tak musime aj my nepolavit. Ale zas..sama,sa rozhodla,ze nechce plienku,tak na doma,nedostava...
drzim,paste. Ono tie veci prejdu,ustupia,vzdor sa prejavi zas v inej podobe. Mam 4r.syna a u neho to boli (su) vlny pokoja a vzdoru. On vzdoroval,od cca 20m a cca 24 m to ustavalo. Druha vlna,vzdoru mu zacala okolo 3a tristvrte roka a este trva,ale vidime,ze sa to pomaly upokojuje.nevravim,ze medzitym nebolo vobec nic,ale bolo to slabsie a v pohode.
@fantagiro30 trestat ignoraciou je dvojsecna zbran-tym,ze ho ignorujes mu vlastne nemas sancu vysvetlit,ze sa to nesmie..proste mu len vysvetlovat,ze to nesmie,rozpravaju mu,ze to mamicku a otecka boli atd..proste o tom rozpravaj s nim.... okrem toho, niektore deti sa naozaj mozu "rozlutostit",ako vidis, asi aj vas, ked ste ho poslali do izolacie. a to ich este viac"rozcerti"...a preorientuj jeho pozornost na nieco ine...snad ho to prestane bavit coskoro.. 😕