Ahojte mamicky, som buduca mamicka, v 6 mesiaci tehotenstva a som momentalne v USA. Chcem tu porodit, ale nemam tu nikoho blizkeho, kto by mi pomohol a hlavne poradil ako spravne vychovavat dietatko. Viete mi poradit nejaku dobru knihu o tom ako byt spravnou matkou a ako sa spravne starat o miminko a vychovavat ho ako sa najlepsie da???
@wiky729 Tak ako uz bolo napísané, každý vychovávame inak, lebo sme všetci rozdielny. Mňa najviac oslovila kniha Naomi Aldort "Vychovávame deti a rastieme s nimi", ale celkovo ma formuje skôr ten smer vzťahovej výchovy ...
(PS: Niekto si to mylne zamieňa s benevolentnou výchovou, ale pozor, je to skôr o tom, že dieťatku napĺňam všetky potreby, vrátane potreby pevných hraníc, aby sa dieťatko cítilo pokojne a isto. Bez pevných hraníc sa dieťa necíti dobre. )
@wiky729 Prikláňam sa k názoru sissy27 . Hlavne nezabudni na ten sedliacky rozum 🙂 Ten totiž to skoro v žiadnej knižke nenájdeš. Ja som nečítala žiadne knihy, nič som neštudovala na internete ani nikde inde. Ak som potrebovala naozaj poradiť, tak som sa spýtala mami alebo švagriny, ktorá už deti mala.....Neboj, určite budeš dobrá mamina, hlavne veľa veľa lásky bábätku a ešte väčšie nervy a trpezlivosť a všetko bude dobré 🙂
@wiky729 knih a pristupov a stylov k vychove je vela, ale najdolezitejsie je udrzat si vlastny materinsky rozum a instinkt. A velmi potrebna je empatia a naladenie sa na dieta. A to ta nenauci ziadna kniha.
Lebo v knihe mozu nieco pisat (ja neviem, pouzijem extremny priklad: nechajte dieta vyplakat, nauci sa spat aj same a ma to aj vychovny efekt, ze ho tym posilnite v samostatnosti), ale tvoj rozum a cit moze velit nieco ine. A potom co? Najma prvy rok je o instinktoch, ktore treba v sebe prebudit.
Ale predsa len ti napisem jednu knihu, ktoru povazujem za naozaj dobru: Ako hovorit s detmi, aby nas pocuvali. Ale tu ocenis trosinku neskor, ta uz je naozaj vychovne ladena.
A poradim ti aj jednu stranku americkych pediatrov Dr.Searsa a jeho manzelky, ktora je myslim fakt dobra a ked budes bezradna ohladom zdravia dietatka, tak odpoved mozes hladat aj tam, je tam kopec uzitocnych informacii: www.askdrsears.com resp. su aj na FB.
@wiky729:
Plny suhlas s ostatnymi, najma @sissy27 a @hradnapani. Najdolezitejsi je tvoj materinsky instinkt, pocuvat dieta. Ono ti uz novorodenec da presne vediet, co chce a co nechce. Fakt, ja som tomu sama neverila.
Je jedno, co ti vravia mudre knizky a tabulky: ked ti je to proti srsti a zda sa ti to absolutne nevhodne pre tvoje dieta, tak to nerob (samozrejme, ze niektore neprijemne veci musia byt, ked je dieta chore a pod.). A naopak, ked vidis, ze to tvojmu dietatu robi dobre, tak to rob. Nezavisle od komentarov susediek, kamaratiek a kadekoho, kto v lepsom pripade ma/mal vlastne deti 😉
Priklad z mojho zivota: ja som rodinnu postel nemala v plane. Mali sme postielku v spalni vedla nasej postele. Nuz, ale syn spal iba NA jednom z nas, tak postielka bola lapac prachu... Takze rodinna postel az do casu, ked mal syn 3 a 1/4 roka, ked dostal svoju velku postel.
A nezabudaj, kezde dieta je ine. Aj od tych istych rodicov 😉 Dcera spi v postielke, zaspava sama pritulena k vankusiku. A to som ju nikdy neucila, bola by som ju mala aj pri sebe v posteli. Ale to potrebuje iba ked je chora, inak spi vo svojej postielke... Tak ju nosim cez den a mojkame sa cez den. Syn mal fyzicky kontakt takmer 24 hodin denne...
O starostlivosti o dieta je od Dr. Sears The Baby Book. Od nula po 2 roky, aj trochu o porode, o kojeni a pod. Velmi dobra knizka. Potom je od Searsovcov cela seria knih: The Baby Sleep Book, The Successful Child, The Discipline Book, myslim aj cela jedna kniha iba o kojeni a pod.
Ta knizka How to listen so the kids wll talk and how to talk so the kids will listen je tiez velmi dobra.
A este mam rada knihy od Elizabeth Pantley, mam od nej asi vsetky 😅
Oni su zastancami vztahovej vychovy, takze ak ty si skor o tabulkach a krmeni kazde 4 hodiny na minutu presne a rezime od narodenia, tak to nebude pre teba 😉
Ale neprehanaj to s citanim a planovanim. Po prve to dopadne ina a po druhe ako clovek myslel 😉 😀
Precitat, rozsirit obzor ano, ale drzta sa aj tak svojho citu.
Vsetko dobre!
@wiky729 ja , ked som mala prve dieta tak som mala 19, mala som vela kniziek, ale aj tak najlepsia knizka je vlastny instinkt, ty sama vycitis co tvojmu babatku bude najlepsie a ver mi zvladnes to bravurne tak ako kazda z nas 🙂 🙂 🙂 🙂
@wiky729 jááááj no keby existoval univerzálny návod,ktorý aj funguje, tak je po problémoch 😉 ale keďže neexistuje, riaď sa len vlastným inštiktom, srdcom a zdravým sedliackym rozumom - nič lepšie ešte nevymysleli 😉 aj tu nájdeš milión rád, ktoré si navzájom odporujú, ak sa ti chce, tak hľadaj, čítaj, študuj, aj tak zachvíľu zistíš, že si na začiatku, lebo na jednej strane ti niekto povie dať spať samostatne do postieľky, iná že dieťa potrebuje matku cítiť, takže nechať u seba v posteli, potom že tak alebo onak, kojiť za každú cenu - nekojiť vôbec, na bruško, na chrbát, na bok, dole hlavou, nohy k sebe, nohy od seba, biele, zelené, no proste môžeš sa zblázniť 😀 😀 😀
ja som porodila ako 23 ročná, nevedela som nič o starostlivosti o dieťa (dnes po rokoch niečo tuším, ale na napísanie encyklopédie to nebude 😅 ), nemala som ani internet (fúúú to boli časy, ale oheň a tečúcu vodu sme už mali 😀 ), na múdre knižky nebol čas (teda na jednu bol, ale prečítala som asi tri strany a stačilo - písal to niekto, kto asi nikdy deti zblízka nevidel a ak áno, tak v úplne iných podmienkach), ale zas mama bola po ruke a suseda so svojimi 4 deťmi tiež, a kupodivu zvládla som to ja aj dcéra 😀 dovolím si dokonca tvrdiť, že celkom úspešne 😎 no a či som bola dobrou matkou sa dozviem asi až tak o 50 rokov, ale zatiaľ poviem, že sa snažím podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a zatiaľ to funguje 😉 takže hlavu hore, internet ako vidím máš, mamu alebo kamošku aspoň na telefóne tiež a hádam aj nejakú susedu alebo kamošku, ktorá keď nič iné tak aspoň s tebou kávu vypije a pokecá 😉