Ako šetríte?

12. máj 2020

Dobry den.
S muzom sme sa pochytili a tak hladam rady tu. Chcela by som vediet ako ste na tom s nakupovanim a setrenim, najma co sa vas a dietata/deti tyka.
Ja napriklad domacnost, potraviny, plienky, drogeriu.... nakupujem v zlavach, vo velkych baleniach, ak je naozaj skvela akcia tak do zasoby. Co sa tyka veci pre dieta tak nakupujem z bazarov ci uz oblecenie, alebo aj hracky. Netvrdim, ze beriem vzdy vsetko "darujem za postovne" alebo 1€/ks, to nie, ale za velmi nizke peniaze zozeniem krasne a znackove veci. Ak su nejake velke vydavky, snazim sa to rozdelit medzi rodinu na nejaky sviatok. Vela si vyrobime sami ci dostaneme.
No a ponita vsetkeho... dostali sme sa do bodu, ze "vela utracam". Comu nechcem verit. Ak sa pozriem do detskej izby, vsetky velke veci dostala, hracky ma ozaj z bazaru skoro za nic...sebe nic nekupujem.
Pozerate pri nakupoch na ceny, alebo investujete do kvality? Nakupujete nove veci? A ak ano, aky mate rozpocet? Dakujem

simca06022011
12. máj 2020

Ale ved tu sa nedá radiť, záleží aký máš rozpočet ty. Dá sa iba napisat ako to funguje u nas: Ja nekupujem na bazároch a nenahanam akcie. Veci kupujeme, keď nám treba (z manie, že musí mať malá 30triciek a 25 nohavíc som už vyrástla) a za primeranú cenu. Za čižmy jej dám 50-70eur, ale tepláky a legíny postacia z pepca. Potraviny a drogériu kupujem vo veľkom vzdy. Čistiace prostriedky aj pracie veľké balenia väčšinou online, kozmetiku takú co mame radi a treba a väčšinou viac ks (mávajú akcie 1+1 väčšinou vždy keď mi treba ...). Potravíny teraz tak 200eur mesačne plus mäso (niekoľko krát do roka plníme mrazak) plus v lete sa zavara a mame záhradu a sliepky a ešte múka extra, keďže chlieb pečiem doma. Samozrejme kvalitné. Čiže čisto teoreticky, keď spriemerujem, sa viem spratat bežný mesiac do max. 400 eur + oblečenie. Ale už neplienkujeme 😂 s bábätkom som v dmke nechala celý majland 😂 mne sa osvedčilo plienky a vlhčené utierky dat kúpiť polovičke, on to vždy zvládol... Dotrepal z rakúska, metra, hocikade... Za lepšiu cenu ako som ja kúpila. Hračky tiež takmer nekupujem, a tiež si vypočujem koľko toho mala ma veľa a ze veľa minam 🤦‍♀️ no stačí nech ide nakúpiť on, a uvidí... môjho chlapa korona vyliečila... Musel ísť nakúpiť a nechápal aké sú veci "drahé".. A to on kupuje len základné potraviny 😂 to ešte nebol v lekárni... A dnes mu vadilo že dcéra nemá špeciálne topánky do záhrady 🤨 čiže pošlem ho na liečbu aj do obuvi.

autor
12. máj 2020

@simca06022011 😁😁😁 To je super, ze mu to aspon takto doslo. Moj prave dnes povedal, ze 2 pary topanok na leto su vela 🙄 (sandaly a nejake nizke plne topanky). Vraj stacia jedny. A to netrieme biedu, zijeme si standardne, mohla by som utratit aj cely rodicovsky. Odkupovanie veci z druhej ruky ma bavi a tesi, nenakupujem haldy, skor vacsie do zasoby, aby som to nemusela kupovat za plnu sumu v sezone. Myslim si, ze setrim naozaj dost a ze ini utratia ovela viac penazi (ci za kociky, fusaky, jedalenske stolicky, kresielka, podlozky, teepee, bazeniky......). Asi chapes, co mam na mysli. Ak sme nieco z toho nedostali, kupili sme to za 1/2 sumu.
Asi sme natolko hladeli na sumy, ze momentalne ocakava, ze vyzijeme z nuly mesacne.

sissy27
13. máj 2020

No a tvoj muž má jedny topánky na sezónu? Alebo aj na viac sezón, veď jemu noha nerastie.
A čo ho trápi? Len výdavky za detské veci alebo aj to čo on zje, koľko vody minie, koľko benzínu prejazdí, koľko stojí jeho hobby? Ja len či je proste lakomec, nedopraje ani sebe alebo či mu vadí, že ty nemáš príjem a “rozhadzuješ jeho peniaze”.

daganov
13. máj 2020

šetrenie je jedna vec, žgrlošenie - mať pre dieťa jedny topánky na leto, je už diagnóza. Sadnúť si s manželom, spísať spoločné príjmy, nutné výdavky, koľko treba asi na stravu a drogériu, koľko ste schopní mesačne odložiť a ďalej by som s ním nedebatovala o tom, či bude mať dieťa jedny topánky, alebo troje. Si na rodičovskom, asi má potrebu rozhodovať o všetkých financiách, tak rýchlo do práce a nedaj sa zatlačiť do kúta. A že sebe nič nekupuješ, je chybou, čím viac mu budeš ustupovať, tým bude viac na teba tlačiť. Predpokladám, že hospodárite spolu, že máš aj ty prehľad, koľko zarobí a kde vaše peniaze idú.

dominika_sk
13. máj 2020

Ja nechcem byť sprosta, ale mne keby manžel raz skusil vyratať kolko topanok možem mať , tak ja neviem... ja by som mu normalne asi jednu strelila alebo čo🤷🏼‍♀️😂 Takuto situaciu si ani len neviem predstaviť.

ovaaa
13. máj 2020

Ved nech si vyskusa. Sadnite si a dajte si na papier vydavky, kt. musite platit / byt, drogeria, benzin...
+ na kazdeho clena rovnaku sumu na nieco co v dany mesiac potrebuje napr. 20.00€ + mali by ste si aj nejaku ciastku odlozit na nepredvidane okolnosti. Zvysok by ostalo na stravu. Rozratajte si kolko euro vam zostane na pokrytie stravy na kazdy den. Pan manzel moze napisat menu na stravu 5x denne a ist na nakupy 🙂. Neviem ci fajci, pivkuje...ak ano hold setrime!

november1111
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lula313
13. máj 2020

Ako rátam, tak rátam, moja dcéra má aktualne 6 parov( jedny capacky na doma, druhé u rodicov, kožené sandálky na von, jedny nike sunray sandálky k rodičom(vodeodolne, aj k bazenu, lebo kožené by neprežili), jedny celokožené topánky reprezentatívne a jedny tenisky som kupila z bazaru na chodenie na odrazadle, keďže muž nevie dat pozor, ako si sucha nohy a dcéra mi na ňom znicila už 2 nove pary). Podľa mna tvoj muž preháňa.

jaskolka
13. máj 2020

Jedny topánky na leto je strelene. Ja mam minimálne 5,(balerinky, sandále, poltopanky, lodičky, botasky) muz tiež tenisky, sandále, kroksy,nerátam zimnú a jesennú obuv. A to nerastieme už. Dieťaťu nozka je schopná narásť aj za dva mesiace. A už potrebuje nové topánočky. Píšeš, že nemáte finančnú núdzu, čize skôr muz je prehnane šetrný ak nie "drzgros". Spis mu výdavky, seba, malú a jeho, a uvidíte, koľko kto mina. Alebo nech konkrétne on povie, čo je "veľké utracanie". Daj mu na obed šošovicovu polievku, alebo chleba s margarínom, a povedz, šetríme. Schovaj mu topánky a nechaj jeden pár, nech nosí celé mesiace všade....

jaskolka
13. máj 2020

@november1111 zaujalo ma, že len jedny topánky všade. Teda aj vonku, aj k vode, do prírody, na nákup, do parku, na dáku oslavu, spoločenskú udalosť? Nemyslím to ironicky, len sa pýtam, ako to sa dá, lebo neviem si predstaviť, stále vsade v jedných botkách, predsa iste miesta vyzaduju inú obuv

lenuliatko84
13. máj 2020

Zalezi od rozpoctu.ja som nikdy nenakupovala v bazare.dam vzdy na nove veci a kvalitu.i ked raz som skusila tricka v pepcu a otras.radsej si priplatim.rozpocet mame krasny.teraz sme zacali podnikat a vela penazi sme tam uz vrazili ako pociatocny kapital. A tento rok v januari som si dala predsavzatie,ze si na seba nic nekupi,zatial sa mi to dari,a dufam ze aspon malym kuskom pomozem nasej planete

november1111
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simsalabim
13. máj 2020

Od kamaratiek viem, ze muzi casto hovoria, ze "zena vela mina". No - treba cely mesiac ho poslat na nakup s nakupnym zoznamom - staci iba do potravin, drogerie a lekarne. Velmi rychlo potom takyto chlap vytriezvie... oni totiz nemaju vobec predstavu, co veci stoja a ako rychlo sa co mina.

oli18
13. máj 2020

@lenuliatko84 konecne rozumny nazor. Teraz pred Pepcom hodinove rady, lebo zlavy. Cinska kvalita za bagatel. Za chvilu do kosa a nove, ved lacne.

simsalabim
13. máj 2020

@november1111 jedny topanky vsade sa naozaj da len ked si doma...mozno ani to nie. Ja do prace musim striedat niekolko parov podla oblecenia. Ale teraz kvoli korone som doma na home office a vidim, ze mi stoji polovica satnika a botnika. Teraz mi stacia 2 rifle, 2 mikiny, par triciek a jedny tenisky. Do roboty ale chodim v satach, kostymoch a k tomu potrebujem vhodne topanky. Naozaj sa neda zovseobecnovat, ze jedny topanky stacia a dost. A podobne to vnimam aj pri detoch...batolatu asi jeden par staci, ale cim starsie dieta, tym treba viac topanok.

november1111
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
juliet86
13. máj 2020

a vzdy bol takhto zgrlos? my miname na niektore veci fakt vela penazi. napr na potraviny.. a niekedy ked sa mi zapaci nieco drahsie a ja vaham ci si to kupit tak manzel mi vzdy povie kup si. dopraj si

marcellka32
13. máj 2020

Je mi ľúto fakt ľúto toho že si nemôžeš kúpiť obcas čo chceš, ja si raz mesačne kúpim z výplaty buď tričko alebo nejakú maličkosť pre seba...nie drahé ale kvalitné, deťom čo treba kúpim, topánky majú v lete sandále, tenisky, šľapky každý..takisto aj ja,..a keď mi muž raz povedal že veľa sa míňa...odvtedy ho posielam do potravín a občas aj topánky deťom kúpiť nech vie aké sú ceny

daganov
13. máj 2020

@november1111 tiež ma zaujali tie jedny topánky, cez víkend bolo 27 stupňov, dnes takmer o dvadsať menej a pršalo, obuť si tie isté? Veď iné na šport, do práce, na prechádzku a keď by sa ti napr. rozpárali? Mne sa to stalo s dosť drahými čižmami, musela som reklamovať. Ťažko ísť kupovať ďalšie v tých rozpáraných. A finančne je to podľa mňa takmer to isté, keď budem nosiť denne jedny topánky, tak budú skôr súce do kontajnera, ako keď nosím viaceré.

daganov
13. máj 2020

on šetrí aj na sebe? Nedá si pivo, víno, nefajčí? Nemá žiadne koníčky?

lenuliatko84
13. máj 2020

@oli18 presne tak.skusila som a kupila tricko .jedno vypratie o 2 cisla mensie.tricka napr. Z hm aj 2 roky vydrzia,pokial moc nevyrastie

lenka2710
13. máj 2020

Ja tiež nakupujem malej väčšinou na bazáre, hračky dostane keď ma sviatok aj tak mam pocit, že sa v tej detskej množia alebo co 😂😂 muž mi nikdy nič nehovoril, on sa tiež chce pekne obliecť, ja sa tiež rada obliekam a keď ide muž s malou niekde von, tak jeho hláška Pekne mi ju obleč 😉
Teraz bol doma asi 3 týždne, na nákup chodil on a videl, čo všetko stojí, napísala som mu napríklad nákup za 40€ on ešte coto prihodil a bolo 70€, ale vždy sa všetko zje, ja zas málokedy co vyhodím, vždy sa snazim všetko spotrebovať a variť podľa toho čo mám doma! Na výplatu vždy odíde 200€ na sporiaci účet, s tým sa nehýbe! Tiež párkrát do roka plníme mrazak,u našich mam záhradu takže zemiaky a zeleninu si vypestujem, v lete zavaram, robím džemy, pečené čaje, sirupy, susim bylinky na čaj, takže tieto veci skoro vôbec nekupujem!
A neviem ci predstaviť, že by mala malá jedny topánky na leto, ved predsa počasie sa mení, má sandalky aj k šatám aj také športové, tenisky aj platenky a okrem toho dieťa rastie a treba stále dokupovať! Ja som si teda dlho nič nekupila, ale umrel mi teraz otec, a ja tmavé moc nenosím, takže som si teraz dosť tmavých veci musela nakúpiť, inak som tiež doma a nosím to isté dokola a mala to isté 😉 som doma, nepracujem ale muž mi nikdy nič nevykrical, že veľa míňam! Účet mame jeden, dve karty! Keď už pred výplatou je tam malo peňazí, len mu oznámim, až už nekupuje nič veľké a drahé! Pre peniaze sme sa teda nikdy nehadali, a to bolo teda už všelijako

simsalabim
13. máj 2020

@november1111 nuz, mrzi ma, ze si si z mojho prispevku odniesla iba informaciu o tom, ze si nicim klenbu na nohach v topankach ku kostymu a a nie to, o co mi islo - ze mnohi ludia si s jednym parom naozaj nemozu vystacit. No a nohu si vysokymi lodickami nenicim, lebo take nenosim. Nosim slusne mokasiny a nizulinke lodicky podobne balerinkam. Ine nemozem, nikdy som take nenosila, mam problem s nohami od mladosti (vyrastky na drobnych klboch prstov na nohe...neboj sa, zdravie si teda nimi nenicim, uz ho take mam). Ale neda mi nepodotknut, ze v niektorych profesiach si proste nemozem obut do prace super pohodlne tenisky. No tesim sa,ze ty mozes.

autor
13. máj 2020

@jaskolka
Ja mam topanky niektore aj 5r. O vsetky sa staram, po sezone vyperiem, uskladnim, preboxujem, su stale tip top.
Takisto oblecenie. Kupim su bundu vtedy, ked sa mi stara znici.
Co sa tyka malej, tak prve leto este topanky nepotrebovala, druhe leto odchodila v jednych ano, boli kozene a tenke...ci prsalo, ci sme sa isli kupat. Teraz je uz naozaj velka, podla mna potrebuje topanky aj na chladnejsie a teplejsie dni, nakolko ideme von za kazdeho pocasia. Neviem si predstavit obut jej do dazda sandale a naopak...
Muz si da kazdy vecer pivo - reagoval na to tak, ze ja pijem vodu a on toto...pritom on si na veci pozor nedava, samozrejme, ze ich aj nici a potom si musi znova nakupit. Mam na nakupovanie asi stastie, ale vzdy to odkupim tak lacno, ze to predam aj za drahsie. Ale nemienim zit z nicoho a vsetko vrazat len do byvania. Mame RD a na 100% to tu nikdy nebude hotove.

uglybetty1234
13. máj 2020

Tak ja nakupujem aj na bazaroch, aj v lacnych obchodoch typu Pepco aj v sportoch a lindexe. Podla toho co chcem.
Deti maju teraz obuv - crossy, tenisky schopne medzi ludi, tenisky na dvor, cizmy do dazda, platenky. Musim kazdemu dokupit este sandale. A to su chalani. Neivem si predstavit jednu obuv na celu sezonu. Vsak su chladnejsie dni, teplejsie, suchsie, mokrejsie.
Ja si kupim podla nalady, Vcera some boli v tescu a mali 40% dole zo vsetkeho. KUpili sme kazdemu balik ponožiek.
setrit treba to je jasne, ale nic netreba prehanat.
Inak ja mam niektore topanky total lacinky (primark, gate) a mám ich už 5 rokov a stále sú fajn.

daganov
13. máj 2020

fúúú, tak on si dá pivo, no za mesiac sú to tie jedny topánky. Vôbec nič by som proti tomu nemala, ak by nemal takéto predpotopné názory. Neviem, či dom prerábate, alebo ste stavali, možno máte vysokú hypo, ale tak šetriť na obuvi pre dieťa to určite nie. Choď čo najskôr do práce a hlavne si s ním sadni a predebatuj váš štýl života.

radkaradix
13. máj 2020

Mňa vychovávali takto: na deťoch sa nikdy nešetrí. Môj starý otec bol strašný žgrloš, všetky peniaze v celej rodine boli na prídel, všetko kontroloval. Ale deti mali vždy všetko a kvalitné. Toho sa držím aj ja. Všetko je o výchove, tvojho muža zjavne vychovali inak.

jaskolka
13. máj 2020

Tak porovnať pivo a vodu, to ozaj je divný názor. Veď keď si denne dá fľašku piva, to za mesiac máš celkom slušnú sumu. Jedny topánky je úplný nezmysel, cez víkend napríklad bolo teplo, dnes leje a je zima. To akoze obuje decku botasky v 30 stupňoch aj v 6 do dažďa?Ja by som sa uvarila v lete v botaskach, neviem si predstaviť to dieťaťu dat. Na čo tak hrozne šetrí? Lebo ozaj nerozhadzujes, podľa toho, ako píšeš, si rozumne šetrná, so zdravými predstavami, tiež by som nechcela každé euro dat len do bývania. Nehovorím o luxusnych dovolenkach, ale samozrejme ze nejaký výlet, welness, cukráreň, ZOO, je úplne normálne, že rodina sa tak vyberie.

masha185
13. máj 2020

Mimo detí, tiež sme s partnerom viedli hádku niekoľko krát, údajne kam dávam celú svoju výplatu keď mi nezostáva na konci mesiaca....väčšinu stravy a drogerie som do domácnosti kupovala ja plus s najmom sme šli na polovičku...nahnevala som sa, dala som si tú námahu a vytvorilasom tabuľku v exceli, kde som zaznamenala všetky nákupy s dátumom a sumou moje aj jeho rozdelila som ich farebne a aha veď skoro celá tabuľka ružová, plus platím si uver z minulosti plus do toho mobil a polka nájmu a výplata nuž, fuč. Keď som mu to ukázala, až potom to pochopil. Nestačilo povedať 100x, musel to takto vidieť, odvtedy sa rozhodol peniaze nerozdelovať na moje a tvoje. A už vôbec sa ma nepýta kde som minula peniaze, ak keď si teraz vypýtam na konci mesiaca, bez slov mi proste vysolí, lebo vie že nekupujem blbosti ale len potrebné veci a hlavne nedovolí si to lebo vie, že naňho vybalím tu tabuľku 😂

zuzka1117
13. máj 2020

Myslím že tvoj muž je lakomec a chce šetriť na vlastnom dieťati. A ty dokážeš pekne hospodáriť a môže byť rád že to robíš ako to robíš a nie ta este kritizovať