Mile mamicky, moj syn ma uz viac ako 1,5 roka a ja sa stale neviem zbavit strachu onho, ked ho dam niekomu na strazenie. Podotykam, ze taketo situacie boli u nas iba dvakrat, aj to nie dlhsie ako 2 hodiny, stale ho strazila moja mama. MM neratam, tam to az tak neprezivam.Cely ten cas som bola ako na ihlach, nevedela som sa odreagovat 😔 , stale som myslela nanho. Teraz nas caka oslava u kolegu a znova riesim otazku strachu. Aj ked maleho nedavam nikomu cudziemu, ale svojej mame, aj tak mam s tym problem. Boze co urobim, ked pojde do skolky? ☹ Musim to nejake zacat riesit uz teraz. Ako ste to riesili vy?
@len.petra Dakujem za podporu. Vies ja mam strach, ani neviem z coho presne. Ide o to, ze ja som s nim skoro stale sama. MM je casto odcestovany a moja mama nebyva blizko, takze casto sa nevidime. Preto si myslim, ze ho dobre nepozna, nevie co chce maly a co nechce....mozno to prehanam. Aj ked na druhej strane je pravda, ze maly je s mamou velky kamarat 😀 Snazim sa s nim chodit kazdy den na detske ihriska, medzi deti, aby nebol stale iba so mnou. Ked bude starsi, dam ho obcas aj do nejakeho detskeho kutika.....
@monikapalo je super, že sú kamaráti. Aspoň vieš, že mu je u nej dobre. Držím palce 🙂
Aj ja ťa chápem, ale sama vieš, že nastanú chvíle a čím bude starší, bude ich viac, keď s ním nebudeš môcť byť. Je pre neho lepšie ak sa stretáva aj s inými ľuďmi, aby si zvykol, že nebude všetko tak, ako by on chcel. Ja viem, že mu chceš len najlepšie, ale v živote sa stretnete s ľuďmi, napr. v škôlke, pre ktorých bude tvoj syn, len ďalšie dieťa v poradí. On tam nebude chcieť chodiť a budeš potom dlho možno aj mesiac, dva riešiť problém so škôlkou. Potom to bude pre vás oveľa ťažšie. Skús sa troška odosobniť. My mamičky niekedy deťom len viac škodíme tou láskou. Čím viac ho budeš tutlať, tým bude nesamostatnejší a bude utlačený niekde v kúte..a to predsa nechceš... 😉
Moj syn ma 4 a pol a vzdy ked ho niekomu davam mam o neho strach a myslim na neho. Nie som totiz zvyknuta ze by mi ho niekdy niekto strazil. Vobec ale nie je nesamostatny, prave naopak. Nikdy nebol s nikym okrem mna a MM ale ked ho napriklad v troch rokoch prisla strazit kamoska, zvladol to bez problemov, a tiez nastup do skolky . Do skolky chodi druhy rok, ked zacal tiez som sa bala, ale chodi tam rad, nikdy sa mu nic zle nestalo a hlavne ucitelkam verim. A to som zistila ze je najdolezitejsie, ked je maly napriklad so svokrom bojim sa o neho lebo mu neverim a mam na to nejake dovody... Tvoj maly je este maly, je to uplne ok ze sa bojis, postupne sa to vykrystalizuje a skus sa napriklad zamysliet, ci je nejaky dovod na to, ze nemas uplnu doveru voci osobe ktora ho strazi, mozno ti to pomoze....
Takze mame za sebou super vecer, maly bol u mamy uplne skvely, moje obavy a strach vobec neboli na mieste. Proste si musim zvyknut na to, ze moje dieta vie existovat aj bezomna. 😀
@monikapalo presne tak, musis to prestat tak prezivat - myslis ze co sa mu stane.? a zvlast ked je u tvojej mamy... skus byt aj viacej sebecka - cas pre seba, pre manzela, vypnut, oddychnut, nemysliet iba na jedlo, spanok, rezim, nerob, nechaj, davaj pozor...atd...aj dietatko bude rado ked ta po "prestavke uvidi".
@monikapalo : no asi sa toho strachu nezbavis, ale skor sa s nim naucis zit,,,ja vsade ako na ihlach,,rozum stale pri detoch,,ale koli praci musim niekedy aj na dva dni prec ale duchom, myslou som stale s nimi a tiez si predstavujem vsetko mozne co ak za mnou place,,co ak sa udrie ked tam nebudem,,dakedy si sama pre seba poviem ze mi asi sibe,,ale co uz,,nic sa nedeje,,chod na oslavu a predstieraj ze ti tam je fajn,,
Plne Ťa chápem,
@monikapalo ,moja mala bude mať dva roky za pár dní a tiež ju nikomu nedávam,bojím sa,že jej nebudú rozumieť,budú situácie riešiť po svojom-myslím napr. svokrovcov,lebo mne mamina zomrela,tak k nej ju už nedám,myslím,že aj preto som sa na malú tak naviazala..Chodím s ňou medzi deti,do detského centra a malá je dosť samostatná,ale vadia mi všeliaké narážky zo strany svokrovcov,na to,že im ju nedávam...
Ahojte, tak ja som este ani neporodila... Moji rodicia su odomna 220 km , svokrovci byvaju hned vo vedlajsej ulici. Svokrovci su uz starsi ludia na dochodku, nemaju uz tolko trpezlivosti a v prvom rade sa uz nevedia postarat o male dieta. Svokra sa uz dusuje, ako bude na malu davat pozor atd. - a ja mam z toho strach uz teraz 😅 Nie ze by som jej nedoverovala, ona sama porodila 3 deti a verim tomu, ze znovu do toho systemu pride, ale ten strach je uz proste tu....
@monikapalo ahoj, je úplne samozrejmé, že sa bojíš. Ale musíš si položiť otázku, čoho sa vlastne bojíš? Máš strach, že to mama nezvládne? Že sa mu niečo stane? Uvedom si, je to Tvoja mama, starala sa o Teba s láskou a rovnako sa postará o svoje vnúčatko. Dôveruj jej. Nedávaš ho predsa niekomu cudziemu 🙂 A čo sa týka škôlky, čím viac si navykne aj na iné osoby a kolektív, tým ľahšie sa s tým vysporiadate obaja.