Ako sa zbaviť cumlíka u 3 ročnej dcérky?

nataliaslivkova
15. máj 2012

ahojte babenky, moja mala bude mat v lete 3 roky a nie a nie sa zbavit cumľa ..co mam robit?chvilu je bez neho a uz ho pyta a bude plakat a prosit az kym jej ho nedam..aj ked ju zamestnam nejakou hrou alebo tak vydrzi max pol hodky a zas si ho pyta...aj do skolky s nim ide aj ked tak ked jej ho nedam tak vydrzi ale je cely den smutna a len pridem po nu do skolky uz sa ma pyta ci som jej doniesla dudulku...: 😝 ako ste sa zbavili cumlov??uz sa jej aj vsetci smeju po cestach aj v obchodoch ale nic..tvrdohlava...uz aj rybycky aj pes aj kadeco ine ich zožrali ale nic ..je schopna prosikat a plakat aj hodky v kuse..:(

lady511
15. máj 2012

vieščo moja mamina to somnou vyriešila tak že,,,sme boli von a havo spapal,,,lebo som mala vraj rada psov a tým som dovolila všetko takže som vraj neprotestovala takže aj u mojej maličkej to asi zavediem 😉

anjelicek26
15. máj 2012

@nataliaslivkova - slecna ma velmi milu, chapavu a placu neodolnu maminu 🙂 Ako sa zbavis cumla? Zahodis a par dni budes utesovat...a nie brat cumel na 10-ty pokus, to ti uz, ver tomu - neuveri.

bianca
15. máj 2012

joj nezavidim situaciu nezavidim.Nam sa stratil a na moj velky sok to stacilo lebo nasa bola zavislak prvotriedny.Kamoska zasa poodstrihavala konce zo vsetkych (to som mala pripravene v zalohe) ale fakt zo vsetkych doma aby to aj ona musela prezit lebo dieta maminu zlomi raz dva.Ked bol koniec odstrihnuty tak to nebolo ono a mala nechcela.Samozrejme to par dni trva a vtedy sa treba urputne vyhbat kazdemu obchodu kde sa da dudlik kupit alebo navstevam ktore este dudlikuju

bonaquaba
15. máj 2012

ako pise anjelicek, mala ta skusa ako dlho vydrzis, tak pekne cumel schovaj a jednoducho jej ho nedaj, musis si stat za slovom, pretoze ta bude mala skusat vo vela veciach a je len na tebe, aby si vydrzala aj ten rev, ju to po piatich minutach prejde mozno po desiatich, ale bude to trvat tak dva dni a potom uz ani nebude vediet,z e mala nejaky cumel

jasminet
15. máj 2012

u nas zobrala cumle "cumlikova vila" ked mala natalia nieco pred 2 narodeninami - zaspala bez nich, tak som vyuzila. ked sa o par dni opytala, ze kde su, tak som jej povedala, ze ich zobrala do nemocnice pre male babatka co sa prave narodili... viac nepytala...

ale mam sesternicu co ma 9 rokov a stale "potajme" dudle 😝

ajca123
15. máj 2012

A kolko ma cumlov doma?????
Zober cumel a rozmlat ho kladivom a potom ukaz ze jej ho rozbil niekto nebo nieco...
A ze iny nie je...
Ked pes a ine vyhovorky nepomahaju...
A aj je chyba ze jej ho das nakoniec a nevydrzis... Zober si ju do naruce a snaz sa ju utesit a ked to nepomaha tak sa snaz ju niecim zabavit....
Drzim palceky.....
A aj preto som od narodenia nasich deti nikdy nedavala cumel,lebo som sa bala ako odnaucim deti od cumla

cmulinko
15. máj 2012

Pravdu povediac v 3 rokoch mat cumlik je uz troska trapne...ale proti gustu ziadnen disputat a v prvom rade si za tuto situaciu mozes sama..cakas cakas,vsak ma len rok,dva cumlik je v pohode...kazde druhe dieta ho ma v puse a zrazu zbadas,ze hups...mame 3 roky a sme tam,kde sme nechceli byt...dobrou spravou pre teba je to,ze raz sa toho urcite zbavi a ja osobne by som to riesila uplne jednoducho a razne....cumlik do kosa a stuple do usi....tych par hodin revu a cirkusu snad vydrzis...a vydrzat nepovolit ani zajtra ani o tyzden...snad si z teba tvoje dieta nebude robit plastelinu.

tinki
15. máj 2012

Ja som neschovala, urobila som dierku. Malá si ho vzala a keďže bol nejaký divný, tak sa jej nepozdával. No a ja som bola smutná s ňou. Dávala si ho stále do pusinky a vyberala von a tak dookola. Sľúbila som jej, že nabudúce kúpime nový no a vždy som na to "zabudla" a tak postupne aj ona zabudla. Vôbec neplakala. Boli sme totiž spojenci. Nebola som tá zlá, čo jej schovala dudu.. 😉

nice202
15. máj 2012

kamoska urobila tak, ze sla mala s mamkou vyhodit cumel do velkeho kontajnera. ze uz je velka a nepotrebuje ho. zato dostala nejaku malu hracku. a moj nazor je tiez taky, ze je to skarede, ale sama to vies. inak by ta to netrapilo

irriss
15. máj 2012

Vzit malou do naruce, jit k oknu a ukazat ji, jak "cumlik" krasne leta... 😀 😀 😀 😉

takto dopadla nase "cumlikova kyticka" do travy a chodili jsme se k oknu na ni divat, jak to tam cumlikove kyticce slusi..
Bez place a s radosti, ze mozna i vyroste 😎

loulou
15. máj 2012

Moja malá, mala dudku tiež ešte v škôlke ale len na spanie a s pani učiteľka jej ju pomaly brala tak ako aj ja doma keď spinkala a neuvedomovala si to. Doma sme sa dohodli, že na dudku je už veľká a nech ju niekomu dá, pripravovali sme ju na to v predstihu, keď sme sa o tom rozprávali. Malá sa sama rozhodla, že ju dá ježiškovi a on jej dá darčeky, no tak sa tešila, že mi dudku dala už na mikuláša do pripravenej čižmičky. Občas si spomenula ale už dudky nebolo. V rodine a aj mimo už na nás čudne pozerali, že aká veľká a ešte má dudku, ale ja som si stála za tým, že keď príde jej čas tak už ju chcieť nebude a tak aj bolo, sama sa rozhodla že ju dá, šlo to bez plaču (mimochodom s plienok sa odučila rovnako, keď bola pripravená)

mummy01
15. máj 2012

No ja poznam dievcatko ktore ma 5 rokov a dudel stale v puse,aj doma aj na verejnosti.Zuby ma krive a pokazene,podnebie zdeformovane,no hroza ☹ Jej rodicia sa jej boja,nerobia nic co by ju rozplakalo alebo nedajboze nahnevalo.....takze aj tak sa da....
Moja dcera mala dudu do 3 rokov,ked isla do skolky povedala som jej ze duda sa do skolky nesmie nosit-pochopila velmi rychlo a to bola ina zavislacka.Asi mesiac mala este dudu doma na spanie a potom sa duda stratila 😀 Jeden vecer bola trocha mrzuta a na druhy den ju este chvilu hladala a potom proste pochopila a zabudla.Nasho druheho zavislaka caka podobny scenar odvykania ale neocakavam taky hladky priebeh lebo on ma velmi tvrdu hlavu 😀 ale nevadi,vydrzime...ved predsa nepojde s dudou aj do skoly 😀 😀 😀

natalii6
15. máj 2012

ahoj moj maly bol tiez velmi cumlikovy a dlho dudlal, ked uz mal okolo 2rokov ho mal vatsinou iba na noc a v Decembri sme boli v nemocnici(to mal 2r a 9m a ja som mu ho na vecer zabudla dat az rano som si to uvedomila a odvtedy som mu ho nedala to mal par vecerov ked isiel spat isiel rovno ku kuchynskej linke lebo tam som ich davala ale som mu povedala ze dudliky uz nie su a potom nane aj zabudol tak ti drzim palce aby si mala co najskor odvykla od cumla 😉

jabadaba
15. máj 2012

No tak na cumliku v troch rokoch nie je nic trapne, co je trapne su komentare okolia a vysmech. Toto nie je zrovna cesta, najma ak sa jedna o cudzie dieta a cudzi ludia maju nutkavu potrebu utrusit svoje perly mudrosti.
Tolko na margo trapnosti.
Co sa tyka vplyvu cumlika na vyvoj zubkov, je tam a dost vyznamny. My sme riesili dudlik tiez, podla ortodonticky je cas do 5 rokov s tym nieco zasadne urobit, vtedy sa este skody na chrupe same napravia. Po tejto hranici uz zostavaju deformity trvale. My sme to stihli, ale po cumliku malo dieta horny chrup kratsi, oblucikovity podla tvaru cumla. Spravilo sa to do par mesiacov po tom co sme sa cumla zbavili. Jemne, nenasilne, bez zbytocnych stupidnych posmievacnych komentarov.

Skus vysvetlovat, ze to nie je dobre na zubky, ze sa pokazia a skus mat dudle mimo dosah malej. Nieco ako zide z oci, zide z mysle. U nas jedneho dna akoby utal, dieta malo tri roky, na cumliku zavisle. Prisli dni kedy ho zacalo sem tam napinat z cumlika a potom slus, jedneho dna uz sam odmietol. Do maturit ho ani tvoje dieta mat isto nebude, len treba mat na pamati ten chrup. 😉

vivusika
15. máj 2012

ja neriešim, dcéra bola tiež cumľová a zúbky má v pohode - jedno ráno v ňom našla červíky /uvarené niťovky/ a dobrovoľne cumeľ šiel do koša. Malý má 3,5 roka a tiež má cumeľ na spanie. Však ženiť sa s ním hádam nebude 😀

cat
15. máj 2012

ja som synovi cumel deň po 2. narodkách normálne zahodila, natvrdo. Lebo keď zoberieš a potom ustúpiš a znova dáš, to nemá význam. Proste cumla nebolo a hotovo.

amstelka
15. máj 2012

ahoj,

ja som malej dudel odstrihla, ale nie pred jej ocami.
potom, ked si ho pytala, tak som jej ho dala a povedala, ze je pokazeny a takto som to robila cely tyzden.
jasne, ze plakala...prvy tyzden aj zle spala, ale za dva tyzdne bol pokoj.
este dlho ho spominala, ked videla v TV reklamu, ale uz hovorila, ze dudika je pre bebe 😀
mala skoro 2,5 roka ked uplne prestala pytat dudel.( asi su rovnako stare-mala bude mat 3 roky v auguste a v sept ide do skolky)
chce to len trpezlivost a pevne nervy aj ked bude revat cely den, musis to vydrzat 😉 vela stastia...

karamel
15. máj 2012

Skus sa s malou postavit k zachodu, dudky hodte do zachoda a splachni a povedz, ze ste ich dali rybickam.....a ked bude pytat dudku, tak jej jednoducho povies, ze nemate, lebo ste ich dali rybickam........alebo ked ku vam chodi Mikulas povies malej, ze Mikulas jej da darceky len vtedy, ak da vsetky dudky Mikulasovi do vreca.....a tak sa ich zbavite. Ked bude pytat, tak povies, ze sak ste ich dali Mikulasovi.......alebo si vymysli nieco podobne 🙂 zelam vela stastia🙂

sammy
15. máj 2012

Moja starsia dcera mala dudel do troch rokov a bola riadna zavislacka, ale podarilo sa mi ju ukecat, aby hodila dudel kacickam do jazera, ze je uz velka. Hrdinsky to spravila, aj za to dostala hracku, no potom este mesiac vyplakavala za dudlom, bolo to dost strasne vydrzat, no nastastie si odvykla. Ale zas aj kvoli tomu prestala uplne cez den spavat.
Mladsia este ma dudel, ale jej teraz idu aj posledne zuby a ked jej ho nechcem dat, tak si vopcha celu ruku do pusy a tu obhryza, tak myslim ze este par mesiacov pockam, lebo od cmulania prstov ju potom tazsie oducim.

traktor
15. máj 2012

uz tu take otazky boli tak pozri tu pozriet môzes aj tu https://www.modrykonik.sk/forum/tema/anketka-ak......
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/poradna-zubarky-mddr-aleny-zahumenskej/cumlik/
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/ako-odnaucit-deticky-od-zvykov-ako-napr-cumlik-plienky-hojdanie/ , ..a ja skopirujem moju odpoved, ktoru som uz raz na tuto temu dala .. ja nie som za rychle odobratie cumlika..ved poreve tri dni a hotovo..toto sa mi nepaci..nieco sme dietatu dali a zrazu mu to surovo zoberieme..ja nechcem , aby moje dieta plakalo pre nieco, na co som ho sama naucila..isla by som na to postupne, nenasilne..ma viac dudiek?tak v prvom rade to eliminovat len na jednu..existuje zubkova vila?preco by nemohol byt skriatok elias, ktory zbiera dudky a miesto nich nechava to, co ma dietatko rado..babiku, kocky, knizku..hocico..ostane len jedna dudka.. 🙂..a tu by som isla postupne, vysvetlovanim, hranim..mozno vymyslenym pribehom / take tie rozpravky aspon u nas velmi funguju, deti ich maju radi a vo vela veciach nam pomohli..ci s umyvanim zubkov, ci s papanim, nocnikom../..s dudkou sa da rozlucit rôzne..hodit ju do potoka, ona doplava k dietatku, ktore velmi place a viac by sa mu zisla ako nam..nechat dieta rozhodnut sa , nenasilne..skusat, skusat..ono sa to podda, .vymenit dudku za nieco, co uz je pre velkaca..ono rozpravanim / rozpravkami sa da vela..hoc to mozno trva trosicku dlhsie,..a hlavne, nikdy som sa za svoje dieta nehanbila, ze ma dudku aj vonku..to je ako pri kociku..rychlo, rychlo bez...za kazdu cenu..nech kazdy vidi aky sme uz velky..a potom v meste vidim mamku, v rukach tasky, za nou sa vlecie uplakane dietatko, ktore nevladze a ona po nom krici..zabudajuc, ze taky maly cloviecik este ma narok na nosenie, na vozenie..dnes sa vsetci velmi ponahlame..chceme dietatko ,ale chceme aby len spalo, potom sa rychlo naucilo sediet, chodit a najlepsie sa samo hralo..

zuzkalenka
15. máj 2012

ahoj moja malá sa tiež ťažko lúčila s dudkou. Sme bez nej asi 1mesiac ale ešte vždy si na ňu spomenie. A ako sme sa jej zbavili? Ona sama si ho rozhrizla tak som jej ho ukázala že aký je už zlý rozhriznutý a ona sama ho hodila do koša. Plač aj prosíkanie aby sme išli kúpiť druhý tak samozrejme bol ale som jej povedala že keď vydrží tak jej kúpime bábiku. A zabralo to.
Držím palce aby ste to zvládli. Nedaj sa ukecať a nech si aj poplače musíš byť aj ti silná a proste jej ho nedať 😲

igiana
15. máj 2012

My sme isli v 3 rokoch do hrackarne a mala si mohla vybrat hracku (trpla som aby si nevybrala nejaku extra drahu, ale vybrala si Littlest pet shop prasiatko 😀 ) a pri pokladni pri plateni dala za to dudku predavacke. Isla spokojne domov a vecer pri zaspavani zistila, co urobila, ale dudka uz nebola a tak pomrncala a nakoniec bez nej zaspala, ja som lezala vedla nej. Potom ju spomenula este asi 2 dni a potom uz nic.

stipec
15. máj 2012

Prva dcerka mala cumel do necelych 3,5 rokov - ale iba na spanie cez den sme ho od 2 rokov obmedzovat - zo zaciatku mala aj zachvaty placu, ze ona ho chce ale nejako sme vydrzali a na spanie si ho potom doma zobrala ked isla spinkat a pred 3,5 rokom sa sama rozhodla, jedno rano, ze ona uz cumel nechce, ze je velka a zahodi ho do kosa - a da smetiarom (nasi kamarati, ktorych kazdy krat z okna pozorujeme) a bol pokoj - za odmenu si vybrala darcek pre velkych - chcela taky kufor na kolieskach. A mladsia mala 2 a tristvrte ked sme jej ho museli z hodiny na hodinu zobrat - mala uraz a skoro prisla o zubok, ktory sa jej otocil - zubar vratil spat a boli sme 2 tyzdne na mixovanej strave a so zakazom dudla, aby sa zubok ujal spat. Prve tri noci boli katastrofalne - bola hore kazdych 5 minut a plakala co ho zufalo chcela ale nedalo sa, potom uz vstavala iba 7 x potom 5x, 3x a tak sa to po mesiaci postupne zlomilo a uz spava normalne a cez den si ani nespomenie, ze by ho chcela akurat ked vidi male babo co dudel ma tak povie, ze je male babo a ona uz je velka. A zubok sa ujal spat a sme sa aj neplanovane zbavili dudla.

donalona
15. máj 2012

myslim ze hlavna je doslednost. vysvetlit dcerke preco uz cumlik nie a nedat jej ho ani ked prosi, hadze sa o zem, ci dostane z palcu teploty. inak sa uci manipulovat a privodi si somaticke stavy v kratsich intervaloch. akonahle raz ustupis dietatu, prehrala si😀 v 3 rokoch je normalne a zdrave ze si chce vydobit svoju poziadavku. prave preto netreba ustupovat. ono to samo prejde, je to normalna vyvinova faza

alexis617
15. máj 2012

ja som cumlík hodila psíkovi ked mal syn 3,5 roka asi 3-4 dni to bolo brutal plakal a hádzal sa o zem ked pochopil že cumlíka niet zmieril sa s tým namiesto cumlík sme kúpili psíka pliš.,vela šťastia a nedaj sa 😉

danteska
15. máj 2012

moj maly je dudkovy zavislak...ale cez den mu ho schovavam a vzdy poviem ze duda oddychuje a dojde ked pojde spinkat..takze ho ma na spanie a neriesim zatial..nemam silu vysvetlovat v noci 01:00- ked reve ze chce dudu - ze dudku zobrala vila a podobne..este pockam a ked ju ma iba na spanie tak si myslim ze v pohode..nie je na tom nic trapne.moj brat mal dudlov asi 6 do 5-6 rokov,dosiel zo skolky a dudloval,ked niekto dosiel tak ich hodil do kuta.vedel ze to nie je dobre a potom jedneho vecera ich dal Mikulasovi a bolo..a zuby ma v najlepsom poriadku.tak ako su deti rozdielne co sa tyka nocnika,jedenia tak kazde potrebuje asi svoj cas na rozlucenie sa s dudkou..

slavica2
15. máj 2012

Moja dcerka ma 3.5 roka a v noci dudle ostosest 🙂 cez den v skolke nema, nemoze a preto nesp, nespala od septembra ani raz. Ked ju obcas vidia ludia s dudlom, maju komentare, ale neriesim to. Zuby ma zatial ok a nasilu robit nic nemienom.

terina25
15. máj 2012

ja som dcérku zbavila cumlíka min.rok presne na štedrý večer.mesiac pred jej 3.narodeninami.Asi týždeň pred štedrým dňom som jej hovorila,že ak chce dostať darček od Ježiška,tak mu ona musí sama nechať pod stromčekom svoj cumlík a on jej za to dá darčeky.a tak aj bolo.Na štedrý deň sama šla k stromčeku a položila tam svoj cumel.samozrejme,že potom pred spaním zistila,že už nemá cumel.aj trochu poplakala.ale čo bolo zaujímavé,tak to znášala celkom dobre.ani tak veľmi neplakala.možno tak týždeň sa na neho večer pýtala-ale bez plaču.no potom sa ani neopýtala.teraz ho občas spomenie,ale len v súvislosti so svojím bračekom,keďže on cumlík ešte má.A už ho upozorňuje,že na vianoce aj on bude musieť dať cumlík Ježiškovi 😀 😀 😀

inak moje deti mali resp.syn ešte má cumel len na spanie.ináč ho nemajú.len na noc.

držím palce

mariana0915
15. máj 2012

my riešime prave to iste s dcerkou,ale ja nema srdce ju nechať tak plaakť za nim ☹ ja som mala cumel do 6rokoch a zuby mam v pohode 😀 😀 😀 😀

bibio
15. máj 2012

Ja na silu tiež odmietam. Dudku má len na spanie, dudle nepretržite. Keď spí a dudel jej vyberiem, do minúty je hore... Chcela poslať Mikulášovi, aby doniesol kolobežku, cukla. Potom Ježiškovi, už aj sme balili, ale zase si to rozmyslela. Potom som jej narozprávala, že keď nechá snehuliakom na balkóne, do rána bude mať na balkóne kolobežku. Skoro okno rozbila... O kolobežke stále sníva, mám ju skrytú vyše pol roka v skrini. Dudu má len jednu, už riadne smradľavú, ale nevadí jej. A to je aj na mierny zápach mimoriadne citlivá. Dedo ju postrašil aj svojou protézou, že také vyberateľné zuby bude mať, keď bude mať dudu. Z protézy má traumu, ale duda musí byť. Bude mať v lete 3 roky.