Ako sa vyhnúť mocenským bojom s deťmi?

lylyjana
30. aug 2024

Mame doma 4r a vkuse sa hadame, mame power struggles, lebo on chce svoje a my chceme svoje, velakrat nepocuva, robi si po svojom, resp casto urobi presmy opak (ja poviem ano, on povie nie, poviem aby stal, zacne behat, povieme aby bol ticho lebo napr telefonujeme, zacne vyvreskovat). Ma este mladsiu sestru 10m, ktoru 80% dna ma rad nadovsetko a zvysok jej robi naschvaly.
Som si vedoma, ze mu davame asi malo priestoru na vyber z moznosti, ze cely den asi pocuva len prikazy a zakazy, no mate este nejake ine tipy ako docielit aby sme vychadzali? Aj ked sme napr v meste tak je to problem lebo je neriadena strela casto.
Vrieskanim sme samozrejme nic nedosiahli, len sa to zhorsilo.
A prosim rady tipu dat na zadok a pod si nechajte.

ukgirls
30. aug 2024

zamestnat ho.. dat ho na neaky kruzok co by ho bavil a kde sa vyblazni .. nieco co bude jeho a kde sa moze prejavit .. teba by v 4 tiez nebavilo len pocuvat prikazy a zakazy -je to obdoboe ked sa uci objavuje uziva detstvo ..

lucia23529
30. aug 2024

Čítala som že deti “rozkazy a zákazy” počujú jednym uchom dnu a druhym von. Niečo ako keď žiješ pri vlaku, najprv ho počuješ ale keď už to dookola počúvaš tak to časom už nevnímaš 🙂 a to isté platí aj s deťmi. Skúsiť ísť naňho inou formou a viac mu veci vysvetlovať prečo je to dobré/prečo zas zle. Alebo skúsiť možnosť že urobíme najprv čo máš rad ty a potom zas čo mam rada ja alebo naopak. Určite dieťa nebiť a nekričať to je najhoršie

marianarem
30. aug 2024

@lylyjana Vysvetlovat dovody, uzatvarat dohody. To vysvetlovanie je podla mna najucinnejsie, ked je dieta v klude. Cize bud dlhsie pred tym, ako nieco od neho potrebujes, mu vysvetlit, co budes chciet a preco a ci sa mozete na tom.dohodnut. Alebo potom spatne, s odstupom casu, vysvetlit, preco si na tom a tom tak trvala. U nas tiez pomaha predvadzat alebo predstavovat si, ako by niektore veci padli jemu. Napriklad ked krici prave ked telefonujete, tak mu mozes potom zacat kricat, ked napriklad pozera rozpravku alebo sa s niekym rozprava. Alebo aspon si spolu mozete predstavovat taku situaciu a ake by to prenho bolo. Ja mojmu vzdy poviem, ze ked napriklad on krici, ked ja telefonujem, tak tym dava signal, ze takto to robit je v pohode a teda ze aj ini mozu kricat, ked robi nieco podobne on. Ze mozeme tak doma fungovat teda. Nakoniec nikdy nechce, aby sme tak doma fungovali 🙂 No a treba mu davat o niecom aj rozhodovat. Ale tak niektore deti su viac svojhlave ako ine, pri niektorych je proste tych konfliktov a bojov viac, uplne sa tomu vyhnut neda. Moj sa presadzuje dost silno, my s muzom sme tiez take svojhlavejsie typy, takze u nas tie boje tiez su. Tie vyssie uvedene veci pomahaju, ale realne to dieta nemoze vsetko, co si vymysli, a ked vymysla vela, tak je aj vela narazov na hranice, co uz.

tani777
30. aug 2024

Hm..to je velmi tazke na radenie..ja mam doma dve tvrdohlave stvorenia,a teda je to narocne 🙈 obcas sa mi osvedci proste netrvat vzdy na vsetkom..teda takto,ak ja napr.chcem/potrebujem ist na nakup,a ony silou-mocou nechcu,skusim to prehodnotit-ako velmi dolezite to pre mna je,a preco ony nechcu..a spravit niekedy aj kompromis..chcu sa len dohrat,a mozeme ist o 5min? Ok,pohoda...nechce sa im,lebo je to pre nich nudne? Uznam emocie,pocity,ze tomu rozumiem,a tiez ma to vacsinou nebavi,vysvetlim,preco to potrebujem prave teraz...jasne,nnei to take idealne,casto to ide s placom/urazenim sa,ale ked sa inak neda,tak sa inak neda..
Takisto dalsi priklad,chce pit,ale nechce aby som jej naliala vodu do pohara,ale chce pit z flase..aj ked to nemam rada,urobim kompromis-dovolim,pretoze mi tym proste chcela ukazat,ze uz je velka a vie to..
Ale teda,jak som pisala na zaciatku,je lahke to pisat 😁 aj u nas to casto konci tym,ze na seba len kricime a presadzujeme svoje 😁no tym,jak aj Ty pises,ze ak im dam vacsiu volnost a slobodu v rozhodovani vo veciach,ktore su pre mna nie uplne podstatne (napr.co si oblecie),tak potom lahsie prijmaju situacie,v ktorych rozhodovat nemozu..

vreckovka2
30. aug 2024

Celkovo mi pri detoch vzdy pomaha nazerat akoby poza tu situaciu. Nevidiet to, co sa prave robi, lebo to uz len dosledok. Ale vidiet to, co to sposobuje. A to riesit. A obrnit sa trpezlivostou, a skusat. Pripravit sa na to, ze aj tak to nebude dokonale. Nam pomaha vyhybat sa takym situaciam ako si popisovala. Idem telefonovat, tak mu nepoviem, aby bol ticho. Poviem len, idem zavolat pani doktorke, potrebujem ta objednat na vysetrenie. Keby mu poviem, musis byt ticho, aby som ju pocula, tak zarucene bude kricat co najhlasnejsie. To uplne vidim, ako pri takomto prikaze to skusa vydrzat, ale az mu cuka mimikou v zmysle, ze potrebujem to sakra skusit, ale musim to vydrzat. Nevydrzim to, kricim. Toto som odpozorovala uz velakrat. Alebo vie, ze neznasam, ked beha v zahrade po zahonoch. Zarucene ma to vytoci. Mame 2 risenia. Ma v 1 zahone riadok, kde nevysla zelenina, moze chodit cez neho. Alebo ho ucime, nech nam povie, ze uz mu je dlho a potrebuje, aby sme sa mu venovali. Len nech nezacne zbytocne robit zle. A veru aj povie vacsinou, uz mi je dlhoooooo. No a u nas zaberaju dohody. Trenujeme to dlho a ked su velke emocie, ide to tazko. Ale pred par dnami manzel pouzil, ze skus si to aspon vypocut. A rev prestal. Chcel sa totiz hrat a predat vsetko ovocie. Manzel chcel, aby sa uz isiel kupat. Dieta spustilo rev. Ked zacal pocuvat, tak mu navrhol, ze nech preda este tie jablka a ostatne ovocie schovaju v kosikoch do stanu. Tam ich pocka a rano ho cerstve moze predat. S tym dieta nadsene suhlasilo. Len my to takto robime velmi dlho, prvykrat nam sam navrhol dohodu ako cca 1,5 rocny. V zasade sa snazime vyhybat priamemu zakazu a vysvetlujeme dosledok. Rozumiem, ze cchces ten hrniec chytit. Hrniec je vsak horuci. Ked ho chytis, moze ta popalit. Jasne, ze ked ho ide prudko chytit, tak pouzijem jasne nie alebo stop/chytim mu ruku.

tiika
31. aug 2024

Skús pozrieť mocenské alebo liečivé hry https://eduworld.sk/cd/martina-matejova/3003/je...
https://www.lecivehrani.cz/priklady-lecivych-he...
Nám to pomáha. A pokial začne oponovať (už len z princípu) a ty máš priestor, kapacitu.. obrat to v tej chvíli na hru, ber to ako výzvu; povie nie, ty povieš úplne nešťastným hlasom áno, potom nahnevaným a zamračeným, dramatizuj, prehanaj, popritom sa usmievaj a snaz sa ho rozosmiať, urobit z toho srandu. Aj toto u nás zaberá.