Som s toho zufala poradte mi mam dvoch synov jeden je školkar druhy prvak. Vobec nechcu travit cas spolu nijako sa nehraju, stale sa len hadaju, natahuju, biju atd ved to poznate 😕 starsi chodi cely den len zamnou kde sa pohnem tam je on nechce travit cas v deckej izbe alebo svojim aktivitam vobec ho nic nebavi, nezaujima .
Vonku ked sme tak pol hodinka je nanho vela on ide dovnutra stale sa na vsetko stazuje nic mu nieje dobre. Uz neviem co mam robit samozrejme ze sa hrame ucime spolocne travime cas spolu ale aj ja mam svoje povinnosti a on sa nechce odomna pohnut maly zacina robit to iste co on. Som s nimi 24hodin denne bporadte mi prosim vas ....
Dat im doma povinnosti, jeden zameta, druhy vysava. Umyt umyvadlo, dat veci do práčky. Utriet prach, povesat utierky uteraky. Pomôcť s riadom a jedlom. Pekne rozpis a striedat to. Budu aj inak unaveni a zamestna im to mozog. Vonku zobrat kriedy, loptu, bicykle,. Skusit im najst hru. Napocitat 10 psov, 10 kocikov, 15 cervenych aut. A doma nakresliť nieco z vonku, vtacika, chrobáčika, vlak....
@erickatt s mensim si kreslime, piseme starsi povie ze jemu sa nechce radsej bude sediet a pozerat na nas a stale len rozpravat ze co ma robit nudi sa a dookola dookola kym nepridem o nervy.
No.ked sa nudi, skúsiť ignorovať. Alebo nech si číta, hlavne nie mobil a podobne.
Puzzle ho nebaví?
@erickatt jeho nebavi vobec nic a ked tak to robi 5-10 minut a je koniec 😕 🙄
Ked sa nudi, zamestnat domacimi pracami.
@simsalabim to som skusala ale ani to nezabralo urobil len bordel a nic viacej zabavilo ho to na 10 minut a on nevladze, nechce sa mu
No musíš ho dotlačiť. Skús motivovať odmenou. Môj sa tiež nudi, nevie, čo má robiť, ale on sa opýta, čo má nakresliť a to nakresli. Mali sme puzzle obdobie, teraz ide lego. Pomôcť že, keď ho poprosím. Vyloží riad, podáva prádlo, spáruje ponožky.
a hranie nic? teraz skolkar ci prvak sa nudi? moj este v tom veku sa hral s garazami, autickami, mal taku svietiacu drahu s autickami na baterky, s legom sa dost zahral v tom veku .......to ho vobec nebavi? moj urobil kolonu z auticiek z obyvacke ....zahral sa aj hodinu, dve
U nas-mladsi syn 4 roky, starsi 8 rokov. Zazivame to iste- aj ked musim priznat ze je to teraz o nieco lepsie a su dni kedy sa pekne hraju spolu. Nic ine ako vysvetlovanie u nas nepomaha. Som ako verklik, ale pomaha to. Deti sa to musia jednoducho naucit.
Tak nie vsetci surodenci maju taky vztah, ze sa vydrzia spolu hrat. Napriklad ja so sestrou sme nikdy moc nevychadzali ked sme boli male. Sme strasne odlisne povahy a nevedeli sme sa spolu hrat ani ked sme boli uplne male. Vzdy to skoncilo hadkou alebo placom
Aký je vekový rozdiel?
TAk celkovo ta starsi hodne vydiera, otravuje, nevie sa zabavit, zamestnat a uz vobec nie prisposobit. asi by som sa nesnazila mu nijakovsky vyhoviet, proste rob si to svoje a ignoruj "kecy" bud sa prida k aktivite, ktoru robite, alebo ma smolu... aj ked sa zacne monolog stazovat - tak mu kludne povedz, ze nech sa stazuje potichu, v hlave, ze ty to pocut nechces. Ked chce nieco povedat, nech ti povie nieco pekneho - co sa mu napriklad - tu vonku/v izbe/pri tejto hre paci... aj negativita a oberanie maminy o energiu je sposob, ako si ziskat pozornost...ale do buducna je to velmi zla a unavna cesta ho v tom podporovat tym, ze budes hladat nove cesty zabavy.
Kedy zacal byt ten starsi takto narocny a na teba naviazany?
Nemoze toto byt surodenecka ziarlivost? Neviem... pytam sa skusenych mamiciek.
Vacsinou co citam tak sa to objavuje ked pride domov novorodenec... ale je mozne ze sa to taha aj 3-5 rokov (odhadujem tie roky podla toho ze ten mladsi je skolkar).
Ma to take iste znaky... snaha uputat maminu pozornost za kazdu cenu a nevrazivost k mladsiemu surodencovi....
A keby si sa mu snažila zmeniť to negativne myslenie na pozitívne? Rob s ním take cvicenia ako robia dospeli. Vecer si nájdite čas a začni mu rozprávať, čo všetko v daný deň dobre urobil(vyložil umývačku, doniesol ti pero, bratovi pozical hracku atd), potom si povedzte, za čo ste vdacni(že sa má s čím hrat, že má maminu a otca, ktorí ich ľúbia atd).
A čo sa týka aktivit, vôbec nič ho nebaví? Citat šlabikár, hrat sa s legom, niečo skladať, autíčka, pozerať knizky, tancovat, hrat sa na postara(kým si nastriha peniaze a pripraví listy, tak to trvá)atd.
No neviem, ja som asi stara skola, ale ked som sa odvazila niekde u babky ci na chate povedat, ze "sa nudim" (doma som sa nenudila) a dostala som pridelenu pracu, tak som ju musela urobit, aj keby traktory padali. Ziadne take, ze ma to nebavi alebo nevladzem.... ty pre tie svoje deti nie si vobec autorita nechas sa poriadne vydierat. O rok-dva budes posluchat ty jeho a to je zle. Dieta nie je poloboh, nezaskodi mu ani nuda, ani povinnosti, ani posluchanie autority. Prave naopak. Urcite si treba na deti najst cas a intenzivne sa im vtedy venovat - aj osobitne - ale taketo celodenne cirkusy by som hned zatrhla.
Toto mam doma, starsi prvak, mladsia skolkarka. Starsi sa vecne stazuje, nic mu nie je dobre, on sa nudi, nechce ist von, potom nechce ist domov, nechce to a hento, tiez mi s tym lezie na nervy a vytaca ma to. Chce ist na korculiach, potom sa vonku nudi, lebo nechce korculovat dokolecka po parku. Dalsi krat chce bicykel, potom zas sa nudi aj na bicykli. Kto to nezazil neuveri a rady co som si precitala su na dve veci. Stokrat som mu povedala, ze ma to nezaujima, nech si to hovori potichu v hlave. Poslala ho robit nieco v domacnosti. To on nechce, a bezne slovo nechcem nebudem, dnes rano, ked mu nevytlacim omalovanky, nejde do skoly. Tak som dala aj ja na vyber varechu alebo skola. Ja sa s nim nepiplem, som na nich sama a bude fungovat, nie ze mi bude davat podmienku, ze nieco urobi, ak ja nieco urobim. On je ustipacny skorpion, bezne ma nema rad, neznasa ma atd. Takze prepac, neporadim, ale nie si v tom sama.
Ze "nevládze, nechce sa mu". Proste mu povedz ze musí. Keď nebude robiť čo mu povieš - trest.
Vychovávaj ho, lebo inak z neho budeš mat o pár rokov neprisposobive, lenivé decko v puberte.. Musíš mu stanoviť hranice a určiť povinnosti ktoré musí dodržať. Nie ze s a začne sťažovať a ty ho necháš nech prestane. Ani v práci by ti take niečo neprešlo. Nemá dva roky že by to nepochopil..
Mám pocit že mu chýbajú kamaráti, rovesníci, behať vonku...
Keď príde za tebou tak sa ho spýtaj čo by chcel robiť. Bolo by fajn keby ste spolu našli niečo čo ho bude baviť, či už šport, hra...čokoľvek.
To som presne chela napisat, treba sa ho casto pytat co by chcel, ale moze to byt tak, ze je proste znudeny a chybaju mu rovesnici. Mozno to je len take obdobie, tazko povedat
naznacuje, ze mu neni dobre.
šport.
@marci77 mame kopu vselijakych hraciek maju plnu detsku izbu auticka, puzzle,lego,atd nehra sa s tym vobec ked sa hram ja tak ano 10 minut potom ho to uz nebavi . Ked ja sa nehram ani on . Radsej bude sediet.
@andreatytler od malicka je na mna naviazany
v takomto veku by sa ešte mali spolu hrať.... horšie to bude v puberte...