Ako sa naučiť skôr vstávať?

callisia
15. nov 2021

Ahojte. Malý 1,5r vstáva ráno okolo pol 7-7. A ja s ním 🙄 Len ja by som potrebovala tak hodku pred ním vstať, v kľude sa najesť, dať kávu, popratať drobotiny. Občas sa mi to podarí a to mám potom dobrý pocit zo dňa. Aj viac stihnem vtedy. Spať chodím okolo polnoci a to je asi ten kameň úrazu. Len keď ja mám rada ten večerný kľud, kedy pozeráme film, seriál a nechce sa mi ísť spať o 22. Hej, si poviete, že som lenivá vstať skôr, ale keď sa dakde ide tak není problém. Podotýkam, že poobede s malým nespávam. Tak ako mám telu vysvetliť, že 6-6,5h spánku mu stačí?

diewcatqoo
15. nov 2021

@callisia a ked si nastavis budik, to nepomaha?

ckocka
15. nov 2021

Ty neriadiš telo, telo riadi teba.

mamina0078
15. nov 2021

Nijak, zjavne mu to nestačí. Skús urobiť kompromis nepôjdeš spať o polnoci ani o 22 ale okolo 23. A aspoň o hodinu budeš dlhšie spať.

kellypiu
15. nov 2021

musis sa naucit skor chodit spavat pre mna je to zaklad aby som nemala problem rano vstat, ked idem spat pred polnocou nemam problem aj o pol 6 v klude vstat 🙂

jana_eyre_2
15. nov 2021

Nechcem nosiť zle spravy, ale 6h spánku reálne nestačí.. mám poruchu spánku, keď dokážem spat dlhšie ako 6h som šťastná a stále sa o to snazim. ver mi, nie je to nič dobré pre tvoje telo spať malo.. budeš mať viac vrások, budeš viac nervózna, viac unavená.. nevravím o tom keď pár krát budeš spať 6h.. ale reálne dlhodobo nespavat dlhsie je proste zle..

lujza123
15. nov 2021

@callisia telu nič vysvetľovať nemusíš, skôr svojej hlave vysvetli ze si na matka - nie otrok. Nauc sa najesť v klude aj pri zobudenom dieťati, urob si prestávku na kávu, kľud cez obed keď spi.
Vykašli sa na domáce práce, ženy sú niekedy ako sibnute popri malých deťoch sa namiesto oddychu venujú nejakým zbytočným činnostiam ako žehlenie, umývanie okien, varenie 3 chodov jedla.

zafir01
15. nov 2021

@callisia chodim spavat o 22 hod . a rano vstavam o 6 . bez budika. tak ako aj vecer sa ani na hodiny nemusim pozerat a o 22 uz citim, ze je cas spat, zaspim do 10 minut.
presne viem, o com pises, od 6 rana ked fungujem, cez obed nespim. som spokojna, casto sa stava, ze o 9 rano mam obed navareny, upratane . a teraz, ked cakam tretie, mam trochu klud, a zacinam aj oddychovat pred porodom

sense
15. nov 2021

Nemozes mat vsetko aj byt do polnoci hore aj sa budit svieza a vyspata o 5.30-6.00 glavnw niw dlhodobo... telu nevysvetlis a zjavme mu 6 hod spanku nestaci

jaskolka
15. nov 2021

Dala si si nereálny cieľ. Nemôžeš užívať "kľud večer" a do polnoci byť hore, a potom chcieť od mozgu, aby fungoval od pol šiestej, lebo chceš v kľude vserko porobiť ráno.
Bud si lahnes od 22.00 a o šiestej už budeš vyspata, alebo proste vstsnes o 7.00 a budeš raňajkovať so synom.A, radšej nauč jeho že "mama tiež ranajkuje, vypije kavu a ty vtedy nebudeš jej to trhať z úst, jacat a vyžadovať pozornosť"
Telo "nepreučis" to je taka fáma, že dospelému stačí 6 hodín spánku. A potom je človek unavený, nervózny, lebo silou mocou si chce dokázať, že to tak je a telo "naučí" na tých par hodín. Ideálne je spat 7 až 8 hodín aj pre dospelého.

katulienkax
15. nov 2021

To je hlupost co chces, syna pekne nauc ze ranajkujes s nim nech si nezvyka ze skaces okolo neho ako opica a kludne nech si aj poreve kym si zvykne

simca06022011
15. nov 2021

no ja obdivujem, ze to vobec riesis, mna nik ani teraz nedonuti vstavat skor ako vstava zvysok domu. Prave vsatavam asi posledna... my sme jedli tak, ze robila som dcere ranajky, zroven aj sebe a jedli sme spolu, potom sme sa vychystali naraz so vsetkym. Ked tak pockala pri rozpravke, alebo sa hrala alebo cokolvek, zvykla si.. Mne nepomoze ani o 20tej ist spat, ja proste rano o 6tej nikdy nebudem fit... o 7mej je to ako tak so somranim, o 7:30 sa bezne budm bez budika, vikendy niekedy o 8mej. Nemienim to menit :D Radsej letim do rpace nenamalovana a zbucham to v kancelarii, alebo ranajky dam v praci (ak idem mimo) ako vstat skor.

mpg
15. nov 2021

@callisia Niekde som čítala, že treba chodiť spať pred polnocou aspoň o 22 hod., lebo telo má svoje orgánové hodiny a po 22,00 hod. už potrebuje spánok. Potom je jednoduchšie vstať o 6,00 hod.

luccija
15. nov 2021

@callisia si nočný typ tiež som...nikdy nezmenis biorytmus, ktorý Ti je vlastný.Bud pôjdeš večer skôr spat a ráno vstaneš skôr, alebo kašli na to.Ked pôjdeš do práce bude to ešte horšie🙂)6,5 hod je malo spánku niekomu stačí, niekomu nie.Ja som išla vcera spať o hodinu neskôr a som KO.

avanka
15. nov 2021

@callisia ja chodím spávať cca o pol 10,niekedy neskôr a budík mám o 5,00..častokrát sa budím už 4,20-4,30.. dám si v kľude kávu,pozriem seriál,hackujem,varím..o pol 7 sa chystám do práce..
Cez víkendy to isté,budím sa už sama, najneskôr o pol7..mne to takto vyhovuje,potrebujem ten svoj ranný kľud...
Takže choď spať o hodinu skôr a nastav si budík..chvíľku bude trvať,kým si zvykneš,ale potom to pojde

juliasb
15. nov 2021

@callisia to je blbosť. 6-6,5 hod ti nestačí. Nevstavaj skôr. Jedine, ze začneš večer chodiť skôr spat.

akinom0077
15. nov 2021

@callisia normalne si dajte budik a postavte sa do 5 min bez nejakeho predlzovania, je to zvyk a sebadisciplina proste musite vediet ze musite vstat a ina moznost nie je

luccija
15. nov 2021

@akinom0077 nemáš pravdu...nočné typy majú najviac energie večer a ťažko sa vstáva ráno a doobedie sú nepouzitelni..Kdez to ranný typ už o 20 hod zíva a ráno po zobudení je najaktívnejší.
Veľa ľudí by nebolo tak unavených, keby sa riadilo biorytmom.Ja som mala rada nočné smeny, kolegyňa skoro odpadla a musela prestať s nočnými ona bola unavená, keď o 19 prišla do práce.

akinom0077
15. nov 2021

@luccija ja mam viac energie vece kazdopadne , rano som neschopna spomalena no napriek tomu sa viem prinutit vstat

zuzka1117
15. nov 2021

A prečo to vlastne chces? Ja osobne nikdy dobrovoľne nevstavam pred tým ako deti . Veď ti nič neutecie, práve naopak, môžeš si užiť voľný večer a aj ranné vstávanie v normálnu hodinu. Upraces potom, naranajkujes sa s dieťaťom a kávicku si pri ňom vypijes napríklad pri hre .🙂

elizabet173
15. nov 2021

@zuzka1117 to je o nadstavení, ja som milovala tie tiché rána, keď som si v kľude dala raňajky, kávičku, upravila sa, každá to má inak. Dieťa som mala pokojné, jedno, čiže v pohode som stíhala všetko popri ňom, muž tiež nemal obidve ruky ľavé, okrem kojenia a žehlenia zvládal absolútne všetko.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
akinom0077
16. nov 2021

@elizabet173 presne tak o nastaveni

lujza123
16. nov 2021

Je dokázané že ľudia sa delia na skovranky a sovy. Proste niekto ma taky bioritmus že ráno vstáva skoro a je aktívny ale o 21.00 už mu klipkaju oči od unavy, druhý je zas sova, najväčšiu aktivitu ma vecer ale ráno je ako matoha.
Je to dané od narodenia, človek s tým nespravi nič. Sova môže mať budíky nastavene koli práci na 5.00 každý deň, chodiť spávať skoro aj tak je ráno ako pripečená. Skovranok zas bude zle znášať nočné a ani 10 l kavy nezabráni záchvatov zivania o 22.00.

Tak isto hodiny spánku, niekomu stačí menej, inému viac aj keď toto si vieme aj sami ovplyvniť, napríklad so zdravou životosprávou a kvalitnym matracom môže telu stacit aj o niečo menej hodín spanku. Ale malo by to byt prirodzene, nie to zbytočné siliť keď netreba