Rada by som počula vaš nazor, vaše situacie ako to riešite vy ako to mate u vas doma ked pride kamoška s malym k vam na náštevu.
Totižto stala sa uz 2 krat u nas doma taka situacia ze kamaratka do mna vyskočila kvoli deťom, teda mali sme vymenu nazor kvoli nasim drobcom.
Myslim ze to začalo preto lebo uz mi tie veci zacinaju vadit dosg dlho som to trpela a neriešila, vzdy ustupovala ze ved preto lebo je o rok mladši. Ale uz ma kamoskin 2 roky a moj 3. Su to dve rozdielne povahy. Moj je kludnejši typ.
No a k veci vzdy ked pridu k nam jej syn sa sprava ako doma čo je mile ze tu je spokojny ale už si myslim ze prekracuje hranice. Moj syn si menej dovoli ako on. Skace,behá, otvara skrinky a kamoska mu nato nepovie nič ja som uz par krat reagovala to nemozes a ona nato reagovala ved je este maly on sa iba hra alebo napodobnuje mojho syna, ok ale moj syn je doma, co uz ma vytocilo bolo ked si moj syn isiel umyt do kuplne zubky a jej maly za nim ze aj on si ide umyt, nechala ho tak a este sa urazila, lebo moj syn mu nechcel dať stoličku a ja som povedala ze si umyje zubky a koniec nech sa idu hrat. Tak isto si jej syn zmyslel ze sa chce magat v kuchyni tak mu dala stolicku.
Hneva ma to, neviem ci ja som divna ale moja sebareflexia na nasteve by bola toto nemozes, pockaj umyje si zubky a budete sa hrať a neviem ja mojho by som upozornila a nie mu to dovolila.
Jej odpovd na vsetko je ze jej syn je vybojny a nechce stale nan kricat a buzerovat ho lebo to isty cas robila a zadlo sa jej ze je utiahnuty a ze ten moj si nevie nic vydobiť.
Co ma nahnevalo moj si vie veci vydobit len ona chdit vkuse ako policajt ked nieco moj neda ze ved pozicaj to nachvilku aj mojmu a vkuse. Ja zas nechcem byt taka harpia ze mu nic nedam ani zeby som syna ucila k tomu nech sa nepodeli ale ked pride nan ze nechce nieco dat uz to hned riesi.
Podotykam ked sme boli my u nich na nasteve jej syn nasmu nedal nic :D v pohode tak sme ukoncili nastevy. Kazde dieta je ine ja to neriesim.
Len ma mrzi jej pristup a kvoli detom sa nechcem isto hadať. Myslim ze su este maly obaja a hranice by sme mali nastaviť my.
Ako by ste reagovali vy?
nevolaj ju k tebe domov.ak by nepochopila,tak by som sa s ňou prestala stretávať úplne.
išlo by mi na nervy aby som vo svojom byte musela takto ustupovať...
stretávať sa von napr. prechádzky.
Pravidlá určuje majiteľ domácnosti. Ale na druhú stranu som niektoré veci z tvojho príspevku nepochopila - ten malý robil rovnaké veci ako tvoj syn a tvoj mohol, lebo je doma? Zároveň mi nepripadá nič strašné na tom, že chcel aj on v kúpeľni stoličku, keď si tvoj išiel umývať zuby. Skôr nechápem, prečo si niekto umýva zuby v čase, keď tam má návštevu. Pravidlá by som uplatňovala rovnaké pre obe deti.
Ak ti to však ozaj veľmi vadí, máš v podstate len dve možnosti - prestať sa stretávať úplne alebo sa stretávať na neutrálnom mieste (detské ihrisko a podobne).
Mne nevadi,ak u nas deti otvaraju skrinky alebo sa magat v kuchyni. Aj to je sposob hry. Ale pokial tebe vsetko vadi,tak sa stretavajte vonku.
Zacali sme sa s kamoskou od jedneho desneho dna stretavat bez deti a je tomu uz 6 rokov.. najlepsie rozhodnutie a aj straveny cas v klidku podebatime 😃
@natalianatalija Vcera som mala na navsteve 2 rocne dieta. Ano, rozhadzalo vserky hracky, ale tak je to male 2 rocne dieta. Co od neho chces? Ved nechodi kazdy den. Deti sa zabavili a ja som upratala. Trochu dramatizujes. Nemozes porovnavat 2 a 3 rocne dieta.
@natalianatalija nech sa kamaratka nehnevá ale už ju k sebe nevolaj 🙂 to nie je kamaratka ale mama, ktorá nevychováva len sa prizerá a pritakáva dieťaťu, že všetko môže 🤦♀️ ja takéto mamy nepochopím ale každá sme iná. Preto sa stretávam s mamkami len a len na ihrisku alebo v herni 🫠
@natalianatalija ja mám pomaly dvojročné šidlo a na každej jednej návšteve mu s mužom chodíme za zadkom nech nevyparatí nejakú blbinu..u nás sa častejšie stáva, že nám samotní hostitelia povedia nech necháme, že nevadí
@pietra Myslela som to tak (zle som sa vyjadrila)že ked niečo zle moj spravi napriklad capne na okno, mame doma aj psika tak jemu nieco vyvedie ze ho natahuje automaticky to opakuje aj jej syn, ja svojho samozrejme nepomeniem ze to sa nemože ale ked napomeniem aj jej syna lebo to opakuje po mojom tak jej odpoved je ze to opakuje po mojom. Nechapme tuto jej obranu ved ja to nemyslim v zlom ale ked ho neupozorni ona, čo sa mam nato pozerať.
To umytie zubkov bolo o 9 rano. :D
@beata_k toto je pravda, vidím to na našom.. čochvíľa bude mať dva a je ozaj extra náročné mu čokoľvek vysvetliť a účinok krátkodobý
@beata_k keby je ti raz za mesiac netiešim, ale stretavame sa často.
@natalianatalija na jednej strane chápem, na druhej strane v tomto veku je ten ročný rozdiel ešte naozaj veľký a fakt ten dvojročný môže len opakovať po tvojom. Ale keby to bolo moje dieťa (to na návšteve) tak ho upozorním alebo by mi vôbec nevadilo, keby si ho upozornila ty. Vadia ti veci, ktoré by mnohí ďalší prehliadli, ale je to v poriadku, každý sme nejako inak nastavený. Potom sa stretávajte niekde mimo svojich domácností, aspoň dočasne. Ono keď vám deti podrastú, môže to byť zase iné.
No, mam 20m syna, a teda keď niekam ideme, nie je "ako doma", ale tiež opakuje po dieťati co doma je. Zoberie si hračku, ide do kuchyne atď.. Ja ho ale vždy otočím, vysvetlím, že sa hrá len v detskej izbe a pocuvne. U rodiny beha kade tade, ale to neberiem, že sme na návšteve.
Myslím, že na chybe je kamoške. To ona ma stanoviť dieťaťu hranice. Ak jej ty povieš, že si neželás aby malý otváral skrinky, mala by to rešpektovať a malému to vysvetliť.
Ak ti to vadí, stretavajte sa v kutikoch.
A ešte niečo - možno je kamoška taky typ človeka, že sa cíti všade ako doma. Ja som mala veeelmi dávno takú kamošku. Bolo jedno kde bola, sama išla do chladničky, zobrala si bez opýtania jedlo... Čiže aj tsky ľudia sú..
@natalianatalija Tak sa nestretavaj. Ale je ozaj rozdiel 2 rocne a 3 rocne dieta.
Je to tvoja domacnost. Ok, maj svoje pravidlá, ale podla mna totalne prehanas. Ten dvojrocny nic take hrozne nerobi. Pre mna si dost divna.
@natalianatalija tak ale toto naozaj len opakuje po tvojom. Keby mu povie že nemá robiť zle ako tvoj, tiež by sa ti to.mohlo nepáčit, že sa tak vyjadruje o tvojom. Ale v tomto veku je rok ozaj rozdiel a keď vidí čo robí staršie dieťa, chce aj on.
Ale keď ti to vadí, stretávate sa inde
@natalianatalija boze moj.. maju 2 a 3 roky. Stretavajte sa vonku a v detskom kutiku, ak ti to je neprijemne. Preco si tym kazit priatelstvo? Hlavne, ak sa ti vasi dvaja mali maju radi a vy dve tiez? Nehladaj chyby, neporovnavaj deti, stretavajte sa na neutralnom uzemi ;)
Obe mate v niecom pravdu ;)
@natalianatalija pre mňa ste trochu divné obidve, ty máš kamošku na návšteve o 9 ráno, čudujes sa, že jej dieťa si chce u vás umývať zuby, veď len opakuje po tvojom, to je v tomto veku úplne normálne, berie hračky, nič prekvapujúce, normálne 2-rocne dieťa. Stretavajte sa vonku a máš pokoj. U nás keď je sestrina 3-rocna vnučka, celý dom pobeha, všetky hračky pokutre, poobzera, čo máme nového, je zvedavá ako deti. Mne to vôbec nevadí.
Nič to. Aj ja to takto preháňam. ;D Stretavajte sa viac von ako dnu. Ja to chápem. To opakovanie. Robia to menšie deti, keď vzhliadajú k staršiemu. A áno sú na to rodičia, usmerniť, zabaviť, povedať nie.
je to dieta - ro este nepozna moje tvoje .. ale mama by ho mala upozornit a usmernit ak ti to vadi ,, to co si napisala az tak zle nieje... ale tak kazdemu vadi ine- jedine riesenie je ukoncenie navstev u vas a chodit spolu von ..
Rodic ma korigovat, snad nechces od 2 rocneho dietata aby vedelo co kedy kde ako ma robit a trocha to dramatizujes. Ja som vcera cely den strazila 1,5 rocneho a chodil si s mojim chanelom po byte, potom mi vypkul ryzu na gauc, ospliechal vodou, hodil ovladac a? On bol stastny =ja som bola stastna.
@lizatko1009 ano korigovať tu ide o to ze nieje korigovane. Ja nechcem od 2 rocneho nič. Doeta zato nemoze nevie ovladať svoje emocie to ja viem.!!
Podľa mňa normálne správanie 2 ročneho 🤷♀️. Mimochodom rozdiel medzi 2 a 3 ročným dieťaťom je obrovský (mám 3 ročnú vnučku, mám v živej pamäti, aká bola pred rokom), vždy je lepšie, keď je v tom veku dieťa aktívne, zvedavé, napodobňuje druhých, ako keď sedí, kde ho posadia a obzerá si vlastné ruky.
Ak ti to dieťa tak strašne vadí stretávajte sa buď na ihrisku, v prírode, či nejakej herni a ak aj tam ťa irituje stretavajte sa bez detí.
Dieťa sa na návšteve správa tak ako mu dovolí rodič. Od toho tam je s ním. Niektoré mamičky sú samé nevychovane,čo čakať od detí.
nevstevy ku nam chodia na chvilu, pohraju sa a idu.. neviem kedy by mali cas magat sa v kuchyni alebo si ist umyvat zuby s dietom.. dieta si moje umyje zuby,
K tym veciam, skrinkam, tak to by som kamoske yvsvetlila, ze si to nezelam, moje dieta to nerobi. Ale v provom rade by som to asi vyriesila tak, ako je to u nas, hracky pred deti su najednej kope niekde, ked bola dcera mala aj v obyvacke, ale od momentu ako nepotrebovala 24/7 dozor v detskej = hrali by sa tam. Pekne by som ich pri akejkolkolvek snahe hrat sa kdekolvek, poslala spat sa hrat tam.
Na druhej strane ak je to dieta 2rocne, je to viac menej normalne a jasne, same sa hrat nebudu (cize co som pisala vyssie.. no u nas tak 4+r deti aj to s tym, ze tam niekto pozrie sem tam ibak to moze skoncit kadejako)... a zase ak bude cely cas chodit a toto nerob, tak to nemusela ani chodit. Cize ked som ja chodila ku kamoskam s malou, zvacsa sa hrali v obyvacke, v rohu niekde boli "hracka" a hrali sa stym, nikto nelasoval nikde, nebehla po byte a tak... prisposob si.
Ak sa neda, tak ich nevolaj. CHodte von, alebo k nim
@natalianatalija nevolala by som ich k nam domov - stretnutie na neutralnej pode. Ja mam podobnu skusenost ale trosku opacnu, ze dieta z rodiny som mala strazit a s mojim chemia 0. Chodilo mi to druhe na moje zalovat, kazdych 5 minut. To druhe mojmu bralo jeho hracky a vrieskalo po nom ak sa nespravne moj syn hral, po prstoch chcelo mojmu chodit odrazadlom a pod. Odvtedy som to dieta u nas nechcela. A mam voci nemu averziu aj ked mi je to rodina. Ani ho tu uz nechcem. Proste nie. Mame sopel bla bla nie.
Jednoducha rada , nestretavajte sauz o 9 ráno keď tvoje dieťa nie je ešte "na poriadku" a úplne najlepšie, nestretávajte sa doma ....
A môj dom moje pravidlá.raz dom zavolala jednu známu a jej dieťa začalo skákať po posteli tak s keďze ona nič tak som povedala dieťaťu že i nás sa po posteli neskáče. A keď mi tá známa povedala že ale smu neviem akej kamošky môžu tak som len odpovedala to je v poriadku ak sa inde môže ale u nás nie....a viac som ju nezávislá keď aj prišli šli sme na ihrisko
@natalianatalija zažila som niečo podobné, známa k nám chodila a jej syn bol ako odtrhnutý z reťaze raz sa mi stalo že nám skoro rozbil sklenený stôl keď po ňom búchal hračkou. Snažila som sa šetrne znížiť počet návštev no nakoniec to dopadlo tak že sme sa prestali stýkať a komunikovať úplne 🤷🏻♀️
@basulaak ano presne aj toto uz začina u nas je mladši ale často utoči do mojho staršieho, saca, kope štipe ho. Viem
Ze je mladši ale nepamatam si teby moj mal taketo až provokačne spravanie. Na nom to vidno ze ked uz vsetko poskusa akoby sa nudil a potrebuje zabrdať a robiť zle. Vtedy ja ako matka by som dieta vzala a odišla domov. Ona ho upozorni a nechava dalej tak kym nato nedoplati moj ze sa uz zacne braniť.
@natalianatalija stretávajte sa vonku alebo v herničkach