Ako sa hráte s trojročnými chlapcami?

alex2019
29. júl 2022

Ahojte, s cim sa hrate s detmi v tomto veku? Ake hracky su u vas oblubene? Ktore aktivity su take, ze pri nich dieta vydrzi dlhsiu dobu? (rozumej 10 min a viac 🙂) Hladam nejaku inspiraciu. Dakujem.

andrea_82
29. júl 2022

u nás v tomto veku začala posadnutosť legom.

bajka16
29. júl 2022

Lopta, lego duplo, kreslime si, a najradšej má dinosaury s nimi sa zahrá aj sám 😀

marzuz89
29. júl 2022

@alex2019 vonku cokolvek - dlhe prechadzky s rozhovormi, odrazatko, bublifuk, pieskovisko. Doma - knizky, pracovne zosity, slovne hry, lego duplo, vlacikova draha, stavebnica, kreativne strihanie, nalepky. Velmi rad ma spolocenske hry. Ale prehra sa aj sam, kludne hodinu.

akvi
29. júl 2022

@alex2019 10 a viac? To chceš od 3 ročného príliš. 10 minút plnej pozornosti dokážu udržať 5-6 ročné deti, nie 3 ročné. A jediná aktivita, ktorú 3 ročné zvládne aj dlhšie je pohybová. U nás to bolo v tom veku odrážadlo a bicykel, to vydrzal aj dve hodiny vkuse. To isté preliezky, detská lezecká stena a pod. Z kludnych aktivít to bolo maľovanie prstovymi farbami, ale tak max 10 minút, aj to nie vkuse. Nič iné nedokazal vydržať viac, ako pár minút. Obzvlášť chlapci sa potrebujú v prvom rade hýbať. Keď sa nedalo ísť von, spravila som doma prekážkovú dráhu, proste pohyb je kľúčová činnosť pre malé dieťa.

andrea_82
29. júl 2022

@akvi na toto si dovolím oponovať. Môj syn nie je absolútne pohybovo zdatný, takže jeho práveže skôr bavili aktivity vo vnútri ako vonku. Je to veľmi individuálne.

alex2019
autor
29. júl 2022

@bajka16 nas ma dinosaury rad, aj pozna mena, len to skor prostrednictvom kniziek. a ako sa s nimi hra? ma nejake figurky, ak ano ake?

alex2019
autor
29. júl 2022

@marzuz89 ake spolocenske hry? a ak sa hra sam tak s cim najcastejsie?

marzuz89
29. júl 2022

@akvi prilis? Prave naopak, prosim nepodcenuj 3r deti a este zdoraznujuc chlapcov. Zalezi ako ho vedies. Ak ho ucis robit pracovne zosity a hrat vhodne zaujimave spolocenske hry, ak dokazes podchytit zaujem dietata, pozornost v 3r hravo udrzi. Ak pripravujes detom na 90% pohybovy program, tak nemozes cakat, ze budete zrazu 20min hrat spolocensku hru, to je jasne. Zalezi, ako sa s detmi hrame od malinka. Nas vydrzi skladat lego ci vlaciky aj pol hodinu, bez mojho zasahu, so mnou hra particku spolocenskej hry 15 az 20minut. Teraz som prave doumyvala kupelnu a ulozila pradlo, mladsi spal, starsi ma zatial rozlozenu podlzoku s cestami a stavbou a pol hodinku sa uz hra. Stavia domy, bura buracou gulou, beha s panacikmi, sadi stromy, z lega postavil plot, aby sa na stavbu nedostali deti. Chodim pozerat, co je na stavbe nove. Pozornost drzi. A to je tiez velmi energicky chlapec, ktory nebude v klude. Ale sustredenost a rozvinutu hru posilnujem od malicka. Neznevyhodnujem ho len pre to, ze to je chlapec. Ale uz som si zvykla, ze su casto podcenovani. Lenivi, nesustredeni, nevychovatelni chlapci.

alex2019
autor
29. júl 2022

@akvi drahu som tiez zvykla robit ked bol doma chory (take tie bezne sople, nie ze by s horuckou behal po drahe 🙂) mame aj piklerovej trojuholnik a taku tu dosku k tomu tak to ho bavilo..len to sa neda mat v obyvacke kazdy den..

nwnw
29. júl 2022

@alex2019 v bicykel a korcule. V nutri Albi a lego a vlaciky. Ostatne moc atraktivne nebolo.

marzuz89
29. júl 2022

@alex2019 najradsej ma Ovocny sad, verziu pre starsie deti, potom pexesa, a domino. Uz hral aj Clovece, take rozpravkove, to ho bavilo asi 10minut a uz nechcel ani iny den, nechytilo ho to. Ovocny sad moze stale. Kooperativne hry ho bavia najviac. Sam najcastejsie s legom a stavebnicou, alebo s vlacikovou drahou. Rad aj vyfarbuje a lepi nalepky, pri tom tiez sam vydrzi dlho, ja som chodim pozerat, pytat sa, na com prave pracuje. Inak si robim svoje. Ale vela robime aj spolu.

akvi
29. júl 2022

@andrea_82 no tak práve preto by si ho mala v tom pohybe viac podporiť. Môj tiež nikdy nebol a ani nie je žiadny športovec, ale proste deti v tomto veku sa majú v prvom rade hýbať. Je to kľúčové aj pre rozvoj mozgu a neskoršej schopnosti udržať pozornosť. Deti sa nasedia ešte dosť. Ani škola nerešpektuje prirodzené potreby detí. 6-8 ročné nemajú čo vysedávať 5 hodín v laviciach, majú sa hýbať gro času. Takže pre mňa bolo dosť zásadné využiť každú minútu s dieťaťom práve na pohyb.

bajka16
29. júl 2022

@alex2019 áno má figúrky gumené, také čo normálne kúpiš aj v draciku taký pack. To sa mu páči. To si vie obzerať, preberať, pohrať sa s nimi dlho.

alex2019
autor
29. júl 2022

@marzuz89 co je podlzoka s cestami a stavbou? aka to je hracka? videla som take cesty co sa daju na zemi poskladat ako puzzle.. a ake mate auticka? on ma vela takych anglicakov a potom zopar takych detskych, aj by som dajake rada dokupit len neviem ake..my mame len taku drevenu zeleznicu a to ho bavi len chvilku ale mozno toho mame malo a je to tym padom nuda. aj preto rozmyslam, ze co pripadne este kupit. Lega dupla mame kopec ale tam on proste v zivote tri kocky na seba nedal, jedine ho bavilo hrat sa so zavorou, mame totiz aj taku tu lego duplo vlacikodrahu s kolajnicami. a to mu my postavime a on sa ale hra viac menej len s tou zavorou..

alex2019
autor
29. júl 2022

@marzuz89 super, tak asi skusim, totiz syn dlho nerozprtaval, az teraz posledneho pol roka a teda bolo tazke mu pravidla cohokolvek vysvetlit, pexeso sme len tak robili, ze proste bolo otocene, tak rozlozene a ja som mu ukazala jednu karticku a on hladal par..nalepkove zosity sme jeden cas robili ale musela som ho nutit aby si so mnou sadou, potom chvilu vydrzal ale sameho ho to absolutne nebavi.. ale on aj nerad kresli, celkovo taketo kreativne veci ho nebavia..

akvi
29. júl 2022

@marzuz89 nepodceňujem dieťa, je to vývinoý fakt, pozri si niečo z vývinovej psychológie. Dnes by rodičia najradšej učili deti vypĺňať pracovné zošity už v perinke. Toto je choré. Dieťa sa ma proste čo najviac hýbať, práve tým sa podporí neskoršia schopnosť sústrediť sa a aj nasávať vedomosti.

alex2019
autor
29. júl 2022

a hrate sa aj rolove hry uz v tomto veku? akoze na obchod, restauraciu, nieco ine? mame aj kuchynku, jedne cas ho bavilo krajat take tie drevene potraviny co su spojene suchym zipsom.. vcera sme sa prvy krat hrali na obchod,predaval nam take latkove iukdeacke zeleniny, ma aj pokladnu,sice len par minut ale vydrzal, tak som sa velmi tesila..

kate_cs
29. júl 2022

@alex2019 nášho kreslenie vôbec nebaví. Denne sa hrá s legom, duplom, kockami, stavia a kombinuje aj duplo s inými hračkami- autami, šróbikmi. Toto sú činnosti, ktoré si začne sám, nemusím byť pri ňom. Potom koľajnice a vláčik. A potom pohyb vonku, je veľmi divoký a musím ho unavit a tak sme nonstop vonku- prechádzky, hra pri potoku, odrazadlo, ihrisko, pieskovisko. Keby nemal mladšieho brata, ktorý mu všetko ničí a bura, je toto ideálne obdobie.

alex2019
autor
29. júl 2022

@kate_cs no mne sa zda, ze mladsi, co ma rok sa zabavi lepsie ako ten 3,5 rocny.. nehovoriac o tom, ze ked su spolu tak starsi mladsiemu nonstop robi zle :(

akvi
29. júl 2022

@alex2019 ešte mi napadlo, nášho od mala bavilo robiť s pilkou, vŕtačkou, kladivom. Najprv mal hračkárske, ale rýchlo pochopil, že s tým nič reálne nespraví. Tak mu muž dal reálnu vŕtačku, kladivo a pilku a pokúšal sa skrutky zaskrutkovat a klince zabiť do dreva. Dokázal to po pár pokusoch aj sám a toto ho nesmierme bavilo. Najprv som sa kus bála, aby si neublížil, ale prekvapil ma, aký pozor dával.

marzuz89
29. júl 2022

@akvi ano, to je pravda, hruba motorika, napriklad take stvornozkovanie, podporuje prepajanie hemisfer a neskorsie pruznejsie fungovanie mozgu. Jemna motorika je zase prepojena priamo s recou. Velmi uzko suvisi pohyb s rozvojom, to mas pravdu, mna tiez toto zaujima a fascinuje.

No som toho nazoru, ze sustredenost a kreativnu hru treba tie deti "naucit", podporovat ich v tom, ukazovat im moznosti, tak isto k samostatnej hre som syna viedla od malinka. Mne sa paci, ked su deti rozvijane vsestranne, ved oni si vzdy vyberu to, co ich bavi najviac, nie vsetky aktivity, ktore ponuknem, ho bavia. Ale preco by som mala ponukat iba aktivity na rozvoj pohybu? Preco by som svojho extremne kinetickeho syna nemohla skludnit precitanim knizky, zaujat ho hladanim rozdielov v pracovnom zosite, naucit ho skladat puzzle ci hrat spolocenske hry? Na rozvoj mozgu nemozes urobit nic lepsie, ako davat mu vela podnetov a "uloh". Co na tom, ze mu pohybom povytvaram obrovsku siet zapojeni v mozgu, ked ho neucim zaroven aj vyuzivat ich?

Moj syn tiez miluje pohyb, prechadzky, "turistiku", odrazatko, v zime blaznenie na snehu. Ale som stastna za to, akym sposobom ho vedieme a vidim na nom len pozitiva. Uvedomujem si, ze je taky pristup mozno aj v mensine, tiez nesuhlasim s "rozvojom" od perinky. Deti vsak maju obrovsky potencial a nebudem ho zabijat tym, ze ma "iba" 3,5 a je to chlapec.

marzuz89
29. júl 2022

@alex2019 podlozku s cestami myslim akukolvek kobercovu, alebo su aj take pogumovane zrolovane. Super su aj tie co pises ty, puzzlove, no ja som nechcela, aby sa nezameriaval na skladanie a rozkladanie ciest, ale priamo na hru s autickami. Na skladanie ciest ma drevene cesty. Auticiek nemame vela, anglicaky vobec. Mame zopar roznych - domiesavac, bager, traktor, bager, nakladak, sanitku, hasicov.. Atd. aby sa s nimi dalo nielen jazdit, ale aj ucelne hrat, napriklad na tuto stavbu, ako si rozlozil doobeda. Ver mi ze nie je nuda, ked je menej hraciek 🤗 Praveze sa viac dokaze sustredit. Vela hraciek deti praveze rozptyluje. Dolezite je, ako sa s nim hrate vy. Preco mu kolajnice staviate vy? Nas si stavia od roku a pol sam. Samozrejme ze ak chceme nieco komplexne, staviame s nim. Ale aktivne ma byt dieta, aj to lego, ze nepostavil v zivote 3 kocky na seba. Vy mu to staviate? Nestavajte, len mu ukazte, a nech skusa, nas stavia dlho rozne auticka kosacku, domceky, ohrady, budovy. Nemusi to bavit aj vasho synceka, to vobec. Len naozaj, pristup rodica spravi vela. Zavolajte ho k sebe, ukazte mu, podajte mu, aby skusil, motivujte ho, nechajte ho "nudit" sa nad boxom z lega. Ci nad kolajami. Bude ho hnat vlastna zvedavost, nie stavat mu to za neho 🤗

kate_cs
29. júl 2022

@alex2019 moji si navzájom stále robia zle. Ja som už z toho tak unavená. Majú 3,5 a 1,5 roka a bijú sa, vrieskajú, berú si hračky. Normálne ich musím niekedy rozdeliť do izieb. Že starší je sám v izbe a aj hodinu sa sám hrá s legom a potom spokojný príde za nami a ja som zatiaľ s mladším.
Môjho 3,5 ročného napríklad vôbec nebaví kreslit, pracovne zošity tiež nie a nie som ich fanúšik v tomto veku, ani spoločenské hry. Jeho baví stavať, budovať.

kiki68
29. júl 2022

@alex2019 moj ma iba dva, ale on proste sadne a maluje tak hodinu a pol. Tiez autickove drahy a doma vyrobene take so semaformi su super, k tomu parkovacia garaz. Potom varenie akoze ( ale musi byt aspon sol a muka k tomu ) , lego a pribeh okolo toho ( dinovia, auta atd) , knizky s tym potom hracim, to je tiez super , vonku hlavne byt a nieco robit v zahrade

marzuz89
29. júl 2022

@alex2019 k tym rolovym hram, ako myslis, uz v tomto veku? Rolove hry su predsa medzi prvymi hrami vobec, prve interakcie s detmi. Uz s rocnymi+ detickami sa hrame na podavanie cajika, kavy, kolacika, prezuvame, hmkame, nalievame caj do salky a prosime si aj my, nech "naleje" ono nam. Kuchynka celkovo je super na rolove hry, hra na obchod sa da s akymikolvek hrackami. Aj na pana doktora sa da hrat daleko pred 3 narodeninami, da sa to potom vyuzit aj pred nejakym vysetrenim, ak doetatko caka, alebo pred odberom krvi. Na rolove hry vobec nemusis cakat, kym sa dieta rozrozprava. To ti da len iny rozmer rolovej hry, ze mozes viest dialog. Dovtedy monolog rodica a viac gesitky, mimiky, jednoslovnych pomenovani doetata, pripadne citosloviec. Dokonca rec sa podporuje prave aj rolovymi hrami. My sa tak hrame zhruba od toho roku. Na obchod a pitie kavy ako prve, ked zacal rozpravat, tak samozrejme uz pokrocilejsie, vcera sme mali autoservis napriklad. Alebo mi akoze telefonuje a objednava si odtahovku, lebo sa mu tam a tam pokazilo auto, tak pridem, porobime co treba, zaplati mi 😅 a odtiahnem mu to do servisu. Na toto je treba rec, ale s detmi ktore este nerozpravaju sa hrat treba rovnako, aj im vela vysvetlovat, to nevadi, ze neodpovedia verbalne. Ale rozumeju.

akvi
29. júl 2022

@marzuz89 to je ale predsa všetko v poriadku, ponúknuť treba, samozrejme, aj kľudné činnosti, ale nie očakávať, že pri nich dieťa bude sedieť dlhšie, ako 10 minút. Možno zle vyznel môj príspevok, ale nemyslela som to tak, že nič iné netreba. Ale naozaj väčšina času má byť práve pohyb. A nie je nič horšie, ako v ňom brániť alebo nútiť deti sedieť nad knižkou či vykresom. Keď chodil syn do škôlky, tak mi učiteľka vravela, že je vkuse v pohybe, že neobsedí a ja jej na to, že veď to je predsa ok, že ho nemá nútiť. A ona mi celá nešťastná vraví, že mi na konci roka nedá žiadne výkresy, lebo syn nechce kresliť, ona sa normálne bála, že ju kôli tomu zdrbem. Ja som jej povedala, že je to pre mňa ok, že nech mu ponúkne, ale nenúti. Tak aj bolo, nemal prvé dva roky žiadne výkresy, ani PZ. Chodil v škôlke aj na AJ, po pár hodinách si ma zavolala anglictinarka, ja som čakala, že mi povie, že syna nechce ďalej v skupine, lebo ruší. Ona bola ale veľmi osvietena učiteľka a povedala mi, že syn je celú AJ v pohybe, že nevydrží sedieť, ale keď sa na konci hodiny pýta otázky, že vie na 100% všetko a že podľa nej má veľký talent. Keď som učila prvákov, vždy sme všetko spájali s pohybom, obzvlášť chlapci to mali silno prepojené. Naša pediatricka si volala z čakárne deti tak, že tie, čo tam najviac robili neplechu, tak ich nechavala na koniec. Som sa jej pýtala, že prečo to nerobí naopak, aby sa zbavila neposednikov, tak mi povedala, že žiadne zdravé dieťa nebude kľudne sedieť, takže tí, čo neobsedia, nie sú tak zle na tom, ako tí, čo posedávajú. Bavíme sa samozrejme o batolatach a skolkaroch. Sedenie proste nie je pre malé deti prirodzené.

ivangeline
29. júl 2022

Bicyklovanie,ihriska,auta,fanrazia..a hry za stolom,plus kreativne vecicky ako navliekanie,kreslenie s kadecim..lepenie..

zuzanockamt
29. júl 2022

@marzuz89 Závisí od povahy a temperamentu. Keď máš doma vrtuľu a neriadenú strelu, jednoducho "živáňa", tak podľa toho prispôsobuješ program. A je to jedno či chlapec, alebo dievča.

marzuz89
29. júl 2022

@zuzanockamt ach. Ja MAM doma ziveho temperamentneho chlapca, mma nebavi sa stale "obhajovat". Keby som mala doma dietatko, ktore kam posadim, tam zostane, a tupo odtial hladi (pardon) tak by som si nikdy nedovolila povedat, ze zalezi od toho, ako je dieta vedene. Kedze mam taky energicky kusok doma, vidim, aky divoky je, ked nema kludove aktivity. Vidim, kolko energie zo seba vyda a stale jej ma na rozdavanie. Vidim, ze ked je s detmi, je neriadena strela. Ale vidim a viem aj to, co som ho ucila, naucila, ako k nemu pristupujem, ako ho viem zaujat a vtiahnut do aktivity, a viem, ze sedi a citame spolu a rozpravame sa o precitanom kludne "bez pohybu" aj 30minut, len preto, lebo to ma zazite, pozna to, robime to dennodenne uz asi tak 900 dni po sebe. Viem aj to, ze denne je v posteli o 20 len preto, ze mame rezim, ze to tak jednoducho je kazdy vecer bez vynimky asi tak 1270dni (to som vyratala na kalkulacke 😅). Nie preto, ze by bol kludny vlacny, a nechal sa polozit kamkolvek. Ved to tak vy nemusite robit, je to len moj sposob a moj tip pre autorku, na spolocne aktivity. Ale nesuhlasim, ze 3r dieta nedokaze pracovat 10minut vkuse. Lebo dokaze a dokaze aj viac. A ak to dokaze moj, dokaze to vela inych dalsich.

Kamaratka ma rovnako ziveho chlapca. Ona ide tou cestou ze je to chlapec, tak ma mat auta, garaze, cesty, nakladiaky.. Nie je na tom nic zle, samozrejme. Ona mu nikdy necitala, nikdy ho "neusadila" na nejaku kludnu aktivitu. Farbicky nema, lebo na co, ved je to chlapec a snad nebude ho ucit kreslit. Nema take tie hracky na rolove hry - lekar, kuchar, predavac.. Lebo ved je to chlapec, ma mat auta. Tam prides na navstevu a bojis sa o svoje paty, ze ti ich rozdrvi nejaky okoloiduci kamion ci nakladiak. Samy hukot sanitky, policajtov, hasicov. Ten chlapec sam nevie, kde ma koniec. A ja verim, ze ak by mala kamaratka iny pristup, aj chlapec by sa vedel hrat AJ inak, kludnejsie. Nie lepsie, nie horsie. Ale inak. Ze by mu prospelo trosku sa skludnit, usadit, spomalit, rozvijat hlavicku aj inak ako celodennym pohybom a nahananim sa s autami. Aspon ja to vidim takto. Som vdacna, ze sme si so synom nasli nasu cestu, ze je rozvijany vsestranne a opakujem, energicky a zivy je az az. A ja mu v tom nebranim. Ale mam pre neho usmernujuce aktivity, aby neudivocel celkom. To je cele ❤️

zuzanockamt
29. júl 2022

@marzuz89 ok 😊