Ako sa hrať s trojročným synom?

15. jún 2021

Ahojte. Moj syn ma v auguste 3 roky a nijak sa nechce hrat. Ked ho volam do hry nepride nechce. Co by ho mohlo zaujat? Max raz do tyzdna vezme lego duplo a chvilocku sklada inak nic auta knizky hracky nemaju ziadny uspech. Takisto odrazadlo nato ani nesadne. Vonku v piesku vydrzi 5 minut. Ked mu chcem ukazat v knihe zvieratka ako robia knihu zatvara a odnasa prec. Pri nicom vobec nevydrzi. Uz neviem co nanho vyskusat

anjelicek26
15. jún 2021

Tak nie kazde dieta ma rado animatora, syn bol tiez taky... pri nicom nevydrzal, v zadku vrtula, preskakoval od jednej cinnosti k dalsej... dodnes sa boh vie ako nesustredi, ale uz je to podstatne lepsie. Nevymyslaj aktivity, pozeraj, co robi on - hlavne sa vela pytaj, co robis? Aha a co je na tom zaujimave? Paci sa ti to? Preco? Ukaz mi to? Mozem aj ja? Pocuvaj aj jeho proste. O chvilu je v skolke, bud bude to ine aj tak.

ruzasipova
15. jún 2021

Ja mam takeho 2-rocneho. Ale on velmi rad pomaha s varenim/zametanim/utieranim/polievanim…. on je taka zienka domaca. :D Tak neriesim, ze necitame, aspon spolu upratujeme.

siska53
15. jún 2021

A teda s cim a ako sa hra? Niecim sa zabavat predsa musi.. aj ked to nie su hracky.

inak anjelicek.ti dobre napisala.

selest
15. jún 2021

Skus sa ty pridat do jeho hry nie mu nutit tu svoju. Aj ked sa ti mozno zda ze len pobehuje alebo robi nieco co ako hra nevypada. A trosku odsledovat co ho bavi.
Moj 3r je taky isty, nebavi ho odrazadlo, z ihriska uteka, donedavna ak som vytiahla knizku hned cirkus, zvieratka ho nezaujimali, nenapodobnoval ich, nekresli, nesklada... ziadne take klasicke hry co sa deti hraju. Napr on si od malicka vsima pismenka a cisla. To mi bude vykladat na chladnicku aj hodinu. Alebo srobiky ked mu muz dovoli, mince do pokladnicky vklada. Proste odkukaj co ho bavi. A to ze tebe sa zda ze sa nehra neznamena ze to tak je

autor
15. jún 2021

@anjelicek26 do skolky ho nevzali mozno tam by sa aj zahral aj rozhovoril

autor
15. jún 2021

@siska53 niekedy si taha korytnacku po chodbe alebo ten detsky telefon na snurke. Sem tam sklada lego duplo. Alebo na styri sa postavi a posuva kolo mladsieho syna ale hlavne skace a lozi po gauci. Rad prelieva vodu. Led je pri dedovi trosku sa povozi na auticku vela sa chce mojkat a tulit

luccija
15. jún 2021

Plastelina ho nebavi?odtlacat do plasteliny... strihat papiere, lepit ..tie klasicke veci co robia 3 r deti v skolke,puzzle drevene, vkladacky, take hribiky co sa davaju do dierok...najdem link

luccija
15. jún 2021

Postav mu bunker, daj mu cestoviny do misiek nech sa hra, preklada...

autor
15. jún 2021

@luccija plastelinu som skusala tak ju jedol. Puzzle ho nebavia a cestoviny nepreklada len naberie a hadze po celej kuchyni. Mozno este tie hribiky by som mohla skusit alebo to ovocie na suchy zips ci by nespajal

anjelicek26
15. jún 2021

Tak ked nerozprava je komunikacia celkovo tazka. Syn, ktoreho spominam tiez problem, ale on mal problem zo sluchom - nevedeli sme o tom v tej dobe... Operovali ho az vyse 4 rocneho... od 3,5 roka ale rozpraval plynule (odcitaval s pier)... nervozita, hypermobilita, nulova sustredenost... ale ako pisem, s drvivej vacsiny tychto veci vyrastol, len to chcelo cas a venovat sa mu. Podotykam, ked ma dieta deficity v reci, mozes ist k pediatricke a vyziadat si odporucanie na skolku, malo by to pri prihlaske zavazit, ze ma dieta deficity a taketo zariadenie potrebuje... za pokus nic nedas.

siska53
15. jún 2021

Da sa vyrobit aj "jedla"plastelina. Detom som ju robila, ked boli mensie. Nemala.som.strach potom, keby zjedli kusok.
Tak musis mu jedine nejake aktivity vymysliet. Ak chce hadzat, tak mu skus urcit co a kde moze hadzat.
Nas mal obdobie, kedy strasne rad vyhadzoval veci do vzduchu a pozoroval ich, ako padaju. Tak sme ho usmernili, ktore su ok, ktore nesmie vyhadzovat.

autor
15. jún 2021

@anjelicek26 no len tu u nas v skolke uz miesto nemaju co mi riaditelka volala velmi ju to mrzelo lebo vedela o tom ze maly absolutne nic nerozprava a ze by v tej skolke mozno zacal. Ale ze skoncil prvy pod ciarou tak keby niekto nenastupil v septembri tak ze ho moze zobrat ale pochybujem lebo to sme na dedine a vsetky prijate deti su od nas. Ked syn je celkovo zvlastny. Volam nanho niekedy sa ani neobzrie. Na cudzich absolutne nereaguje. Neurobi papa ziadne rozpravky to sa hneva ziadne spievankovo a tieto veci. Ked sa ho pytam nieco tak absolutne ma ignoruje. Ked mu kazem nieco priniest neprinesie vela je toho. Ale ked sa ho opytam ci ide ku dedovi to je hned nastupeny pri dverach a uz bezi dole. Alebo ked pocuje ocka klopat ze uz prisiel z roboty hned bezi otvarat

veronicka1901
15. jún 2021

A s pediatrickou si konzultovala? Lebo toto, co popisujes, sa mi nezda len ako ze sa chce hrat. Nereaguje na meno, atd. K mladsiemu surodencovi ma aky vztah? Nerozprava vobec, ci len malo?

autor
15. jún 2021

@anjelicek26 ako ste vlastne zistili ze nepocuje ? Ja si myslim ze keby nepocul tak na otazku ci ide ku dedovi by nebezal hned alebo ked zapocuje klucku na dverach hned bezi pozerat

domidomi123
15. jún 2021

Nedalo mi nenapísať 🤔Pediater sa k tomuto typu správania nejak nevyjadril ? Rozhodne nechcem nejako strašiť alebo zbytočne stresovať, veď každé dieťa je iné avšak nezáujem o hru a bežné činnosti, ktoré sú prirodzene spojené so zdravým vývojom dieťatka, môžu smerovať k nejakému problému. Ten môže mať psychickú alebo zdravotnú príčinu. Rozhodne by som sa o tom porozprávala s lekárom . Poprípade ako typ na hru, skús pozrieť Montessori námety. Nájdeš tam rôzne typy a činnosti pre deti, ktoré sú doma ľahko realizovateľné aj s obyčajnými predmetmi z domácnosti 🙂

autor
15. jún 2021

@veronicka1901 nekonzultovala ona sa len na prehliadke pytala ci rozprava vravela som ze nerozprava tak ci aspon hlasky tak to sem tam z neho vylezie "ma" a "ba" tak povedala ze je to v poriadku ... K mladsiemu ma taky vztah ze ked sa narodil tak ho pusinkoval potom prislo obdobie ze ho vobec nechcel ani si ho nevsimal a teraz posledne dni si ho zas vsima donesie mu caj alebo ho pohladka po hlave a ked sa maly plazi po zemi tak sa tiez da na styri a ide kolo neho

autor
15. jún 2021

@domidomi123 no mne to popravde tiez uz napadlo ci za tym nie je nieco viac stale si ho vsimam a zda sa mi ze by uz mal inak reagovat. No logopedicka povedala ze mame sa ozvat az v septembri a ze zacneme liecbu no ci je problem len v reci alebo aj v niecom inom

veronicka1901
15. jún 2021

tazko hodnotit, ja nie som odbornik, ale moje baby milovali hru, obidve, doteraz sa hrame vela, ked je cas, aj skoro rozpravali. LEn kazde dieta je ine, neda sa porovnavat. A napriklad nejake agresivne prejavy nema? Alebo nema z niecoho nadmerny strach? Skoda veru tej skolky, mozno by ho to posunulo, ale situacia je nanic vsade :(

domidomi123
15. jún 2021

Rozhodnutie navštíviť logopedičku je určite dobré, snáď pomôže 🙂 I keď poznám mnoho detí, ktoré len potrebovali viac času aby sa rozrozpravali, do toho času sa len snažiť o čo najpodnetnejsie prostredie, i keď to je na tom zvláštne, že nemá záujem prakticky o nič. Nemá ani nejakú obľúbenú hračku mojkacika a podobne ? Resp. aspoň vonkajšie aktivity ako preliezky, park a podobne ? Popremyslala by som o zmene pediatra v prípade, že. to nebude riešiť

autor
15. jún 2021

@veronicka1901 nie nema agresivne prejavy on je praveze skor taky placko rojko zalostne ked sa mu nieco nepaci. A strach nema z nicoho

veronicka1901
15. jún 2021

ved hadam logopedicka tiez potom poradi a povie, mozno naozaj len potrebuje cas 🙂

autor
15. jún 2021

@domidomi123 nie ziadna hracka oblubena ani mojkacik jeho oblubena hracka su moje vlasy vzdy ked pije caj musi mi ich tocit a tahat takisto pri zaspavani toci toci az kym nezaspi v noci ked sa zobudi hned hlada moju hlavu. Vonku ked sme tak sa mu pacilo na hojdacke teraz uz nechce. Na piesku posedi 5 minut on skor trha travu a nosi sliepkam alebo si naklada kamienky do vedra alebo polieva zahradku

autor
15. jún 2021

@veronicka1901 ved to dufam ze nejak nas nasmeruje

zuzudrnda
15. jún 2021

Ahoj. Obcas tiez syna nic nebavi. Nie vzdy to riesim. Nuda vedie ku kreativite. Musi sa vynajst. Zaruka je vsak voda. Rozne hadice, kaskady, prelievacky, vrtulky a vydrzi aj hodinku. Potom zapajanie do prac atraktivnym sposobom - pecenie, zahrada, umyvanie topanok...deti tuzia byt napomocne a sucast nasho sveta. Vidiet zmysel v aktivite. A co vnimam je, s akou energiou ho k aktivite motivujem. Ak som unavena a robim to len aby nieco robil, citi to a tazsie spolupracuje

sasitimi17
15. jún 2021

Ahoj moja ma tiež tri v july a nerozpráva takmer vôbec , ale viem že počuje dobre rozumie všetkému len nehovorí. A najlepšie sa baví len vonku takze my sme celé dni len von kým je pekne 😀 buď na ihrisku sa hra s inými deťmi alebo sama. Alebo ideme na pole a trhame kvietky zbierame skalky a tak. Keď sme doma tak rada skladá puzzle inak ju tiež nič nejako nezabaví. Najnovšie ma rada omaľovánky a je schopná vymaľovať celu omaľovánku za jeden- dva dni, neskúšali ste? Teraz sú “in” aj fukacie fixky 🙂 alebo autodráha a hrať akože preteky s autami... moju tiež ešte celkom baví lego tak skladáme búdky pre psíkov a zvieratká
Alebo kúpila som v lidli tie goralky a navliekame na šnúrky. Nemám rada rozdelenie hračiek na chlapčenské a dievčenské takze ak si s tým aj ty v pohode kľudne mu ich kúp 🙂
A dokonca jej niekedy aj rozprávku pustím 🙂 nevidím ani v tom problém

autor
15. jún 2021

@zuzudrnda ano to aj moj rad dava veci dokosa vyklada mycku naklada pracku to vzdy pomaha

autor
15. jún 2021

@sasitimi17 ano skusala som omalovanky ale to ceruzky polamal a voskovky pokusal a autodrahu mame ale ta ho zatial vobec neoslovila. Ano ja tiez neriesim chlapcenske dievcenske. Teraz sme vonku hra sa s vodou prelieva nalieva si nanohy a tak :D

zuzudrnda
15. jún 2021

Super. Aj moj triedi pribory do suflika, plni dozicky cestovinami (inak by mozno rozhadzoval, supe mrkvu ci uhorku). Tak nieco v tomto style. Obcas viac roboty potom a treba vymyslat, ale stoji za to a pracovne zosity so suchym zipsom. Aktualne robime 🙂. Na FB v montessori skupine ponukaju 🙂

autor
15. jún 2021

@zuzudrnda pracovne zosity so suchym zipsom ? Nas celkom bavilo to ovocie so suchym zipsom len to postracal tak som zvazovala ze zas objednam

zuzudrnda
15. jún 2021

Nechcem robit reklamu, ale na tento styl, co som nasla na koniku. Samozrejme nie casto, ale na spestrenie je to fajn https://www.modrykonik.sk/market/?q=Pracovne zo...