Ako sa hrať s mesačným bábom?

zoja1234
17. nov 2021

Prosím vás vy čo robíte s mesačným babom cez deň, keď sa po kŕmení zobudí skôr a ešte máme hodinku či hodinku a pol do ďalšieho kŕmenia (sme na UM)? Hráte sa s ním nejak, alebo ho dáte na nejakú hraciu podložku alebo ho necháte ležať v postieľke len ho vybalite z perinky?

mogaa
17. nov 2021

@zoja1234 a ako sa chceš hrať s mesačným bábätkom? vieš sa mu len prihovárať, pestovať ho, cvičiť s nožičkami....ale o hraní v tomto veku nemôže byť ani reči🙂

karhu
17. nov 2021

na hru je cas, setri si silu☕

zoja1234
autor
17. nov 2021

@mogaa no tak sa mu mám akože hodinu a pol len prihovárať? 😃

althejka
17. nov 2021

@zoja1234 mesacne? Hrat? No neviem, ci rovno sach netreba. Ale nie, prebpha ved take male miminecko iba chce pozorovat mamu pocut hlas, pocuvat jemnucko pesnicky, uspavanky , ja som sa vedela na krpca pozerat a citat mu aj nakupny zoznam.

zoja1234
autor
17. nov 2021

@althejka ja som ale nemyslela že hrať sa karty s ním alebo čo.. len že čo robiť s ním keď nespí, ak mu fakt stačí sa prihovárať alebo byť pri ňom tak ok, síce doma nič neurobim veľmi ale nevadí 🙂

sonicka19983
17. nov 2021

@zoja1234 Rob to čo baví teba, dieťatko to bude vnímať.... kľudne si pozri svoj seriál, choďte na prechádzku, sprav si dobré jedlo alebo dobrú kávu... užívajte si jeden druhého... čítaj, počúvaj podcasty, čokoľvek... bábo bude len rado že je s tebou 😉 toľko mu teraz stačí...

lucka_ke
17. nov 2021

ak neplače tak ho nechaj ležkať na dosah od teba, ak plače alebo je nekľudné prihováraj sa, prípadne daj do šatky

mogaa
17. nov 2021

@zoja1234 a čo? ved také bábäto vníma len tvoj hlas, nerozumie ešte slovám.....veď mu nemusíš rozprávať celú dobu čo je hore....len sa mu prihovoriť, komentovať čo idete robiť napr.že ide papať alebo že nech neplačká, nech sa nejeduje😉veď asi pri ňom nie si že celý deň na neho neprehovoríš....hlavne by si sa mu mala prihovárať keď s ním manipuluješ, napr.ho berieš na ruky alebo pokladáš lažkať.....tvoj hlas pozná, upokojuje ho, rovnako ako tvoje ruky, tiež vníma či je u mamy alebo ho drží niekto iný.....

althejka
17. nov 2021

@zoja1234 ano, uplne to staci naozaj. Ta interkacia bude stale vacsia vekom a teraz je to fakt este iba zaciatok.

mamamasama
17. nov 2021

skúš šach, alebo dámu 🙈

zoja1234
autor
17. nov 2021

@althejka Dakujem všetkým, budem teda vedieť že sa mu stačí prihovárať a mať ho nablízku, nič iné som nemyslela 🙂

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katulienocka999
17. nov 2021

@zoja1234 ja som maleho mala vedľa seba a rozprávala som sa s nim. A keď som uz nevedela co mam povedat tak som si citala bud knihu alebo časopis a všetko nahlas 😁😊

maciatkolulu
17. nov 2021

@zoja1234 scrabble, ideál cudzojazyčné

annm81
17. nov 2021

Ak máš také pokojné bábätko, že riešiš či sa mu máš jeden a pol hodiny len prihovárať, tak využi čas. Čítaj si knihu, časopis - nahlas. Vezmi ho do šatky a na prechádzke mu rozprávaj, čo je okolo. Uč sa niečo nové a čítaj/komentuj to nahlas, Daj dieťaťu do kuchyne na bezpečné miesto na zemi deku a kým varíš, popisuj podrobne, čo práve robíš. Dieťaťu je úplne jedno, aká je téma.

majka1921
17. nov 2021

Och zeny naco ten sarkazmus, tu je zbytocny. Myslim ze kazdemu pricetnemu je jasne, ze nemysli hry ako take.
Autorka - ako tu bolo spominane, na stimulaciu zraku su super kontrastne ciernobiele obrazky. Ja som malej hrkala hrkalkou, takou s jemnym zvukom. Tak male babo by este silny hrkot mohol drazdit. No a najlepsie su mamina tvar a hlas - prohovarat sa, usmievat, spievat 🙂
Nic extra netreba, praveze pozor na prestimulovanie, aby babo nebolo moc placlive. Hlavne si uzivaj babo

katie253
17. nov 2021

@zoja1234 daj ho na bruško nech si cvičí zdvíhanie hlavičky. Samozrejme vtedy musíš byť pri ňom a dávať pozor.

petrao2
17. nov 2021

@zoja1234 ja som si malu dala na kolena pustila detske pesnicky a spievala som jej
Alebo len tak lezala a pocuvala
Pocas pocuvania sme cvicili rucky nozky

nwnw
17. nov 2021

@zoja1234 ano prihovarat, hladkat,masirovat 🥰

zoja1234
autor
17. nov 2021

@nwnw ďakujem všetkým za rady, no ja by som ho milé rada mala takto pri sebe len tak a čítala mu, no on keď je hore a je najedeny, prebaleny a v pohode, po chvíli vedenia začne len tak plakať, a musím byť úplne pri ňom, alebo najlepšie ho nosiť na rukách dookola, preto žasnem nád nápadmi že prihováranie pri varení atď.. absolútne nemám kedy variť :( a keď tie tri hodiny celkovo cez deň spí tak nevládzem a ľahnem si ku nemu.. prosím vás ako to všetko zvládate?

mabenn
17. nov 2021

@zoja1234 ja som v tom case mala babatko na sebe/ pri sebe, len nech vnima, ze som pri nom, bud som pozerala tv, citala si knihu, pozerala na neho, rozpravala na neho...nic komplikovane este

scorpionflower1
17. nov 2021

@zoja1234
Z tych rád si nic nerob. Ja ti rozumiem. Mne sa prvý polrok ani raz nestalo, že by som mohla malú odložiť a variť. Potom som parkrat isla k inym znamym a zistila som, že niektore deti naozaj len v pokoji hodinu lezia, sem-tam nieco pomrnkaju a zaspia bez pricinenia rodicov. Dovtedy som neverila, ze take deti existuju :D skus elasticku šatku. Inak len furt nieco vymyslat. Ale s mesacnym nic moc nevymyslis, len vydrzat :D

zoja1234
autor
17. nov 2021

@scorpionflower1 presne, ja nemôžem ísť variť a starať sa o hrnce keď plače, musím byť pri ňom, skúsime tu šatku čoskoro a uvidíme, ale cítim sa mega zle, že mám len jedno dieťa a neviem sa venovst na plno ani jemu, ani o domácnosť sa postarať, aspoň o kuchynu. Myslela som si že toto obdobie bude spať a budem stíhať aj iné veci, ale zatiaľ nič

ikissedagirl
17. nov 2021

@zoja1234 ja som sa vzdy snazila, aby sa deti co najviac "hrali" same. cize neplacuce syte prebalene mesacne babo polozit na gauc, na podlozku, pod hrazdicku, ponuknut casom nejake hryzatka, hrkalky. a snazit sa viacmenej normalne fungovat v domacnosti. to, ze mam dieta neznamena, ze sa mu budem venovat 100% casu - to nech pochopi cim skor. po roku postupne nejake motoricke hracky. a tiez skor tak, ze ukazem dietatku a necham ho vyskusat si vsetko. niektore deti potrebuju viac pritomnost niekoho pri sebe, niektore su "samotarskejsie". na to pridete casom 🙂
a za par rokov budu aj karty aj sach :D

scorpionflower1
17. nov 2021

@ikissedagirl ano, to sa lahko hovori mamickam, ktore maju spokojne deti leziace pod hrazdickou. Mesacne dieta nic take nepochopi, nie je toho schopne.

scorpionflower1
17. nov 2021

@zoja1234 ja som si tiez myslela, ze budem kocikovat a stalo sa mi to mozno 1x, ze mala spala v kociku. Inak vobec. Iba nosic. Doma furt na rukach a a ked spala tak v satke. Narodila sa v zime a nemohla som ju zobrat prvy mesiac ani poriadne von, iba na chvilku na terasu, lebo ona v bdelom stave nechcela byt ani v satke. Spala 20-30 minut a hotovo. Potom stale len mrncala. Som si stale myslela, že nieco robim zle alebo je chora, ale teraz spätne si to uz vobec nemyslim (uz ma 3 roky), ona je jednoducho taka povaha, to vidno aj teraz. Je to velmi senzitivne dieta, natlak na nu vobec nefunguje (a to myslim aj taky pokojny natlak, ona pokym nepochopi, že je nieco pre nu dobre, tak to nespravi) na nu jednoducho treba mat veeeela casu a vsetko dookola vysvetlovat 200x.
Hlavne si tu nenechaj nahovorit, ze nieco robis zle, nie je to tvoja chyba, ked nic nestihas. Ja som mala susedu, ktora mala rovnako stareho chlapca ako moja dcera a ona sa na materskej nudila (sama mi to povedala) a ja som chodila ako vypelichana sliepka, co si ani karpiny nestihla umyt. Deti su rozdielne, chyba je v tom, ze ked maju rodicia pokojne dietatko, tak si vacsinou myslia, ze je to ich zasluha a strasne mudruju, ale pritom to je len tym, ze ich dieta jednoducho nepotrebuje tolko podnetov, tak stihaju vsetko. Urcite ho nenechaj plakat (ked si par minut pomrnci to je ok, ale viac by som neskusala). Je to strasne unavne, ja si to presne pamätam, pre nas tie prve mesiace boli uplne najhorsie.
Moj muz jej vyrobil toto a trosku ju to zabavilo, aspon na par minut.
https://sk.pinterest.com/pin/84020349284873362/

nwnw
17. nov 2021

@zoja1234 kazde dieta je ine. Ja viemo com hovoris. Tiez mam narocne dieta. Nechcem Ta strasit, ale vyrazne sa to zlepsilo ked sa naucil presuvat kam chcel sam. No to ze vyzadoval tolko pozornosti sa prejavilo, tak ze skoro zacal chodit a rozpravat.
PS: varila mi cela rodina 🙄 aj donaskova sluzba

any_soj
17. nov 2021

@zoja1234 Munari mobil, od 3 týždňov. Naša vydržala dlho s tým, aj s ďalšími montessori mobilmi. A úplne topka je heliovy balónik na nohu, ruku. Tie foliove vydržia aj vyše 2 týždne. V partyland ich majú. S tým sa vie strašne dlho zabaviť sama, kope a pozoruje, ako klesne a zase ide hore. Na foto ho má prvýkrát, mala dva mesiace, ale myslím aj skôr by sa jej pacilo. Teraz, má 4,5mes., ho už aj chytí keď jej ho podám a vždy si nejako namota na ruku, dlho ho udrží. Fajn kniha na prvý rok - https://www.megaknihy.sk/naucne/284956-60-aktiv...

lucylliana
17. nov 2021

@zoja1234 tak môžeš ho motivovať Montessori hračkami napríklad alebo si vyrobiť vlastne ak chceš viac kľudne to to osvanujem a pošlem 😊