Prosim o radu. Moj syn bude mat v oktobri 7 a od septembra bude prvacik. Je to velmi inteligentny a vnimavy chlapcek. Velmi rad pozerava dokumentarne filmy. Videl jeden ako rastie babetko v brusku, asi nieco uz aj v skolke debatovali, tak prisiel za mnou s otazkou, ze ako sa dostane babetko do bruska. Tak som mu vysvetlovala, ze ked sa maju dvaja dospelaci velmi radi, a mojkaju sa, tak sa spoji tatove a mamine vajicko a z toho je babetko. Stale mu neslo do hlavky, ze ako sa tie dve vajicka mozu spojit a ja fatk neviem,ako mu to primerane veku vysvetlit 😅 Poradte prosim nejake vhodne formulacie, ked to znova nanho pride. Lebo som mala pocit, ze nad tym velmi rozmysla a predpokladam, ze pride znova 🙂
@vieruna tak sedem ročnemu sa to da vysvetlit popravde 🙂,môj sn v tom ma jasno od piatich kedze kazdu chvilku je niaka kamoska tehu 🙂
Odpovedz mu pravdivo. Moj si to precital v knizke o ludskom tele a neriesi. Teda ak nepocitam ze kazdemu dookola vysvetloval co je posva
dakujem. akoze jasne, ze popravde. urcite mu nechcem tlacit do hlavy blbosti o bocianoch a o vcielkach.
@skeptik To som mu nehovorila 😀 On sam prisiel s tym, ze vie, ze tato ma vo vajkach semienko a mama ma vajicko. Ja som mu povedala, ze sa musia spojit. Ale na ten samotny akt, ktory si on vydupkava vysvetlit nenachadzam vhodne slova. Alebo mi to pripada smiesne, a trapne alebo co, a on by ma hned odhalil 😀
síce sa to týka trošku mladšieho dieťaťa, ale ja som takýto rozhovor "nedobrovoľne" absolvovala s mojou 3-ročnou piškótkou a dopadol v celku dobre: https://www.modrykonik.sk/fotoblog/liwka/clanok...
@vieruna
@vieruna asi bude velmi technicky typ, ten tvoj syn 😀
Popravde, tiez ma zaujima odpoved... viem, ze som kedysi davno videla v knihkupectve knihu pre deti na tuto temu, taku obrazkovu, mozno by mu to pomohlo, len neviem ako to tam popisovali.
@vieruna povedz mu pravdu,ze tatko a mamka laskou v posteli splodia babätko 🙂 aj my to nasmu takto vysvetlime,ked vyrastie a opyta sa nas.My si este robime srandy,ze ho nam dorucil bocian alebo iny vtak,ktory aktualne nosi deti,ak sa nas znami pytaju 😀 pretoze v nemocnici na dverach v porodnici je namalovany velky bocian 😀
@vieruna neviem, či neriešiš niečo iné ako Tvoj syn. Čo presne sa pýtal? Ako sa tie dve vajicka mozu spojit? To je predsa ľahké. Sú to ľudské bunky a keď sa tá menšia (tatova spermia) dostane k tej maminej (vajíčko), spoja sa a splynú spolu, to tak zariadil(a) Pán Boh, príroda... tak to funguje.
Alebo sa pýtal, ako sa spolu môžu stretnúť? To už je trochu viac o diplomacii a tom, čo mu chceš resp. nechceš povedať v tomto veku. Ale začala si dobre, dvaja dospelaci sa maju velmi radi, a mojkaju sa... pritúlia sa tak silno k sebe, telo na telo, že už medzi nimi nie je žiaden voľný priestor a bunky od tatina môžu prejsť k mamine. Ak chceš, nájdeš aj knihy pre 4-ročné deti kde sa vysvetľuje čo je vagína a čo penis. Ale IMO to v 7 rokoch ešte nie je nevyhnutné.
Zhrnuté a podčiarknuté moja rada: Odpovedaj na to, na čo sa to pýta. Netreba mu viac informácii, ako sám chce. Keď príde čas na ďalšie informácie, opýta sa znova. Možno hneď o pár minút - a to znamená, že je pripravený na odpoveď. Keď by sa uspokojil so stručnejšou pravdou, netreba mu vešať všetko na nos. 😉
@vieruna aha, co som nasla
Ako vysvetliť sedem- až deväťročným deťom počatie?
Najskôr je dobré objasniť rozdiely vo fyziognómii muža a ženy. Môže to zjednodušene vyzerať napríklad takto: Všetci muži majú penis, ktorý slúži na cikanie, ale aj milovanie. Pod ním je miešok so semenníkmi – dvoma žľazami veľkosti a tvaru sliviek, v ktorých sa tvoria spermie. Každá má veľkú hlavičku a dlhý svižný chvostík – volá sa bičík. Spermie plávajú v ejakuláte, čo je tekutina, ktorá vytryskne z mužovho penisu, keď sa so ženou miluje. Žena má medzi nohami dierku – pošvu, kam sa spermie pri milovaní dostanú. Samozrejme, dieťa bude zaujímať, ako sa tie spermie dostanú do mamičkinho bruška, alebo čo je to milovanie. Odpoveďou môže byť: Milovanie je prirodzená vec – keď sa dvaja ľudia majú radi, chcú si byť čo najbližšie. Radi sa teda objímajú a bozkávajú, tisnú sa k sebe, maznajú sa, až nastane okamih, keď z toho chcú mať ešte väčšie potešenie. Mužov penis sa vztýči a stvrdne, aby mohol preniknúť do ženinej pošvy. Vytrysknú z neho spermie a pomocou svojich bičíkov sa vydajú na cestu. Putujú cez maternicu smerom k vaječníkom, kde sa jedna spermia, najrýchlejšia víťazka, spojí s vajíčkom, ktoré sa vytvorilo v ženinom vaječníku. A takto vzniká malý človiečik.
uf, nooo... uz teraz sa potim, pri tejto predstave, ze toto ma caka 😀 ale ako inspiracia moze byt, nie?
@vieruna este pripajam link, odkial som kopirovala http://www.mamaaja.sk/zdravie/psychologia/ako-s... a ta knizka co som spominala vyssie sa vola Ako som prisiel na svet...
@vieruna skusk mu pustit bol raz jeden zivot - zrodenie 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=beab8MaJr9k@hradnapani Ty brďo, v podstate je tam všetko. 😀 Už len plodné dni chýbajú. 😀 Takže tak, dokonca aj ejakuát. Dobré vedieť. 😀
@jaruska8 pre malych technickych detailistov ako stvorene 😀
nech si pozrie Bol raz jeden zivot....
@hradnapani 😀 Priam ideálne. 🙂
Tak na toto sa netesim. Mala ma 3 a pol a zatial to neriesi,vie len ze bola v brusku ze tam rastla a potom sa narodila. Nic sa zatial nepyta.ale vie ze tata ma pindu🙂 my sme asi moc liberalny ale nejak sa pred nou neskryvame pri prezliekani sa a tak...ona rozdielnu fyziologiu vnima ako prirodzenu vec...myslim ze u nej nebude daky problem..
Ja by som 7 rocnemu kupila daku knihu s obrazkami a nejak ich opisala.
@macocha praveze je to presne ten technicky empiricky cloviecik, co potrebuje vediet detaily ako sa tie dve bunky stretnu, ked jedna je u mamy a jedna u ocka. Vzdy mu odpovedam na co sa pyta, ale proste niektore temy idu zo mna ako z chlpatej deky aj ked sa nebavim so 7 rocnym dietatom 😉
@hradnapani dakujem 😀 budem si to musiet poriadne nastudovat, lebo ako ho poznam, tak sa k tomu urcite vrati.
@zuzkat1 Andrejko doteraz na tuto temu ani skrt. Fakt nikdy. Mladsi brachaci sa pytali a ked som to im vysvetlovala, tak sa chichunali a boli uplne v pohode, lebo Andras mal do toho este svoje vsuvky. Studuje vselijake encyklopedie, nechava si z nich citat aj miesto rozpravky pred spanim. Ked nerozumie, pyta sa ma, ja sa mu naozaj snazim otvorene na vsetko odpovedat. Vsade je vsetko krasne vysvetlene, len tato otazka zatial nebola nikde upresnena tak, ako by si on predstavoval. Tiez ma videl hocikedy nahu, pytal sa ma, na co su mi plienky (vlozky) vselico. Nemam nejake zabrany, ale toto je fakt detail, ktory zo mna neleze :D
No tak ja neviem baby Ale u nas je opačny problem ako babo IDE von z bruska 😀 a preco 😉 a ked vysvetlim tak znova otázka 😀
mne sa paci to co napisala hradnapani ....je to take technicke, odborne, nic vulgarneho ...ja si myslim ze dieta to pochopi a este za tym nehlada nejake prasacinky ako by hladalo to starsie na prahu puberty
Mne nasi dovliekli taku brozurku pre pubertakov mala som asi 9 rokov, boli tam take kecy o akne a tak...no a bol tam aj obrazok, taky prierez ako to vyzera, penis posva.....tak som si nastudovala, precitala (a samozrejme povedala ze fuuuuj to ja nikdy) a bolo...aspon sa nasi vyhli otazkam 🙂
nooo je to tazke, teraz su deti na svoj vek mudre a to ja som si určite v jeho veku myslela, že deti nosia bociany 😀 😀 sama neviem ako to bude deťom vysvetlovať 😀