ahojte,
mam 6,5 mesacnu dceru, ktoru kojim /aj dokrmujem/ - ale ide o to, ze zaspava na prsniku - pol hodinku je v mliekarni a pomaly odide do rise snov🙂 - je to velmi jednoduche uspavanie🙂 ja si pri tom citam knizku a vegeeeet /ked mala 3-4 mesiace, bolo to horsie, prso nestacilo, museli sme prso striedat s hopsanim an fitlopte/
mam v plane kojit este kolko bude treba, takze odstavenie neplanujem v blizkej dobe ...
tie, co ste kojili aspon do roka, roka a pol, pripadne dlhsie - ako sa babo odnaucilo zapavat na prse? ako ste zacali uspavat? nauci sa to babo same? neviem si to predstavit, lebo moja zatial nezaspala inak, ako v mliekarni, alebo hojdanim v kociku... pride to vekom? napr. ze ked bude mat povedzme 1,5 roka, budem jej rozpravat pred spanim a bude jej to stacit /teda za predpokladu, ze bude uz napapana/....? ako to bolo u vas? resp. co by ste urobili inak?
dakujem za skusenosti
@cicamica1980 Suhlasim s @slavinka9. Kym vam to vyhovuje obom, preco nieco menit? Az to zacne byt problem pre aspon jednu z vas, vtedy jej proste prsnik vecer nedas a hotovo. Ale zatial si citaj a uzivaj si, ze na to mas cas. 🙂
A preco ju to chces odnaucit,ked to dobre funguje? Ostatne sposoby su trapenie. My sme tak zaspavali az do 2 rokov,kym som ju neodstavila.Este teraz si spomeniem,ake to bolo jednoduche. Posledny polrok spala do 10 minut. Teraz sa niekedy trapime aj hodinu-dve.
@slavinka9 @bosoriak @sharlotta asi som to zle napisala. ja ju nechcem odstavit - to ani nahodou 🙂 budem jej davat prso dovtedy, kym bude chciet - no problem, som na rodicovskej, takze pohoda🙂 ja len chcem vediet, ako bude "fungovat" zaspavanie, ked uz ju nebudem pred spankom dojcit - sak hadam ju nebduem dojcit do puberty🙂 ze ako to bolo u vas, ako sa to zaspavanie zmenilo, ci je to v pohode, alebo ako to vlastne je... lebo vobec nemam predstavu a fakt sa nad tym zamyslam
@cicamica1980 Naša malá (má o mesiac viac ako tvoja) sa naučila zaspávať sama v postieľke v dvoch mesiacoch. Dovtedy som ju uspávala na rukách a zrazu jedného večera bola na tých rukách nespokojná a tak som ju uložila do postele a čuduj sa svete, otočila sa na bok a zachrňala 🙂 Samozrejme to tak nie je vždy, niekedy je tak unavená, že zaspí na prsníku, ale nevadí mi to, lebo viem, že dokáže zaspať aj sama. Praktizujem (od jej troch mes.) metódu, že uložím malú do postele, dám jej dudlík, spinkáčika a pusu a odídem z izby. Keď zaplače, prídem a celé to zopakujem, prípadne ak dudlík v puse má a aj spinkáčika v ruke, tak ju len pohladím, chvíľu pri nej som a potom odchádzam. Tiež to však neplatí vždy. Teda, cez deň nie je problém, ale niekedy má obdobia, že večer chce, aby som pri nej bola, kým nezaspí. Takže niekedy trávim v spálni aj hodinu 🙂 Beriem to tak, že ten spánok sa stále mení a nič nie je trvalé a zároveň, je len človek. Tiež sa niekedy v posteli prehadzujem hodinu, kým konečne zaspím 🙂 Myslím si, že je dobré učiť dieťa zaspávať bez prsníka, lebo potom ti hrozí niečo také ako má sharlotta, ktorá písala príspevok nadomnou. Podľa mňa nerobí dobrotu, aby dieťa napr. do dvoch rokov zaspávalo na prsníku. Ja som sa riadila laktačnými poradkyňami a teda ideálne obdobie kedy začať sú tie tri mesiace, samozrejme citlivo a s ohľadom na dieťa (keď je chorá, rastú zúbky, mala veľa podnetov cez deň, tak som pri nej).
@cicamica1980 Ahoj, ja tiež nad tým rozmýšľam 🙂 . Naša má 26 mesiacov a inak nezaspí (iba ak v aute) 😀 . Ja mám niekedy pocit, že ešte pred maturitou si príde cucnúť a pôjde 🙂. Asi to fakt príde časom.
@cicamica1980 ja som to aj tak pochopila ze nechces odstavit😉.ale pride to samo prirodzene...kazde to nase babatko si najde lepsi sposob.mne sa napriklad terezka sama odstavila jedneho dna od kojenia.mala vtedy 11mesiacov. nepomohlo nic...a to mam mlieko doteraz(ma 3)tak vzdy odkvecla pri flaske.potom jej uz pitie nestacilo tak bol cumel a rozpravky a teda nie jedna...ale cela knizka🙂.a odkedy nema cumel tak spieva a rozprava kym neodkvecne.a este stale spi s nami.k tomu sme sa este nedopracovali😉ale mne to nevadi.v pondelok ide do skolk y a tak to rychlo uslo ze sa ani nesnazim nieco menit...sak do 15s nami urcite spavat nebude 😀
@cicamica1980 Jasné, že samé, nerieš. 😀 Neboj, do maturity ju na prse uspávať nebudeš.
Staršia dcérka tiež zaspávala len na prse, postupne to prešlo, len ja som na to išla cielene, lebo som bola tehotná, proste mliečko sa chystalo pre bračeka, tak si len cucla a potom sa otočila chrbtom a zaspala a jedného dňa sama povedala, že nechce, mala 34 mesiacov. 😵
@cicamica1980
@salome_82 Kazde dieta, tak ako kazdy clovek je ine, ma inu povahu. Nam nasa mala prve dva tyzdne spala pekne, no potom sa to pokazilo(mozno na to mali vplyv aj rozne okolnosti, ktore nebudem rozvadzat, lebo by som musela obsirne...) No proste prestala spat. Mali sme a mame s tym problem, no cim je starsia, tym je to lepsie. U nas nikdy nefungovalo take, ze dat do postielky a spi, haha! Prve tri mesiace bol rev vkuse, ale naozaj vkuse, kto nezazil, nepochopi a ani si nevie predstavit. S mm sme uz boli taki zufali, co sme vobec nespali, ze sme ju chceli nalozit do auta a vozit az po Zilinu, ze na ceste tam bude spat jeden a na ceste spat druhy. V noci sme sa sstriedali, raz ju nosil jeden, raz druhy. Ked mala 4 mesiace skusili sme nechat vyplakat, kedze to vsetci radili, ze tak treba...Plakala hodinu, potom zaspala. O 30 minut bola hore a to, co prislo potom neprajem ziadnej matke. Mala som hrozne vycitky, odmietala uplne zaspat, prstekom si silou sparala do oka, len aby nezaspala a robila vsetko preto, aby ostala hore. Museli sme jej drzat ruky a ziadne zaspavanie sa nezaobislo bez minimalne polhodinoveho vreskotu (nie placu). Takze taketo metody nech si vsetci niekam strcia...Mozno keby sme jej to neboli spravili, jej spanok by sa postupne sam upravil...Ked sa ako 10 mesacna konecne naucila zaspavat na prsniku, bolo to pre mna neskutocne vykupenie. Lahoda, pohodicka, parada! Myslim, ze ziadna normalna matka by nenechala svoje babatko zachadzat sa od placu. Ak by u nas fungovalo, ze dat do postielky, pohladit a odist, tak by som ju na rukach nikdy neuspavala. A to este pred porodom som mala tolko reci o tom, ako moje dieta bude spat same v postielke, ako ju nikto nebude nosit na rukach a podobne. No, syty hladnemu neveri a mozno sa mi to stalo prave preto, ze som bola predtym mudra jak radio.
Co sa tyka zaspavania po odstaveni...Aby som sa neopakovala, tak hodim link...
https://www.modrykonik.sk/odstavenie-dietata/#e...
Ale opakujem, ze kazde dieta je ine. Ak mas pokojne dietatko, tak vyskusaj a uvidis, ako bude reagovat.
rady vam tu davaju, aby ste to neriesili. dieta sa od toho samo neodnauci, lebo pre neho je to pohodlne. mne osobne sa nepaci, ked rocne dieta na ulici sklbe mame bluzku, ci tricko a hrabe sa jej po prsiach, ze chce "cici" mlieko. podla mna je to dost hnusne. neviem, ako by ste ho to mali odnaucit, ale urcite to rieste skorej, ako ked bude mat rok-dva a bude vam prsnik tahat kade - tade na verejnosti. mne osobne sa ani dojcenie dvojrocnych deti nepaci. naco to je dobre. dieta ma zuby, vsetko je a este je prilepene na prsniku.
nasa ma 1,5roka a ze uspat rozpravanim rozpravok 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 mamaaaaaaaaaaaaa, totoooooooooooooo, DAAAAAAAAAAAAAAAAAJ, myslim ze kojace matky ma chapu, ani ten posr...cumel nechce, OMG pred maturitou si este pojde cicnut.
@cicamica1980 Ahoj, u nas to bolo veeeeelmi podobne...akurat dlhsie. Do 9 mesiacov sme hopsali na fitlopte kazdy den minimalne 30-45 minut kym zaspala. Potom sa naucila zaspavat na prsniku, lebo mala teplotu a bola taka unavena, ze zaspala a uz sme pri tom zostali. No a jedneho dna sa stalo to (mala vtedy 14 mesiacov), ze ako si zaspavala pri kojeni, zrazu sa ma pustila, otocila sa na brusko a pomaly zaspala. Tak som si povedala, ze ked to dokazala raz, ze to dokaze aj nabuduce...a uz som nepopustila. Cize pri dalsom nzaspavani som jej dala mliecko, ale potom som jej prsnik vybbrala, dala som si ju k sebe, hladkala ju a spievala. Plakala celkom dost, ale nakoniec zaspala (cely cas som ju mojkala, spievala, vysvetlovala ze mliecko uz spi atd.) No a po tomto raze si na to tak zvykla, ze postupne som zacala vypustat aj spievanie a teraz si k nej uz len lahnem, chytim za rucicku a cakam...akurat cakam dost dlho, dakedy aj 45 minut vecer. Na obed zaspi hned. Cize to islo vlastne samo. Ale keby mi niekto povedal,ze moje dieta, ktore sa nedalo uspat inak ako sialenym hopsanim na lopte, raz bude zaspavat len tym, ze ho budem drzat za rucicku, tak ho poslem naspat na Mars 😀 Cize ja mam teoriu, ze netreba dieta do nicoho nutit, ale ked uz ti da naznak, ze to zvladne, trebab v tom pokracovat, aj ked prvy raz-dva razy mozno trochu zaprotestuje.
@stanislavao Ach jaj...taketo nazory ma v 21. storoci dost zarazaju...ved dojcenie to nie je len potrava...moja dcera ma 20 mesiacov a mlieka uz nemam vela, cize urcite sa nekoji kvoli hladu (papa pekne a takmer vsetko). Ved predsa dojcenie je aj ukludnenie dietatka, vytvaranie si vztahu, uspavanie...a mnoho inych funkcii. Neodsudzujem zeny, ktore nekoja vobec, ale ani zeny, ktore naopak koja dlho. Povedat, ze je to "hnusne" je na fore, ktore je pre mamicky dost silny vyrok ☹
@stanislavao tazko na to nieco povedat, ale asi len tolko, ze o dojceni zrejme nevies nic. Mozno by bolo vhodne si precitat zopar clankov od odbornikov, od ludi povolanych, ktori sa tomu venuju a robia vyskumy. Podla mna je zase otrasne a absolutne nevhodne pchat do deti umele mlieko. Moja dcera mi na verejnosti NIKDY! tricko netahala a nikdy ma nechytala za prsia. Maximalne tak prisla a povedala "cici", aj to viacmenej len doma. Dojcenie je pre CICAVCOV uplne prirodzeny sposob obzivy, pre tvora inteligentneho, akym by homo sapiens mal byt (aj ked pri niektorych jedincoch pochybujem) dojcenie okrem vyzivy plni aj kopec inych funkcii. To sme nevymysleli my, ale priroda. Tak to funguje aj u ostatnych tvorov. Ak najdem, dam ti link na vyskum medzi cicavcami, ktori robili vedci na to povolani, podla ktoreho ak sa spriemeruje doba, aku dojcia ludia na celom svete a doba, aku dojcia ostatne cicavce, tak ludia by mali dojcit minimalne do 3 rokov veku dietata. No vo vyskume sa uvadza, ze je to minimalna doba.
@sharlotta Mas uplnu pravdu. Potom aby sa clovek hanbil dat dietatu mlieko napr. v parku, aby si niekto o mne nemyslel, ze som hnusna ☹ Zaujimave, ze ked pridem k nasej pediatricke, tak je nadsena, ze 20 mesacnu dceru este kojim. A vo svojom okoli zdaleka nie som jedina...milujem, ked niekto dojcenie degraduje len na jedlo a potom si asi mysli, ze doma nemame na normalnu stravu, tak namiesto toho kojim 🙂
@andelok a som nenapisala, ze dojcenie je hnusne. ale to, ze 3 rocne decko sklbe na verejnosti mame tricko, bluzku a taha jej prsnik von a pisti pri tom, tak to je dost nevhodne.
@cicamica1980 tiez ma to zaujimalo, ked bola moja mala vo veku tvojej...teraz ma 10,5 mesiaca...prevazne zaspava na prsniku, aj ked sa niekedy stane, ze ju mliecko nejako preberie 🙂 trosku sa posalime v posteli a ked zacne byt unavena, uklada si hlavicku a staci, ze ju po nej hladkam, alebo po chrbatiku a zaspiii...neverila som, ze to takto niekedy bude 😀 inac zatial uspavanie neriesim, obom nam to takto vyhovuje 🙂
@stanislavao nevidela som ešte trojročné dieťa šklbať mame tričko na ulici, tak veľkému dieťaťu sa dá vysvetliť, že teraz sa nekojíme...ale to ty nemožeš vedieť, lebo si určite takdlho nekojila...a zase na druhej strane, ked 6-ročné má ešte fľašku s kakavkom, či 4-ročné cumlík v puse, to sa nevidí " hnusné" nikomu? škoda rečí...
@cicamica1980 moja mala tri roky v marci a stále zaspáva na prsníku. párkrát zaspala sama v aute počas jazdy. ale tak snád sa raz odstaví 😀
@sharlotta Ja viem, že každé dieťa je iné a je dôležité, aby daný stav vyhovoval obom - aj matke aj dieťatu. Napísala som, že treba k spánku pristupovať s citom - viď posledná veta v mojom prvom príspevku. Napr. ja som nikdy nenechala našu malú plakať hodinu! Matky, ktoré to takto skúšajú, považujem za šialené, preboha, veď aj zdravý rozum treba! Ja som to robila tak, že som ju najprv minútu nechala plakať, potom dve, neskôr päť a niekedy to proste nefunguje a musím byť pri nej hodinu.
Chápem, že ste mali špecifickú situáciu a preto si uspávala na prsníku do dvoch rokov, ale to neznamená, že to tak potrebujú všetky deti, píšeš, že by to bolo nadlho, keby si to mala všetko opísať (ten odkaz sa mi nechce čítať). Lenže v prípade cicimici by som povedala, že ide skôr o zlé spánkové návyky, ktoré chce odbúrať - ani to hojdanie v kočíku a fitlopta nie je bohviečo - je dobré ak sa zaujíma o to, ako odbúrať tieto zlozvyky. Ešte raz opakujem svoj názor, že všetko treba s citom...
@salome_82 ano, suhlasim, ved aj ja som napisala, ze vyskusat moze a uvidi. Ak by mi dietatko neplakalo, alebo si zaplakalo minutku-dve, tak to neriesim. A ano, aj ja to povazujem za sialene, totalne. No ked 4 mesiace nespis a dieta ti vkuse vrieska, zacina ti uz naozaj prepinat a este ked mas okolo seba samych dobrosrdecnych ludi, co ta poucaju, ako oni by si hned poradili a ako ona s nami cvici a ze ju len treba nechat vyplakat, tak to skusis....A cudovala by si sa, kolko sa takych ludi dodnes najde. Kazdy si mysli, ze chybu sme urobili my, lebo sme si ju tak naucili...no dnes a po skusenostiach mam vsetkych tychto ludi hlboko v..... pazi.
@cicamica1980 moja už má 17 mesiacov a ešte stále si pýta pred spaním mliečko. A aj niekedy cez deň. Neviem prečo by som jej to mala odopierať. Je kludná, neplače a zaspí. Raz na prsníku , raz bez prsníka. V postielke ešte nespala. Nikdy som tieto veci neriešila. Všetko mi to príde prirodzené. A keď niekomu sa to zdá iné, tak nech si to zariadi, tak ako on chce.
Moja malá od narodenia, čo sa týka kojenia prešla od hodinových intervaloch, po tri až štyri krát za deň. V noci sa to neupravilo, stále chce prso aj 5x za noc.
Jedne čo ti môžem poradiť a myslím že to tu bolo v príspevkoch už spomínané, nechaj to na dieťa. Iných nepočúvaj.
Kojenie je krásna a hlavne dobrá vec pre dieťa, ale aj niekedy obtiažna. Ale čo nie je pri našich deťoch aj obtiažne. Nič nie je jednoduché, na všetko treba trpezlivosť.
užívaj si to, my sme sa kojili do 17 mesiacov, ku koncu už malý zaspával tak, že sa otočil na bok, ja za neho , rukou som ho držala za ten malý pás, hojdala a spievala.. za chvíľu bol hotový..
@stanislavao casopis dieta 12/2012, strana 26 citujem: "Prirodzená dĺžka dojčenia by mala byť minimálne dva a pol roka a maximálne 5 až 7 rokov. Prišli na to vedci, ktorých zaujímalo, aká je prirodzená dĺžka dojčenia u ľudí. Porovnávali rôzne kultúry na celom svete a aj to, ako dlho dojčia iné cicavce - najmä primáty (medzi primáty patrí aj človek). Štúdie , ktoré z rôznych hľadísk sledovali 21 druhov primátov (t.j. gorily, šimpanzy a pod.) zistili, že matky odstavujú potomkov približne v čase, keď im rastú prvé trvalé stoličky, keď dosiahnu štvornásobok svojej pôrodnej hmotnosti či tretinu dospelej hmotnosti , alebo dojčenie u nich trvalo približne šesťkrát dlhšie ako dĺžka gravidity. Keď sa toto všetko prepočíta na ľudíminimálna predpokladaná prirodzená dĺžka dojčenia by bola dva a pol roka a maximálna 5 až 7 rokov."
@cicamica1980 nas maly ma 14 a pol mesiaca a do minuleho tyzdna zaspaval takisto bud iba na ciciku alebo v kociku, min tyzden som sa rozhodla skoncit s kojenim, lebo sa vnoci budil kazdu hodinu, niekedy aj castejsie, takze sme sa s mm dohodli, ze k nemu bude par noci vstavat on a cuduj sa svete po troch nociach spi takmer celu noc bez zobudenia a vecer zaspi pekne sam v postielkke, som pri nom, iba ho chytim za ruku, trosku si ''pokeca'' a zaspi..ja len dufam,ze mu to vydrzi.... 😎 takze na tvojom mieste by som to teraz neriesila a nezatazovala sa tym, urcite si po case najdete sposob ako sa uspat aj bez prsnika.....prip. skus obcas ked je unavena, ale zas este nie moc prestimulovana, ju dat do postielky a byt pri nej, mozno prekvapi a zaspi sama... 😉
boze zeny, vy ste tak zaslepene materstvom a dojcenim, ze niektorym to na mozog ide. mi nechcite povedat, ze je normalne skolaka dojcit. a ja som teda uz videla, ako 3 rocny spratek tahal mame bluzku, lebo chcel "cici" a to jacal na cele okolie, ze on chce cici. od hanby by som sa prepadla. ja nie som odporca dojcenia, len vsetko ma mat normalne hranice.
@stanislavao nejde o zaslepenie materstvom, ja osobne som mala 1.dceru na flasi a druha je zavisly ciciak, milerada by som jej dala flasu,cumel, aj palec na nohe len nech mi da pokoj, toz neda sa... Ide o to ako sa ty vyjadrujes, trochu ucty voci zene by nezaskodilo a ja neprijemna informacia sa da podat slusne a neurazlivo.
a toto ..... ked rocne dieta na ulici sklbe mame bluzku, ci tricko a hrabe sa jej po prsiach, ze chce "cici" mlieko. podla mna je to dost hnusne.... je dost za hranicou. Hnusne je ho...o na tanieri, nie rocne dieta co chce pit.
Ja som maleho musela odstavit ako 11 mesacneho,tiez zaspaval na prse a spievala som mu. Tak som len vymenila rso za mlieko z flasky,kedze bol po kasi,tak len asi 120ml dostal,mala som ho v naruci ako aj inokedy,stale som mu spievala a zahajkal.neskor si nasiel ine ritualy. Uvidime,ako to bude s malou, tu este kojim,ma takmer 17 mesiacov a UM velmi nechce,ald skusim to podobne,este neviem,lebo poobede mi zaspava on a sama v kociku,kde jej zaspievam pesnicku a necham ju samu a zahajka bez placu.
@cicamica1980 preslo to samo. Ale az okolo dvoch rokov. Vtedy sa potreboval na prse iba chvilku skludnit, ale uz tam nezaspal, zaspava uz sam, v noci sa mi uz nebudi (ak ano, cucne si trochu z flasky s vodou a ulozi sa zase spat). Doslova neuveritelne pre mna a nic som pre to neurobila, len to nechala volne plynut... 🙂
Ahoj.ja by som to neriesila. Uzivaj si krasne chvile,precitaj co najviac knih🙂.🙂zachvilku budes citat na dobru noc rozpravky🙂.ked bude starsia nebude potrebovat prso na zaspavanie. nasa sa napr. preorientovala sama ked zacala rozpravat.spieva a rozprava kym v polovicke vety neodkvecne...este stihne povedat ja zaspim😉.