Zaujima ma ako vselijako sa hrajete s takymi detmi. Myslim nieco kvazy naucne nejak ho zaujat my skladame lego duplo. Alebo ukazujeme v knihe stroje alebo ukazujeme si zvieratka plastove ale co este by bolo fajn ? Chcela by som aby sa viac aj rozbovoril ropzrava len malicko
Kazde dieta inak, dobre su knizky a aj hra, napr auticka a zvieratka a hrat sa nejake situacie “ macka ide na cestu, je hladna” a auto donesie jedlo pre nu. Taketo veci a komentovat to. Jednoduche vety pouzivat, opakovat.
Puzzle, pexeso, nametove hry na kuchárov, lekárov, pracovné zošity od 2+, nálepky, plastelina, kocky, vlacik. Na rozvoj reči veľa čítajte, spievajte, recituje. Nájdi si nejaké riekanky s ukazovanim. Pohyb+riekanky, to sa detičky učia najrýchlejšie.
Moje deti nezaujíma nič, len hrať sa vonku. Kopeme, zbierame listy, palice, kamene, hádžeme do vody, kŕmime sliepky atď. Chodíme na prechádzky a počítame autá, hovoríme farby, značky, opisujeme všetko čo vidíme, kto čo robí. Doma nič, len bordel, krik, rev, bijú sa, hádajú. Sem tam lego, autíčka, dcéra bábiky kočík. Varíme spolu, pratame, perieme. Chodia so mnou aj na wc. Aj spolu pozeráme telku. Tam sa veľa naučili pesničky, tancovať. Najstaršia v ich veku už aj kreslila, maľovala, aj strihala s nožničkami. Im sa bojím dať aj typu farbičky, lebo sa s tým oháňajú a hádžu po sebe. 🙈
Ahoj,
vyskusali ste skladat puzzle? Nas sa rad prehra vo svojej kuchinke, rad „ vari“. Ked varim ja, stoji pri mne na vezi a kraja drevenym hracim nozom mrkvu uhorku jablko, dam aj hrasok mrazeny, da si do hrnca miesa a pojeda.
Stavame si nieco z drevenych kociek, hra sa s domcekom so zvieratkami - hospodarstvo, sctraktorom. Navlieka goralky a velmi rad si necha citat aj sam pozera knizky. Nechsm ho hrat aj sameho a pozorujem, co robi 🙂.
Hras sa s nim s "ozajstnymi hrackami"? Napr. nech sam nalozi a zapne pracku, mycku, susicku, cd-cko, vysavac, dialkovo otvara a zatvara auto, . Nech sam odomkyna a zamkyna dvere, "robi" ti kavu, natiera si chleba, kraja zeleninu. Jasne, ze vsetko s tvojou asistenciu, ale deti v tomto veku zvykne velmi bavit robit dospelacke veci v domacnosti, zvlast chlapcov tie technicke. Pri tom to jednoducho, kratkymi slovami komentovat na rozhovorenie.
Moj ma rad aj varenie a pecenie, to je tiez celkom naucne 🙂 Ale inac je technik a strasne rad montuje a rozobera. Manzel mu nosi vselijake stare spotrebice a rozoberaju, manzel mu vysvetluje, co je co. Rad ma aj rozne svetelne experimenty - zasvietit zelenym svetlom na nieco cervene, na nieco zelene, pozerat na na svet cez nieco farebne. Je u nas oblubena aj taka sada ozubenych koliesok, ktore sa k sebe rozne pripajaju a potom sa spolu daju otacat.
Co sa tyka reci, tak to riekanky a pesnicky. Mojho zaujimali vzdy aj pismenka, takze robime vselico s nimi. Uz ako 2.5 rocny zacal citat kratke slova, teraz ma 3 roky a take do 5 pismen uz vie aj celkom slusne hlaskovat. Hrame sa aj take hry ze slova na nejake pismeno, zo zaciatku som to teda hrala hlavne ja a on pocuval. Este je taka super knizka - leporelo Rymovacky, tu mal moj vzdy velmi rad, su tam slova, co sa rymuju.
@svetlonos ano puzzle mame skladame ide mu to velmi dobre
@zuzahajdulka ano ano toto robime tieto cinnosti aj teraz sme prave spolu robili pizzovych slimakov 🙂
Kazde dieta zaujima nieco ine, niektore figurky, niektore auticka ... treba ho nechat hrat sa s tym, s cim ono chce, hrat sa s nim a komentovat co robite. Teda aspon take su moje skusenosti.