Ako reagovať na útok dieťaťa?

michaela.g
4. jún 2013

Ahojte, pozname to, deti sa hraju a obcas padne aj nejaka facka, stuchanec a pod... Dcerka ma 2 roky, vcera sa mam/jej to stalo 1x ze len tak k nej prisiel chlapec 3-4 roky a strelil jej facku... Dcerka bola v soku a uz sa viac ani hrat nesla, len na ruky a ze domov domov..
To ze chapec bol celkovo problemovy to teraz nechcem riesit...

Zaujima ma ako to vysvetlit dcerke, nechcem aby sa bala deti, a zase jej nechcem vysvetlovat ze mu to ma vratit...
Ake mate skusenosti??? Ako to spravne spracovat? Ako spravne reagovat?
Dakujem

romanula
4. jún 2013

ahoj no keby som v tej situacii tak zasahnem JA , tvoja mala ma len 2 roky, nevie na to reagovat, ja by som chlapcovi pekne zostra vysvetlila ze sa to nerobi a aj jeho mame..... ja som vzdy hovorila malej ze ne ze to ma vratit ale ze sa musi vedet branit, lebo nektere deti nie su take dobre a ani za to nemozu ale ona sa musi naucit nejaku obranu. Moja mala to pojala tak ze ked sa volaco take stane zacne tomu dietatu dohovarat.... no dohovarat povie ze sa to nerobi, ze uz sa s nim nebude hrat a ide prec.....

bodka13
4. jún 2013

@michaela.g ....spýtať sa toho chlapčeka prečo to urobil ,prehodiť pár slov s jeho maminou...a ak sa našlo dieťa,ktoré útočilo pravidelne,tak som našich učila aby vrátili lebo keď držali,dovoľovalo si to dieťa ešte viac

andrejka1974
4. jún 2013

urcite ho zobrat za ruku a ist za jeho mamou , ze toto sa nerobi a dcerke vysvetlit , ze su aj taketo deti

simona24
4. jún 2013

@michaela.g a preco jej dal facku? Len tak z ničoho nič, alebo sa spolu hrali a ona mu niečo spravila, zobrala? Ak len tak tak by som išla za jeho mamou a povedala by som jej nech si dáva na svojho syna pozor, že bezdôvodne bije deti. Sestra sa dostala do podobnej situacie boli sme v jednej restike, je tam detsky kutik, nase deti sa tam hrali a zrazu prisla mamicka asi rovnako stareho chlapca a zacala dohovarat synovcovi, ze ked sa nevie spravat nech sa tam nehra a ide prec (zevraj dal tomu chlapcovi facku) Ale ked sme sa spytali nasich chalanov tak povedali, ze on si zacal do nich, ze sa len branili. Povedali rovnaku verziu obidvaja 4,5 a 5,5 roka urcite sa na nicom nedohodli. Potom sme ich sledovali viacej a cakali sme co bude lebo tam znova isiel ten chlapcek a znova si do nich zacal, robil im tam zle hadzal do nich take velke penove kocky a to uz tam bola aj 2,5 rocna neter a hadzal aj do nej, samozrejme ze ju isli branit, ale to uz toho chlapca zacala upozornovat casnicka 😉

michaela.g
autor
4. jún 2013

@romanula to je dobra taktika ak je uz dievcatko vacsie, ale moja je este mala aby zacala dohovarat, mozno by mu tak vedela povedat NO NO NO ...
@bodka13 aj nad tym som uvazovala, lebo nechcem aby z nej vyrastol fackovaci panak

@andrejka1974
@simona24
Dakujem za rady, obe sme stali od tych deticiek len 2m, bola to sekunda a uz sa nedalo tomu zabranit... nic tomu nenadsvedcovalo, ze k comu sa ten maly zloduch chysta...

bodka13
4. jún 2013

@simona24 deti často konajú,len tak...nemajú to nejako naplánované ...pri staršom synovi sme mali kamošku,Natalku ktorá bola o 4 mesiace mladšia od nášho syna,ale bola akčnejšia,stretávali sme sa takmer denne od času keď môj mal 1/2 roka a ona mala 2 mesiace...hoci sa hrali aj 1 meter od seba ona sa zrazu zvrtla k nášmu malému a prásk mu s lopatkou,alebo facku(to bolo keď už samostatne chodili asi 1,5ročný)....a náš krpec držááál,ako hluchý dvere - nepomáhalo aj dospelácke dohováranie až sa raz v našom malom niečo prelomilo a po takomto nečakanom útoku jej jednu švihol až spadla na zem, na jej kriku "Matinko ma zbil do cesty" sa smejeme s kamoškou dodnes 😒 😀 ale až vtedy pochopila,že sa deti vedia aj brániť 😉

alenka1612
4. jún 2013

Náš malý mál podobný problém. Je útlučkej postavy, takže si do neho dovoľovali aj deti mladšie. Naučili sme ho, že biť sa je škaredé, ale keď nám niekto robí naozaj zle, treba sa vedieť aj brániť a nebáť sa to dotyčnému vrátiť. A odvtedy nebol problém. Naučil sa rozoznávať situácie kedy netreba zasahovať a kedy je odplata potrebná. A teraz ani v škôlke nemá problém nie je s neho bitkár, ale vie sa brániť.

evarak
4. jún 2013

my sme mali taky problem v skolke pri najstarsej dcere,zakazdym ked deti isli spat jedno o rok starsie dievca ju vzdy stipalo,to az do takeho stadia,ze nasa mala normalne stopy po jej nechtoch,ked sa to stalo prvy krat,tak nam povedala,ze si to nechciac spravila sama,ale zostala taka mlkva,nechcelo sa jej chodit do skolky a potom po tyzdni sme znej vytiahli co sa stalo a hned som to riesila v skolke a dcerke som vysvetlila,ze ked jej niekto robi zle musi to vratit,inak by si utocnik alebo utocnicka predasa dovolovali stale viac a viac a ja teda nechcem aby z mojich deti vyrastli outsider,ktori sa nevedia branit,napokon sa ten incident skoncil tym,ze nasa dcera jej to stipanie vratila plus zakazdym zavolala aj vychovavatelku a povedala jej ze ona to nezacala len sa branila,a tym sa to aj skoncilo,to druhy dievcatko ju potom nechalo na pokoji. no a v tvojom pripade,keby ine dieta dalo facku mojmu,len tak z nicoho nic,tak by som to urcite riesila s jeho rodicmi,podla mna to nie je celkom normalne