Ako prejsť na jeden denný spánok?

hanaxxx
4. jan 2023

ahojte,
poradte prosim, co robim zle, ze sa synovi (16mesiacov) nedari prejst na jeden denny spanok. V septembri zacal skracovat doobedny spanok na cca 20 min, stalo sa, ze niekedy spal aj 40 min, ale v zasade tento spanok bol o hodne kratsi ako predtym. Potom asi o 4 hodiny mal poobedny spanok (cca od 14stej, 15stej, s tym ze maximalne o 17stej som ho zobudila,aby nemal problem zaspat vecer-budila som ho vsak vynimocne). Uspavame ho o 20tej. Potom bol dlhsie chory a zacal znova spat dlhsie doobedu aj poobede.
Ako vyzdravel, asi tyzden odmietal spat doobedu uplne, zaspal po obede. Tesila som sa, ze konecne sa to poradilo. Potom vsak zase zacal byt doobedu prilis unaveny bez spanku, takze ho dam spat, spi 40-60min ibaze potom ani o 16stej (5 hodin po rannom spanku) nevie zaspat a do vecera je bez poobedneho spanku uplne zmoreny. Vsetko by sa vyriesilo, kebyze rano vstava najskor o 7mej, dostal by obed o 11stej, alebo aj trochu skor a isiel by spat. Ibaze on sa budi vacsinou o siestej, niekedy aj skor a to uz do obedu vydrzat mu je pridlho. Viete mi poradit, co by som este mohla zmenit, aby teda bud mal dva spanky, v case, ze to neovplyvni jeho vecerne zaspavanie, alebo iba jeden spanok, ale tak, aby mi pri obede nereval a nezaspaval.

darius_a
4. jan 2023

Podľa mňa to je veľký medzinik a neudeje sa to zo dňa na deň a hotovo.
Choroba, počasie, okolností rôzneho charakteru ho môžu vrátiť späť, aj keby sa rozkrajas.
Vieš čo, nechaj tomu voľný priebeh.
Podľa mňa prechod v zime je náročnejší.
Za pár týždňov bude vonku príjemne a vezmeš ho von pred obedom.
Trosku ho to preberie a samo si to sadne.
Mozno.
Dáko siliť to nemá význam.

darius_a
4. jan 2023

A toto obdobie môže mať dní ze to bude raz tak a raz tak.
Chapem, že je fajn mať večierku v rovnakom čase, ale pri tomto prechode môže dôjsť dočasne alebo úplne k jej posunu.
Ale bud pokojna.
Podľa mňa je to celkom bežná situácia, ktorou si prechádza veľa mamiciek a chce to ešte len čas.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ls56
4. jan 2023

Ved pozri. Ak je doobeda unaveny,tak ho daj spat, ale po 30min by som ho zobudila maximalne. A potom by ti mal zaspat aj na poobedny spanok. Ak nie je unaveny doobeda,tak klasika jeden spanok. To ze ti zacal odmietat poobedny spanok, este neznamena,ze bude stale spavat len 1x. Ak pride den,ze bude chciet spat 2x, tak doobedny spanok max 30min, sby vedel zaspat aj na druhy spanok.

nairia
4. jan 2023

nechaj ho tak, ako potrebuje spat, moja ma 14m a uz vyse mesiaca funguje raz s jednym, inokedy dvoma spankami. uz som sa s tym zmierila a riesim den operativne. zvykne mat ten prvy spanok dlhsi (1,5-2h) a ked je treba druhy, tak uz je to na tych 30-45min. a vtedy zvykne ist aj neskor spat. to je teraz take blbe obdobie "hluche", kym sa asi tie decka zastabilizuju na jednom spanku. nechaj tomu volny priebeh

mamkalentedkova
4. jan 2023

Moja má 18 mesiacov a spánky stále dva ( väčšinou) ,výnimočné spí len raz ,ale to sa väčšinou zobudí v noci a nevie zaspať .Chodíme spať o polnoci ,keďže.druhy spánok posunula až niekde na 16:00 ...tiež by som bola radšej ,keby že spí len raz a dlhšie .Vstáva okolo 7:00 a už o 10:00 ju láme na spánok .Doobedu pospi hodinu ,poobede si chce pospať dlhšie .Budiť ju mi príde drastické ..tak sa potom do polnoci hráme ..je to náročné ,ale verím,že to nebude trvať večne .

lienka.7
4. jan 2023

@hanaxxx my sme na to nabehli uplne v pohode, cca. po 1. roku. sama si to malá "riadila". Jedine ked bola chorá, spanky mala 2 inak nie. Spi poobede max.2 hodiny, potom ju budim, lebo inak by vystrajala aj do polnoci. Mladsia ma stále spánky 2. Prvý okolo 11., to spinka takú hodinku, druhy okolo 15-16., to spinka do 2.hodin max. Spávať chodi okolo 21.00 potom.

nicol_10
4. jan 2023

A keby ho date spat vecer neskor,aby rano spal dlhsie? Povedzme skusit presunut spanok na 20:30, pripadne na 21:00. Ci by nepospal aj do 7mej rana. Pripadne u nas zabera urobit vacsiu tmu. Zaluzie nestacili,tak davame na noc deku do okna a je tam totalna tma. Tym padom spi aj do osmej rana.

hanaxxx
autor
4. jan 2023

@ls56 ved to, ze aj ked ho necham spat len 30 minut, nezaspi mi potom poobede. Zaspal by mozno o 17stej ale to je uz pozde

hanaxxx
autor
4. jan 2023

@nicol_10 mozem skusit par dni za sebou, aj ked doteraz sa budil cca rovnako, aj ked sme ho z nejakeho dovodu dali spat skor ci pozdejsie

ls56
5. jan 2023

@hanaxxx tak nechaj este menej. Napriklad 15min a uvidis.