Ako povzbudiť 15 mesačného, keď sa bojí pustiť chodiť?

zuli33
24. aug 2011

Poradte mi prosim-moj syncek ma 15 mesiacov a boji sa chodit sam.Zhruba pred mesiacom sa uz aj pustil,presiel krasne a zrazu sa sekol a bez ruky sa nepohne. Nevie ani stvornozkovat a posuva sa len na zadku.Teraz sme objednali aj choditko,tak som zvedava,ale mali sme pozicane na jeden den a chytil sa toho len jednou rukou a druhou ma musel stale drzat za prst. Tak uvidim,ked ho bude mat dlhsie.Ma skoro 13 kil,takze na rukach ho uz nosit nevladzem.uz by som bola rada,keby zacal chodit sam.
Dakujem.

jankac1986
24. aug 2011

Ja myslím že tomu treba nechať len voľný priebeh..je to na dieťatku,ked bude pripravené tak začne chodiť..nie ked rodičia veľmi chcú..

anelehka
24. aug 2011

ahoj,neboj sa,on zacne,nas tiez nezacal velmi skoro,myslim mladsieho,ked mal v marci rok,sam sa pustil az v auguste 😉 tiez len za ruku sa chcel drzat,bal sa,ale ked sa rozbehol,tak sme za nim ani nestacili 😀

titkovamiriam
24. aug 2011

presne ako píšu ostatné, nechaj tomu volný priebeh mne sa marek pustil ako 18m 🙂

piacere
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
akika722
24. aug 2011

môj sa tiež boji..za jednu ručku beha ako fredka,okolo nabytku steny v pohode.ak si mysli že ho nevidime ide..ale boji sa..chodil a zrazu sa zasekol 😒
a ked ho pustim vonku..hrooza.pojde na kolienka alebo si sadne.boji sa až sa trasie.tak ho netrapime.
ale po 4roch lieta ako had 😒

adri2211
24. aug 2011

presne tak,netreba to silit,nasa mala spravila uplne prve samostatne krocky necela 10mesacna,myslela som si,ze raz dva pojde,ale tiez sa sekla a uplne sama zacala, tyzden po prvych narodeninach,je to sice skor ako ti pises,ale princip je ten isty,nic sme nesilili,a ked bola pripravena sama sa pustila.

andrejka1974
25. aug 2011

netreba to unahlovat ked bude mat istotu tak sa pusti sam mne dcerka zacala chodit az v 21 mesiacoch

nice202
25. aug 2011

to ho prejde...raz chodit zacne. vsak ma len 15 m

svetlankat
25. aug 2011

chodenie za rucku chodenie neurychli, netreba dietatka ucit chodit ani za jednu rucku, lebo to samotne chodenie oddialuje.

henulienka
25. aug 2011

prvé dcérka začala chodiť ako 9 mesačná, druhá ako 14 mesačná - tiež som stresovala a potom sa pustila zo dňa na deň. Hlavu hore, ani sa nenazdáš a bude behať.

katka1981
25. aug 2011

To, ze sa nechce pustit, je len jeho opatrnost, asi na chodzu nie je este zrely. Vobec sa nad tym nevzrusuj, mozno uz zajtra, pozajtra sa pusti sam a ty budes stastna ako blcha. Ja nezabudnem ako som kricala na muza: "chodi, pozri mala chodi" ked sa zrazu pustila a sama sla. A moj muz, ze no a, ved je to normalne. No pre mna to bol ako zazrak, bolo to uzasne 🙂 A maly sa asi nauci stvornozkovat, ked zacne chodit, to niektore deticky tak zvyknu.

bumbuska
25. aug 2011

choditko mu urcite nedavaj, nam ho lekarka vyslovene ZAKAZALA a dcerka tiez zacala chodit az ako 18-mes. pritom dlho stvornozkovala aj chodila za ruku.....mladsia zacala chodit ako rocna...takze je to velmi indiv.

sampo
25. aug 2011

vsetko ma svoj cas, nestresuj sa tym, neboj nic, o chvilu bude lie tat ako sarkan 😀 Moja sa sama pustila v 15-ich mesiacoch, 3 mesiace sa ma drzala za ruku a ozaj som si myslela, ze kazdym dnom sa uz pusti... 😉 a choditko sme nemali, chvalabohu... 😅

vever1
25. aug 2011

moj sa pustil az pred 17M a este stale su dni ked chodime len za rucicku, proste sa boji. Nutenim nic nedosiahnes. Nas uz 3m chodil len za spicku malicka. takze nechaj mu cas 😉

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kubikevik
26. aug 2011

moj maly sa pustil behat sam minulu stredu. Ma pomaly 17M a tiez nestvornozkuje, len sa posuva na zadku. Dlho sme chodili len za rucicku a trenovali sme take "kratsie trate" - od maminy k tatinovi. Tiez som uz bola netrpezliva, kedy bude behat sam, ale naozaj treba vyckat a pride to samo 🙂

rosienka
29. aug 2011

jedine, co ti je treba, je trpezlivost a ziadne pomôcky...dieta vie same, kedy je pripravene

tocikova
30. aug 2011

nas maly sa pustil sam len nedavno - ma nieco vyse 12 m, spravi par krokov , ked ho napadne este sa dacoho prichyti , my sme snim nechodili ani zaruku , ani sme si chrbty nenicili v predklone , nam pomohlo ked maly daco niesol - hracku , lopticku , vankus - ked mal proste nejaku robotu, lebo ked mal ruky prazdne , tak mal tendenciu sa chytat nabytku okolo , alebo si sadnut 😀

juliap
2. sep 2011

nas Jarko bol tiez zavislak na drzani za ruku, tak sme ho s mm trenovali systemom, ze sme si sadli oproti sebe, najprv cca len na 1 meter a Jarka sme nasmerovali k tomu druhemu, najprv za obe ruky, potom za 1 ruku len a potom pomalicky bez drzania a kazdy den sme ten odstup zvacsovali, no a za 5 dni behal uz medzi nami pekne sam a prisiel na to, aka je to sranda ...

dzamela
9. sep 2011

nam velmi pomohli tie vodiace traky pre deti......tiez sa bal pustit mojej ruky tak som mu vysvetlila ze dam mu traky a budem ho drzat zo zozadu na chrbatiku a pochopil to ..tak sme asi tyzden chodili tak s tymi trakmi, pekne ho vies udrzat s nimi aj ked pada a on to vlastne citi ze ho drzis ale aspon si zvykne behat s oboma rukami volnymi........ a potom uz mu bolo jedno ci ich ma alebo nema rozbehol sa sam....takze sam zacal behat az ako 14 mes.

gonka
9. sep 2011

my sme mali podobný problém, ktorý sme prelomili v nedeľu, dcérka mala už 15 mesiacov a tiež som ju musela držať aspoň za prst, pritom keď mala mať jeden rôčik tak už sa sama púšťala a tiež sa zľakla a začala sa veľmi báť. Keď som ju chcela pustiť, ostala stáť a začala sa jedovať, plakať. Tak sme jej teda nechávali jeden prst... aby bola spokojná. A zrazu sama začala doma chodiť ako stolíka v obývačke, okolo gauča bez toho aby sa držala, tak sme ju nechali tak...a zrazu sme boli vonku, zobrala si do rúk loptičku a išla, tak sme ju do ničoho netlačili až začala sama chodiť... je opatrná, ale ide jej to 🙂))

kvietocek7
9. sep 2011

mali sme podobny problem, ak sa raz rozhodne samo nic ho uz nezastavi len ho netreba nutit. Nam neurologicka povedala nedh rozlozime stolicky a nejaky nabytok tak,zeby sa samo chytalo kade tade cim naberie sebavedomie. My sme si tiez dlllho pockali kym syncek zacal sam v takmer 18mesiacoch) teda rok a pol, on bol taky ''pan opatrny''. Presiel pesi do mesta, na vychadzky,ale sam jednoducho nechcel. Na to treba dospelacku trpezlivost lebo kazde dietatko je na to pripravene inak.

inana11
2. dec 2021

Môjho syna toez vodíka za ruku všetci,najprv za dve,potom za jednu a liezli mi s tým na nervy,takze som povedala že nikto ho nemoze vodiť za ruku,nech sa dostane ako chce tam kam chce… o dva tyzdne sa pustil a išiel… ale on bol tak že tu ruku ozaj len držal,istil sa ale nie vyslovene pevne… takze za mna,nechaj ho nech sa plazi,posúva po riti alebo akokoľvek a keď už bude vidiet že keď nepojde sám,nikto s ním nepojde a bude pripraveny,tak sa pusti