Maminky, chcem sa spytat. Mam 3 mesacneho synceka. Spava od 21.00 do 6.00 h v noci a cez den to mal tak ze este si pospal od 7,30 do 8...dalsi spanok mal od 10 do 13,30 a polhodinove poobede od 15,30 do 16,00 a cca od 18,00 do 18,30.
Dnes mi vstal 6,30 a uz od 7,30 nezaspal ale strasne plakal...tak som ho zobrala o 8 a podarilo sa mi ho uspat tak od 8,30 do 9 a zaspal zas teraz od 10,40 a spi tak ze sa budi a musim ho v kociku douspat..spava denne spanky v kociku. nocny v postielke v ulitke. Chcem sa spytat, ze ci sa mam prisposobit spankom dietata alebo mu nastavovat rezim. pocula som ze v 4.mesiaci je spankova regresia. chcem sa spytat ta sa ako prejavuje a to musim odznova nastavit rezim?
Nastaviť režim... spánok závisí od zrelosti nervovej sústavy a Ta dozrieva okolo 3 rokov. A dovtedy sa treba pripraviť na to že bude/nebude spávať a môže sa to meniť zo dňa na deň. Dieťa nie je robot. Už to je úžasne že spi od 21h do 6h ...
u tak malickeho dietata rezim nenastavis. Ak by sa ti to aj nejakym zazrakom podarilo, prejde par dalsich mesiacov a dieta zacne viac vnimat svet a znova spavat inak. Nez pojde do skolky tak sa ti "rezim" zmeni este milion krat. Zbytocne sa budes trapit. Len skus dodrziavat priblizny cas na prechadzku a vecerne kupanie. Ostatne prisposob danej situacii a skus nebrat "rezim" vazne minimalne do 4 rokov. Dieta bude spat,ked bude potrebovat. Ak sa zobudi skor a bude nervozne - uspis znova. Tym padom sa ti to cele posunie. Spankova regresia je kravina - kazde dieta je ine a inak spava a tiez sa mu v inych obdobiach meni dlzka spanku Vsetko totiz zalezi od dozrievania mozgu. Skus to brat troska odlahcene, inak sa budes zbytocne stresovat.
@mata2014 Moja skúsenosť je taká že keď sa dcéra narodila mali sme to rozhádzané .. než sme sa zosuladili ... A potom nastal režim respektíve som sa snažila jej nastaviť režim ...vydržalo to fakt len chvíľu tak som sa snažila znovu a znovu ... A vieš čo nakoniec som to totálne vzala a vôbec som neriešila nejaký režim ...riad sa podľa bábätka .. dávala som jej každé 3hodinky papať alebo teda keď pospinka dlhšie tak až potom ale vôbec som to nehrotila... A nastavila som sa ja na jej režim a úplne super dieťa spokojné a ja tiež som bola potom ok ...Tých zmien v podaní ešte bude malá mala minulý týždeň rok a teda povie si človek že už bude spávať viac menej celu noc ale bohužiaľ ... 🤷🙂... Tak držím palce nech sa naladíte na rovnakú vlnu 👌👌🙂
@mata2014 moj syn ma 4.5 mesiaca, prve dva tyzdne len spal, potom zacal viac bdiet, teraz (asi posledny mesiac a pol) to mame ako tak "zrezimovane" spava od cca 20.30 do 6.30, budi sa len na jedenie, a potom pocas dna je cely cas bdely okrem obednajsieho kocikovania (hodku kocikujeme, hodku a pol az dve spi este doma) a dava si šlofika aj pocas kojenia, celkovo je pocas dna hore asi 9 hodin - ale prisposobujem sa ja. Dodrziavam rovnaky cas prechadzky a kupania ako tu uz ktosi pisal. Zvysok si reguluje sam. Na rezim este mate cas 🙂.
Do 6m sa velmi rezim nerobi...max ten nocny spanok.
@mata2014 Nas syn si rezim nastavil sam... teda co sa jedna budicka a vecierky... denne spanky sa menili ako rastol.
Budicek si nastavil na 6:00 (neskor na 7:00) a vecierku si sam nastavil asi ked mal 2 mesiace... som si vsimla ze ked som ho ulozila okolo 18:00, tak spal aj 5-6 hodin. Potom som sa snazila aby vzdy isiel spat medzi 18:00 a 19:30 (podla toho ako spal cez den).
Ked mal asi 6 mesiacov zacali problemy s vecernym uspavanim. Vtedy sme zaviedli pevnu vecierku na 19:00 a pomohlo. Z denneho spanku ho niekedy zobudim aby sme mohli mat tu vecierku na 19:00.
@cookie29 na to by moja svokra povedala, ze jej chalanom nastavila rezim tyzden po prichode z porodnice... nasa mala mala a ma rezim, hoci sa menil a casto pocas jej prveho roka, ale vecerny spanok od isteho mesiaca dodrziavam pravidelny. Mala obdobie, ze sa budila o piatej a to ju predsa nebudem drzat hore do dvanastej ako mi bolo radene, ze nech si raz denne ale aspon tri hodiny pospi. Netusim, ci svokra bola taka sikovna a jej deti fakt spavali od prveho mesiaca iba raz denne, ale zacinam pochybovat o tych reciach, moje dieta toto a tamto, mam taky pocit, ze si nepamataju ako to bolo.
@alvaluka tak vieš svokry boli vždy šikovne 😂😇
Mne moja vykladala že nie je normálne že môj syn v 2m nespáva. Toľko do mna hudla že mi skoro nervy praskli. Môj muž (jej 4.dieťa vraj už dávno spával)
A potom som sa raz čosi bavila s muzovou najstaršou sestrou, ktorá sa akurát stala čerstvou babičkou (s mužom majú 10 rokov rozdiel) a Ta medzi rečou povedala, že môj muž do roka prereval celé noci 🤦♀️
@cookie29 😂😂😂😂 aleba, asi radsej svokra uplne vytesnila ten prvy rok :D ja som nervacila prvych 9 mesiacov hrozne pri tych reciach, nechaj ju hore do obedneho spanku a ona bude spat tri hodiny... za rok co je na svete este nespala cez den tri hodiny nikdy v zivote, teraz ma dva spanky, rano a na obed a vecer ide medzi siedmou a sedem tridsat spat. Bolo to na nervy lebo jedno obdobie sa budila kazdu hodinu medzi 24. a 4. hod, ale tiez medzi recou so svokrou som sa dozvedela, ze to co tvrdila ze bolo od zaciatku, bolo realne o rok dva neskor, ze aj jej pomahala jej mama s upratovanim a malych strazila, ze na mnohe veci ako prach rezignovala pocas materskej lebo nestihala, ale to su take prerieknutia, ked sa nieco rozobera ale pri davani rad bolo vsetko tip top 🤷♀️Skoda ze az takmer po roku som to prestala vnimat
U mna zlyhali všetky pokusy a rezim a velmi rýchlo som pochopila, ze ja si musim režim prispôsobiť dietatu a nie opacne...netvrdim, ze to takto je u kazdeho, ale u mna rezim nefungoval...menilo sa to rozne podľa veku a potrieb dietata...
Jedine, co som sa snazila dodržiavať bolo chodenie von v rovnakom case a kupanie... všetko ostatne islo podla toho, ako si dieta vyzadovalo...
Akotaky rezim sme dosiahli az okolo veku 1roka, skor nie..