Ako pomôcť bábätku, aby sa vedelo samo upokojiť?

deedol
13. jún 2018

Ahojte, mam dvojmesacne babo a chcela by som vediet, ci nemate nejake tipy, ako mu pomoct, resp. "naucit ho", aby sa samo upokojilo. Viem, ze je este malicke a nepisem to z nejakej vlastnej pohodlnosti (rada ho upokojim ja🙂), len niekedy na nom vidim, ze je uz napr. unaveny a chce spat (napr. lezi v kociku a ziva alebo spi a zo spanku ho preberu prdky), ale nevie sa upokojit natolko, aby zaspal. Potom len funi, mrvi sa, sibrinkuje rukami a to vsetko ho budi. Je nejaky sposob, alebo treba skratka pockat? Dakujem za rady🙂

tinaa64
13. jún 2018

Ako chces 2mes.dieta naucit aby sa samo upokojilo?ja mam rocnu aj 4.5rocnu a v npci ked sa prebudia napr.ked sa im nieco zle sniva tak ich upokojim ja...neviem si predstavit akoby sa malo doeta upokojit samo a zvlast take malinke..ved od toho si tu ty..matka...prepac ale ozaj si neviem predstavit zeby som svoje deti nechala len tak nech sa upokoja same...a ked je v kociku a mrvi sa tak ho pohojdaj alebo vezmi dieta do narucia.inak si neviem predstavit ze ako by sa dalo tak male dieta naucit na to..jedine tak ze ked vide mrncatalebo plakat tak ho nechas tak..to dieta si potom zvykne na to ze ked place a nedocka sa ziadnej odozvy tak uz to nevude robit a bude ticho...samozrejme pidla mna to je jedna z dost zlych veci kt.robia rodicia svojnu dietatu..je to obrovska zataz na psychiku dietatat.neboj...tym ze sa doeta bude nosit ci ho vudes upokojovat alebo bude spat pri tebe nerozmaznas ho...dieta potrebuje mat pocit istoty a tu istotu pociti pri matke..nie raz nie dvakrat som bola svedkom toho,ako mamicka si vykracuje zatial co dieta doslova reve v kociari a herecka ani brvou nepohne aby sa pokusila to dieta nejakym slosobom upokojit..mne vtedy pride strasne lutotych deti...samozrejme neber to tak ze ta buzerujem len to neviem dajak pochopit...

beky1813
13. jún 2018

@tinaa64 no matky, ktorym dieta reve v kociku, by som neodsudzovala, nevies, co skusili, aby neplakalo
@deedol este je male, to sa neda naucit

lavender21
13. jún 2018

@deedol možno by mohol účel splniť cumlík. Mne sa ale nikdy naňho nepodarilo malú naučiť. A môžeš si ohroziť dojčenie...

@tinaa64 tiež by som neodsudzovala mamičky čo im dieťa plače v kočiari, nikdy nevieš čo je za tým, čo všetko spravili pre to, aby ho upokojili a možno už len utekajú čo najrýchlejšie domov kde situáciu vyriešia.

kratulka
13. jún 2018

Mne mama ukazala taky tah na malej ...rucky jej na hrud polozila a jemne drzala..akoby znovu v brusku schulena...

m_
13. jún 2018

@deedol hlavne ho prosím neuc ukludnovat sa a zaspávať plačom... Ako to radia v tej "múdrej" knižke ktorá sa tu šíri...
To upokojovanie je podla mňa stavom a dozrievanim nervovej sústavy. Nedá sa naučiť dieťa musí dozrieť.

tinaa64
13. jún 2018

@beky1813 bo bola som svedkom toho ako dieta zacalo v kociku plakat..take malinke babetko...a mamicka si vykracovala s pokojom anglicana ako by sa nic nedialo spolu so svojim partnerom..aj mne sa stalo ze dcera mladsia proste revala...a este k tomu v atobuse..boze ta robila ciekus..myslela som ze na vyhodia z vusu..ale snazila som sa ju upokojit..bola na eukachale nedalo sa bola unavena v autobuse horuci..samozrejme ja nic nemam proti mamickam kt.deti revu v kociari..sama som to zazila...aj chapem ze mamicky rezignuju lebo uz nevedia co robit a modlia sa aby uz voli doma...sama som to zazila..ale nepochopim to ze dieta zacne revat a tie mamicky sa tvaria ze tam ani niesu ze nepocuju plac dietata...par krat som to zazila..bohuzial..no ale tym nechcem povedat ze svoje deti nemaju rady alebze su krkavcie matky..to nie...ale zas na druhej strane led sa teraz nad tym zamyim tak to väcsinou boli mlade mamicky zrejme s lrvym dietatom kt.nevedeli co a ako tak dali na radu svojich mam alebo starych mam...ale to je len taka moja domienka...ja lenze mi je luto tych deti ked placu a clovek nevie prist na to co im je a co pottebuju

tinaa64
13. jún 2018

Boze zas som pisala ako mantak...

tinaa64
13. jún 2018

@lavender21
Uz Pisala som ako to bolo😉

silvi70
13. jún 2018

Skúšala si pred spaním zavinovať? Napozerala som si zopár videí k zavinovaniu, lebo v auguste to bude v našej rodine aktuálna téma. Možno by to aj malému pomohlo...

beatka.b
13. jún 2018

Mne pomahalo pevne zavinovanie do perinky..nie do zavinovacky,z nej rucky vytiahli..aby mali pocit ze su v brusku..ked boli nezavinute stacilo ze v spanku

beatka.b
13. jún 2018

...rozhodili rukami a bol plac

beatrix85
13. jún 2018

Ja radím určite zavinovať... svojho som zavinovala dosť dlho. Možno je pravda, že mu to trošku obmedzilo pohyb a začal možno neskôr chodiť, neviem či je to tým, ale prekrásne sa naučil spinkať a tým, že si mu mozoček oddýchol, nebudili ho ručičky a nožičky (dieťa ich nevie systematicky ovládať keď je tak maličké a navyše sa mu robieva občas úľakový reflex, čoho sa zľakne), tak začal aj veľmi rýchlo rozprávať a rozumieť mnohým veciam. Ja odporúčam zavinovanie a častý dotyk, nemusíš ho dvíhať na ruky, to sa zbytočné prebudí, ale veľmi pomáha hladenie po hlávke, aby ťa cítilo a bolo, počulo tvoj dych a bolo zavinované ako v brušku.

slimstar
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bielavila
13. jún 2018

@deedol u nas najviac fungovala v takom skorom veku perinka uviazana na tesno, podla mna babatka tak malinke maju radi ked su natesno lebo sa nerozptyluju rucickami a nozickami ktore tobia tzv tyky ( nrviem ci to je presne to spravne slovo, ale je to vtedy ked im samovolne vystreluju ruky a nohy a v tomto veku to je bezne) moj syncek sa vzdy v perinke ukludnil, ale viem ze niektore maminy su proti perinke ( neviem sice preco, ale vraj oreto ze je hrozne zvazovat deti) takze pisem iba moj nazor, ze si myslim ze uviazane babatko sa citi istejsie sko v bruchu a nicim sa nerozptyluje...

deedol
autor
13. jún 2018

Jej, baby, dakujem za vela reakcii. Vyplakat urcite nenecham, to by som nevydrzala. Cumlik vacsinou vypluva, drzanie ruk zabera, hladkanie hlavy tiez, zavinovacku sme mali prvych 6 tyzdnov, ale uz sa do nej nezmesti, je hrozne dlhy, a ruky si aj tak vzdy vyslobodil, ale skusim mozno nejaku ulitku alebo zavinut do plienky. (Inak ortoped kazal po kontrole uz nezavinovat, ale tak mozem zavinut hornu cast tela🙂) V kazdom pripade dakujem, aspon viem, ze zatial robim, co sa da🙂

Inak mimo temy, nemate nejaky tip na "odlepenie" (v tomto pocasi sa to inak ani neda povedat) spiaceho dietata a prelozenie na ine miesto? Casto totiz zaspi na mne (ma reflux a dole bruchom na mne negrca), a potom ho chcem dat inam, a vtedy sa zobudi. (Skusame aj satkovat, ale je mu tam velmi teplo, tak tiez nevydrzi ktovieako dlho. A v noci to neprichadza do uvahy.)

Este raz dakujem!

ovrl
13. jún 2018

@deedol "odlepenie" spiaceho dietata asi myslite nie vyklopenie z nosica/satky, len proste ze ho kojite a potom na vas zaspi, hej? tak s tymto som aj ja mala problem, ked som ho chcela prelozit ci uz do postielky alebo na deku na zemi (najblizsie miesto), casto sa zobudil, a ostal rozospaty a mrzuty. potom som niekde citala ze treba sa pokusit vyklopit/premiestnit ho vtedy ked je v hlbokej faze spanku - tak som sa to odvtedy snazila vypozorovat a naozaj, uz sa mi to vacsinou celkom dari vystihnut. pri nocnom kojeni (ked sa koji v polospanku) mu na to staci nejakych 10 minut, potom odkvacne a uz je "prelozitelny", no cez den to trva minimalne polhodinu, vacsinou hodinu - zo zaciatku cucka s otvorenymi ocami, potom podriemkava ale stale taha, potom prestane tahat a odkvacne - ale na rozdiel od noci to je este len taky lahky spanok, ked sa mu este pohybuju viecka, treba pockat dlhsie, az ked je tuhy 🙂 skuste mu jemne pohnut nozickou, rucickou, a ked sa ani nezamrvi tak mozete skusit prelozit - robte pomale a jemne pohyby. a este niekedy ked ho prenasam a on sa nahodou pomrvi tak vtedy rychlo zastavim pohyb, pripadne ho jemnucko zacnem pohojdavat, a on zase zaspi tuhsie a mozem pokracovat v prenasani. no, som sa trosku rozpisala, ono kazde dieta je ine tak neviem odhadnut prave to vase, musite si to vypozorovat co nanho plati, ale v zasade - pockat na naozaj hlboky spanok (neponahlat sa ze "jeej super, uz zaspal, rychlo prelozit"), pomale pohyby, a pozor na prudke zvuky - napr. zavrzganie postele/stolicky, hocico co by ho mohlo v tom kritickom momente vyrusit.
drzim palce 🙂

arthemiis
14. jún 2018

Nuz zavinut ručičky v kombinacii s cumlíkom napríklad ale hlavne ukľudniť seba a dať dieťaťu pokoj .. to je vec ktorá sa často podceňuje ale naozaj sa treba dať do pohody lebo dieťa to cíti keď je matka nervózna a nevľúdna a druha vec pod pojmom dať mu pokoj nemyslím nechať ho vyplakať to nie ale sú matky ktoré pri každom zamrnčani a zmenení polohy dieťaťa hneď utekajú k postieľke v strachu že je nespokojne alebo ho niečo trápi no pravda je taká že dieťa si zo sna rozpráva tak isto ako dospelý netreba sa tým hneď znepokojovať

lavender21
14. jún 2018

@tinaa64 v tomto sa teda úplne stotožňujem, jasné že keď mamička úplne ignoruje že jej dieťa plače tak z toho mi je tiež smutno... 😉

lavender21
14. jún 2018

@deedol ešte mi napadlo že malej k lepšiemu spánku a zaspávaniu pomohol biely šum- zvuk vysávača. Doteraz pri ňom zaspáva, má 11 mesiacov. Bábätkám to pripomína zvuky z maternice. A k tomu odlepeniu, malá od mala neznášala keď sme boli koža na kožu, keď sa na mňa prilepila. Vždy som medzi nás dávala bavlnenú plienku. Aj keď bola v šatke. Ale teda nekojila som v šatke... Aj teraz keď ju uspávam na rukách je medzi jej hlavičkou a mojou rukou plienka, alebo najčastejšie je malá na zavinovačke, aby sa nezobudila keď ju zložím 😉 a keď mi zaspí v nosiči najneskôr do 10 minút musím vyklopiť, vtedy má tvrdý spánok, inak sa mi zobudí... Tak toľko moje skúsenosti 😉

patka_673
14. jún 2018

deti to nebudu vediet ani v starsom veku a nie to take malinke babatko. hold na to sme predsa tu, aby sme ich upokojili, ked im to nejde. to ho proste nenaucis

deedol
autor
14. jún 2018

Dakujem za odpovede.
@ovrl Hej, myslela som, ze ked na mne zaspi. Dakujem za tipy🙂

Este sa chcem opytat k tomu zavinovaniu (do plienky - len ruky) - dokedy je to OK? Je tam nejaky "casovy limit", kedy by sa to uz nemalo robit?

ovrl
14. jún 2018

@lavender21 aaano toto som este zabudla - tiez davam medzi nas pri kojeni zavinovacku, taku tu perovu na suchy zips - uz ho do nej nezavinujem, len ju mam pod nim, a presne ako pisete, vdaka tomu sa o mna neprilepi. sice vsade citam ze kontaktne rodicovstvo, a koza na kozu a podobne, ale mne toto vyhovuje, bez zavinovacky by ho asi viac vyrusilo prelozenie. a ved kozou sa ma dotyka rukami a tvarou a ustami, to je podla mna dostatocny kontakt :D

lavender21
14. jún 2018

@deedol zavinovanie je ok dovtedy, kým to drobcovi vyhovuje. Kľudne 6,7,8 mesiacov... 😉

lavender21
14. jún 2018

@ovrl myslím že aj bez kontaktu koža na kožu to môže byť kontaktné rodičovstvo. 😉

tinaa64
14. jún 2018

@lavender21 no a ja som to nie raz videla...ja beriem ze dotycna rezignuje lebo nevie ako ma to dieta upokojit...a ponahla sa domov..ako som uz pisala ta moja robila v buse strasny cirkus..unavena horuco jej bolo..snazila som sa ju zaujat asi vsetkym moznym..ta cesta sa mi zdala nekonecna....som myslela ze este chvilu tak nas sofer vyhodi z busu...citila som aa strasne neschopne....prisli sme domov lahla som si s nou pocucala a hned zaspala...to bolo teda...

dextella14
20. jún 2018

@deedol s tým šibrinkovaním máme aj my problémy s našou 8 týždňovou dcérou. Zo začiatku keď neboli také teplá som ju zavinovala do takej veľkej plienky tenkej, skutične to pomohlo, ale teraz v týchto teplách neviem.. väčšinou ju musím uspať na rukách a potom je celá spotená.. máme v izbe 24,5-25 stupňov. A už sa aj tak vedela ,vyslobodiť,

deedol
autor
20. jún 2018

@dextella14 Presne🙂 Vcera bol chudak cely spoteny a potom sa aj tak vymotal. My sice mame trocha chladnejsie, ale ked si predstavim, ze bude este teplejsie...

oskvarka
20. jún 2018

na tie ruky nam pomahalo zavinutie... v noci moj prvorodeny spaval yavinuty aj do 8 mesiacov lebo tie rucicky ho velmi rusili a nemohol spat.. ale je to zase asi napor na to ze motoricky napredoval pomalsie potom... ale mozno je to len domnienka...ale cez den som nezavinovala... nas mali praktycky nespal cez den ..dal par desatminutoviek a raz za cas sa mu stalo ze zdriemol v kociku ked sa hybal alae skorej vynimocne... treba to len prezit po pol roku sa to zlepsi..

stastna
20. jún 2018

Ahoj, asi ti moc neporadím, lebo moje deti keď boji tak maličké ako tvoj drobček, tak v kočíku len spali. Ako náhle sa zobudili, možno kúsok ešte vydržali ležať, tak "na dojazd" domov 🙂 ale to bolo asi tak všetko. Uspavala som ich hojdanim v kočiku, ak sa nepodarilo, tak sme išli krikom domov a vybavili spanok doma. Neboj, čochvíľa chytíte režim a keď bude treba spať, ani prdíky ho nevyvedú z miery 🙂

dextella14
20. jún 2018

@deedol na amerických fórach som čítala, že tam kde majú veľmi teplo balia iba v plienke.. čiže jednorázová plienka + zavinovač. Ale to by som neriskovala, vždy sa vymoce a nemôže predsa spať holá..