Bola som za ze babatko same vie kedy ma sediet ale lekarka nam vravela ze ho mame tahat do sedu lebo uz ma vediet sediet... ale nema este ani 8 mesiacov, tak ja neviem kam sa ponahlat... da sa nejako nenasilne podporit sed?
Nikam ho neťahajte, nepodopierajte. Je dieťatko v poriadku? Tak sa to naučí 🙂
Zmen lekarku prosim ta
Preboha 🤦🏻♀️ čo to je za doktorku. Náš si sadol sám v 9 mesiacoch z ničoho nič. Je úplne zdravé dieťa. Žiadne “už to má vedieť”, dieťa nie je tabuľka. Na všetky veci sú určite okná, kedy by to dieťa malo/mohlo vedieť, ale neznamená, že to tak musí byť. Ak je neurologicky v poriadku a fyzioterapeut ho videl a bol spokojný, sadne si, keď bude pripravený. Žiadne ťahanie do sedu!
Ťahať do sedu ho ma iba doktorka alebo fyzio kvôli tomu či udrží hlavičku, je v symetrii, vie s nou otáčať a podobne…nepocuvaj ani reči že daj ho sedieť a okolo neho vankúše alebo do kočíka sedieť…ma to čas 🙂
a šikmý sed robi ?
babatko mozte tak akurat motivovat k pohybu aby si posilnovalo brusne a chrbtove svaly. Presne aj man takto tlacila doktorka ale nedavala som babatko sediet.vyhrazala sa mi neurologickou. Proste som proti tomu. Nasa malicka si sadla az v 10m. Nenutila som ju do sedenia ani chodenia ale motivovala som ju aby stvornozkovala, chodili sme na plavanie a niekedy som s nou trosku cvicila. Sadla si v 10 m a v 15 zacala chodit. Je uplne v poriadku. Niektore deti to maju trisku posunute.
A ešte k otázke…na všetko sú cvičenia ktoré pomáhajú dieťa naviezť…my chodíme k fyzio každý mesiac, ona ukáže cviky, prípadne ako motivovať ale kľudne to môžeš nechať aj na bábätko 🙂
@petulkahu ano stvornozkuje naplno
To su asi tie starsie rocniky ja neviem.. nebudem robit isto nasilu len som sa zamyslela ci nejaky nenasilny cvik existuje alebo nie
@minesasubu nie, resp vie tak ze jedna noha pred sebou,druha za nim, ritka medzi nimi a podopiera sa
nic netreba robit, ak stvornozkuje posiluje vsetko co ma a zachvilku si sadne.
a lekarka by sa mala dovzdelat 🙈 to inak je strasne co za lekarky tu este uraduju 🤦♀️
Moji v 8 mes sa stavali k nábytku,už kúsok popri prešli,ale nevedeli ani sedieť ani svornozkovat....doktorka hovorila že musia svornozkovat....nestvornozkoval ani jeden,dokonca ani ja keď som bola malá...a začali samo chodiť bez pádov v 10 mes....az potom začali pekne svornozkovat a sedieť(za sedenie nepovažujem to,keď ho posadím a sedí,ale keď si dieťa pekne samo sadne a sedí....) v takomto mesiaci ako máš dieťa ty...by som sa vykašľala na doktorku.....aj moja bola stará škola..sprdla ma že MUSIA už svornozkovat,keď majú 9 mes....no nemuseli....pritom sa prvé dieťa postavilo samo o nábytok v 6 mesiacoch...čo mi neverila,musela som jej ukázať video....že musí ísť podľa poradia...nemôže stáť....stále s tým sedením a štvornožkovanim otravovala....keď ho chytila za prsty že či pekne dvíha hlavičku....tak ma sprdla že agresívne sa jej postavil že to nemá čo robiť,ale dvíhať hlavu,prečo sa postavil?🤷...ako toto som ignorovala...lebo ako jak mu vysvetlím,že nepreskakuj rob to podľa poradia🤦 nic im nieje,sú zdravý obaja....
dieta na sed musi doposilovat svaly podporovala by som štvornožkovanie
ak sa vie dať na 4 ak nie tak to trenovat
pozri fyziomama
syn začal sam sediet až ked okolo roka ked mal nabeh na štvornožkovanie , doktorka ani raz nepovedala že ma sam sediet skor kedysi sa ten vyvoj dost chcel uponahlat , cize ak mal niekto pindy na syna poslala som ho niekam
Nijak ho nemotivuj, nedávaj do pasívneho sedu atď. Nie je pozadu, v siedmich mesiacoch dieťa ešte sedieť nemusí.
Absolútne sa tým netráp... naša sa posadila sama keď mala skoro 9mesiacov, ona lozit nevedela len sa kotulala... naraz začala sedieť aj štvornožkovať... ale je pravda že ak som ju potrebovala nakrmit tak som si ju posadila a aj keď nechcela ležať tak som si ju oprela nq nohy a tak sme sa hrali ale to len chvíľku... čiže urob presne podla seba ty vieš najlepšie čo tvoje dieťatko potrebuje a neriaď sa žiadnymi tabuľkami, každé dieťatko je úplne iné a každé dieťatko ma svoje tempo...
ked stvornozkuje a ide do sikmeho sedu, tak coskoro bude sediet normalne, mozno je to otazka par dni, potrebuje len spevnit svaly a dozriet na to nervovu sustavu. pokial je dieta zdrave a vyvija sa v ramci normy, tak fakt nic netreba.
Nijako, sadne si samo
Ak by mi dieťa stvornoskovalo a nesedelo, ja by som s nim z pozície na 4 robila aspoň cviky do sikmeho sedu. Tam posilňuje bruško a následne by si mal sam sadnúť.
dolezitejsie ako sed, je stvornozkovanie. To uz robi ?