dcera je nadmieru inteligentna, velmi vnimava a strasne citliva...zboznovala ho ! vobec neviem, ako na to :( aby som jej tym este viac neublizila :( ak ma niekto konkretnu skusenost v tomto veku, budem nadmieru vdacna !!! dakujem
Poraď sa, akurát včera som počula ako sa jedna prvacka z tejto istej príčiny začala zajakavat
Ja som deťom oznámila smrť starého otca veľmi opatrne. Vedeli, že bol chorý, takže som im povedala, že starý ocko navždy zatvoril očká. Už ho nebude nič bolieť, bude sa na nás pozerať z neba, bude nás ochraňovať. Na pohreb som deti nebrala, podľa mňa to pre také deti ešte nie je vhodné. Nevedeli by sa s tým podľa mňa vyrovnať. Na cintorín chodíme - vedia, že tam je pochované telo, ale dušička je h´hore v nebi.
Mám takúto osobnú skúsenosť. Keď mal syn 4,5 roka, zomrela mi mamka. Vnímal to, že bola chorá, takže sme mu to oznámili tak, že babičke už nič nepomohlo a zomrela. Pýtal sa aj či ju ešte uvidí. Na rovinu som mu povedala, že už nie, že už nikdy. Už budeme iba na ňu spomínať, na tie všetky krásne chvíľky.
Potom sa však na mňa syn strašne upel a trvá to dodnes. Myslím, že má v sebe taký strach, že čo ak sa mi niečo stane a podobne.
Ja si myslím, že deťom netreba dávať nádej, že sa vráti a podobne. Je to kruté povedať na rovinu, ale ja si neviem predstaviť, že by stále čakal na babičku. Takto je to určite lepšie.
A ešte jedna vec, na pohreb som ho nebrala. Ja som zažila pohreb svojej babky ako 9-ročná, a dodnes si to pamätám, nebol to pekný detský zážitok.
Ahoj,priamo jej povedz ,musis jej povedat ze smrt je súcastou zivota!Ked moja mamina náhle zomrela nasa dcèrka mala 8 rokov a (byvame spolu s rodicmy)a ja som sa cudovala ze deti sú múdre ona my bez toho aby som jej nieco povedala,opytla sa ma :Mamina kto zomrel?Hlavnè je ze smrt netreba tajit musis jej aj vysvetlit ze ako bude prebiehat pohreb,a kludne rozprávaj jej aj o tvoje pocity!!
Mam presne rovnako staru dcerku a otec mi zomrel pre 2 mesiacmi 😔 Povedala som jej to tak ako to je a pochopila, uz je vo veku ked vie pochopit co je to smrt a ze patri k zivotu. Poplakala sme si spolu, casto sa na neho pyta tak jej odpovedam na vsetky otazky. Veri v to ze sa na nu diva z neba... Niekedy ludia riesia ci dieta vziat na pohreb, ja som zastancom toho ze urcite ano, aby sa malo tiez moznost rozlucit, potom je to pre to dieta take jasnejsie, ako ked mu povedia ze niekto zomrel a proste ten clovek z jeho zivota zmizne. Nakreslila mu obrazok, vlozili sme ho do truhly...Vzdy spolu vela kreslili, to ich velmi spajalo, bolo to pre nu dolezite.
Normálne sme na rovinu povedali, že dedko zomrel. Malý videl ako manžel plače, tak sa spýtal. Nijak zvlášť by som to nerozpitvávala. Deti to väčšinou spracujú lepšie ako dospelí. Ešte by som doplnila, že na pohrebe jedna obzvlášť aktívna tetuška začala hučať do malého, že dedko je už v nebíčku a že tam na nás bude čakať a bla, bla, bla. Malý, ktorý bol dovtedy relatívne v pohode, zostal taký zmätený z toho a odmietal sa odo mňa pohnúť. A keď sa mu chceli prihovoriť ďalší príbuzný, tak ma objímal a prosil ma nech ich pošlem preč.
Mne pred tamer 2 rokmi zomrel dedko (dcérkin pradedko), dcérka mala vtedy 3,5 r. Tiež je veľmi vnímavá a dedka mala veľmi rada...Ja som jej to vysvetliva tak, že som jej povedala, že dedko mal už dávno choré srdiečko a preto zomrel, a teraz na ňu bude dávať pozor z nebíčka...malá to zobrala v pohode, no aj dnes si naňho občas spomenie a príde za mnou a povie mi, že jej chýba dedko...
Nám zomrel starký pred 2 mesiacmi, malá má tiež 5 a pol roka. Povedali sme to normálne, aj to zobrala ako fakt, najhoršie asi niesla keď starká stále plakala, chodila za nou (aj ked som bola proti) a vtedy aj trochu poplakala. Tiež sme jej povedali, že ho už nikdy neuvidí, že na neho budeme spomínať, a že mu pojdeme na na cintorín zapáliť sviečku.
Na pohreb som ju nebrala. Myslím, že to nie je pre deti, teda toto konkrétne bolo na dedine, s omšou, dom smútku, ešte aj zlé počasie,... Potom na druhý deň som s nou išla na cintorín a tam sme sa rozlúčili.
Aj ja som sa bála, či ju to nejako nezlomí, ale musím povedať, že až prekvapivo dobre to spracovala
Normalne tak ako to je...ziadne rozpravky...este to len zhorsi situaciu
moja 5 rocna mala dnes videla truhlu ako spustaju do zeme s mojou babkou.. myslim ze to bola chyba... hoci sme krestania a vie, ze babka odisla do neba a Boh jej da nove zdrave telo a bude tam stastna, tak to bolo privela aby to 5 rocne dieta spracovalo, tak som zvedava, ci sa k tomu nebude vracat, no ak hej budem jej to musiet nejak stale vysvetlovat... nechcela som aby babku videla v truhle, bola so svokrovcami dalej od domu smutku ale ku koncu obradu uz bola pri nas, tak sme tomu nejak nezabranili...bojim sa iba toho ako spracuje ten fakt, ze babku ktoru nedavno videla sme zahrabali do zeme 😔 ... no hadam to nebude rozoberat a trocha zabudne.
My sme to tiez riesili ked bola starsia v takom veku, zomrela prababka, tiez ju mala rada, ale vysvetlili sme to tym , ze bola chora, a ze uz ju nic neboli, ze dava na nu pozor z nebicka, deti beru smrt a bolest zo straty cloveka inak, mozno si poplace ako nasa, ale o par dni bude dobre. Skor poznam pripady, ze deti sa s tym lahsie vyrovnavaju.