Ako organizovať odchod do škôlky pri novorodencovi?

stella231
24. okt 2010

Mam dilemmu , male este nie je na svete..ale uz teraz sa obavam ako budeme zvladat chodit do skolky. Ked babatko ma odlišne časy kojenia. a maleho teda 3 ročneho syna by som nechcela nechat doma a vylučit ho z kolektívu! Som sama s detmi . nema mi kto pomoct. Tak preto som sa chcela spytat maminky s podobnou situaciu ako to prebiehalo u nich doma... či dietatku narušala spanok ..ked mala odviezt to staršie do školky, alebo ho len preložila do kočarika, a v zime poprikryvala. Alebo ako ? Dakujem za prispevky..... 🙂 Asi sa do toho dostanem "za jazdy" ako sa hovorí .. čo ?

traktor
24. okt 2010

aj si si sama odpovedala 😉 ...ja som tym tiez presla, len som mala novorodenca, skolkarku a skolacku, takze rano u nas bolo nachystat deti, nakojit maleho, odniest skolkarku, skolacku a davaj domov....okolo maleho, navarit atd...nakojit a ist po skolkarku, skolacku...ak dietatko spalo, len som ho prelozila do kocika a prikryla....neboj da sa to zvladnut...malicky sa ti v skolke pohra...ty si aspon porobis okolo malej..a ked pojdes ponho, budete to mat ako prechadzku.. 😉

titkovamiriam
24. okt 2010

stella budes to mat tazke,no na jednej strane ti v dobrom zavidim ze budes moct mat dietatko v skolke u nas to uz roky nieje mozne.ak ti nema kto pomoct budes musiet miminko na skolku bud nastavit alebo prenasat 🙂

benne
24. okt 2010

neboj, zvládneš to, nájdeš spôsob. Ja mám doma čerstvú škôlkarku, ale výhoda je, že škôlka je 15min. pešo od nás. Ty to máš veľmi daleko? Tak ako traktor píše, tiež som pár krát preložila malého, kočiar ho udrncal hned do spánku, panika je len ked sa ráno pokaká, ale aj tak sme to zatial vždy stihli 🙂 Pre prípad som si zabezpečila číslo na škôlku, že ak nebudeme stíhať, nech nás čakajú 😉 Ja na škôlku nedám dopustiť, predsa len, 3-ročnej je potrebné sa venovať a vymýšlať aktivity a to ma už popri malom veľmi nebavilo celý den robiť. 😎

stella231
autor
24. okt 2010

ako ja by som si aj syna doma nechala.... ale viem ze kolektiv mu prospieva... a plus je ze si oddychnem a naplno sa budem venovat babatku, a zase ak by bol doma ..usetrila by som 30 a viac eur mesačne 🙂)) pri materskej aj to su korunky k dobru !

nikus5
24. okt 2010

neboj, zvládneš, my sme to absolvovali minulý rok a pokračujeme teraz, len dcéra je už prváčka. určite si nájdeš svoj systém - najhoršie je to ráno - ja som najprv pochystala raňajky, zobudila dcéru aby sa obliekla a išla jesť a potom malého.poobede je to lepšie, vonku je aj teplejšie aj ten čas na vyzdvihnutie drobca je dlhší, tak som malému trošku prispôsobila režim, aby sme išli po jedle na prechádzku a on si v kočíku pospal. ale v podstate to nie je nič hrozné /najhoršie je keď prší - v jednej ruke dáždnik, v druhej kočík a druhé dieťa 🙂 / Držím palce 😉

traktor
24. okt 2010

@stella231 tak sa rozhodnes , ked sa ti malicka narodi...uvidis ako ti to bude vyhovovat..ci maleho nechas doma, ci bude v skolke 😉 ...vela zalezi na detoch...mozno aj bude chciet byt s tebou doma..a bude ti malym velkym pomocnikom...alebo prave naopak, bude sa do skolky velmi pytat...to fakt uvidis az po porode...niektore deticky sa prave narodenim dalsieho dietatka velmi zmenia..nechcu o mamku prist...kazdopadne ti drzim palce nech to zvladnes a nech ste aj ty aj drobec spokojny

benne
24. okt 2010

@stella231 ja som tiež riešila dilemu, či dať či nie, aj z finančného hľadiska, ale ako som písala vyššie, tak som už niekedy nevládala sajej venovať. Ďalšia vec ale, na ktorú je dobré myslieť je, či býva tvoj v škôlke chorý. Byť sama s chorým a s novorodencom, hmm, žiadna slasť veru + platba za lieky ☹

zlatusik28
24. okt 2010

@stella231 no my sme to vyriešili asi tak, nakoľko manžel chodí na týždňovky, že keď sa malý narodil, v podstate stále spinkal. Obliekla som ho, preniesla do kočíka, a spinkal. Urobila som si hneĎ ranný nákup, prišla domov, malého zas preniesla a spinkal. Také malé detičky väčšinou stále spinkajú. A teraz, keď už je väčší, má svoj režim a väčšinou už on nás budí do škôlky. V noci prespí celú noc, napapá sa až ráno o piatej, spinká do siedmej, a to už my vstávame do škôlky, takže šup do kočíka a keď sa vrátime, dáme papať a spinkať. Ono to je zo začiatku ťažké, kým si zvyknete a prídete na to, ako vám to bude vyhovovať, ale časom to budete mať zmáknuté na jednotku. Nič sa neboj, aj ja som sa bála ako ro budeme zvládať, a vidíš, dá sa to. Hoci sa niekedy stane, že malého musím ráno zobudiť, ale aspoň sa napapá a spinká potom ďalej. A malého určite dávaj do škôlky. Držím palce

akika722
24. okt 2010

@stella231 ja som sa toho tiež bala ake to bude ale zvykneš si...školku mame od seba cca 10 min.cesty pešo,no za hodku stihnem vychystať dve deti a seba..a to je tam kojenie a moje ličenie aby som vobec mohla medzi ludi 😅 ked sa do toho dostaneš už sa ti to bude zdať jednoduche...a ked chodi do školky no...je to fakt super...on je s detmi viem že sa pohra-chodi tam rad a ja mam čas na maleho,domacnosť,seba... 😀
ale s tymi chorobami je to tak...do dvoch rokov bol chory 2x a teraz je za tie dva mesiace už druhy x chory...najprv zapalene jedno uško a v piatok druhe uško,očko a ešte aj hrdielko...ale všetko sa da ked nie ja na vyber 😀

stella231
autor
24. okt 2010

nie maly nebyva nejak často chory... a aj skolku a jednotu mame po cesto tak 8min. peši 🙂) tak pojdem po ceste na rožky. no ved to finančne hladisko je to najtazsie kriterium, dufam ze sa podari aspon nejake alimenty sudom vybojovat.... ale to az ked sa narodi, lebo kym babatko nie je na svete som vraj bezmocna.... no tak podam info ako sme sa zosuladili zo skolkou a babatkom 🙂))) dakujem maminky... uz sa mi to nezda az take hrozne .... hlavne aby zima čim skor prešla 🙂) za jarneho slniečka sa hned lepsie vykračuje... prajem vam vsetkym len to najlepsie....

dadis
25. okt 2010

@stella231 co sa tyka rezimu, neboj, za chvilu sa zosuladite...ja to mam tiez ako vychadzku niekedy spojenu s nakupom, pocas casu, ked je Matko v skolke, sa pohram so Saskou, povenujem sa domacnosti alebo navarim...
co sa tyka platby za skolne...chod sa poinformovat na obecny/miestny urad, ako zriadovatela skolky...u nas je moznost odpustit skolne a nejake zvyhodnenie za stravne, ak preukazes, ze si v hmotnej nudzi...drzim palceky...

stella231
autor
25. okt 2010

@dadis o tu hmotnu nudzu sa snazim uz dva mesiace !!!!! posielaju ma z uradu na zdravotnu zo zdravotnej na socialku , zo socialky do socialnej poistovne. a odtial ma zase poslali na urad prace... a stale niečo nie je v poriadku... chybaju mi 3 mesiace do porodu tak ak to vydrzim prejdem rovno na rodičovsky prispevok, kedze ja som nepracovala... a tehtonu ma uz nikto nezamestnal.....a vykaslem sa im na celu hmotnu nudzu ...

dadis
25. okt 2010

@stella231 ja viem, ze to je vela vybavovaciek a niekedy mas pocit, ze uradnici davaju snad zo svojho ☹ lenze ked si to nevybavis teraz, po porode uz to bude len horsie 😖 ...ale zase kazdy mesiac ked len na skolku usetris a bohvie na co este by si mohla mat pravo (tusim sa to posudzuje na kazdu osobu, s ktorou zijes v domacnosti)...ved tie peniazky mozes potom minut na deticky..

mamkaivka
25. okt 2010

stela231mám novorodenca 2 škôlkarky a 3 školáčky z toho hyperaktívnu prváčku. Manžel chodí skoro ráno do práce a vracia sa neskoro - však peňazí treba pre takú rodinu. Ráno vstanem a akože nechtiac zobudím maleho, aby sa trocha ponaťahoval, medzitým urobím raňajky a desiaty, oblečiem deti, väčšie len skontrolujem nakojím dám malého do kočiara a hybaj do škôlky. Po na obed sa vráti prváčka naučíme sa, napíšeme úlohy a opäť po deti do škôlky. September bol hrozný lebo som išla aj do školy na obed po prváčku, no bol to zabijak 3x hore dole a to mám 25 min cesty tam a 25 min napäť. Ale ak človek musí tak si systém nájde. Pod kočiarom mám pršiplášte pre seba aj deti, aby nás neprekvapilo počasie. Uvidíš že to pôjde a systém si vytvoríš sama.

stella231
autor
28. okt 2010

@mamkaivka boze ty si supermama !!!!!! ja by som uz bola sediva.... sklanam poklonu

celestina
28. okt 2010

@stella231 zvládneš to úplne normálne, tak ako xy iných mamín. Ja som bola pred rokom v rovnakej situácii. Pri bábätku je super to, že si ho vieš "načasovať" podľa svojich potrieb. Vstaneš o 30 min. skôr a uvidíš, že stihneš bábo nakojiť, prebaliť a aj obliecť. Potom sa môže zahrať v postielke s hrazdičkou alebo podobnými hračkami a ty zatiaľ rýchlo nachystáš seba a škôlkára. Ja som stíhala v behu vypiť aj kávu 😉 . Ak ešte môžem odporučiť, skús sa dohodnúť v škôlke, že budeš nosiť škôlkára na 8.30. Ja som sa takto dohodla a bolo to super. Krpca som "budila" o 7.00, staršiu dcérku o 7.30 a okolo 8 - 8.15 sme vyrážali z domu. V škôlke sme boli okolo 8.30.

zuzkaj
28. okt 2010

ahojte kočky 🙂 k nám pribudla sestrička pred necelými štyrmi týždňami a skoro trojročný synček my tiež chodí do škôlky - my máme, chvalabohu, rána poriešené, ale skôr ma trápi tá typická škôlkárska chorobnosť - už sme stihli za tieto dva mesiace prejsť angínou, kiahnami a znova zápalom priedušiek... kým nechodil do škôlky, tak nebýval chorý, večne sme lietali po vonku, lebo je to tiež také hyperaktívne klbko. Škôlka nám vyhovuje práve kvôli tomu, že mu už nestíham 🙂))
no čo tie choroby? plne dojčím, ale stačí to na ochranu takýchto malých bábatiek? lebo ustrážiť malého, aby sestričku stále nebozkával je skoro nemožné, ak ho nechcem kdesi zamknúť a zahodiť kľúč 😀

mamkaivka
28. okt 2010

@stella231 no už mám prvé šediny, ale mi to máme v rodine a ja sa niekedy aj smejem že z detí, hlavne ked nepočúvajú

mamkaivka
28. okt 2010

@zuzkaj náš najmladší /je to chlapec po 5-tich dievkach/ je stále bozkávaný, niekedy si dievčatá ani ruky neumyjú, ked prídu domov "otrepú" bacili na malého a tak sa idú prevliecť a umyť ruky. No naše deti sú málokedy choré, neviem či majú dobrý koreň, alebo je to tým že sú vonku za každého počasia a tým sa otužujú. Ak majú soplíky den-dva nechám organizmus nech si sám poradí, a na ďalší deň im nič nie je. Dojčenie je dobrá ochrana,ale je tam viacero faktorov ako gény, zdravotný stav matky, strava matky, otužovanie ale aj psychika.

zuzkaj
29. okt 2010

praveze my sme boli na tom podobne - uz od babatka maly spaval na balkone v kociku nech bolo ako bolo, odkedy chodi, tak lieta vonku dobedu-pobede, s manzelom chori nebyvame vobec a navyse vzhladom k velkosti rodiny sme znacne spolocenska skupina 😉
na skolku sme sa tesili prave preto, ze maly je velmi spolocensky a za detmi ako odtrhnuty vagon - no ta chorobnost nas dost prekvapila. ved aj prve antibiotika dostal az ked mal 2,5 roka. Da sa to zhrnut pod nazor, ze si len buduje imunitu a ze si tym "musi" prejst? 😖

mamkaivka
29. okt 2010

@zuzkaj pokiaľ bol malý doma stretával sa s "domácimi" bacilami, teraz je v kolektíve, a stretáva sa s "cudzími" bacilami na ktoré nebol organizmus zvyknutý, pokiaľ nemá iné problémy časom by sa mal z toho dostať. V našej škôlke keď je málo detí a spájajú sa triedy tak učiteľky hovoria, že každá trieda má iné bacily a tak si ich "vymieňajú."
Pred dvoma rokmi sa dcéra vysypala po celom tele a nejavila známky choroby alebo alergie, výterom sme prišli na to že má akéhosi bacila, a nikto z rodiny ho nemal, zrejme to bol škôlkársky bacil a tým že má dobru imunitu, namala teploty nič jej nebolo len sa na pár dní vysypala. Bacil sa stratil bez užívania antibiotík. Neviem ako sa volal ale mnohým detom spôsobuje ťažkosti.

zuza7952
29. okt 2010

@zuzkaj ja som sa práve kvôli tomuto rozhodla dcérku zo škôlky odhlásiť tiež do 3 rokov nebývala chorá a poriadne tam ani nebola a do dnešného dňa kašle mala tiež škôlkarsky bacil vybrala na to ATB ten už tam nemá a furt pokašliava, dr. som sa pýtala že či si tými chorobami bude musieť aj tak prejsť a povedal že čím neskôr tým lepšie a keďže som doma tak som si povedala že radšej budem s 2 zdravými deťmi ako s 2 chorými a zvládame to v pohode

zuzkaj
29. okt 2010

budeme musieť aj my čosi poriešiť s tou škôlkou - na jednej strane vidím, ako veľmi mu prospieva, my sme doma robili všeličo, ale teda okrem bacilov si našťastie stihol podonášať aj kopec nových zručností 😉 mrzelo by ma, keby sme ju museli zrušiť, ale na druhej strane radšej nech je doma a zdravý ... no nezopakuje sa to celé keď sa vrátim do roboty? to ma straší najviac, lebo teraz si ho v pohode nechám doma, kým nie je fit, no neskôr to také jednoduché nebude ☹